Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZÁNĚT POTNÍCH ŽLÁZ V PODPAŽÍ

OBSAH

Zanícená potní žláza v podpaží

V oblasti zanícené potní žlázy se tvoří bolestivé léze (poškození) ve formě vyrážek a bolestivé bulky v podpaží, které obvykle vznikají na místech, kde se nachází určitý typ potních žláz (známé jako apokrinní žlázy – pachové žlázy). Někdy je také patrný hnis v podpaží. Zanícená potní žláza není infekční nebo nakažlivá choroba.

V současnosti existuje několik způsobů léčby

Lehké stadium onemocnění se většinou léčí konzervativně. Jde o lokální medikamentózní léčbu mastmi nebo antiseptickými roztoky, případně o celkovou léčbu antibiotiky.

Pokročilejší formy vyžadují chirurgické odstranění poškozené kůže, ale to je vždy na individuálním posouzení stavu každého pacienta. Chirurgický zásah s sebou přináší naději na vyléčení, ale i riziko pooperačních komplikací. U části pacientů může onemocnění propuknout znovu i po operaci.

Novinku v léčbě představuje biologická léčba. Její úspěch spočívá zejména v minimalizování zánětlivých projevů, díky čemuž se zmírní výtok, sníží zánětlivá aktivita onemocnění a jeho bolestivost. Biologická léčba může být indikována i před plánovaným chirurgickým zákrokem, čímž se zmírní zánět. Následně je možné přistoupit k chirurgickému odstranění ložiska a stav udržovat pod kontrolou pomocí biologické léčby.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Diskuze

V diskuzi AKNÉ V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

dobry den je mi 15 let sem v pubertě a nečekaně se mi udělalo akné vedle spojivek puvodně jsem si myslel že mám zanět spojivej ale postupně se mi vytvořil v dolním vičku vaček...=/ poradte mi prosím vas co stím už si nevím rady a mám to už asi 4 den je to opuchlé a palí to =(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabča.

To asi nebude akné ale ječné zrno,to je zánět řasových žláz. Bohužel se toho zbavíš jen zákrokem,který je bolestivý,sama mám zrno taky často.Ale zákroku se bojím

Zdroj: diskuze Akné v očích

Zánět mazových žláz

Zánět mazových žláz neboli sebaceózní adenitida se projevuje drobnými červenými pupínky nebo se objevují větší splývající hrbolky, které se vyskytují na obličeji nebo genitáliích a mohou způsobovat bolest nebo svědění. Mazové žlázy produkují kožní maz, který chrání pokožku před působením vnějších vlivů. Přesná příčina nemoci není známá, na jejím rozvoji se nejspíše podílí sluneční záření, hormonální vlivy a působení imunitního systému. Infekce je v rozvoji choroby vyloučena.

Léčba ve většině případů spočívá v místním podávání léků v podobě mastí či gelů. V prevenci se někdy uplatňuje ochrana proti slunečnímu záření. Pokud není zánět léčen, může se rozšířit na další mazové žlázky a způsobit vznik větších bolestivých ložisek.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Diskuze

V diskuzi CO JE HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Baník.

Vytvařely se mi hnisavé píštěle především na potních žlazách, tedy v podpažích na zadku i na tříslech podstoupil jsem mnoho lékařských zákroků. Většinou mi ty píštěle nařízli a hnis vytřeli, ale zůstali mi všude otevřené jízvy, které mi stále mokvají, tedy na tříslech, což hodně svědí a páchne. Občas si celý zadek namáčím ve zředěném hypermanganu, ale pomáhá to jen na pár hodin.
Jak se toho mokvání zbavím?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co je hypermangan

Co je to potní žláza

Potní žlázy se dělí na velké a malé. Velké potní žlázy se stávají aktivními až v pubertě, kdy se výrazně zvýší hladiny hormonů. Nacházejí se v podpaží, v oblasti vnějších pohlavních orgánů a prsního dvorce. Říká se jim také aromatické potní žlázy. Malé potní žlázy jsou rozptýleny po celém povrchu těla. Nejvíce jich je na dlaních, ploskách a v podpaží. Potní žlázy vylučují pot, který obsahuje vodu a ionty, především sodík a chlór.

Potní (ekrinní žlázy) žlázy tvoří pot, ten spolu s mazem tvoří ochrannou bariéru, je důležitý pro termoregulaci, exkreci a hydrataci stratum corneum. Sekreční část je uložena v pars reticularis dermis, stočená do klubíčka. Vývod je spirálovitě stočený, ústí v epidermis. Tyto žlázy jsou malé a jsou prakticky všude. Míst, kde nejsou potní žlázy, je opravdu málo, nejsou například v oblasti nehtového lůžka, červeně rtů, glans penis, klitoris, prepucia a labia minora.

Apokrinní žlázy se vyskytují v axille, perigenitálně, perianálně, v prsní bradavce a dvorci. Jedná se o dekapitační sekreci. Jsou uloženy hluboko, na rozhraní koria a podkoží. Apokrinní sekrece je v podstatě to, že se z apokrinní žlázy uvolňuje celá koncová část buněk včetně nahromaděného sekretu, čímž se vlastně buňky „oplošťují“; mezi apokrinní žlázy patří například některé „aromatické“ potní žlázy a mléčná žláza.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iren.

Pocení v podpaží jsem zmírnila a pak se i zbavila používáním podpažních aplikátorů. Přítel má doma Antipe, tak jsme je jen přiobjednali a bylo po problému.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení v podpaží

Hidradenitida

Hidradenitis suppurativa (HS) je chronické kožní onemocnění, které se projevuje tvorbou zánětlivých ložisek především v podpaží a v tříslech. Provází je vznik bolestivých bulek, uzlů a abscesů, především v místech s výskytem potních žláz apokrinního typu, ale také pod prsy, na hýždích a na vnitřní straně stehen, kde dochází ke zvýšenému tření. Onemocnění není infekční ani nakažlivé.

Hidradenitida je dermatology někdy označována jako „acne inversa“ a může se projevovat u každého člověka jiným způsobem. Lehká forma HS má podobu bulek, uzlů nebo několika cyst, zatímco pacienti s těžšími formami trpí opakovanými výskyty abscesů, z nichž může vytékat tekutina a které mohou nepříjemně zapáchat. Léze způsobené HS jsou velmi nepříjemné a bolestivé a často snižují kvalitu života lidí, kteří tímto onemocněním trpí. I když se onemocnění projevuje na kůži, primárně jde o zánětlivou poruchu způsobenou chybným nastavením imunitního systému. K výskytu může dojít v kterémkoli věku, ale nejčastěji se objevuje po 20. roce života a pak se snižující se pravděpodobností až do 50 až 55 let.

Příčinou je uzávěr některé z potních žláz, což vede k hromadění tekutiny tvořené žlázou a tato tekutina se pak může snadno infikovat bakteriemi. Vyšší riziko vzniku zánětu potních žláz mají ženy, kuřáci a obézní jedinci.

Příznaky

V místě zánětu se objeví svědící, bolestivá, drobná a na pohmat měkká boule, která se nachází těsně pod kůží a může být zarudlá. Nález má tendenci přetrvávat, někdy se může zvětšovat a rozsáhlejší případy se mohou i jizvit. Zánětlivé postižení se nejčastěji týká pachových žláz, což jasně naznačuje, že se potíže obvykle objevují v podpaží, v tříslech v okolí genitálií a u žen pod prsy, kde je ucpaná potní žláza.

Průběh nemoci se postupem času nezhoršuje, ale v některých případech – pokud není správně léčena – se může vracet s narůstající intenzitou. Proto je velmi důležité, aby byla hidradenitida co nejrychleji diagnostikována a léčena. Prvním krokem by tedy mělo být vyhledání dermatologa a časné stanovení správné diagnózy.

Léčba

Základem léčby je kožní hygiena a nošení volného oblečení, aby oblast nebyla drážděna třením s látkou a aby se zabránilo nadměrnému pocení a nedráždily se potní žlázy. Po dobu trvání obtíží se mohou podávat protizánětlivé léky a případně antibiotika v lokální formě (masti, vodičky k aplikaci na kůži). Rozsáhlé a komplikované formy se mohou řešit i chirurgicky v podobě drobné operace s naříznutím tkáně, vypuštěním tekutiny a vyčištěním okolí. Aby se snížilo riziko recidiv, měli by lidé s nadváhou snížit váhu a kuřákům se doporučuje zanechat kouření. Ve velmi ojedinělých případech se provádí inervace. Také je možné použít homeopatické přípravky, jako je Silicea CH9.

Zdroj: Hidrosadenitis - zánět potních žláz

Diskuze

V diskuzi POCENÍ V PODPAŽÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Delší dobu mám problémy s pocení v podpaží. A přes léto to bylo ještě horší. MAnžel měl problémy s pocením nohou. Koupili jsme mu Antipe a má po starosti. Já si objednala podpažní aplikátory a cítím se skvěle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pocení v podpaží

Léky na tmavé podpaží

Chcete-li vybělit tmavou pokožku v podpaží, použijte domácí směs z mouky, citrónové šťávy, kurkumy a limetkové šťávy. Poté směsí umývejte podpaží po dobu 30 minut. Nebo je účinné použití směsi z okurkové šťávy, citrónu a kurkumy v prášku rozmíchané ve vlažné vodě, lze také přidat bělicí činidla, jako jsou brambory, které pomáhají zesvětlit tmavé podpaží. Použití santalového dřeva v prášku ve směsi s růžovou vodou je také velmi účinné a vede ke světlému podpaží.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET ŠLACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den.chtěla by sem se zeptat mam zánět slach na leve noze u kloubů. Mužů to lecit aji visnovou masti? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, zánět šlach se nedá léčit višňákem. Se zánětem šlach je třeba obrátit se na ortopéda, který určí protizánětlivé léky a doporučí vhodnou rehabilitaci. Po domácku můžete zánět šlach léčit pomocí Apo-ibuprofenu a klidového režimemu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet šlach

Příčiny tmavého podpaží

Zde jsou důvody vzniku tmavého podpaží:

  • Pokud člověk nosí oblečení, které těsně přiléhá v oblasti podpaží, dochází ke tření, které může způsobit ztmavnutí kůže v oblasti podpaží.
  • Dalším důvodem tmavého podpaží je časté holení nebo vytrhávání ochlupení v této oblasti, používání depilačních krémů.
  • Používání chemikálií a silných deodorantů, zejména se jedná o produkty, které jsou založené na bázi alkoholových vůní, silných mýdel a dalších kosmetických výrobků, které jsou příliš drsné pro podpaží a vedou tak ke vzniku tmavých skvrn.
  • Další možnou příčinou jsou nesprávné hygienické návyky, které mohou způsobit infekci v podpaží, nadměrné pocení, a dokonce i hyperpigmentaci.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA XORIMAX 250GR NA ZÁNĚT MOČOVÉHO MĚCHÝŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Košťál Jan.

Užívám Warfarin 3 mg,mohu užívat Xorimax 250 gr. na zánět močového měchýře ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Xorimax (Cefuroxim axetil) jsou k dispozici jen na lékařský předpis a lékař, který vám je předepsal, určitě zvážil rizika spojená se společným užíváním. Xorimax posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Možná budete potřebovat častější sledování INR po zahájení léčby Xorimaxem nebo vždy, když je léčba ukončena, a v případě potřeby je třeba provést odpovídající úpravy dávky Warfarinu. Pokud se u vás vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, například závratě, měl byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Xorimax 250gr na zánět močového měchýře

Domácí léčba tmavého podpaží

  • K bělení některých částí těla (lokty a kolena) se často používají citróny, lze je tedy použít i na zesvětlení podpaží. Rozřežte citrón na čtvrtiny, umyjte si podpaží mýdlem a osušte. Vložte si jednu čtvrtinu citrónu do podpaží, držte jej a pomalu ho začněte vymačkávat. Nechte šťávu působit po několik minut, následně podpaží opláchněte a osušte. Opakujte i u druhého podpaží.
  • Jedlá soda je také vhodným prostředkem na zesvětlení podpaží. Naneste jedlou sodu přímo na umyté podpaží nebo si vytvořte pastu z jedlé sody a citrónu. Tuto směs pak rozetřete v podpaží. Nechte několik minut působit a poté opláchněte. Tento domácí lék zároveň zabraňuje zápachu z podpaží.
  • Kokosový olej je ideálním prostředkem na odstranění tmavých skvrn. Stačí ohřát trochu kokosového oleje a vetřít jej do podpaží za použití bavlněné utěrky.
  • K bělení můžete použít rovněž bramborovou šťávu. Oloupejte a nastrouhejte brambory a vymačkejte z nich šťávu. Tuto šťávu pak vetřete do podpaží pomocí bavlněné utěrky.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marťas.

Zánět močáku mě trápil docela dlouho. Dělám v dost chladném prostředí a problémy s močákem jsem míval hodně často. Pokaždé jsem dostal antibiotika. Pak mi kdosi v práci poradil Probilact. Co jsem ho začal brát, nevím, co to zánět je. Bomba.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radim.

Dlouho jsem nevěděl, jak na zánět močových cest. Stačilo se trochu nachladit a hned jsem měl problémy. Preventivně jsem si dával brusinky nebo různé preparáty s nima. Ale když už se zánět rozjel, skončil jsem doma na antibiotikách. Jednou jsem dokonce musel i do špitálu. Tam mi výborně poradili. Ošetřující doktor mi řekl o probiotikách. Za zkoušku prý nic nedám. Vyzkoušel jsem Probiolact a už víc než půl roku mám od zánětu pokoj.

Zdroj: diskuze Zánět močáku

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den už 14 dni mám zánět okostice v dasni můj zubar mi první uřízl dasen vyčistil druhý den mi zub vytrhl a třetí den jen drenoval ale bolest je nevidrženi točí se mi hlava bolí mne spánek ucho spatne se mi dícha

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Lymfatické uzliny v podpaží

V podpažních jamkách máme podpažní uzliny, které mohou při zduření ukazovat na rakovinu prsu. V oblasti podpaží jsou tyto uzliny dobře hmatatelné.

Zdroj: Lymfatické uzliny

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Zánět ucha jsme u naší Verunky vyléčili cucáním Bactoralu. Poradila nám ho jedna maminka ve školce. Její malé Bactoral taky pomohl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stázka.

Zbavit se zánětu ucha = cucat Bactoral. Je to jednoduchá rovnice.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Mízní uzliny v podpaží

Mízní uzliny jsou v podpaží také dobře hmatatelné. Uzliny v oblasti podpažní jamky mohou svým zvětšením mimo jiné signalizovat rakovinu prsu u žen.

Zdroj: Mízní uzliny

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Dovoluji si všem doporučit Bactoral. Byla jsem mile překvapená, jak díky němu a bez antibiotik, naše malá zdolala zánět ucha. Kdybych to neviděla, asi neuvěřím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Zánět okostice zubu – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zánět okostice zubu.

Zdroj: Zánět okostice

Zánět dásní u dětí – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá zánět dásní u dětí.

Zdroj: Zánět dásní

Jak vypadá zánět spojivek

Zde můžete vidět, jak vypadá zánět spojivek.

Zdroj: Zánět spojivek

Jak dlouho trvá zánět dásní

To je těžká otázka. Vždy záleží na pacientovi, jak pečuje o svůj chrup. U lidí trpících dlouhodobě neléčeným zánětem dásní je vysoké riziko hlubšího a nevratného poškození. Velmi důležité je proto včasné zjištění zánětu dásní na základě preventivních prohlídek a následná léčebná opatření ještě před tím, než zánět nenávratně postihne kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu, což má za následek oteklé dásně, bolest, kolemčelistní zánět zubu, váček.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Chronický zánět ledvin

Opakovaný či špatně léčený zánět ledvin může vést ke chronickému zánětu. Takovýto zánět není akutní, ale i tak dochází k postupnému ničení ledvin, jejich jizvení a tvorbě vaziva. Může také přejít na vazivové pouzdro ledviny a šířit se i mimo ni. Následně se pomalu snižuje funkce ledvin a pacienti jsou odkázáni na hemodialýzu či čekají na transplantaci ledvin. V průběhu chronického zánětu však může dojít i k recidivě a zánět se stává akutním.

Zdroj: Zánět ledvin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP