Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZÁDĚRY NEDOSTATEK VITAMÍNU

OBSAH

Je to nedostatek vitamínu?

Ano, nedostatek vitamínu A, B-komplexu, C, D i minerálů, jako jsou zinek, hořčík, křemík, železo, může způsobit tvorbu záděr.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ SKRVNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den Martino, no přemýšlela jsem také jestli ty bílé fleky není jen nedostatek nějakého vitamínu. Ale jak zjistit kterého? Já je mám na obličeji a to si fakt dobře také nepřipadám.
Mne se to oběvilo prvně, tak se mi nezdá že by to bylo po opalování. protože se opaluji ráda již ix let.
Poradte nám někdo, prosím...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Me se objevily prvne po porodu a ted je mam po vcelem te rozsiruji se dal, mam jiz 10tym rokem, oblicej mam jiz bily celyna, jmenuje se to vitiligo, lze se s tim jen smirit, leky neexistuji, vse je podvod jak z vas vytriskat penize. Je to autoimunitni porucha, vice na internetu. Petra

Zdroj: diskuze Bílé skrvny

Olejíček na záděry

Dříve než záděry odstřihnete, je vhodné je namočit do teplé vody se solí nebo olivovým olejem. Po prohřátí budou záděry měkčí a snáze odstranitelné. Jedná-li se o záděru zatrhnutou „do masa“, potřete místo dezinfekcí a přelepte náplastí. Přes den co nejvíce promašťujte. V drogerii seženete celou řadu zvláčňujících olejíčků, které jsou vyvinuty pro zvláštní péči o okolí nehtů.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Objevila se mi nahnedla čára na palci u nehtu ruky. Bojím se že jde o melanom..?Může být příčinna i jiná? Nedostatek vitamínů? Používám léky na reflux. Na druhém palci mám taky náznak, ale čára je širší, ne tak hnědá, spíše taková bledsi. toho jsem si všimla včera.
Posílám foto. Dekuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tmavá čára na nehtech rukou se nazývá melanonychie. Linky jsou hnědé nebo černé a obvykle vypadají jako pruh, který začíná ve spodní části nehtového lůžka a pokračuje nahoru.
Melanonychie se může objevit v jednom nehtu nebo několika.
Bez ohledu na příčinu nechte lékaře zkontrolovat vaší melanonychii, protože čáry mohou být známkou jiných zdravotních problémů.
Nejspíše půjde o melanocytární aktivaci. Jedná se o zvýšení produkce a ukládání melaninu ve vašem nehtu, ale ne o zvýšení počtu pigmentových buněk. Příčiny zahrnují trauma, nedostatek ve výživě a léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Příznaky nedostatku vitamínu A

Tělo má schopnost ukládat vitamíny na dlouhou dobu, takže krátkodobý nedostatek lze překlenout. Případný nedostatek vitamínu A se projevuje možnou ztrátou chuti, zastavením růstu, celkovou poruchou obranyschopnosti a hlavně začínající šeroslepostí.

Zdroj: Vitamín A

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Psychické problémy

Psychické projevy projevující se třením prstu o prst také způsobují výskyt záděr. Pokud už vám teče krev, tak do záděry mohou proniknout nečistoty, vznikne zánět, a pokud je pod nehtovým valem, začíná velký problém. Pak černá boule u prstu už opravdu není jen běžná záděra.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi ZVÁPENATĚLÉ VĚNČITÉ TEPNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lisková.

pročištění organismu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Warfarin a nedostatek vitaminu K mám kovovou chlopen a ted anginu pectoris a co dál vše je od warfarinu mám zřejmě poškozené věnčity cévy a jak se to dá léčit a ještě budu mit infarkt bolí mě hlava,To není jedna nemoc vše je vinna doktorů neumí léči jen předepisovat léky,aby měli práci ,ale i na ně dojde ,někteří jsou na h**no už,abych to měla za sebou katra

Zdroj: diskuze Zvápenatělé věnčité tepny

Záděra

Záděry jsou drobné trojúhelníčky měkké či suché kůže kolem nehtů. Záděra kromě toho, že není hezká na pohled, může být i vstupní branou infekce a péče o ni se nesmí zanedbat, protože následně vznikají bolestivé záděry a zánět. Zvláště pokud odstávající část okusujeme, může kromě infekce hrozit i sepse. Záděru způsobuje okusování nehtů, vysušená a dehydratovaná pokožka. Proto tento problém nejvíce trápí osoby se suchou kůží, které mají slabou ochrannou tukovou vrstvu. Dehydratovaná pokožka je bez vody a snadno se kvůli tomu loupe. Pak stačí jen nepatrně o cokoliv zadrhnout a vznikne záděra. Ke tvorbě suché kůže může například dojít častým kontaktem s papírem, ten totiž při dotyku s pokožkou odsává tuk. Na vině ale může být i špatná manikúra či nedostatek některých vitamínů a minerálů. Typické jsou záděry u dětí, a to především na palci.

Ranku, která vznikne po odstřižení, je vhodné ošetřit hojivým krémem či gelem s obsahem přírodních látek, nejlépe heřmánku či měsíčku lékařského. Měsíček lékařský je v tomto případě užitečný svým hojivým účinkem a hodí se právě při drobných poraněních kůže, mezi něž patří i záděra. Heřmánek lékařský zase působí antibakteriálně a protizánětlivě, čímž snižuje riziko vzniku infekce na místě odstřižené kůžičky. Výhodná je vzájemná kombinace výtažků z obou léčivých rostlin v jednom přípravku, dojde tím k rychlejšímu hojení rány, a navíc záděra tolik nebolí.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Diskuze

V diskuzi POPRASKANE KOUTKY KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Kromě nedostatku vitamínu B mohou být popraskané koutky následkem kvasinkové infekce, tak zvané kandidozy anebo mohou ukazovat také na nedostatek železa v těle. Jako léčbu popraskaných koutků od kvasinek můžete zkusit přírodní Colostrum www.zbozi-kosmetika.… a k tomu nějaká probiotika. Neuškodí ani zvýšit příjem železa, které obsahují vnitřnosti, luštěniny, případně kapky s železem, k dostání v lékárně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anajstol@seznam.cz.

ic mám oční koutky na očním jsem byla dvakrát a nic,mám prý jít na alergologii,alergie se neprokázala a na kožním taky nic jen mi dali ophtalmo-hydrokortison mast nezabrala a tak jsem použila ophtalmo-framykoin mast kterou mám pro psi a tak jakž takž zabírá v tom ,že sklidní to svědění,ale po všech hledáních jsem nabyla přesvědčení,že mám oslbenou imunitu a potřebuji vyčistit organismus a tak začínám detox čaj Lerox,Chlorella,B-komplex štávu z červené řepy.uvidíme a vám děkuji za rady.Jana

Zdroj: diskuze Popraskane koutky kvasinky

Příznaky nedostatku vitamínu C

Nedostatek vitamínu C se může projevit prostřednictvím častých infekcí a nachlazení, také délkou uzdravování po nemoci. Ovlivněn je celkový imunitní systém a výkon organismu. Vzhledem ke své centrální roli v tvorbě pojivové tkáně působí nedostatek vitamínu C negativně právě na strukturu a zdraví pokožky. Buňky postrádající vitamín C je důležité chránit proti poškozením volnými radikály.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Poradna

V naší poradně s názvem NA HŘBETU LEVE RUKY MODRA PODLITINA,NEBOLI CCA5 CM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Zapletalova.

Na levé ruce hřbetu, se bez bolesti utvořila modrá podlitina.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vznik modřin bez předchozího úrazu a bez bolesti může souviset se srážlivostí krve. Pokud se krev sráží pomalu, tak se dělají modřiny i bez výrazného zranění nebo úrazu.
Pomalá srážlivost krve se diagnostikuje při laboratorním vyšetření krve, který může zadat i váš praktický lékař.
Podle výsledků pak určí další postup. Nejčastější příčinou je nedostatek vitamínu K, který si tělo nedokáže samo vyrobit a je závislé na dodávkách ze stravy. Nejvíce vitamínu K má zelenina a vnitřnosti jatečných zvířat.
Obraťte se proto na svého praktického lékaře, aby vám pomohl najít příčinu i řešení tohoto problému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Příznaky nedostatku vitamínu B12

Větší nedostatek vitamínu B12 způsobuje fyzické vyčerpání a ztrátu paměti, v krajních případech může dojít k trvalému poškození nervů. Chcete-li si zajistit dostatečný přísun vitamínu B12, přidejte k základní stravě i potravinové doplňky obsahující tento vitamín. Žaludeční a střevní onemocnění spojená s nedostatečnou tvorbou žaludeční kyseliny mohou být také zapříčiněna nedostatkem vitamínu B12.

Zdroj: Vitamín B12

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY NEDOSTATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu a i nyní mám nedostatek. 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. (42 let) A je nutné mít zadanku od lékaře? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky nedostatek

Příznaky nedostatku vitamínu B5

Nedostatek vitamínu B5 se vyskytuje jen vzácně, protože je kyselina pantothenová obsažena téměř v každé potravině. Někdy může k nedostatku dojít u lidí, kteří trpí střevním onemocněním. Anémie, oslabený imunitní systém, pálení nohou a chodidel je typickým projevem nedostatku tohoto vitamínu.

Zdroj: Vitamín B5

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Zdroje vitamínu B9

Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.

Zdroj: Vitamín B9

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Příznaky nedostatku vitamínu D

Nedostatek slunečního světla inhibuje produkci vitamínu D na kůži, zejména v zimě. Vzhledem k tomu dochází k nedostatku vitamínu D a bránění vstřebávání vápníku, což vede postupně k měknutí a řídnutí kostí (bolestivost kostí, častá lámavost). U dětí to pak může vést k rachitidě, která způsobuje trvalé poškození kostry.

Zdroj: Vitamín D

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den,
Před týdnem jsem objevil na nehtu tuto skvrnu a bojím se, aby to nebyl melanom pod nehtem. Nejsem si vědom, že bycj se do nohy nějak bouchnul. Mám se raději ihned objednat na kožní ambulanci.
Děkuji moc, Martin

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro váš klid se určitě můžete objednat na kožní, ale než se tam dostanete, tak flíček pod nehtem zmizí. Hematom, který tam teď máte, může být způsoben nárazem, který si vůbec nemusíte pamatovat. Stačí silněji došlápnout na špičku a v souhře s dalšími faktory, jako je oslabená žilní stěna, nebo nedostatek vitamínu K ve stravě, může vzniknout takováto skvrna. Není to nijak nebezpečné, takže s tím nemusíte nic dělat. Pokud ale chcete, tak můžete preventivně užívat Ascorutin a do jídelníčku zařadit více zeleniny se zelenými listy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Zdroje vitamínu B6

Vitamín B6 se nachází v mnoha potravinách, zejména pak v mase, celozrnných obilovinách, bramborech, různé zelenině, banánech a avokádu. Nicméně drobný nedostatek není ničím výjimečným, zejména v případě nadměrného příjmu stravy bohaté na proteiny, které zvyšují potřebu vitamínu B6. Jednoduchým řešením je pak doplnění každodenní stravy přípravky s obsahem vitamínu B6.

Zdroj: Vitamín B6

Charakteristika vitamínu K

Vitamín K je důležitý pro syntézu enzymů, srážlivost krve, kostní formace. Optimální denní dávka pro ženy představuje 0,06 mg a pro muže 0,07 mg. Průměrná denní dávka vitamínu K je obsažena v:

  • 25 g růžičkové kapusty
  • 50 g telecích jater
  • 220 g tvarohu
  • 400 g hub
  • 500 g jahod

Nedostatek vitamínu K způsobuje špatnou srážlivost krve (dlouhodobější krvácení rány), špatné hojení ran, křehkost kostí. Zdrojem vitamínu K jsou luštěniny, špenát, zelená zelenina, játra, vaječný žloutek, mléko, rajčata.

Zdroj: Vitamín K

Charakteristika vitamínu B12

Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a růst, vytváření červených krvinek, cévní zdraví a metabolismus.

Optimální denní dávka vitamínu B12 činí 0,003 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu B12 je obsažena v:

  • 5 g telecích jater
  • 35 g makrely
  • 150 g hovězího masa
  • 200 ml mléka
  • 2 až 3 vejcích

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje anémii, špatné hojení ran, únavu, vyčerpání, ztrátu paměti, nevratné poškození nervů.

Zdrojem vitamínu B12 je maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, kysané zelí, rakytník řešetlákový.

Zdroj: Vitamín B12

Příznaky nedostatku vitamínu

Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.

Zdroj: Vitamín K

Příznaky nedostatku vitamínu B2

Při nedostatku vitamínu B2 obvykle nedochází k vážnějším potížím, mohou se objevit trhlinky v ústních koutcích, záněty dásní, pálení očí a záněty spojivek. V tomto případě stačí přidat doplňky stravy, které obsahují dostatečné množství tohoto vitamínu. Pokud není nedostatek řešen, může se projevit chudokrevností, světloplachostí nebo poruchami funkce nervů.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Charakteristika vitamínu D

Vitamín D je důležitý pro kosti, zuby, nervy a růst. Optimální denní příjem vitamínu D je 0,005 mg. Průměrná denní dávka vitamínu D je obsažena v:

  • 30 g lososa
  • 15 g sledě
  • 160 g žampionů
  • 500 ml smetany
  • 1,5 kg jogurtu

Vitamín D je rozpustný v tucích, naše tělo si jej dokáže vytvořit kontaktem slunečního záření s pokožkou. Od 12 měsíců do 65 let by měla být přijímána minimální denní dávka, která činí 0,01 mg. Nedostatek vitamínu D způsobuje měkké a křehké kosti, poškození zubů, osteoporózu, u dětí křivici (deformaci kostí). Zdrojem vitamínu D jsou ryby, houby, vejce, endogenní syntéza ze slunečních paprsků.

Zdroj: Vitamín D


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP