Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

VYČIŠTĚNÍ POKOŽKY HLAVY

OBSAH

Zažili jste někdy ten nepříjemný pocit, že se s vámi všechno točí, i když se vůbec nepohybujete? Pokud ano, pak můžete trpět onemocněním známým pod názvem vertigo. Vertigo je pocit porušené rovnováhy. U pacientů starších 75 let se vyskytuje ve 45 %. Etiologie je rozmanitá. Pacienti jako „závrať“ popisují i různé formy nevolnosti, proto je nutná pečlivá anamnéza.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

Já zase používám olej z nimby. Nimba je druh stromu, který může být označován rovněž jako neem, nimtree nebo latinsky Azadirachta indica. Tady se můžete podívat kolik olej z nimby stojí a jak vypadá: www.prozdravi.cz/nim…
K přípravě léku bude potřeba:

- neemový olej - 1 čajová lžička
- kokosový olej - 2-3 lžíce

Postup

1. Smíchejte neemový a kokosový olej.
2. Aplikujte směs na pokožku hlavy a také na vlasy. Pak přikryjte igelitovým sáčkem a zabalte do ručníku.
3. Nechte ji působit přes noc.
4. Ráno si vlasy a pokožku hlavy umyjte oblíbeným šampónem.

Jak často byste to měli dělat

- tento postup opakujte jednou za tři dny.

Proč to funguje

Antimikrobiální vlastnosti neemu byly po staletí používány v Ayurvedě k léčbě různých infekcí. Pokud jde o kvasinky ve vlasech, tak neemový olej je dokáže účinně zabít a zmírní svědění pokožky hlavy a vypadání vlasů. Kokosový olej v tomto prostředku se postará o výživu pokožky hlavy i vlasů.

Zdroj: diskuze Babské rady

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ POKOŽKY HLAVY A PUCHÝŘKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, četla jsem váš článek a dá se říct,že už jsem vyzkoušela snad všechno. Mám lupy už léta,ale daleko víc mě trápí, že asi 2 měsíce mě svědí pokožka hlavy a v hlavě mám takové malé puchýřky,jako bych byla poštípaná. Doma žádnou havět nemáme a nemůžu se toho zbavit.Na kožním mi dali nějaké sérum alpicort,jestli to píšu správně a svědí to pořád.Mám pocit, že se z toho zblázním.Nemáte tam nějakou radu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lucie, pokorně požádejte svého lékaře o předepsání léku Claritine na to nepříjemné svědění a dále prosím setrvejte v aplikaci Alpicortu. Lékař, který Vám ho předepsal Vaše onemocnění viděl a mohl podle projevů stanovit správnou diagnózu. To se po diskusním fóru udělat lépe nedá. Je nesmírně důležité, abyste po nanesení Alpicortu na pokožku hlavy provedla také její mazáž konečky prstů po dobu 3 minut!!! Tímto lépe odstraníte maz z vlasových folikulů a mazových žláz. Tento přebytečný maz může způsobovat ony nepříjemné puchýřky, o kterých píšete. Účinek se zpravidla nedostaví hned, ale je třeba v léčbě poctivě a pravidelně pokračovat až do vymizení příznaků. Alpicort aplikujte každý den večer před spaním a po vymizení příznaků ještě pokračujte v intervalu 2 krát týdně. Kdyby i přesto tato léčba nepomohla, tak zkuste ambulantní konzultaci svého problému s jiným kožním lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění pokožky hlavy a puchýřky

Šampon proti svědění hlavy

Velmi účinné jsou jemné šampony. Naopak by se neměly používat keratolytické šampony. Také existují kosmetické výrobky, které mohou být použity po mytí vlasů pro zklidnění příliš citlivé pokožky hlavy.

Zde je vidět cena šamponu, který je účinný proti svědění hlavy: svědění hlavy cena.

Zdroj: Svědění hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ZRUDNUTÍ HLAVY PŘI BARVENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

ahoj chci se zeptat nedávno sem si barvila vršek hlavy na bílo a podbarvení na černo když sem si jí začala barvit bílou tak mě ta hlava neskutčně pálela a svědila .. asi 2 minuty na to mi úplně zčervenala ... ted mam v hlavě strupy a chci ze zeptat čím to je a co stim můžu udělat dík ahoj :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zčervenání pokožky hlavy po odbarvování je způsobeno popálením od odbarvovače. Kůže se potom chová, jako při spálení na slunci a i péče je podobná. Kůži je potřeba nechat zahojit, chránit ji ještě asi měsíc před sluncem a patlat na ni Panthenol. Kůže se zahojí do 14 dnů i dříve, podle intenzity popálení. Po zhojení zůstanou na kůži patrné růžové fleky, což je známka dobrého zhojení. Tyto růžové fleky se nesmí opálit na slunci, jinak by časem zhnědly - zpigmentovaly by.

Zdroj: diskuze Zrudnutí hlavy při barvení

Příčiny svědění hlavy

Svědění pokožky hlavy je velmi běžné. Může být spojeno s poruchou pokožky hlavy a doprovázeno lupy. Také může být způsobeno vnějším podrážděním.

Budeme-li se zmiňovat o svědění způsobeném bez doprovodu kožního onemocnění, pak v popředí bude stát tvorba lupů. Vyskytnou-li se lupy ve vlasech, budou dozajista příčinou podrážděné pokožky na hlavě. Je však nutné si uvědomit, že urputným drbáním pokožku na hlavě ještě více podráždíme, a navíc zcela běžný problém můžeme změnit v nepříjemnou infekci. Proto bude nejlepším řešením zakoupit si přípravky pro péči o citlivou pokožku. Ty nejenže zabrání následnému tvoření lupů, ale navíc jsou jemné, šetrné a mají zklidňující účinek na podrážděnou pokožku hlavy. Svědění hlavy nemusí být však způsobeno jen lupy. Může se jednat také o kožní chorobu, svědění kůže, která se rozšiřuje i do vlasaté části hlavy. Na mysli máme nyní lupénku.

Zdroj: Svědění hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, podle Vašich příznaků, které popisujete, zejména to urputné svědění pokožky ve vlasaté části hlavy, nasvědčuje na plísňové onemocnění. Plísně se ve vlasech normálně vyskytují. Pro úspěšnou léčbu je nezbytné provést odběr vzorků z Vaší svědivé kůže. Nebojte se toho, nebolí to, spíše je to intenzivnější podrbání, takže je to spíše příjemné, než naopak. Dělá se to jemně, ostrou škrabkou, jako byste škrábala nové brambory. Takto odebrané mikroskopické šupiky se v laboratoři namnoží (vykultivují) a pak pod mikroskopem se identifikuje plísňový kmen. Podle výsledků se velmi dobře dá určit správný lék. Plísně jsou neodělitelnou součástí našeho života a vyvíjejí se stejně dlouho, jako lidstvo samo. Dokáží se velmi dobře adaptovat na přechodně nehostinné podmínky, které vytvoříme třeba méně či více vhodným lékem. Proto je důležité přesně dodržet předepsaný způsob užívání a zejména dodržet dobu užívání, které bývá v těchto případech i dlouhodobá - několik měsíců. Doporučuji zajít ke kožnímu lékaři a požádat ho o kultivační stěr.

Pokud by se neprokázala plísňová příčina Vašich potíží, tak je zde ještě možné, že byste mohla být alergická na nějaký Vám neznámý alergen. V tomto případě by bylo možné nasadit tabletky Claritin. Je to antihistaminikum (lék proti přehnané alergické reakci), který rovněž zmírňuje i svědivé pocity. Lék je na lékařský předpis a předepsat Vám ho může Váš obvodní lékař, ale lépe bude navštívit alergologa.

Jano, ve Vaší situaci nespoléhejte na domácí lékařství formou svépomoci. Pokud se v noci budíte, tak tento projev negativně ovlivňuje kvalitu Vašeho života a je škoda za každý den, respektive noc, kterou prožijete nepříjemně, nikdy již nebudete mít další šanci ji prožít znovu a lépe, proto co nejrychleji konejte, a to postupem, který jsem Vám zde popsal.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Příčiny citlivé pokožky hlavy

Citlivost pokožky hlavy má různý původ. Může být způsobena nerovnováhou v procesu vylučování kožního mazu, která vede k podráždění. Znečištění a stres také mohou dráždit pokožku hlavy. Ve skutečnosti znečištění pokrývá vlasy škodlivými látkami, které tvoří matný film na vlasu a stejně jako stres vytvářejí volné radikály. Tyto volné radikály pozměňují strukturu pokožky hlavy a způsobují změny také ve vlasové cibulce. Vlasy tak ztrácejí svůj lesk a sílu. Níže uvádíme další běžné příčiny způsobující citlivost pokožky hlavy:

  • nevyvážená strava;
  • nevhodný šampon;
  • častý styling a vysoušení vlasů fénem;
  • nošení motorkářských helem po dlouhou dobu;
  • chlorovaná voda, sluneční záření.

Svědění, červená místa a šupinatá pokožka hlavy mohou signalizovat i ekzém nebo lupénku. Pokud by se jednalo o tyto případy, měli byste tento problém léčit.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Neví někdo nebo nemá zkušenosti s pocitem točení hlavy při užívání cipralexu? Beru 10 mg 1x denně po dobu 3,5 měsíce.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

V únoru jsem začla brát Cipralex 10 mg, pak jsem v červnu dostala 20 mg. Mám pocit, že moje úzkost celkově ustoupila, ale chvíle, kdy ji mám, jsou naprosto hrozné a závratě jsou v podstatě konstantní od doby, kdy jsem začala Cipralex užívat. Všimla jsem si, že to na pár měsíců trochu kleslo, ale v poslední době se mi to vrací docela extrémně. Nevyrovnaná, unavená, letargická, závrať, která vyvolává pocit děsu. Mám pocit, jako bych neustále měla omdlít, což mou úzkost ještě více pohání a vyvolává ve mně pocit, že mám každou chvíli zemřít. Za pár dní mám schůzku s doktorem, tak uvidím, co mi řekne.

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Svědění hlavy a vypadávání vlasů

Pokud trpíte svěděním hlavy a vypadáváním vlasů, zkuste zakoupit například Kelual DS šampon od firmy Ducray, pacienti si ho chválí. Vlasy samozřejmě mohou vypadávat z důvodu postižení vlasové pokožky. Pokud budou projevy přetrvávat, navštivte kožního lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanča.

Je mi 22let a mám svědění hlavy a dst silné a nevím co a tím mám dělat je to hrozné.už to mám dýl jak měsícamám k tpomu lupy může to být aji tím?????????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když svědění hlavy doprovázejí lupy, tak se může jednat o plísňovou dermatitidu. Tu může způsobit třeba plíseň ze zapařené čepice a bebo si ji můžete zanést třeba na prstech, když se drbete, například z klávesnice. Vyzkoušejte přípravek Nizoral. Je to šampon z lékárny a mohl by pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění hlavy

Babské rady na svědění hlavy

Osvědčilo se po umytí vlasů do posledního opláchnutí přidat citron nebo ocet a dobře promasírovat. Zbavíte se tak svědění i lupů.

Podrážděnou pokožku hlavy uklidňuje levandule, která navíc ovlivňuje tvorbu vlasového mazu. Zmírňuje i svědění pokožky a celkově porost regeneruje.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem MUŽI - PLEŠATOST, LYSINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
pomohla by derivační koupel na podporu růstu vlasů, plešatost, lysiny apod. u muže? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nijak zvlášť. Vlasy každého muže v sobě mají zakódováno, kdy přesně mají přestat růst a nic jim v tom zatím nedokáže zabránit. Derivační koupel v tomto ohledu pomáhá prokrvením pokožky vlasaté části hlavy a tím může prodloužit přežití vlasů, které měly již přestat růst a to tím, že podpoří přísun stavebních látek pro růst vlasů během prokrvení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Derivační koupel video

Léčba suché a šupinaté pokožky hlavy

Je třeba dodržovat následující doporučení:

  • Vlasy a pokožku hlavy si umývejte několikrát týdně šetrným léčivým šamponem, který obsahuje aktivní složky odstraňující odumřelé keratinocyty a potlačuje jejich dělení, takto jsou eliminována ložiska, aktivní složky pro zmírnění výrazného svědění, účinné zvlhčovací aktivní látky, které působí na suchá místa. V zimním období je dobré používat šampon a kondicionér, aby nedocházelo k suché pokožce. Zároveň je důležité vyvarovat se příliš častému mytí vlasů, protože dochází ke ztrátě vlhkosti na pokožce hlavy.
  • Jemně pokožku hlavy masírujte krouživými pohyby.
  • Důkladně vlasy opláchněte.
  • Velmi opatrně vlasy osušte. Pokud používáte fén, nepřepínejte na příliš horký vzduch, abyste zbytečně nedráždili pokožku hlavy.
  • Neškrábejte svědivá místa, mohli byste poranit pokožku hlavy.
  • Použijte „olejovou léčbu“. Nejčastěji se využívá olivový olej.
  • V letních a slunečných dnech byste měli nosit klobouk. Opalování pokožky hlavy způsobuje její suchost.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Masáž hlavy – postup

Jedná se o maximálně pohodlný a relaxační typ masáže, kterou provádíte vsedě nebo vleže. Zpočátku je třeba urychlit krevní oběh v oblasti hlavy, a proto své čelo, spánky a zátylek masírujete jemným kruhovým pohybem. Následuje hlazení hlavy ve směrech čelo–zátylek, temeno–spodní část uší, od vrcholu hlavy ve všech směrech, ale vždy po směru růstu vlasů. Pohyby mohou být přímé, kruhové nebo spirálovité, lehce při nich tlačíme polštářky prstů proti pokožce hlavy. Na závěr zlehka masírujeme oblast krku. Celková doba masáže by se měla pohybovat mezi 4–10 minutami. Masáž účinkuje nejen proti vypadávání vlasů, ale blahodárně působí také při léčbě kožních onemocnění hlavy.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky

Diskuze

V diskuzi TEA TREE OIL S ALOE VERA NA KVASINKY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Olej z čajovníku je jedním z nejlepších léků na ošetření vlasových kvasinek. Terpeny jsou hlavní skupinou uhlovodíků obsažených v oleji z čajovníku, a jsou zodpovědné za jeho antimikrobiální aktivitu proti bakteriím a houbám. Olej Tea Tree účinně tlumí svědění pokožky hlavy a napravuje vysušenou pokožku.

Léčivou směs na kvasinky ve vlasech připravíte tak, že smícháte 1/4 šálku gelu z aloe vera a 15 kapek čajového oleje. Aplikujte tuto směs na pokožku hlavy a masírujte ji po dobu jedné minuty. Nechte olej z čajového stromu a aloe působit po dobu 30-45 minut. Nakonec si opláchněte vlasy jako obvykle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andula.

Jaký pak copak, já budu někde schánět teatree olej nebo aloe? Když mám problém s kvasinkama, tak tam prdnu sodu na pečení a je vystaráno. V malým hrnku rozmíchám vlažnou vodu, jednu lžíci jedlé sody a deset kapek rozmarýnového oleje. Frknu to přímo na pokožku hlavy a jemně masíruju několik minut. Když mě bolí ruce, tak to tam ještě nechám působit bez masáže asi deset minut. Jedlá soda skvěle zahubí všechny kvasinky a je to.

Zdroj: diskuze Tea Tree oil s aloe vera na kvasinky ve vlasech

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.

Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.

Zdroj: diskuze Zápach pokozka hlavy

Léčba pomocí UV záření

Ultrafialové světlo je další možností léčby lupénky hlavy. Ale je zde nevýhoda, že vlasy zablokují světlo a bývá pak těžko dosaženo rovnoměrného osvícení pokožky. Ruční zařízení, neboli UV hřeben může přímo poskytnout vyšší dávku tohoto světla.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Zdravá pokožka hlavy

Mírné kyseliny obsažené v jablečném octu odstraňují bakterie způsobující nepříjemné problémy pokožky hlavy, zejména lupy a svědění. Pokud dojde k ucpání vlasových folikul, bakterie začnou na kůži vytvářet křupavé vločky. Nedostatek mazu ve vlasech způsobuje vypadávání a poškození vlasů, což vede k plešatosti. Pokud budete oplachovat hlavu a vlasy jablečným octem ředěným vodou, zbavíte se bakteriálních příčin způsobujících vypadávání vlasů.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Příčiny pocení hlavy

Pocení hlavy není nemoc, spíše jen vsugerovaný jev. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Náhlá a nevysvělitelná bolest hlavy, to může být aneurizma.

V případě náhlé a silné bolesti hlavy je třeba provést vyšetření CT hlavy, aby se vyloučilo aneurizma - krevní výduť v mozku. Pokud je bolest hlavy způsobena aneurizma, tak na to nezabírá žádný z léků proti bolesti a žádný z léků tuto nemoc hlavy nevyléčí. Jediné řešení, jak léčit aneurizma, je zavedení ketetru přes nějakou tepnu v těle, nejčastěji v noze. Krevním řečištěm se pak zavede do postiženého místa v mozku buď svorka nebo cívka, kterou se prasklina zaškrtí. Teprve pak bolest hlavy zmizí a aneurizma je vyléčeno.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Masáž vlasových kořínků

Existuje několik druhů masáží, viz níže.

Masáž hlavy za použití kartáče: Pořiďte si opravdu kvalitní vlasový kartáč vyrobený z přírodního materiálu. Masáž provádějte kruhovými pohyby, jimiž hlaďte a masírujte pokožku hlavy. Postupujte od spánkové části až k temeni hlavy. Dosáhnete tak velmi pozitivních účinků na zpevnění a celkové zdraví svých vlasů. Celý postup několikrát opakujte.

Masáž hlavy dlaní ruky – tlakem: Při této metodě si podložíte levou polovinu hlavy dlaní levé ruky. Po dobu přibližně pěti vteřin lehce tlačíte dlaň do hlavy a hlavu do dlaně. Stejný postup provádíte pravou rukou pro pravou stranu hlavy a také pro čelo a zátylek. Touto masáží se zesiluje krevní oběh v oblasti hlavy, což logicky zlepšuje prokysličení tkání a zásobování vlasových kořínků živinami.

Aromatická masáž hlavy: Pro tuto masáž se doporučuje používat jemný olej s rozmarýnem nebo černým pepřem. Na oblast spánku kápněte jednu kapku a krouživými pohyby, při nichž prsty ruky směrují dolů, olej jemně vmasírujte do pokožky. Další kapku použijte na zadní část krku tam, kde pod hlavou začíná páteř. Při masáži této partie směrujte pohyby k čelu. Na závěr se provádí masáž, při níž se prsty rukou jemně štípáte do pokožky hlavy.

Masáž krku: Často přetěžované krční svaly jistě také uvítají masáž. Navíc se tím zlepší přísun krve do pokožky hlavy a vlasy tak budou lépe vyživovány. Je dobré si uvědomit, že na krku máme velmi jemnou pokožku. Proto i při masáži krku postupujte jemně a opatrně, zejména v jeho přední části. Při masírování krku se postupuje shora dolů a intenzivnější tření je dobré prokládat lehčím hlazením pokožky. Soustřeďte se rovněž na pravidelné dýchání, nezadržujte nepřirozeně svůj dech. Masáž provádějte po dobu 3–10 minut. Vyššího efektu dosáhnete kombinací s masáží hlavy.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP