Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

VIŠŇÁK OBVAZ

OBSAH

Višněvského balzám, lidově nazývaný višňák, je obecně známý a neměl by chybět v domácí lékárničce. Višňák má charakteristickou a nezapomenutelnou vůni po uzeném mase. Používá se k dezinfekci a jako obrana před infekcí u ran, dále k léčbě akné, při zánětech, při abscesech a všude tam, kde by zevně mohlo dojít k zánětu.

Zdroj: Višněvského balzám

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mohu použít višnák na zanícenou odřeninu??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To spíše ne, višňák se nehodí na otevřené rány. Ve vašem případě doporučuji ránu ošetřit 3% peroxidem vodíku a udržovat ji v suchu, v čistotě a chránit ji před sluncem po dobu 3 měsíců. Kdyby se to nelepšilo, tak s tím zajděte do většího města na ambulanci na chirurgii, tam to vyřeší nejrychleji. Počítejte s tím, že odřenina bolí intenzivně po dobu pěti dní, ačkoliv se hojí normálně. Pro utišení těchto bolestí je vhodné ránu ledovat ledem v igelitovém sáčku a uklidnit se.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňák

Obinadlo na zápěstí

Obinadlo na zápěstí je hadicový obvaz ve velikosti 1 pro prsty a zápěstí v délce 20 m. Síťové hadicové obinadlo je obinadlo s vysokou příčnou i podélnou pružností. Dokonale se tvaruje podle těla, je jemné a prodyšné, se širokým spektrem použití. Používá se na podvleky i návleky sádrových a zinkoklihových obinadel, případně jako fixační obvaz krytí ran na zápěstí.

Zdroj: Obinadlo

Poradna

V naší poradně s názvem BÉRCOVÝ VŘED NA KOTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Před rokem mě pokousal pes do kotníku, chirurg říkal, že to nemohou operovat, že by se mi tam udělal bércový vřed. Teď se mě tam udělalo, takové suché místo, uprostřed zanícené. Tak se chci zeptat, jestli je to náznak na bércový vřed nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně je to situace, kterou je potřeba léčit. Lze ji léčit obvazem, jako by to byl bércový vřed. Obvazem na bércový vřed, můžete léčit i popáleninu, různá škrábnutí, říznutí, ale i chirurgický řez. Záleží na tom, jaký obvaz si v lékárně vyberete. Ve Vašem případě, pokud je tam strup, nebo ta rána je suchá, tak by nejlepším obvazem byl obvaz s hydrogelem. To znamená, že obvaz bude vybaven vrstvou ve formě gelu s určitou speciální léčivou látkou, kterou nanesete na ránu. Dobré je ještě před přiložením překrývat ránu sterilní síťkou, aby se gel hned nevsákl. Hydrogel pomůže rozpustit strup a uvolní průnik léčivých látek k nové kůžičce, která se bude lépe a rychleji hojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bércový vřed na kotníku

Obinadlo na koleno

Obinadlo na koleno je vysoce elastický trubkový obvaz s vysokou pevností a širokými oky, je určeno k fixaci obvazů všech druhů a velikostí. Ideální tam, kde je třeba úplná volnost pohybu a maximální průchod vzduchu, zejména pokud se jedná o velké či špatně přístupné části těla. Široká pletená vazba umožňuje sledování krytí bez nutnosti odstranění trubkovitého obinadla a zároveň zaručuje velmi dobrou pružnost, prodyšnost a pevnost. Pevné fixování ran i při extrémních pohybech se přizpůsobuje tvaru těla – neškrtí, netvoří záhyby, nevytahuje se. Při výměně krytí se obvaz nemusí odstraňovat. Každý obvaz má vetkanou barevnou nit, která určuje oblast aplikace. Toto obinadlo nepoužívejte, pokud nesnášíte přírodní latex.

Zdroj: Obinadlo

Poradna

V naší poradně s názvem VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SOREIA.

Dobrý den,
hodí se višňák mast na popáleniny?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Višněvského balzám se nehodí na léčení popálenin ani spálenin od slunce. Uplatnil by se zde jen tehdy, když by se při hojení tkáň zanítila nějakou infekcí, tak pak by višňák pomohl na zhojení toho zánětu. Na popáleniny zabírá výborně Panthenol, který kůži rychleji regeneruje a zrychlí její obnovu po spálení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Višňák mast

Recept

Ingredience: 1 díl tmavého (například lesního) medu, 1 díl celozrnné mouky, obvaz nebo gáza

Postup: Promíchejte stejné množství medu a mouky. Následně naneste 5 až 10 mm silnou vrstvu směsi na lipom. Celé místo pak překryjte obvazem nebo gázou. Směs by měla na lipom působit minimálně 36 hodin. Po této době obvaz odstraňte, místo omyjte vodou a proceduru znovu opakujte. Celkově byste měli postup zopakovat alespoň 5krát. Po skončení kúry začnete pozorovat, jak se tuková tkáň zmenšuje.

Zdroj: Tuková bulka

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Otoky kotníku a nártu lze těžko bez lékaře identifikovat, ucpaná žíla, srdce, ledviny, játra, to vše to může být, často namožená noha,nevhodná obuv, nadváha, artroza atd. Namočte jemnou látku či utěrku v octové vodě poměr 1 díl vody a 1 díl octa a vyžtímejte, přiložte na otok stáhněte kolem nohy jako obvaz a přetáhněte třeba ponožkou, po hodině sundejte a takto 3 x denně aplikujte novou dávku octa, když ani to nezabere navštivte lékaře.

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Hypermangan na pokožku hlavy

Namočte 10-15 minut, poté vyjměte z vody a osušte místo. Případně můžeme doporučit namočit gázový obvaz do roztoku a přiložit jej na kůži po dobu 10 minut. Obvykle doporučujeme, abyste to dělali jednou denně, dokud neustanou léčené problémy nebo podle doporučení lékaře.

Zdroj: Hypermangan na vlasy

První pomoc

Po nalezení rány ji musíme okamžitě hermeticky uzavřít, třeba i dlaní své ruky (nezapomeneme na latexové rukavice) a postiženého uložíme do Fowlerovy polohy v polosedě (tím zmírníme bolest a vytvoříme si prostor pro ošetření). Správné ošetření pneumotoraxu spočívá ve zhotovení poloprodyšného obvazu (jde o improvizovaný jednostranný ventil) tvořeného třemi vrstvami:

  1. STERILNÍ KRYTÍ (náplast nebo sterilní „čtvereček“)
  2. NEPRODYŠNÁ VRSTVA (například igelit, který je ze zákona v autolékárničce)
  3. NÁPLASŤOVÁ FIXACE ZE TŘÍ STRAN (4. strana se nezalepuje, je to vždy ta spodní, aby mohla vytékat krev a unikat vzduch z hrudní dutiny)

Bohužel zhotovit správně fungující poloprodyšný obvaz je náročné a laické veřejnosti se proto doporučuje zhotovovat neprodyšný obvaz, který spočívá v zalepení i 4. strany neprodyšného krytí. Pozor, při otevřené zlomenině žebra se provádí pouze neprodyšný obvaz. Pokud je postižený v bezvědomí a nejeví známky šoku, uložíme ho do stabilizované polohy na stranu, na které má ránu – dojde tak k částečné fixaci a zmírnění bolesti. Pravděpodobnější je ale naopak rozvoj šoku, v tom případě změníme dosavadní Fowlerovu polohu na polohu protišokovou.

Zdroj: Pneumotorax

Poradna

V naší poradně s názvem NEUROPATIE KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PETR HRANICKÝ.

Dobrý den.Mám cukrovku již 20let,je mi 67 let a trápí mě nohy.Mám pocit jako bych měl malé ponožky,při chůzi mě bolí spodky nohou a mám u kotníku prasklinu,která bolí.Nohy každý den mažu zvláčňující emulzí a mám je pořád suché.Na levé noze mám na kůži fleky ze kterých mi mokvá lymfa.Když si to zavážu,tak za chvíli je obvaz mokrý.Teď docházím i na nefrologii,hrozí mi dialýza.Mám i dotaz,zdali bych měl i nárok na ZTP,jedná se mi jen o parkování,nebo v nemocnici kam jezdím je to daleko pěšky a já mám problém s chůzí.Děkuji.Hranický

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O průkaz OZP (osoba se zdravotním postižením) můžete zažádat na pobočce Úřadu práce. Tam k tomu mají formulář, který vám pomohou vyplnit a rovněž vás poučí o dalším postupu. O rozhodnutí vám přijde vyrozumění na vaši adresu. Na průkaz OZP-TP byste mohl mít nárok z důvodu podstatného omezení funkce dolní končetiny. Tento stav lze považovat za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace na úrovni středně těžkého funkčního postižení pohyblivosti a orientace, což jsou podmínky pro přiznání průkazu TP, který opravňuje parkovat na vyhrazeném parkovacím stání pro invalidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neuropatie končetin

Domácí péče po odstranění nehtu lékařem

Pokud je to možné, podložte poraněnou oblast polštářem, kdykoli budete během následujících 3 dnů sedět nebo ležet. Snažte se udržet ruku nebo nohu s odstraněným nehtem nad úrovní svého srdce. To pomůže snížit otoky.

Ponechte na ráně obvaz a pokud máte stehy, tak prvních 48 hodin je nenamáčejte. Při sprchování použijte k zakrytí oblasti igelitový sáček.

Pokud vám lékař řekl, jak se o ránu máte starat, postupujte podle pokynů lékaře. Pokud jste pokyny neobdrželi, postupujte podle těchto obecných rad:

  1. Po prvních 48 hodinách můžete obvaz sundat a dvakrát denně jemně omýt ránu čistou vodou. Pokud se obvaz přilepil na ránu, uvolněte ho pod teplou vodou. Plochu nedrhněte ani dlouho nenamáčejte. Nechoďte plavat.
  2. Ránu můžete namazat tenkou vrstvou lékařské vazelíny a zakrýt nepřilnavým obvazem. Oboje se dá běžně koupit v lékárně. Podle potřeby obvaz vyměňte.
  3. Pokud máte stehy, neodstraňujte je. Váš lékař vám řekne, kdy se vrátit, aby vám byly stehy odstraněny.
  4. Buďte bez bolesti pomocí léků. Užívejte léky proti bolesti přesně podle pokynů.
  5. Pokud vám lékař předepsal lék proti bolesti na předpis, vezměte jej podle předpisu.
  6. Pokud neužíváte lék na bolest na předpis, zeptejte se svého lékaře, zda můžete užívat volně prodejný lék.
  7. Pokud vám lékař předepsal antibiotika, užívejte je podle pokynů. Nepřestávejte je užívat jen proto, že se cítíte lépe. Musíte využívat celé předepsané množství.

Zdroj: Když sleze nehet

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ILONA.

jake bylinky proti svedeni kuze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zmírnění svědění kůže nejlépe zabírají tyto přírodní produkty:
Esenciální olej z máty peprné - aplikovaný na pokožku;
Chladivý obklad - studený ručník nebo ledová tříšť na 5 až 10 minut;
Obvaz z mokré gázy - gáza namočená v teplé vodě;
Obklad z vloček - na prášek umleté ovesné vločky rozpušťené ve vodě;
Jablečný ocet - zředěný vodou 1:1, nanesený na pokožku a zaschlý;
Jedlá soda - jedlá soda s trochou vody, vytvoří se pasta, která se aplikuje přímo na svědění;

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinky proti svědění kůže

Višněvského balzám složení

Višňák se dělá ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a ve výsledku je tekutá a voní po třešních a ta druhá varianta je pak s pixem (bukový dehet), je mnohem hustší, spíše už jako mast a „voní“ po uzeném. Obvykle ta tužší a smradivější varianta je více oblíbená. Někdy se také můžeme setkat s názorem, že správný višňák je vždy tekutý, ale není to pravda.
Hlavní složky višněvského balsámu (složení višňáku):

  • Bismuthi tribromphenolas, což je sloučenina bizmutu a bromu 3 gramy.
  • Pix fasi neboli bukový dehet 5 gramů.
  • Oleum Ricini, ricinový olej 100 gramů.

Zdroj: Višněvského balzám, pomoc na záněty

Diskuze

V diskuzi VIŠŇÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr B.

Dobrý den. A pod jakým názvem jste ho prosím koupila. Na e-shopu Benu.cz ho nemohu nalézt. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

jmenuje se Suspensio Višňovského

Zdroj: diskuze Višněvského mast lékárna

Léčba

Léčba poruchy imunitního systému není jednoduchá, podobně jako u alergií, ale v mnoha případech se léčit dá. Pokud chcete zahájit léčbu svého zánětu v nehtu okamžitě, tak je možné v lékárně koupit višněvského balzám s bukovým dehtem a začít si bolavé místo mazat. Višňák by měl být na bolavém místě co nejdéle v tekutém stavu, takže je dobré ho namazat a hned zakrýt igelitem. Pokud by višňák nezabral a záděra hodně bolela, tak je možné začít užívat Ibuprofen 400mg v dávkování 1 tabletu každých 6 hodin po dobu tří dnů. Ibuprofen je volně prodejný v lékárně, ale i tak si před jeho užitím prostudujte příbalovou informaci o kontraindikacích a nežádoucích účincích, jde o vysoké dávky protizánětlivého léku.

Zdroj: Plíseň pod nehtem

Hydrofilní obinadlo

Hydrofilní obinadlo je vyrobeno z kvalitní směsové střiže, která dodává obinadlu potřebnou jemnost, savost a prodyšnost. Hydrofilní obvaz je tkaný v různých šířích, což zaručuje pevný a netřepivý okraj. Nesterilní hydrofilní obinadla jsou balená v plastikovém obalu po 10 kusech. Hydrofilní pletené obinadlo je vhodné pro široké použití ve zdravotní péči především k fixačním účelům. Sterilní varianta je určena k fixacím ran tam, kde hrozí sekundární kontaminace rány přes sterilní krytí, nebo při přímé fixaci rány, kde je využito absorpčních vlastností obinadla.

Zde můžete vidět ceny hydrofilního obinadla.

Zdroj: Obinadlo

Diskuze

V diskuzi VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brožová.

Nemohu nikde v lékárnách tuto mast sehnat, prý je jen na recept !? Děkuji za informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lea.

Já ji dnes sehnala v nemocniční lékárně bez receptu

Zdroj: diskuze Višňák mast

Co je to višňová mast

Višněvského balzám, někdy také Višňovského balzám, višňová mast, višňák, nesprávně černá mast, je produkt dostupný ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a výsledkem je tekutá varianta vonící po třešních a ta druhá je s pixem, což je bukový dehet, takže výsledný produkt je mnohem hustší, spíše už jako Višněvského mast, a má charakteristickou vůni po uzeném mase. Obvykle tužší a více aromatická forma je více preferovaná, i když je účinnost obou variant srovnatelná. Často záleží na volbě lékaře. Někdy se také můžete setkat s názorem, že správný „višňák“ je vždy tekutý, ale není to pravda.

Složení Višněvského balzámu:

  • Bismuthi tribromphenolas (sloučenina bizmutu a bromu) 3 g
  • Pix fasi (bukový dehet) 5 g
  • Oleum ricini (ricinový olej) 100 g

Zdroj: Višněvského mast

Léčba puchýřů na nohou

Většina puchýřů se obvykle zahojí sama.

První náznaky puchýřů

  • Prvním příznakem puchýře je zarudnutí kůže, často na zadní straně paty či na nártu.
  • Na postiženou oblast aplikujte náplast na puchýře nebo obvaz.
  • Ujistěte se, že máte suchá chodidla a vyměněné ponožky (zejména u sportovců).
  • Vysoce účinné, ale krátkodobé opatření je pokrytí postiženého místa vazelínou. Vazelína poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Nevýhodou bývá vysoká teplota nohy, která sníží účinky vazelíny (při závodě).

Kdy propíchnout puchýře?

Propíchnutí se většinou doporučuje jen u puchýřů, které jedinci způsobují větší problémy či komplikace. Propíchnutí puchýře by mělo být provedeno s opatrností.

  • Pomocí sterilní jehly udělejte na okraji puchýře malý otvor.
  • Nevymačkávejte tekutinu z krevních puchýřů.
  • U normálních puchýřů můžete tekutinu vymáčknout, ale ponechejte kůži, která zakrývá ránu. Ochranná vrstva kůže totiž zabraňuje infekci.
  • Vyčistěte puchýř dezinfekčními přípravky.
  • Zakryjte ránu. Pro zvýšení bezpečnosti používejte obvaz nebo náplast.

Jak se zbavit puchýře?

Puchýře se většinou zahojí samy. Puchýř, který jste propíchli a očistili, zakryjte a nechte jej přirozeně zacelit.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Višňák versus černá mast

Višňák je suspenze ke kožnímu podání. Podává se k léčbě růže, červenky, postupujícího neohraničeného kožního zánětu, nežitu, hlízy, hnisavého zánětu nehtového lůžka, zánětu podpažních žláz, zánětu povrchových křečových žil a na sekundárně infikované vředy jiného původu.

Višněvského balzám obsahuje jako léčivou látku bismuthi tribromphenolas (zásaditý tribromfenolát bismutitý). Bismuthi tribromphenolas působí dezinfekčně, protizánětlivě a má lehce znecitlivující účinek. Urychluje ohraničení zánětu a vyhnisání. Podporuje vstřebávání zánětlivého výpotku a regeneraci tkáně.

Ošetřené části kůže je třeba chránit před slunečním zářením obvazem nebo oděvem, a to vzhledem k látkám obsaženým v bukovém dehtu, které jsou citlivé na UV záření.

Pokud nemáte k dispozici černou mast, tak je možné ji nahradit právě Višněvského balzámem, který obsahuje léčivý dehet z buku a několik různých olejů.

Zdroj: Ichtyolová mast

Léčba pneumotoraxu

Léčba pneumotoraxu spočívá v napíchnutí pohrudniční dutiny jehlou a v odsátí přebytečného vzduchu. Tím se obnoví podtlak, plíce opět přilne ke stěně a začne se znovu pohybovat souběžně s dýchacími pohyby hrudníku. V rámci první pomoci je prvním krokem zavolat odbornou pomoc. Dále je důležité usadit postiženého do pozice v polosedě a zhotovit krycí obvaz, který ránu ochrání před infekcí, ale zároveň umožní odtékání nahromaděné krve. Toho dosáhneme tak, že spodní strana obvazu zůstane volná. V případě dušení ukládáme postiženého do stabilizované polohy na postiženou stranu. Nikdy nevyndáváme cizí tělesa z rány.

Zdroj: Pneumotorax

Cena

Černou mast je možné koupit v lékárně, stojí cca 30 Kč.

Černá mast

Zde můžete vidět cenu černé masti.

Ichtyolová mast

Zde můžete vidět cenu Ichtoxylu.

Višňák

Zde můžete vidět cenu Višněvského balzámu.

Zdroj: Černá mast na záněty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP