Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZÁBLESKY V JEDNOM OKU

OBSAH

Proč mám mžitky před očima

Příčiny vzniku mžitek před očima mohou být různé, viz níže, a navíc mohou mít mžitky různou podobu, jako jsou světelné záblesky, jiskření před očima, blikání, vlnění.

Jak vznikají:

  • Mnutí očí – promnutí očí rukama je situace, která mžitky vyvolává snad nejčastěji. V tomto případě se používá termín „tlakové fosfény“, kdy je falešný vjem mžitek vyvolán tlakovým podrážděním smyslového aparátu oka.
  • Úder do hlavy – i relativně malé úrazy hlavy bez otřesu mozku a bez nutnosti ošetření rány chirurgem jsou často spojeny s dočasnými mžitkami. Důvodem je podráždění mozku zevní silou.
  • Migréna – mžitky před očima typicky doprovázejí některé záchvaty migrény. Objevují se spíše před vlastním záchvatem a bývají proto součástí takzvané aury.
  • Změny krevního tlaku – mžitky před očima se mohou objevit u stavů s výrazně zvýšeným krevním tlakem, ale vyskytují se spolu s motáním hlavy a celkovou slabostí i u stavů se sníženým krevním tlakem.
  • Roztroušená skleróza – postihne-li toto onemocnění zrakový nerv (což není zvláště u mladších žen s roztroušenou sklerózou až tak vzácné), mohou se kromě různých výpadků zorného pole a rozmazaného vidění objevit i mžitky před očima.
  • Oční choroby – řada očních onemocnění – typicky zahrnují-li poškození či podráždění sítnice – se může projevit nepříjemnými mžitkami. Patří sem například odchlípení sítnice, glaukom a jiné. Ze vzácných příčin se možný výskyt udává i u oční formy melanomu. Fosfény se někdy objevují u pacientů po operaci čočky kvůli kataraktu.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem AFT V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Udělalo se mi něco v jednom oku v koutku, manžel říká, že to připomíná aft. Je to možné a jak to léčit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To bude nejspíše ječné zrno. Nejrychlejší léčba ječného zrna je pomocí léku Maxitrol, který tyto obtíže vyléčí do tří až čtyřech dnů. Maxitrol je účinný kombinovaný lék, ve kterém jsou zároveň antibiotika i kortikosteroid a je na lékařský předpis, takže bude nezbytná návštěva očního lékaře, což v tomto vašem případě jedině prospěje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aft v oku

Migrény

Alkohol způsobuje časté migrény a bolesti hlavy. Těsně před nástupem bolesti hlavy se objevuje dočasná zraková aura. Zraková aura se může jevit jako slepá skvrna, šedivý vjem nebo záblesky světla.

Zdroj: Vliv alkoholu na oči

Diskuze

V diskuzi SUPER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Super článek, na jednom místě jsou všechny přípravky na žilní nedosatečnost.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Super

Jak vypadají mžitky

Mžitky v očích má někdy každý. Popis mžitek je individuální – jedinec buď vidí světýlka, nebo má pocit, že vidí něco jako vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky, případně barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem CO ČERVENÁ ČOČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Nenašla jsem zde odkaz, zda by se mohla v menším množství červená čočka. Děkuji za radu. Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Červenou čočku jen v malém množství, maximálně jednu lžíci v jednom dni. Čočka a dna se provokují a pak to bolí.

Zdroj: diskuze Co červená čočka

Mžitky a krční páteř

Mžitky mohou souviset i s krční páteří. Změny na páteři se mohou projevovat i v podobě takzvaných Schmolových uzlů, což je nevratné poškození páteře, které se nedá vyléčit ani odstranit. Dochází k otisku uzlu do kosti obratle, takže vznikají nerovnosti na povrchu obratle a s tím následně i projevy, mezi něž mohou patřit i mžitky před očima, vlnění před očima, blikání v zorném poli, problikávání před očima, jiskření, světelné záblesky či barevné obrazce.

Zdroj: Mžitky před očima

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ CHOROBY U LIDÍ - ODCHLÍPENÍ SKLIVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Šindelářová.

Prosím o sdělení, zda je možnost bezrizikové operace sklivce. Vidím jakoby tmavou skvrnku a při přechodu ze světla do tmy, periferní záblesky. Jedná se o pravé oko. Je mi 63 let a tato vada mi byla diagnostikována v červnu tohoto roku dvěma různými lékaři s tím, že se s tím nedá nic dělat, že je to způsobeno věkem. U mne ale došlo těsně před tím, než mi problém začal, ke šťouchnutí vatovým tamponem právě do tohoto oka.
Dále mám silný astigmatsmus. Brýle na blízkost a na dálku: 1,5. Brýle však nosím jen večer na čtení, jinak je nepotřebuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Žádná operace není bez rizika. Ablace sklivce je poměrně časté onemocnění a existuje několik vyzkoušených postupů, jak omezit nepříjemné projevy. Nápravou těchto očních vad se zabývá například Evropská oční klinika Lexum: www.lexum.cz/kontakt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční choroby u lidí - odchlípení sklivce

Zvracení při úžehu

Úžeh je přehřátí mozku, které vzniká dlouhotrvajícím působením slunečního záření. Stane se tak, když člověk tráví příliš mnoho času na slunci bez dostatečné ochrany – pokrývky hlavy. Tím dochází k podráždění mozku a mozkových blan. Působením slunečních paprsků se tělo přehřeje. Pocením pak z těla odchází voda a dochází k dehydrataci. Úžeh se může projevit až s několikahodinovým zpožděním. Úžeh může být podpořen také přílišným oblékáním, nadměrnou konzumací jídla a pitím alkoholických nápojů. Zvracení je průvodním příznakem úžehu.

Nejčastější příznaky:

  • bolesti hlavy
  • závratě
  • zvracení
  • zarudlá a horká kůže, ale i spálená kůže
  • zmatení, dezorientace
  • zvýšené pocení, zrychlený tep
  • hukot v uších
  • záblesky před očima, poruchy vidění
  • křeče
  • velká žízeň a projevy dehydratace (sucho v ústech, ospalost, neklid, tmavá moč)
  • horečka, zimnice
  • ztuhlost šíje
  • přecitlivělost na světlo a hluk

Zdroj: Úžeh a zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta.

Dobrý večer chci se zeptat můj malí má na jednom ramene maličké pupinky a pár má na noze nevíte co to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To bude nejspíše kopřivka. Zajděte s ním v pondělí na kožní, kde Vám řeknou co to je a jak to léčit.

Zdroj: diskuze Pupinky

Co znamenají červené mžitky

Sítnice plní různé klíčové funkce – a skrývá i odpověď na to, proč máme někdy červené mžitky před očima, když příliš rychle vstaneme nebo silně kýchneme. Náhlý pohyb vede k odkrvení hlavy a přesunu krve do zbytku těla. Než se krevní tlak stabilizuje, mozek a oči trpí nakrátko nedostatkem krve a kyslíku. To sítnici brání v normálním výkonu funkce, takže tuto informaci předá mozku opožděně. Právě proto vidíte záblesky či mžitky před očima. Pokud nedostatek kyslíku přetrvává, přejde tělo do další fáze, kdy fotorecepční buňky v sítnici přestanou vysílat informace do mozku. V tomto stadiu je vše černé. Obvykle dojde k rychlé obnově vidění, neboť tyto symptomy vymizí, jakmile vám začne krev opět normálně proudit. V některých případech mohou být zmiňované symptomy způsobeny některou z nemocí či vedlejším účinkem léků.

Zdroj: Mžitky před očima

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA NA STEHNECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Vrabec.

Dobrý den, udělala se mi svědivá vyrážka na jednom stehně a na podbřišku. Co to, prosím, může být? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka na stehnech

Špalda a vitamín B

Tato mouka je zdrojem několika B vitaminů, v 38 g je stejné množství vitamínů B, jako v jednom plátku chleba. 100% špaldová mouka má více thiaminu, riboflavinu a niacinu, nežli klasická pšeničná mouka. Tyto vitaminy převádějí jídlo na energii a podporují tvorbu a správnou funkci červených krvinek.

Zdroj: Mouka špalda

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dorota Zemanová.

Vážená Kamčo, jak ale ta dýňová semínka ze slupek vyloupat?
Ručně po jednom by to dalo hrozně práce... dík za odpověď-D.Z.

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Oční masáž

Tato masáž se začíná u kořene nosu. Kdy vedete ukazováčky bez tlaku podél oční kosti a kůže, aniž by došlo k narušení vnějšího a vnitřního koutku oka. Oční masáž se opakuje, v jednom plynulém pohybu, bez nějakého velkého tlaku. Oční masáž se provádí buď jedním prstem, nebo vnitřním okrajem ukazováčku. Oční masáž předchází tvorbě vrásek.

Zdroj: Masáž obličeje

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Rubínová.

Dobrý den ! Ve svých 75 letech užívám vícero léků. Jsem po onkol.operaci jazyka a s tím souvisí i problémy s polykáním. Léky užívám vždy např. v jogurtu, pudinku ap. Velmi mne zajímá, zda mohu současně užívat eliquis a enelbin při jednom jídle ? Obvykle mám pocit po jednom jogurtu velké plnosti v krku a čekám alespoň l hodinu na další lék. Prosím o sdělení, zda mohu tyto dva léky brát současně. Děkuji. Rubínová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Enelbin obsahuje účinnou látkou Naftidrofuryl a používá se při léčbě periferních a cerebrálních cévních poruch. Zvyšuje buněčnou oxidační kapacitu a je spasmolytikum. Může být také antagonistou na 5HT-2 serotoninových receptorech. Enelbin se nijak neovlivňuje s lékem Eliquis a je možné oba léky spolknout současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co se nesmí jíst a pít na Eliquis

Epilátor versus depilátor

Hladké pleti můžete dosáhnout buď depilací, nebo epilací.

Depilace spočívá ve zkrácení chloupků nad povrchem pokožky za pomoci žiletky, holicího strojku nebo třeba břitvy. Má jen krátkodobý efekt, po zhruba dvou až třech dnech je nutné holení opakovat. Kvůli ostrosti holicího náčiní skýtá riziko poranění. U holení rozsáhlejších partií je časově náročná. Na druhou stranu jde o bezbolestné a levné řešení.

Epilace je oproti tomu odstraňování chloupků i s kořínky. Funguje na principu vytržení celého chloupku z jeho folikulu, tedy vlasové cibulky. Vybrat si lze z několika druhů – epilace voskem, laserem či metodou IPL – fotoepilace. Některé způsoby mohou být bolestivé. Je finančně náročnější než depilace.

Fotoepilace je druh epilace, při níž se využívá k odstraňování chloupků intenzivní pulzní světlo, které zahřátím vlasové cibulky (folikulu) odstraní buňky, které obsahuje, což zapříčiní, že na daném místě už chloupek neporoste. Fotoepilace je vhodná pouze pro osoby se světlou pletí a tmavými chloupky, na ty blond, rezavé či šedé nefunguje. Pro použití této metody je i spousta dalších kontraindikací, například těhotenství, nemoci srdce či štítné žlázy nebo užívání některých léků. IPL paprsky zasáhnou jen chloupky v růstové fázi, kterých je v jednom okamžiku asi 20 až 30 procent, a ty ostatní dorůstají v cyklech. Pro dosažení viditelných výsledků je třeba proceduru s odstupem několika týdnů, později měsíců opakovat. K dosažení trvalého odstranění chloupků se v prvním roce doporučuje sedm až osm depilací, v následujících letech pak stačí dvě epilace. Už po čtyřech použitích s dvoutýdenními rozestupy by ale mělo dojít k redukci růstu chloupků. IPL epilaci můžete podstoupit buď v kosmetickém salonu, nebo si pořídit přístroj pro domácí použití. Nabídka na trhu je široká, a zorientovat se v ní není jednoduché. Rozdíly mezi jednotlivými výrobky jsou ve velikosti aplikačního okénka – v rozpětí od tří do sedmi centimetrů čtverečních. Obecně se dá říct, že čím větší aplikační okénko, tím rychlejší by měla být epilace, protože záblesky v jednom okamžiku zasáhnou více chloupků. Ceny IPL epilátorů se pohybují v řádech tisíců korun a některé z nich překračují i hranici deseti tisíc. Před koupí takového přístroje asi každého napadne, jak dlouho vydrží. U epilátorů jde o řadu let, ba desetiletí, takže v případě, že ten, po kterém toužíte, disponuje ve srovnání s konkurencí nižším počtem záblesků, nezoufejte. Každý přístroj obsahuje několik stovek či tisíc záblesků, a to od 100 000 do 250 000. V praxi to vypadá tak, že na epilaci celého těla spotřebuje průměrný člověk zhruba 300 až 500 záblesků. Pokud počítáme s doporučovanými sedmi až osmi epilacemi v prvním roce a další jednou až dvěma v následujících letech, dostaneme se ke dvanácti epilacím za tři roky. Za tuto dobu se tedy spotřebuje zhruba 3 600 až 6 000 záblesků, což je méně než desetina výbavy nejchudšího výrobku.

Zdroj: Depilační strojek na obličej

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

V jednom pořadu Prostřeno s p. Patrasovou tam účinkující pijí vodu se skořicí. Prý je to moc zdravý nápoj. prosil bych o recept jak se ten nápoj vyrábí. Moc děkuji za odpověď.

Pokorný Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je ten recept na domácí skořicový nápoj, co pili u Dády Patrasové. www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj

Co to jsou zákalky

Sklivcové zákalky proplouvají zorným polem. Mohou se objevit jako černé nebo šedé skvrny nebo pavučiny, které se pohybují po každém pohybu vašich očí. Pokud se však pokusíte přímo podívat na ně, mají tendenci se odrazit. Sklivcové zákalky se objevují v různých formách většinou na periferii oka. Člověk, který má sklivcové zákalky, v podstatě vidí kolečka, trojúhelníčky, chuchvalce či jiné prapodivné tvary, které se pohybují. Někdy je to horší, jindy lepší. Nejlepší je tmavé prostředí a nejhorší bílá a modrá barva, jak uvádějí pacienti. V některých případech stačí odvést pozornost. Mozek zase tak chytrý není a dokážete ho zmást.

Příčiny:

  • změny spojené s věkem;
  • zánět;
  • krvácení;
  • poškození sítnice;
  • některé oční léky anebo operace;
  • zdravotní stavy, jako je diabetes mellitus, hypertenze a zranění;
  • krátkozrakost.
Typy sklivcových zákalků:
  • vláknité prameny: Pokud vidíte vláknité tvary ve svém zorném poli, mohlo by jít o důsledek rozpadu kolagenu. Vláknité prameny jsou nejčastějším a neškodným typem sklivcových zákalků, i když velmi nepříjemným.
  • mraky: Jsou rozptýlené a méně definovatelné tvary než vláknité prameny. Přirozený proces stárnutí vede k viditelnosti těchto zákalků.
  • kroužky: Jsou větší, mají kruhový tvar. Často se tvoří, když se tkáň obklopující optický nerv odděluje.
  • záblesky světla: Můžete vidět záblesky světla, když membrána stimuluje sítnici během jejího oddělení.
  • body: Pokud vidíte tečky nebo skvrny v zorném poli, mohlo by to být způsobeno slzou v sítnici, která způsobila, že krev (viditelné tečky) pronikla do membrány.

Léčba není jednoduchá. Většina lékařů tento problém ani neřeší. Pokud však změny obtěžují, existují přirozené způsoby, jak potlačit tyto symptomy.

Nejčastější patogeny:

  • bakterie – Chlamydia pneumonie, Borrelia;
  • paraziti – Toxocara, Toxoplasma;
  • viry – zejména Herpes simplex;
  • autoimunitní zánět – kdekoli, onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Sklivcové zákalky

Diskuze

V diskuzi DETOX PHARMA RECENZE NÁPLASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Mám na jednom chodidle lupenku. Je možné použít jednu náplast,nebo nalepit druhou náplast jinde.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Taky mám palmoplantární psoriázu a detoxikační náplasti jsem použila i na místech, kde se mi kůže olupuje. Normálně jsem je snesla. Zkuste to taky a podle pocitů to když tak sundejte a používejte jen na zdravé noze, kdyby vás to nějak dráždilo.

Zdroj: diskuze Detox pharma recenze náplasti

Kloubní výživa Klokan

Přípravek na klouby Klokan představuje unikátní revoluční formu kolagenu, neboť jako jediný přípravek v ČR kombinuje 3 typy kolagenu a vitamín C pro normální tvorbu kolagenu přirozeně obsaženého v chrupavkách, vazech a šlachách. Kloubní výživa Klokan je unikátní a efektivní kombinací 7 složek v jednom přípravku: tři kolageny, vitamín C, glukosamin, chondroitin a kyselina hyaluronová z bezpečného přírodního zdroje. Kloubní přípravek Klokan je také jediný kolagen na trhu, který není z jatečního dobytka. Klokan na klouby je doplněk stravy.

Zdroj: Klokan na klouby, šlachy a vazy

Příznaky pohmožděného zubu

Počátečním příznakem naraženého zubu je bolest. Zubaři konkrétně hledají tupou bolest jako známku podvrtnutí zubního vazu. Můžete také zaznamenat ostrou, lokalizovanou bolest v jednom zubu.

Pokud se bolest vytváří v otevřené oblasti nebo je obtížné ji lokalizovat, může to být známka infekce nebo bolesti zubů. Infekce nebo bolest zubů způsobená onemocněním zubů nebo těžkým traumatem vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc, ale pohmožděný zub se může za pár dní zahojit sám.

Mezi další příznaky pohmožděného zubu patří:

  • přetrvávající bolestivost;
  • zánět;
  • citlivost;
  • zarudnutí;
  • krvácení z dásní.

Zdroj: Jak dlouho bolí naražený zub

Nepotvrzené případy

Podle studií nebyly prokázány žádné významné nežádoucí účinky se suplementem taurinu. Pouze v jednom případě vznikla encefalopatie (rozsáhlé mozkové onemocnění) u kulturisty, který si dal velkou dávku taurinu v kombinaci s inzulínem a steroidy. Nelze tedy zjistit, zda bylo onemocnění mozku způsobeno taurinem, nebo jinými léky, či dokonce jinými faktory. Také bylo hlášeno zhoršení bipolární poruchy u muže, který vypil několik plechovek energetického nápoje s obsahem taurinu. I v tomto případě platí, že není jasná příčina, která zavinila tento problém.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Třešně a vitamín K

Při užívání Warfarinu může lékař doporučit, abyste si hlídali konzumaci potravin s vysokým obsahem vitamínu K, jako jsou:

  • špenát,
  • kapusta,
  • všechny jedlé zelené listy,
  • brukev,
  • zelí bílé i červené,
  • chřest,
  • jarní cibulka,
  • okurky.

Množství vitamínu K v jednom hrnku syrových, vypeckovaných sladkých třešní je pouze 3,23 mikrogramů. Jak je vidět, tak třešně mají jen nízký obsah vitamínu K, což znamená, že pravděpodobně nebudou mít významný vliv na Warfarin. Jejich konzumace v nadměrném množství (na kila) by však mohla způsobit výkyv v příjmu vitamínu K, proto se během užívání Warfarinu vyhněte nárazové konzumaci velkého množství třešní i jakéhokoli jiného ovoce nebo zeleniny obsahující vitamín K.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Cementové lepidlo na zuby

Lepidlo má hnědou barvu. Balení obsahuje 8g stříkačku a 10 hrotů.

Obecná indikace

Permanentní cementové lepidlo na sklovinu, dentin, kov, keramiku, porcelán, zirkonium a kompozity.

Pro zubní náhrady

Korunky, můstky, sloupky, intarzie, onleje, fazety atd.

Výhody

  • Vše v jednom!
  • Gravírování + základní nátěr + Union + cement.
  • Výjimečná síla spoje:
    • O glazuře: 20MPa;
    • V dentinu: 15MPa;
  • Výjimečná pevnost spoje v zirkonu > 12MPa.
  • 3 typy intraorálních hrotů: jemné, extra jemné a ultra jemné.
  • Zaručené vytvrzení v oblastech s omezeným pronikáním světla.
  • Optimalizovaný stav gelu pro snadné odstranění přebytku lepidla.
  • Extrémně tenký film (10 μm).
  • Nerozpustné v ústních tekutinách.
  • Rentgenokontrastní 250% Al.
  • Lze použít i na vitální zuby.

Zdroj: Cementové lepidlo na zuby


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP