Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

UVOLNENI EUSTACHOVA

OBSAH

Cviky na uvolnění krční páteře

Zde můžete vidět video s cviky na uvolnění krční páteře.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHNUTÍ UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.

Dobrý den,už týden mám zalehlé pravé ucho.Na ORL jsem byla ucho mám vpořádku i vyšetření na Audio nic neprokázalo.Poradíte mi prosím.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vypadá to, že máte asi tekutinu ve středním uchu. Babská rada na to radí jít do sauny a do vyčerpání tam cyklit intenzívní zahřátí a důkladné schlazení, alespoň 5 krát. Při posledních opakovaních se uvolní Eustachova trubice, která odvede přebytečný obsah z ucha ven.
Konveční rada je, najít jiné ORL a zkusit najít přesnou příčinu zalehlého ucha.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehnutí uší

Zalehlé ucho bez bolesti

Kromě pískání v uších je nejčastějším problémem uší jejich zalehnutí, které se projevuje zhoršením sluchu, někdy i šumem v uchu. Zalehnutí ucha se může týkat jednoho ucha, ale i obou, vždy záleží na situaci. Individuální je také doba trvání zalehnutí uší, to někdy může trvat pár minut, ale jsou i situace, kdy má člověk dlouhodobě zalehlé ucho. Stejně tak různé jsou i příčiny onoho zalehnutí ucha. Může to způsobit voda, která se dostane do ucha po koupeli, ale i změna tlaku, stejně tak to ale může způsobovat třeba i množství ušního mazu, nebo k němu může dojít z rýmy, při angíně, nebo zánětu středního ucha.

Velké množství ušního mazu totiž v uchu vytvoří určitou zátku, která způsobuje zhoršení sluchu, ale i určitý šum a následné zalehnutí ucha. Naštěstí se dá tomuto problému předcházet včasnou prevencí, která spočívá v čištění ucha od ušního mazu. Pokud člověk trpí rýmou, tak často má pocit zalehlého ucha, v takovém případě zalehnutí samo zmizí, když se člověk z rýmy vyléčí.

O něco jiného se jedná v případě, že zalehlé ucho je průvodním jevem zánětu středního ucha, v takovém případě je třeba vyhledat lékaře, který obvykle propíchne ušní bubínek a na léčbu předepíše antibiotika.

Zalehnutí ucha způsobuje Eustachova trubice, která má vyrovnávat tlak ve středním uchu s tlakem v okolním prostředí, pokud je ale změna tlaku náhlá, tak to Eustachova trubice nezvládá a je třeba jí pomoci. Eustachova trubice spojuje vnitřní ucho s krkem, touto trubicí se vypouští tekutina z ucha do krku. Pokud se trubice z nějakého důvodu uzavře (třeba otoky této trubice), tak tekutina ve středním uchu zůstává a může vést až k infekci ucha. Uzavření Eustachovy trubice může způsobit alergie, dráždivé látky, ale i respirační infekce, nebo pití vleže na zádech případně nárůst tlaku vzduchu. K zánětu středního ucha obvykle dochází častěji v zimě a na jaře a postihuje všechny věkové skupiny lidí, jen u novorozenců se objevuje velmi zřídka. Častěji se ale objevuje u dětí než u starších lidí, protože Eustachova trubice je u nich kratší a rovnější, takže sem vnikají bakterie snadněji, navíc jejich Eustachova trubice není tak široká, takže se dá snadněji zablokovat.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi COLAFIT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra76.

Na uvolnění pokožky používám kostičky colafit www.prozdravi.cz/col… 60 kostiček mám na dva měsíce a pocitově i vzhledově super.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Colafit diskuze

Ucpaná Eustachova trubice

Ucpaná Eustachova trubice se odborně nazývá patentní tuba. Tuba může být nadměrně průchodná trvale nebo bývá v klidu uzavřená a otvírá se při fyzické námaze nebo při redukci peritubární extracelulární tekutiny. Tento stav vede k pocitům plnosti v uchu, tinitu a autofonii. Pacient slyší své dýchání (tympanofonie), tento zvuk je synchronní s dýcháním nosem a mizí v poloze vleže na zádech nebo při infekci horních cest dýchacích. Na vzniku patentní tuby se může podílet radioterapie, hormonální léčba, užívání nosních dekongesčních látek, váhový úbytek, stres a podobně. Léčebně je tato porucha obtížně ovlivnitelná, často se musí pacient spokojit hlavně s psychologickou podporou, případně se používají insuflace různých substancí vedoucích k intraluminárnímu nebo extraluminárnímu prosáknutí. Za těmito účely se používá kyselina dusičná, boritá, různé rostlinné výtažky, zkouší se instilace tekutiny podobné složením chlorované vodě z bazénů, která způsobuje částečnou obstrukci tuby. Při neúspěchu konzervativní léčby se provádí kauterizace ústí tuby injekcí parafínu, teflonové pasty a podobně.

Zdroj: Eustachova trubice

Poradna

V naší poradně s názvem OTTITIDA LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadvyk.

Mám akutní ottitidu, ucho již nebolí ale přetrvává již 4. den vodnatá sekrece. Za 3 dny odlétám z dovolené domů. Mám očekávat v letadle nějakou nepříjemnost, bolest či komplikaci......?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V letadle je nejvíce namáhána eustachova trubice. Ta je při zánětu zalita tekutinou a proto budete pociťovat jiné pocity, než obvykle. Může se objevit i mírná bolest při uvolňování uší při klesání. V případě bolestí můžete požádat palubní personál o prášek na bolest. Pokud máte správná antibiotika a pravidelně je do uší kapete, tak za tři dny bude stav mnohem lepší a let zvládnete bez problémů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ottitida let letadlem

Nežádoucí účinky

Přípravek může ve výjimečných případech ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost (řízení vozidla, ovládání strojů).

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORELLA S ONEMOCNĚNÍM SRDCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Šteflova.

Prosím můžete mi poradit, mohu užívat chlorellu když mám zvápenatělinu na jedné srdeční chlopni? Není to nebetpečné z důvodu uvolnění částic? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Chlorellu můžete v klidu používat i když máte zvápenatělinu na jedné srdeční chlopni. Chlorella totiž čistí především zažívací trakt. V klidu do toho. Očekávejte na začátku léčby průjem nebo zřídnutí srolice. Je to normální projev detoxikace organismu.

Zdroj: diskuze Chlorella s onemocněním srdce

Anatomie

Eustachova trubice neboli sluchová trubice je v dospělosti dlouhá tři až čtyři centimetry a má přibližně tvar dvou trychtýřů spojených k sobě úzkými konci. Její lumen má přibližně tvar trojúhelníku s průměrnou šířkou dva až tři milimetry a svírá s lebeční bazí úhel 45 stupňů. V dětském věku je tuba kratší, širší a méně skloněná vzhledem k bazi lební, růstem jedince se tyto poměry mění. Trubice se skládá z části kostěné a chrupavčité. Kostěná část tvoří laterální třetinu tuby a začíná oválným otvorem nad dnem středoušní dutiny. U zdravého jedince je vždy patentní. Chrupavčitá část tvoří asi dvě třetiny délky tuby a otvírá se do nosohltanu zhruba 10 milimetrů nad úrovní tvrdého patra. Chrupavka tvořící podklad trubice má tvar obráceného háku a vyčnívá do nosohltanu, kde tvoří torus tubarius. Bod spojení chrupavčité a kostěné části je nejužším místem celé tuby. Lumen je vystláno cylindrickým řasinkovým epitelem s nahromaděním hlenovitých žlázek v oblasti faryngeálního ústí, po dosažení středoušní dutiny přechází v epitel smíšený. Za aktivní otvírání tuby je zodpovědný jediný sval (m. tensor veli palatini).

Zdroj: Eustachova trubice

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANIT LEPIDLO PO UVOLNENI NAHRADY Z DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro odstranění lepidla z úst vypláchněte ústa teplou vodou nebo ústní vodou. To pomůže rozpustit Coregu ve vašich ústech. Pak vyčistěte dásně kruhovým pohybem pomocí zubního kartáčku s měkkými štětinami a normální zubní pasty. (Tím se odstraní plak z úst a stimuluje krevní oběh.) Nedoporučujeme vybírat zbytky lepidla z dásní, protože by to mohlo způsobit podráždění. Corega se pomalu rozpustí ve slinách a část produktu se může nakonec spolknout. Studie ukázaly, že adheziva z lepidla procházejí trávicím systémem v podstatě nezměněná jako nestrávený materiál a jsou eliminována bez jakýchkoli detekovatelných následků. Zkuste experimentovat a zjistit, jaké množství produktu je pro vás nejlepší. Naneste adhezivní krém Corega na vaše protézy v malých proužcích nebo v řadě teček, přičemž se ujistěte, že jej neaplikujete příliš blízko k okrajům. Protézy pevně přitlačte na místo a krátce držte. Mnoho nositelů umělého chrupu shledává, že stačí jedno použití denně. Pokud používáte přípravek Corega více než dvakrát denně nebo pokud vám protéza špatně sedí, poraďte se se svým zubním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Halada.

PS, super je namočit zubní kartáček do obyčejného mýdla a vyčistit si opakovaně dáseň,Jde to super odstranit.

Zdroj: diskuze Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

Poruchy

V dospělosti může být patologie v oblasti sluchové trubice jedním z prvních symptomů maligní expanze v nosohltanu. Poruchy funkce trubice jsou buď obstrukční, nebo jde naopak o poruchy z nadměrné „otevřenosti“. Obstrukční poruchy mohou být mechanické a funkční. Mechanické obstrukce bývají způsobeny faktory vnitřními, intraluminárními (zánět v důsledku infekce, alergie), nebo zevními, vedoucími k zevnímu útlaku lumen (adenoidní vegetace, nádor nosohltanu, ale i poloha vleže na zádech se zatékáním a stagnací sekretu v nosohltanu). Funkční obstrukce vzniká následkem trvalého kolapsu stěn tuby v důsledku jejich zvýšené poddajnosti nebo patologického mechanismu otvírání, případně obou faktorů.

Zdroj: Eustachova trubice

Diskuze

V diskuzi MASÁŽ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pet5974.

Dobrý den,
na masáž prostaty chodím do jednoho salonu (redmassage.cz/masaze… a musím říct, že kromě příjemných a uspokojujících pocitů to mělo vliv i na zdraví. Opravdu mi to pomáhá a i celkově mi dopřává větší uvolnění.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Masáž prostaty

Funkce

V normálním stavu je tuba uzavřená díky pasivnímu přiblížení tubárních stěn a smrštěním elastických vláken a udržuje mírně negativní tlak ve středouší. Mezi základní funkce tuby patří ventilace, drenáž a ochrana středouší. Ventilační funkci tuba plní tím, že se krátce otevírá při zívání, žvýkání a kýchání, a umožňuje tak ventilaci a vyrovnání tlaku středoušní dutiny s tlakem atmosférickým. Drenážní funkce spočívá v transportu sekretu ze středouší do nosohltanu jednak činností řasinek ve sliznici a jednak v důsledku kontrakce m. tensor veli palatini, čímž vzniká v tubě negativní tlak a vytváří jakousi pumpu mezi středouším a nosohltanem. Ochranná funkce je dána oddělením prostoru středoušní dutiny od nosohltanu, tedy ochranou středouší před zvuky a faryngeálními sekrety.

Zdroj: Eustachova trubice

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZUZANA.

Mám bolesti a brnění prstů které mně budí v noci a necitlivost v rukou .Prosím o radu a léčbu přírodní cestou.Take doporučení cviků na uvolnění karpalního tunelu.DIKY ZUZKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové brnění nemusí být jen syndrom karpálního tunelu. Brnění prstů a bolesti rukou při spaní se objevuje často u lidí, kteří spí na boku s rukou pod hlavou nebo pod polštářem. Vyřeší to trvalá změna ležení v ploze na zádech s rukama složenýma na břiše nebo volně podél těla.
Cviky na uvolnění karpálního tunelu jsou vidět zde: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Zkušenosti se zadní rýmou

Zadní rýma je v podstatě těžko vysmrkatelný zánět nosohltanu nebo zánět vedlejších dutin nosních. Nosohltan je horní část hltanu, ve které jsou přítomny krční mandle. Vede odsud Eustachova trubice ústící do středního ucha. V hltanu se potkávají zažívací a dýchací systém. Zánět nosohltanu je časté onemocnění způsobené nachlazením, viry, bakteriemi, popřípadě může nemoc začít virovým zánětem a bakterie využijí oslabené sliznice. Přenos infekce probíhá kapénkově (mikroorganismy jsou přenášeny námi vydechovanými kapénkami), infekce se může šířit především kýcháním, kašlem a rýmou.

Typickým příznakem zadní rýmy je, že pacient pociťuje v zadní části nosohltanu či v některých vedlejších dutinách rýmu. Nemůže se jí ale kvůli neschopnosti hleny vysmrknout zbavit. Dalším příznakem je bolest hlavy spojená s tím, že jsou u pacienta zacpány příslušné dutiny a kašel. Může se objevit malátnost, která ale není až tak častým průvodním jevem.

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy).

Lék na rýmu neexistuje i přes veškeré snahy medicíny.

K samoléčbě zadní rýmy (nikoliv alergické) je možné použít bylinné silice v podobě perorálních přípravků, jako je Sinupret, Nasivin Sinus sirup, Sinupo Forte. Obecně lze vyzdvihnout zvlhčení vzduchu a inhalace (Vincentka, Mucosolvan), které mohou být pomocnými metodami k uvolnění vazkého obsahu z dutin. Lokálně je možné použít antiseptický Stérimar s mědí (Cu) či lokální dekongescenční preparáty (Muconasal Plus, Olynth, Nasivin, Otrivin, Sanorin a další), ať již ve formě kapek, nebo spreje. Nástup účinku daných přípravků se začne projevovat okamžitě a zpravidla během 5–10 minut dojde ke splasknutí nosní sliznice a tím k uvolnění vedlejších dutin do prostoru nosního, čímž snáze sekreci vysmrkáte. Pokud je přítomna horečka nebo bolest supraorbitálních či paranazálních splavů, lze k uvolnění dutin nasadit též preparáty se sympatomimetikem (Paralen Grip, Modafen, Panadol Plus Grip). Jestliže se váš stav nezlepší nejpozději do 14 dnů, bude pravděpodobně nutná lékařská intervence s přispěním antibiotik makrolidového či linkosamidového typu (klaritromycin, azitromycin, klindamycin), nosního kortikoidu (Nasonex, Avamys), lokálního Pamyconu a omnipotentní Clarinase repetabs.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi TROLKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Jeřábek.

Dobrý den,

obávám se, že mi po umrtvení zubu ve spodní čelisti, byl (zastupujícím lékařem) injekcí napíchnutý trojklanný nerv. Po odeznívání umrtvení (asi třetí den) mi stále pobolívala čelist, někde pod levým uchem. Nelepšilo se to a začal jsem pozorovat, že nemohu naplno otevřít ústa (MAXIMÁLNĚ 2,5 CM). Hodně to bolí a ještě horší je to při kousání! Nemohu otevřít ústa a dělá mi velké potíže vůbec něco sníst, jak to bolí. Můj lékař mi radí cvičit prsty ruky roztahování čelistí. Mně to ale nejde, hodně to bolí. Nemohu normálně jíst.
Prosím, poraďte, co mám dělat?
Rozhodně nechci obcházet svého dobrého doktora a plně mu důvěřuji, ale chtěl bych slyšet názor i jiného odborníka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Zdravím, mám to samé. Co s tím? Prosíííím.....ATB či lék na uvolnění svalu.Děkuji moc moc moc....pomáhám chiropraxí a diagnostikou zlomenin ostatním a teď jsem sama v bolestech. Pomůže mi prosím někdo či poradí. Děkuji P.

Zdroj: diskuze Trolklaný nerv

Cena a dostupnost

Zaváděcí cena pro balení 12 tobolek byl 77,60 Kč s úhradou VZP ve výši 10,70 Kč. Balení po 24 tobolkách bylo v prodeji za 126,10 Kč a úhrada VZP činila 21,40 Kč.

Volně prodejný lék Solpaflex je momentálně na našem trhu nedostupný.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KRCNI CIPEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dominik .

Dohry den uz asi dva tydny mam otekly cipek hral sem na to atb pak to tak na 2 dny presloq a pak zas mam pocit jak kgdy bych ten cipek mel v krku a nuti me to zvracet a takovou otakzku mam jeste nemuzu se udusit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě použitá antibiotika nevyléčila příčinu zduření čípku a bude třeba hledat jinou léčbu. K tomu využijte některého lékaře z oddělení ORL. Omezení dýchání může nastat, když okolí nosohltanu enormně zbytní, to pak je nezbytná hospitalizace a uvolnění vstupu dýchacích cest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly krcni cipek

Účinky

Účinná látka přípravku Solpaflex se řadí mezi nesteroidní protizánětlivé léky. Speciální formulace přípravku Solpaflex umožňuje řízené uvolňování účinné látky. Tak je zajištěn prodloužený účinek trvající až 12 hodin. Tím se Solpaflex liší od ostatních léčiv na bázi ibuprofenu dostupných na našem trhu.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANIT LEPIDLO PO UVOLNENI NAHRADY Z DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den ,používám na zubní náhradu lepidlo coregu ,ale problém je že při sundání zubní náhrady mi zustává lepidlo na dásní a obtížně se toho zbavuji .Stírám to kartáčkem dolů ale je to pracné ,nemáte prosím nápad jak se toho zbavovat bez komplikací ? děkuji za odpověď, Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro odstranění lepidla z úst vypláchněte ústa teplou vodou nebo ústní vodou. To pomůže rozpustit Coregu ve vašich ústech. Pak vyčistěte dásně kruhovým pohybem pomocí zubního kartáčku s měkkými štětinami a normální zubní pasty. (Tím se odstraní plak z úst a stimuluje krevní oběh.) Nedoporučujeme vybírat zbytky lepidla z dásní, protože by to mohlo způsobit podráždění. Corega se pomalu rozpustí ve slinách a část produktu se může nakonec spolknout. Studie ukázaly, že adheziva z lepidla procházejí trávicím systémem v podstatě nezměněná jako nestrávený materiál a jsou eliminována bez jakýchkoli detekovatelných následků. Zkuste experimentovat a zjistit, jaké množství produktu je pro vás nejlepší. Naneste adhezivní krém Corega na vaše protézy v malých proužcích nebo v řadě teček, přičemž se ujistěte, že jej neaplikujete příliš blízko k okrajům. Protézy pevně přitlačte na místo a krátce držte. Mnoho nositelů umělého chrupu shledává, že stačí jedno použití denně. Pokud používáte přípravek Corega více než dvakrát denně nebo pokud vám protéza špatně sedí, poraďte se se svým zubním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranit lepidlo po uvolneni nahrady z dásní

Dávkování

Přípravek Solpaflex je určen pro dospělé a děti starší 12 let. Užívají se 1 až 2 tobolky 2x denně v časovém odstupu 12 hodin. Maximální denní dávka jsou 4 tobolky. Tobolky se polykají celé s trochou vody. Nesmí se cucat ani kousat, aby nedošlo k porušení prodloužené doby působení.

Zdroj: Lék na uvolnění svalů zad bez předpisu

Lidské ucho

Ucho je velmi složitý párový orgán, který dokáže vnímat zvuk v rozsahu frekvencí 20 – 20 000 hertzů (tento rozsah frekvencí se uvádí u mladých lidí, ve vyšším věku se rozsah rozsahu frekvencí zmenšuje). Aby toho bylo ucho schopno, musí perfektně fungovat, což není vždy jednoduché, protože se skládá z mnoha částí, které mohou třeba přestat z nějakého důvodu dočasně (ale i trvale) fungovat, jak mají. Lidské ucho se skládá ze tří hlavních částí a každá z nich se skládá z částí dalších: vnější ucho tvoří boltec, vnější zvukovod a bubínek, střední ucho začíná bubínkem a patří sem ještě kladívko, kovadlinka a třmínek. Z tohoto ucha vede do nosohltanu Eustachova trubice, vnitřní ucho tvoří kostěný labyrint z polokruhovitých kanálků, vejčitého váčku, kulovitého váčku a hlemýždě.

Řada lidí trpí na nemoci, nebo různé problémy s ušima, jako jsou například záněty středního ucha, zvonění v uších, zalehnutí ucha, zalepení ucha, ale problém mohou dělat i polokruhovité kanálky vnitřního ucha, jejich porucha může způsobit pocit, že se okolí točí.

Zdroj: Zalehlé ucho

Co se děje při zalehnutí ucha

Zalehnutí ucha vyvolává pocit tlaku a nepříjemného utlumení slyšitelnosti, případně šelesty. Zalehnutí v uších je způsobeno nerovnováhou mezi tlakem v ušní dutině a tlakem okolního prostředí, tedy tlakem atmosférickým. Tyto tlaky za normálních okolností reguluje Eustachova trubice, což je trubička spojující středoušní dutinu s nosohltanem a prostřednictvím nosu potom s okolním prostředím. Eustachova trubice musí být dobře průchodná a její ústí se musí správně otevírat, k čemuž dochází právě při polknutí. Polknutí proto snadno vyrovnává tlaky mezi oběma prostředími a zbavuje člověka krátkodobého zalehnutí uší, se kterým se setkáme třeba, když cestujeme letadlem nebo když se potápíme do větších hloubek. Pokud jsou uši zalehlé dlouhodoběji, svědčí to o zduření sliznice nosohltanu, které zamezuje Eustachově trubici se pravidelně otevírat (při každém polknutí).

Příčinami déletrvajícího pocitu zalehlého ucha mohou být:

  • Mazová zátka v uchu – ušní dutina produkuje ochranný ušní maz, který se může nadměrně nahromadit a „zašpuntovat“ tak ucho; nejlepším řešením je návštěva lékaře (viz léčba).
  • Zánět nosohltanu – jde o onemocnění začínající typicky bolestí v krku a přesouvající se postupně do nosu, kde se mění v rýmu; zánětem sliznice zduří a znemožňuje otvírání Eustachovy trubice.
  • Rýma – rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž také provázena zduřením nosní sliznice; zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.
  • Zánět středního ucha – je nebezpečný, protože hnis tvořený zánětem tlačí na ušní bubínek a může jej perforovat (protrhnout); je nutné co nejdříve navštívit lékaře na ORL.
  • Tubulární katar – specifický zánět Eustachovy trubice způsobující slepení jejích stěn a následně její neprůchodnost.
  • Alergie – při alergii také často vzniká rýma, která je příčinou zalehnutí v uších; nutná je léčba alergie na alergologii.

Ucho může být zalehlé i z neurologické příčiny, například při poškození sluchového nervu. To je už ale složitější diagnóza, která si vyžaduje zásah neurologa.

Zdroj: Zaléhání v uších

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

K čemu se používá lék Muscoril

Muscoril se používá ke zmírnění nebo úplnému odstranění bolesti při bolestivých svalových stavech a křečových stazích kosterního svalstva vyvolaných onemocněním páteře, revmatismem nebo úrazem, při zvýšeném svalovém napětí způsobeném onemocněním CNS, při zánětu sedacího nervu (houser), při bolestivých pohybech krčních svalů, při menstruačních potížích. Muscoril lze také použít k celkovému uvolnění před pohybovou rehabilitací.

Zdroj: Lék na bolavá záda a svaly

Účinek

Dorsiflex je lék na uvolnění svalů. Dorsiflex je určen k léčbě torticollis (jednostranné svalové strnutí šíje), bolestivého syndromu krční páteře a k léčbě svalových spasmů (včetně spazmů spojených s frakturou). Dále se Dorsiflex používá k léčbě lumbaga, myalgií, svalových poranění, herniací vertebrálních disků a jiných dorsopatií. Přípravek se používá rovněž při léčbě artróz (spondylartróza, coxartróza) spojených se svalovými spasmy a také jako doplňkový lék při fyzikální terapii. Dorsiflex mohou užívat dospělí, dospívající a děti od 8 let.

Zdroj: Dorsiflex droga


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP