Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

VYTÉKÁNÍ LYMFY

OBSAH

Péče o kůži

Péče o kůži je nezbytnou součástí komplexní terapie lymfedému. Spočívá v promašťování a zvláčňování kůže postižené oblasti hydratačními mléky, krémy nebo masťovými základy. Suchá kůže s drobnými, téměř neznatelnými trhlinkami a narušenou kožní bariérou může být vstupní branou infekce. Velmi pečlivě je nutné se starat o meziprstní prostory a o kožní záhyby. Časté infekce patří do obrazu typického lymfedému. Trvalým problémem je opakující se bakteriální infekce – růže (erysipel), která daný stav ještě zhoršuje. Klinicky se manifestuje typickými prodromy (zimnice, teplota, třesavka, občas i nevolností). Po několika hodinách se daná oblast stává bolestivou, objevuje se zarudnutí a prohlubuje se otok postižené oblasti. Včasné podání antibiotik je důležitou prevencí šíření infekce a zhoršování otoku. Plísňová postižení meziprstních prostor a nehtů mohou být vstupní branou dalších infekcí. Komplikují a oddalují léčbu základního onemocnění, stejně jako další infekce bakteriální nebo virové. Lymfatické kožní puchýřky a samovolné vytékání lymfy z drobných puchýřků patří k dalším komplikacím lymfedému. Jsou způsobeny enormním roztažením lymfatických cév. Mezi změny chronického charakteru patří lymfostatická verukóza. Což jsou drobné tuhé čočkovité kožní výrůstky lokalizované na prstech nebo i bércích. Nádorové komplikace v terénu lymfedému jsou naštěstí vzácné, ale mohou se objevit. Mohou se však vyskytnout v terénu dlouhotrvajícího lymfedému.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

No otoky kolem očí pomůže, když mírně odvodníte svůj organismus. Například je na to dobrá sauna. Sauna vás odvodní a zároveň rozproudí oběh lymfy, která se nyní zadržuje kolem oka a vytváří tam otok. Střídání tepla a chladu jsou opravdu účinné pomůcky na otoky.
Další pomocníci jsou bylinné obklady na oči a v neposlední řadě také snížení příjmu soli. Solení a slané jídlo podporují zadržování vody v těle, což zase způsobuje otoky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Cvičení

Nedílnou součástí komplexní terapie je cvičení s bandáží pod dohledem rehabilitačního pracovníka, po zaškolení je možné cvičit i individuálně. Ke cvičení se využívají míčky, tyče či pružné gumy. Cílem cvičení je posílení a protažení svalů postižené končetiny, zvýšení kloubní pohyblivosti. Význam cvičení spočívá v urychlení toku lymfy z postižené oblasti díky opakovaným svalovým kontrakcím a relaxacím, nesmí se však jednat o cvičení rychlé, dynamické, jednostranně zatěžující postiženou oblast.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

Suchá a oteklá oční víčka

Když náhle otečou oční víčka, může jít o alergickou reakci na oční kosmetické přípravky či o akutní oční onemocnění. Pokud míváte pravidelně oteklá víčka, znamená to, že v organismu není již delší dobu vše v pořádku.

Příčiny

Oteklá horní oční víčka – vznikají zneužíváním léků (například psychofarmak), nahromaděním lymfy (kvůli nemoci, z nedostatku nebo nadbytku spánku), v případě nedostatečné činnosti ledvin nebo onemocnění jater.

Oteklá spodní oční víčka – vznikají zneužíváním léků, špatným odtokem a nahromaděním lymfy, vyčerpáním, používáním nesprávných skel v brýlích, oslabením funkce ledvin či srdce.

Léčba

Léčba je individuální. Chceme-li odstranit otoky, je nutné řešit základní příčinu. V případě hromadění lymfy může pomoci manuální lymfatická drenáž či mikromasáž očního okolí a obklady víček. U alergické reakce se podávají antihistaminika.

Zdroj: Oční víčka oteklá a červená

Poradna

V naší poradně s názvem TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

jak mám ošetřit řez klasickou operací jsem 4 dny po operaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V prvních dnech se čištění kůže kolem řezu provádí měkkým sterilním (vyvařeným v 90°C) hadříkem nebo gázou. Nejprve se hadřík nebo gáza namočí v mýdlové vodě nebo ve směsi sterilní převařené vody a soli. Pak se opatrně otře nebo tupuje pokožka kolem rány. Nepoužívejte běžné čisticí prostředky na pokožku, jako jsou antibakteriální mýdla, alkohol, jód nebo peroxid. Mohou poškodit kůži v ráně a zpozdit hojení. Také nedávejte žádné mléko, krém ani bylinný přípravek, dokud nejprve nejste zkontrolován u svého lékaře. Sprchovat se můžete od 4. dne po operaci. První vanu pak můžete dát nejdříve za měsíc od operace.
Pravidelně každý den kontrolujte stav jizvy. Pokud se v ráně a nebo v jejím okolí objeví některý z dále uvedených příznaků, tak ihned kontaktujte svého lékaře. Mezi rizikové příznaky patří:
- bolest, která se zhoršuje
- otok
- krvácení nebo vytékání hnisu
- zvyšování množství drenáže, která může být hustá, hnědá, zelená nebo žlutá)
- nepříjemný zápach z rány
- rána vypadá větší, hlubší, vysušená nebo je tmavá
- teplota přesahuje 37,8 °C po dobu delší než 4 hodiny.
Vyhněte se aktivitám, které by mohly namáhat svaly a pokožku v okolí rány. Předejdete tak nepříjemnému roztržení srůstající kůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Kdy zavolat lékaře?

Zavolejte svému lékaři nebo zdravotní sestře nebo vyhledejte okamžitou lékařskou pomoc, pokud:

  • Kůže v blízkosti rány je studená nebo bledá nebo mění barvu.
  • Rána začne krvácet a krev prosakuje obvazem. Vytékání malého množství krve je normální.
  • Máte-li příznaky infekce, jako například:
    • zvýšená bolest, otok, horkost nebo zarudnutí;
    • červené pruhy vedoucí od postiženého prstu;
    • hnis odtékající z postiženého prstu;
    • oteklé lymfatické uzliny na krku, podpaží nebo tříslech;
    • horečka.

Pečlivě sledujte změny ve svém zdravotním stavu a kontaktujte svého lékaře nebo zdravotní sestru, pokud:

  • nehet špatně dorůstá, je zkřivený nebo jinak deformovaný;
  • stav nehtu se nezlepšuje podle očekávání.

Zdroj: Když sleze nehet

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKY A ZBYTNĚNÍ KŮŽE NA ŠOURKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Wolf.

Nosil jsem penis obnažený pro náklonnost k vyrážkám.Když nastala horka a já jezdil na kole v neprodyšných kalhotách,tak vlivem tření kalhot a horka se mi udělala z kůže placka bez hladkého povrchu,spíše zpěněná,rozšiřující se a byla bolestivá.Lékař mi předepsal antibiotika Azitromycin Sandoz 250 mg a různé masti: Fucidin,Pimafucort krém.Tento poslední krém ve žluté tupě působil asi více do hloubky a vznikali v houbě i dirky.Při tlaku na to místo vznikla bolest,krvácení.
Celkový proces nakažení doprovázelo vytékání vody nebo hnisu obarvené do světle kalně až krvavě.Když jsem chtěl místo mechanicky ochránit,namazal jsem vše Imazolem.Místo bylo pak více zbytněné.Imazol vytvořil ochrannou vrstvu,která se hůře odplavila sprchou.
Podezírám horka,málo vzdušné kalhoty,vyprání kalhot ve starém ostrém Radonu,použití WC v Kauflandu,kam chodí i bezdomovci a naposledy dotek s předměty na balkóně,kam zalétají ptáci a dříve i holuby (než jsem dal zrní pod mříž).
Ve slabinách mezi břichem a stehnem se mi udělaly na každé straně tvrdé bulky.
V noci mne budí mechanická bolest,kašel z ovzduší anebo nemohu usnout-až k ránu,protože přes den i poeéhávám.
Na kole jsem kdysi měl bolest zespodu,patrně po nárazu.Proto mně možná vytékal ten hnis,který se nyní trochu omezil.Kůže je ale nadále zdeformovaná s nárůstkem silné placky o velikosti cca 5 x 1,5 cm-na horní straně penisu. Sexuální styk jsem měl naposledy v roce 1987. Předem děkuji za Váš názor.Pavel Wolf, Kadaň

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážky a zbytnění kůže na šourku

Účinky cibule na vodu v koleni

Cibule uvolňuje ucpání mnoha druhů tekutin pod kůží, včetně krve, která způsobuje modřiny, a ucpané lymfy, která způsobuje otoky a bolest. Cibuli použijte jako obklad, jemně nasekanou, rozmixovanou nebo namletou a aplikujte přímo na čerstvou nebo starou modřinu, nebo ji použijte jako preventivní opatření na oblast, kde by se mohla vytvořit modřina. Je-li zapotřebí větší tažná síla, přimíchejte 1/3 až 1 stejný díl kuchyňské soli.

Zdroj: Voda v koleni a lék z cibule

Příčiny

Jedná se o záležitost celého organismu, a proto je důležitá takzvaná holistická léčba. Základem je vždy hledat prvotní příčinu. Praskání žilek může způsobovat histamin, stres, onkologické onemocnění, vysoký krevní tlak. Příčin může být velké množství, je třeba podrobnější vyšetření. Může se jednat i o nedostatek vitaminu C, ale to je extrémně vzácné. Pravděpodobnější je, že příčinou je váznoucí odtok krve nebo lymfy, tedy srdeční selhávání, záněty lymfatických uzlin nebo nedostatek pohybu.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Ryor Lymfodren

Ryor Lymfodren je čaj, jehož účinky se projeví nejen na zdraví, kvalitě pleti a vnitřním stavu organismu, ale také na zlepšení funkce lymfatického systému. Působení čaje Lymfodren je zaměřeno na dokonalé pročištění lymfatického systému, hlavně zlepšení funkce sleziny, která je řídicím orgánem tělesného imunitního systému. Kromě bylin určených na čištění a detoxikaci organismu je v čaji i květ ibišku a citronella, které působí i jako chuťové korigens a dodávají čaji vynikající lahodnou chuť.

Složení:

  • ibišek květ – čistí a detoxikuje celý organismus, působí jako antisklerotikum a celkově zlepšuje oběh krve a lymfy, chuťové korigens
  • pampeliška list – účinná při otocích lymfatických uzlin a zvětšeních sleziny
  • vřes květ – pomáhá při čištění krve a lymfy, zlepšuje činnost sleziny, odstraňuje otoky a zduření
  • měsíček květ – hojí vnitřní rány a záněty, pomáhá v prevenci rakoviny lymfatických uzlin
  • jetel luční květ – imunostimulans, účinný při otocích lymfatických uzlin
  • třapatka květ – imunostimulans, podporuje lymfatický systém
  • pýr oddenek – pročišťuje velice důkladně celý organismus (včetně lymfy)
  • citronella – chuťové korigens

Příprava: 1 čajovou lžičku čaje přelít 250 ml vroucí vody, přikrýt a nechat vyluhovat 15 minut. Čaj pít teplý 1–2x denně. Kúru provádět 2x ročně, vždy po dobu 6 týdnů.

Doporučení: Omezit příjem tučného mléka a mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku. Jíst syrovou zeleninu, především celer, petržel, mrkev, kedlubny, zelí a jiné. Pravidelně konzumovat jablka (zlepšují stav krve a lymfy). Po dobu kúry omezit namáhavou fyzickou činnost (při velkém zatížení znečištění v uzlinách narůstá). Dbát na pravidelnou stolici, při potížích užívat vlákninu.

Zdroj: Kosmetika Ryor

Presoterapie

Přístrojová technika doplňující ruční ošetřování postižené oblasti se nazývá presoterapie. Tímto přístrojem nelze nahradit manuální lymfodrenáž. Obě tyto techniky se vzájemně doplňují, některé oblasti ani přístrojově ošetřovat nelze (oblasti třísel, podpaží, záda, obličej). Vyrobeny jsou speciální návleky na končetiny (dolní i horní) a na oblast hýždí. Tyto návleky jsou konstrukčně upraveny tak, že se jednotlivé části návleku (takzvané komory) vzájemně překrývají a plní se vzduchem. Tlak v komorách dosahuje hodnot mezi 25–40 mm Hg a směr tlakové vlny postupuje ve směru fyziologického toku lymfy. Samostatně přístrojovou presoterapii nelze použít, respektive je kontraindikována, protože může dojít k přesunu otoku do sousedního kvadrantu těla!

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Bylinky na lymfatický systém

Bylinný lymfatický čaj se využívá kvůli antibakteriálním a antivirovým účinkům. Obsažené bylinky zabraňují městnání lymfy a čistí krev.

Složení: šípek, třezalka, komonice, benedikt, divizna

Užívání: Bylinné směsi slouží zejména k přípravě vodních výluhů (čajů). Obecně platí, že na 100 ml vody přijde 1 čajová lžička jemně nasekané sušené byliny, na 250 ml pak 1 polévková lžíce. Byliny zalijte horkou vodou, která právě přestala vřít, zakryjte šálek (konvici) pokličkou, a nechte cca 10 minut vyluhovat. Denní dávka čaje je 500 až 750 ml. Čaj se pije neslazený a na lačno.

Upozornění: Uchovávejte na suchém místě do 25 °C. Nepřekračujte doporučené dávkování. Jde o doplněk stravy – neslouží jako náhrada pestré stravy. Směs se využívá v lidovém léčitelství.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Jak detoxikace funguje

Detoxikace v podstatě znamená čištění krve. Detoxikační kúra přivede nečistoty z krve do jater, kde jsou toxiny zpracovávány a eliminovány. Tělo také odstraňuje toxiny přes ledviny, střeva, plíce, lymfy a kůži. Naše tělo má tedy své samouzdravovací mechanismy, není však všemocné. A navíc, když je tento systém ohrožen, nečistoty nejsou řádně filtrovány a každá buňka v těle je nepříznivě ovlivněna. Detoxikace v podstatě reaguje na potřeby jednotlivých buněk.

Očista organismu může pomoci přirozenému procesu těla tím, že:

  • regeneruje orgány při půstu;
  • stimuluje játra a odvádí toxiny z těla;
  • podporuje eliminaci škodlivin přes střeva, ledviny a kůži;
  • zlepšuje cirkulaci krve;
  • podporuje příjem zdravých živin.

Zdroj: 7 kroků k očištění těla

Poruchy lymfatického systému

Pokud lymfatický systém nefunguje správně, nastávají problémy – ucpaný lymfatický systém vede k selhávání transportní a filtrační schopnosti lymfy. Organismus je zatěžován působením škodlivých látek, které měly být z těla vyloučeny. Zplodiny metabolismu se ukládají do mezibuněčných prostor a lymfatický systém nezvládá plnit svou funkci. Dochází k hromadění vody, solí, tuku a odpadních látek v podkoží. Velmi důležitá je proto prevence, posilování lymfatického systému pomocí manuální či strojové lymfatické drenáže. Použitím lymfatické masáže můžete posílit lymfatický systém, čímž nejen posílíte svoji imunitu, ale například i zmírníte projevy celulitidy. Každá větší zátěž, jizvy po zraněních, císařských řezech a operacích či prodělané infekce mohou zpomalit nebo zastavit průchod lymfy, lymfa se zahleňuje, houstne a usazuje se ve tkáních, což způsobuje následně otok, bolest, hromadění různých toxinů a posléze zánětlivé změny. Existuje také spojitost poruchy lymfatického systému s problémy pokožky, jako je akné, celulitida.

Lymfatický systém se špatnou funkcí se zpočátku projevuje:

  • nenápadnou únavou nohou;
  • později únavou celého těla;
  • otoky kotníků, lýtek, stehen – hlavně večer po námaze;
  • otoky v břišní krajině;
  • otoky očních víček a mízních uzlin;
  • celulitidou;
  • poruchami imunitního systému – sklon k infekčním nemocem;
  • dechovými obtížemi bez zjevné příčiny.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Co může způsobit oteklé kotníky

  • Cestování – například dlouhodobé sezení v letadle nebo v autobuse bez pohybu.
  • Oteklé nohy v těhotenství – u těhotných žen se velmi často objevují oteklé nohy, a to zejména ke konci těhotenství.
  • Po porodu – oteklé nohy se někdy objevují také po porodu.
  • Před menstruací – u žen nezřídka dochází k otokům nohou před menstruací.
  • Vysoký krevní tlak – u hypertoniků.
  • Nadbytek soli v potravě – nadměrné solení může také způsobovat otoky nohou.
  • Křečové žíly neboli varixy.
  • Lymfedém – porucha odtoku lymfy.
  • Sedavé zaměstnání – má také vliv na rozvoj otoků.
  • Úrazy a poúrazové stavy.
  • Tetování – i po tetování se někdy krátkodobě objevují otoky.
  • Dlouhodobě oteklé nohy jsou nejčastěji zapříčiněny nemocným vaskulárním systémem.

Zde můžete vidět, jak vypadají otoky okolo kotníků.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Co jsou lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny slouží jako filtr lymfatické tekutiny. Jsou velké přibližně 1–30 milimetrů a jsou uloženy v tukové vazivové tkáni, ať už po jedné, či ve skupinách. Organismus vyprodukujte denně 2 až 4 litry bezbarvé lymfatické tekutiny. Lymfatický systém je úzce spojen s obranyschopností našeho organismu. Nebezpečím je, že společně s lymfou mohou do uzliny přicestovat i bakterie či nádorové buňky. Bílé krvinky v tento okamžik zahajují výrobu protilátek. Je až neuvěřitelné, jak začíná tělo rychle reagovat na potenciálního nepřítele. Pokud se jim nepodaří včas zlikvidovat svého „nepřítele“, začnou nebezpečné nádorové buňky v uzlině růst a dalším proudem lymfy jsou zaneseny do jiných míst – takto lymfatickou cestou vznikají metastázy (druhotná ložiska nádorových buněk), které jsou hlavní příčinou úmrtí při zasažení organismu rakovinou.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Váčky pod očima

Hlavní příčinou váčků pod očima jsou zvláštnosti struktury membrány, která se nachází mezi kůží a podkožím v oblasti kolem očí. S přibývajícím věkem či vlivem škodlivých faktorů (stres, kouření, nesprávné stravovací návyky, úraz oka a následně porušení krevní cirkulace, UV záření a jiné) dochází k zeslabování této oblasti a poté ke vzniku defektů, přes něž vystupují tukové buňky. Tak vznikají váčky pod očima. Mohou se objevit v každém věku a zvýrazňují je otoky v důsledku například poruchy cirkulace lymfy.

Zde můžete vidět, jak vypadají váčky pod očima.

Nejjednodušší způsob, jak se zbavit váčků pod očima, je zakrýt je tónovacím krémem. Objemnější váčky však krycím krémem nezakryjete. Existují proto i jiné (nenáročné) konzervativní metody. Například přikládáním kostek ledu na postižené oblasti se zmírní otok a zmenší objem váčků. Ještě účinnější jsou kostky ledu připravené ze šalvějového odvaru. Mezi účinné metody patří rovněž lymfodrenáž a elektrostimulace.

Zdroj: Tmavé kruhy kolem očí

Co znamená, když z oteklých nohou teče voda

Pokud z oteklých nohou teče voda, může se jednat o lymfedém. Lymfedém je nebolestivý bledý otok, který je zpočátku měkký a v pozdějších stadiích tuhý. Měkké tkáně propadají vazivové přestavbě – fibróze. Otok postihuje všechny měkké tkáně, které nejsou dostatečně lymfatickým systémem drénovány. Stázou lymfy dochází k poškození chlopní a endotelu lymfatických cév, zvyšuje se jejich propustnost, zpomaluje se tok lymfy a vznikají lymfatické (bílkovinné) zátky. Následkem prosáknutí tkání a městnajících bílkovin a fibrinu se zmnožují vazivové buňky (fibroblasty), dochází k novotvorbě krevních cév, přibývá buněk typických pro chronický zánět. Nakonec se zvětšuje počet kolagenních vláken a začíná sklerotická přestavba tkáně. Všechny tyto mechanismy se navzájem umocňují a vedou k bludnému kruhu onemocnění. Pokud otok a vazivová přestavba kůže a podkoží pokračují, dojde až k elefantiáze, tedy sloní noze. Elefantiáza se vyvine nejčastěji na dolních končetinách. Postiženy však mohou být i horní končetiny s maximem v oblasti hřbetu ruky a předloktí, obličeje (víčka, čelo, rty, uši, nos) nebo genitálu (šourek, penis, zevní rodidla).

Nejvýraznější je otok v oblasti kůže a především podkoží. Kůže je suchá, hyperkeratotická a může mít vzhled pomerančové kůry. V latentní fázi lymfedému, kdy je již přítomna nedostatečná lymfatická drenáž, ale otok ještě není klinicky prokazatelný, si postižení mohou stěžovat na pocit tíhy, bolesti, omezené funkce a únavnosti, pocit pálení a napětí v postižené končetině.

Na prstech a nártu dolních končetin se po mnoho let trvajícím lymfedému mohou objevit bradavičnaté útvary splývající do plochy, které se nazývají lymfatická verukóza (verrucosis lymphostatica).

Na kůži se mohou tvořit drobné puchýřky (chyloderma), z nichž po prasknutí vytéká lymfa (lymforea). Lymfa však může vytékat i z neporušené kůže. Onemocnění bývá často komplikováno růží (erysipelem).

Zdroj: Co na otoky nohou

Lymfatický a imunitní systém člověka

Imunitní a lymfatický systém jsou dva úzce související orgánové systémy, které sdílejí řadu orgánů a fyziologických funkcí. Imunitní systém je obranný systém našeho těla působící proti infekčním patogenním virům, bakteriím, houbám a parazitům. To znamená, že zabraňuje, aby tyto škodlivé látky vstoupily do organismu, a pokud se již tak stalo, tak proti nim útočí. Lymfatický systém je systém kapilár, cév, uzlin a dalších orgánů, které dopravují lymfu z tkání. Lymfatický systém slouží jako filtr, který zbavuje organismus od zbytků buněk nebo patogenů, přenáší také mastné kyseliny ze střeva do krevního oběhu. Lymfatická soustava (mízní soustava) je jednosměrná soustava lidského těla, vedoucí z mezibuněčných prostor do krve mízními cévami. Větší mízní cévy se označují jako mízovody (například hrudní mízovod, kde ústí míza do žil).

Funkcí lymfatického systému je odvod tkáňového moku z tkání ve formě lymfy, odvod tuků ve formě kapének do horní duté žíly, obranný mechanismus (mízní uzliny), rovněž odvádí z těla produkty metabolismu (škodlivé, nepotřebné látky), vede do krve živiny, lymfa se podílí i na stálosti vnitřního prostředí (takzvaná homeostáze).

Zdroj: Lymfatický systém


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP