Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZASTAVENÍ MENZES PO PADESÁTCE

OBSAH

Předčasná menopauza

Zatímco po padesátce už je menopauza normální, objeví-li se kolem čtyřicítky, nebo dokonce ještě dříve, jde o menopauzu předčasnou. Mezi čtyřicítkou a padesátkou se pak dá hovořit o širší normě. Předčasná menopauza se objevuje zhruba u každé dvacáté ženy v populaci. Ženy se předčasné menopauzy logicky bojí, ale spojují ji spíše se stárnutím jako takovým či se změnou postavy. Menopauza však přináší i zcela konkrétní rizika a problémy. Hlavním problémem je neplodnost, která je v mladším věku zásadní komplikací, dalšími komplikacemi, kromě potíží v sexuálním životě, je například rychle stoupající riziko osteoporózy či aterosklerózy. Měnící se postava je důsledkem zvýšeného ukládání tuku v oblasti břicha, což je rovněž rizikové. Dále stoupá pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév, cukrovky a zřejmě také některých druhů rakoviny.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA ZASTAVENÍ MENSTRUAČNÍHO KRVÁCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie Parohova.

Potřebovala bych lék na zastavení menstruačního krvácení

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na zastavení menstruačního krvácení

Kyretáž v menopauze

Kyretáž se v menopauze provádí nejčastěji kvůli silné prodloužené menstruaci nebo kvůli jakémukoliv krvácení po přechodu. Z diagnostických důvodů bývá ke kyretáži připojena i takzvaná hysteroskopie, při níž je do dělohy zavedena kamera, kterou je možno dělohu prohlédnout zevnitř. Kyretáž děložního hrdla volí lékař při nenormálních cytologických nálezech, aby si ozřejmil, jak vážné dysplastické změny jsou.

Kyretáž je jediná možná volba u případu silného krvácení. S takovýmto krvácením přicházejí často ženy v období kolem menopauzy, kdy jsou tělu vlastní hormony v dysbalanci. Kyretáž zde hraje roli nejen diagnostickou – k určení příčiny krvácení, ale také terapeutickou – k zastavení krvácení.

Tento výkon má díky pokrokům a zkušenosti v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže se řadí ty, které souvisejí s výkonem samotným, tedy proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení; operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty. Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které se řeší pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být komplikace spojené s celkovou anestezií.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi JAK VYVOLAT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nykyna.

Dobrý den chtěla bych poradit HA jsem dobrala 11.2 2017 od té doby jsem nedostala menzes už jsem byla na dvouch injekcich na vyvolání menzes a stále nic :- poradite co dělat aby ta mrška dorazila!ps:těhotná nejsem!!Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyvolat menstruaci

Účesy pro ženy po padesátce

Ženám po padesátce sluší spíše kratší nebo polodlouhé střihy. Je těžké popsat jednotlivé střihy a typy účesů, proto si raději prohlédněte přímo fotografie žen daného věku a možnosti různých střihů. Takto mohou vypadat účesy pro ženy po padesátce, zde je foto pro ženy: účesy žen po adesátce.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Diskuze

V diskuzi JAK VYVOLAT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nykyna.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli máte nikdo zkušenosti s opožděním menzes poslední jsem měla 11.2 2017 od té doby nic byla jsem dvakrát na injekci na vyvolání menzes a stále nic.poradite co dělat aby ta mrška dorazila! Děkuji za odpověď ps:těhotná nejsem!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyvolat menstruaci

Účes pro padesátileté muže

Účesy pro padesátileté pány jsou závislé na množství vlasů daného muže. Nutno podotknout, že v dnešní době spousta mužů umí své nedostatky nosit. Níže předložené fotografie jen dokládají toto tvrzení. Takto mohou vypadat účesy pro muže po padesátce, zde je foto muži: muži po padesátce foto.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den chtela jsem se zeptat mam bazalni teplotu 37.7.myslite ze je moznost abych byla tehotna?predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bazální teplota 37,7 může být příznakem počátku těhotenství. Počejte na příští menzes a když nepřijde, tak si udělejte těhotenský test z lékárny.

Zdroj: diskuze Dotaz

Módní účesy pro ženy po padesátce

I po padesátce můžete z vlasů vytvářet mnoho různých účesů. Tyto by měly být přiměřené věku, jinak bude celkový vzhled působit v lepším případě staře, v horším pak směšně až infantilně. Lichotivě vypadá pár delších špiček ponechaných v krátkých vlasech, které nejsou náročné na údržbu, nebo delší vlasy po stranách obličeje a na temeni. U takto ostříhaných polodlouhých vlasů lze snadno obměňovat styl: jednou je můžete nechat volně padat do tváře, jindy je zase můžete sčesat za uši a podtočit.

Zde je několik tipů na účesy po padesátce.

Zdroj: Účesy pro padesátileté

Diskuze

V diskuzi MENSTRUACE 2 DNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Mám to také tak. Věk 44, menzes 2,5 dne a..čekám co z toho bude. Sem tam pobolívá v podbřišku. Spíš takové tlaky. Asi přechod? To ale brzo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kačka.

Ahoj, no u mě je opět vše v normálu.Menstruci mám 5-6 dnů. Byla jsem zřejmě celkově prochlazená. Vliv na to může mít i prostředí kde pracuji. Počkej do druhé menstruace a uvidíš, pokud se to bude opakovat navštiv lékaře. Někdy to může zablbnout.

Zdroj: diskuze Injekce pro vyvolání menstruace v menopauze

Jemné vlasy v padesáti

V pozdějším věku mají vlasy tendenci se více lámat, ztrácet svou pružnost a řídnout. S blížící se padesátkou je proto lepší upustit od dlouhých vlasů a zkrátit je alespoň na délku po ramena. Účesy a střihy ze středně dlouhých vlasů se dají nosit jak rozpuštěné, tak vyčesané, takže jsou naprosto ideální i pro jemnější či poškozené vlasy. Šik jsou účesy a střihy po padesátce.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vendula.

dobry den chtěla bych se zeptat jak zastavit menzes děkuji

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Krátké účesy po padesátce pro muže

Muži v každém věku se chtějí líbit a i ve vyšším věku mohou být pánové atraktivní a sexy. Dnešní doba přeje upraveným mužům, kteří o sebe dbají. Velmi moderní a trendy jsou pánské účesy sestříhané na bocích a na temeni delší, zvlněné či vyfoukané do hladka směrem dozadu. Takto upravený účes ještě zvýrazní jejich sexy šediny. K doladění stylu si muži velice často nechávají dorůst vousy, které jsou pečlivě zastřižené do požadovaného tvaru. Pánské účesy na bokách sestříhané dají vyniknout sexy šedinám.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Diskuze

V diskuzi KRVACENÍ PO PADESÁTCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie Kollárová.

Dobrý den,chtěla jsem se zaptat,je mi 58let a menstruaci nemám od 43let.Dnes jsčem zacala krvácet,Jsem z toho vyděšená! Co to znamená.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krvacení po padesátce

Zastavení menstruace antikoncepcí

Silné menstruační krvácení, pokud nemá nějakou speciální příčinu, kterou je zapotřebí odstranit (například myom), se dá léčit hormonálně. Možností je více, jednou z nich může být i zavedení nitroděložního hormonálního systému. Zde hormony působí prakticky výhradně na děložní sliznici, výsledkem je výrazné oslabení, dokonce až vymizení krvácení. Druhou možností jsou antikoncepční pilulky, tzv. léky na zastavení menstruace. Ty krvácení výrazně zeslabují, a navíc je činí pravidelným.

Pokud žena úplně odmítá hormony, je situace složitější. Lze zkusit přípravky proti bolesti. Dále je možná léčba chirurgická, a to buď odstranění děložní sliznice (provádí se málo), nebo odstranění celé dělohy. V drtivé většině případů tyto postupy nejsou nutné, pokud je žena sama nepožaduje.

Zdroj: Léky na zastavení menstruačního krvácení

Diskuze

V diskuzi LEČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Košťálová.

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat jaké léky mohu proti kašli a rýmě při lečbě s Warfarinem ?děkuji za odpoveď Košťalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vanda.

Já normálně užívám Coldrex. Je to jak proti rýmě, tak proti horečce. S kašlem je to složitější, protože záleží na jeho druhu, na odkašlávání Bromhexin nebo ACC Long a na zastavení štěkavého kašle Stoptussin.

Zdroj: diskuze Lečba Warfarinem

Jak zastavit probíhající menstruaci

Stále více a více žen řeší potlačení menstruačního cyklu z různých důvodů. Některé potlačují menses kvůli příjemnější dovolené nebo z důvodů speciálních příležitostí, jako je svatba nebo výročí. Jiné ženy potlačují menstruaci ze zdravotních potíží, které jsou pro ně nepříjemné. Jednou z možností na oddálení či zastavení menstruace je například injekce Depo Provera.

V podstatě každá perorální hormonální antikoncepce schválená FDA může být užívaná prodlouženým nebo kontinuálním způsobem (i když v takovém případě jde o mimolicenční použití). Ve většině studií byly hodnoceny monofázické pilulky. Do dnešní doby schválil FDA pět nestandardních dávkovacích režimů perorální antikoncepce (jde o přípravky Loestrin 24 Fe, Lybrel, Seasonale, Seasonique a Yaz; v ČR existují tři přípravky s odlišným režimem podávání). Kontinuální užívání perorální antikoncepce vyžaduje každoročně o čtyři balení navíc (17 místo 13), pokud se ovšem nepředepisuje některý z typů antikoncepce se změněným režimem podávání.

Zdroj: Léky na zastavení menstruačního krvácení

Diskuze

V diskuzi PRODLOUŽENÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lea.

Dobrý den dnes jsem byla na injekci na zastavení menstruace. Nějaká hormonální. Je mi 48 let a mám cystu. Za jak dlouho injekce zabere. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prodloužená menstruace

Léky a doplňky proti plešatění

Na trhuje je spousta léků, které jsou určené na zastavení plešatění. Existují platné akreditované léky, jako je Propecia a Minoxidil. Dále jsou tu doplňky na vlasy a laserová terapie k nápravě vlasů. Jednoduchá úroveň laserové terapie, která není agresivní. Laserová léčba se používá v USA a v dalších zemích, kde je problematika s plešatěním. Jedná se o moderní lék na plešatost, který předchází problémům.

Zdroj: Jak zastavit plešatění

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD U ŽEN PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DAGMAR MRAZKOVA.

DOBRY DEN JE MI 54LET A DELŠI DOBU UŽ MAM NAVALY HORKA NERVOZITA DEPRESE JE TO PŘECHOD ALE MENZES POŘAD MAM A DOKONCE CYSTU 4X4 MAM ANTIKO NELYA A BERU JI BEZ PAUZY MUŽU JI TAK BRAT?NEVADI TO UŽ ASI PUL ROKU POMUŽE TO I NA CYSTU?MA TO NĚJAKY VLIV? JAK NEJDELE MUŽU BRAT NELYU BEZ PŘESTAVKY? DĚKUJI MRAZKOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, Ve vašem případě bych navštívila gynekologa. Příznaky, které popisujete s největší pravděpodobností souvisí s přechodem. A to, že máte menstruaci je vlivem antikoncepce, kterou užíváte.

Zdroj: diskuze Přechod u žen příznaky

Účesy pro ženy staršího věku

I u žen staršího věku se z vlasů dá vytvářet mnoho účesů, ty by ovšem měly být úměrné věku, jinak by celkový vzhled mohl působit neadekvátně věku, nebo dokonce i směšně. Pár let vám dokáže ubrat například účes, kdy se ponechá pár delších špiček v krátkých vlasech, které jsou nenáročné na údržbu, nebo delší vlasy po stranách obličeje a na temeni. S takto ostříhanými polodlouhými vlasy můžete snadno obměňovat styl – jednou si nechat vlasy padat volně do tváře, jindy je zase sčesat za uši a podtočit. I s barvou se dá čarovat. Stříbrné vlasy, které jsou v tomto období normální, sice mohou být velmi sexy, avšak většina žen staršího věku přirozenou barvu svých vlasů zrovna nevyznává. Chcete-li si vlasy nabarvit, vybírejte ze světlých teplých barev. Působí elegantně a mladistvě. Můžete sáhnout buď po barvě blond, nebo po přírodní hnědé. V žádném případě nezkoušejte černou barvu, budete vypadat přísně a staře.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Prášky na zastavení krvácení

Zastavení krvácení při menstruaci patří do rukou gynekologa. Tuto metodu používaly dříve pouze sportovkyně nebo třeba modelky, pokud předváděly spodní prádlo či plavky. Vedle žen, které jsou takto pracovně vázány na nemenstruování v určitých dnech, se Norethisteron dnes stále častěji předepisuje i ženám, které si oddálení menstruace přejí z jiných důvodů, než je jen zaměstnání. Prášky na oddálení menstruace jsou na předpis. Ten vám vystaví gynekolog na požádání, pokud nemáte žádné závažné zdravotní problémy. Předepíše vám přesný počet pilulek, které dostanete. Počet pilulek je vždy dvojnásobný než počet dnů, o kolik chcete menstruaci oddálit. Obecně lze použít Norethisteron i Lybrel.

Norethisteron

Norethisteron na zastavení menstruace byste měli začít užívat minimálně tři dny před očekávaným začátkem menstruace. Bere se jedna pilulka po 12 hodinách, takže na den máte dvě. Je důležité je užívat v přibližně stejný čas. Norethisteron předepisují lékaři i při různých hormonálních problémech. Pokud se u ženy dostaví krvácení mimo menstruační cyklus nebo se menstruační cyklus neustále mění, předepisuje se právě Norethisteron. Stejně tak jej lze doporučit i v případě, že má žena takzvaně rozházené hormony a krvácí třeba měsíc v kuse. To se může stát například vlivem špatného výběru hormonální antikoncepce. A v takovémto případě ji zachrání opět užívání Norethisteronu.

Norethisteron by neměly užívat ženy, které jsou alergické na účinnou látku tohoto přípravku, což je norethisteron acetát. Rovněž by je neměly užívat kojící matky a ženy těhotné. Velká dávka hormonů by nemusela na dítě působit dobře.

Lybrel

Lybrel je antikoncepční pilulka, která se užívá nepřetržitě. Přičemž kontinuálním vlivem pohlavních hormonů se nemenstruuje. Stejného účinku dosáhnete i s běžně dostupnou monofázickou antikoncepční pilulkou, kterou budete brát kontinuálně. To znamená, že nebudete dělat 7denní pauzu mezi jednotlivými platy, tím pádem se vyhnete krvácení. Stejný efekt mají i některá nitroděložní tělíska. Lék Lybrel v ČR není registrován a o tom, kdy a jestli zde bude dostupný, rozhoduje evropský a posléze i státní ústav pro kontrolu léčiv. Předepisovat jej bude určitě gynekolog, a to až po důkladném preventivním vyšetření.

Zdroj: Léky na zastavení menstruačního krvácení

Rady na zastavení pocení hlavy

  • V případě opakovaných problémů s nadměrným pocením hlavy se doporučuje časté sprchování. Při sprchování je vhodné nejprve začít sprchovat pravou část těla a posléze až levou stranu.
  • Velmi vhodné je cvičení na čerstvém vzduchu, protože dochází k posílení imunitního a oběhového systému.
  • Pijte dostatečné množství vody. To je důležité pro správný oběh, a navíc vás to chrání před bolestí hlavy.
  • Nedoporučuje se pití kávy.
  • Konzumujte vyváženou a zdravou stravu bohatou na vitamíny. Velmi negativní je konzumování mastných a těžkých jídel.
  • Také vám mohou pomoci homeopatické léky určené na bolest hlavy. Tyto léky jsou zároveň vhodné na závratě.

Vliv na pocení má také naše oblečení. Důležité je nosit takové, které odpovídá venkovní teplotě. Samozřejmostí jsou prodyšné a savé materiály, jež zbytečně neaktivují potní žlázy. Oděvy je třeba často měnit, jelikož nadměrné pocení způsobuje maceraci kůže a napomáhá množení rozličných bakterií a kvasinek.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Účesy pro ženy středního věku

Padesátka už dávno není žádný vysoký věk, což dokazuje řada hereček a zpěvaček! Vlasy v tomto období již nejsou možná tak kvalitní jako před 15 lety, ale co na tom. Stačí zvolit jen vhodnou péči a účes. Co se střihu týče, osvědčuje se délka přibližně v úrovni čelistí nebo kratší, pokud však máte kvalitní vlasový porost, klidně jej můžete nechat i delší − rozhodně už neplatí, že po padesátce se musejí vlasy ostříhat nakrátko. Pro barvu pak platí, že by se měla co nejvíce podobat vaší původní, přirozené. Pozor na všelijaké barevné melíry a podobně, jež tak často vídáme na hlavách některých starších žen. Většinou totiž nepůsobí nijak elegantně. Vlasům věnujte náležitou péči, investujte do kvalitních kondicionérů a masek. Naopak opatrně se žehličkami, kulmami a fény, ty mohou vlasům hodně uškodit. Ve středním věku (a nejen v něm) by měla volba účesu záviset na charakteru vlasů. Máte-li zdravé lesklé vlasy, můžete si je klidně nechat dlouhé. Předpokladem je, že vaše vlasy padají přes ramena jemně a stupňovitě a nevytvářejí tak temnou a strnulou siluetu, jež zdůrazní váš stárnoucí krk.

Pokud máte v tomto věku jemné a řídké vlasy a výrazný obličej, uděláte nejlépe, když se s dlouhými vlasy rozloučíte a rozhodnete se pro lichotivý kratší sestřih. Slušivé je například krátké mikádo s třásňovitě sestříhanými pramínky vlasů, které něžně rámují obličej. Obecně volte přirozeně vypadající účes s mírně stupňovitým sestřihem. Ideální jsou účesy sahající po bradu, jež se dají snadno upravit několika pohyby ruky. Nepoužívejte příliš laku, aby se vlasy mohly pohybovat podle pohybů vašeho těla. To vypadá mladistvě a energicky. V tomto věku není úplně vhodná hustá ofina, vyfénované natupírované účesy, příliš krátké střihy a různé ozdoby do vlasů (čelenky, ozdobné sponky a podobně). Zářivě blonďatá barva nebo barva sytě černá dělají obličeji tvrdé rysy, přirozeněji působí hnědé tóny, například barva mědi nebo karamelu. Jestliže jste blond, prosvětlete se. Tmavší přírodní vlasy můžete zdůraznit o tón světlejším odstínem. Jemné proužky v odstínech podobných vaší přirozené barvě opticky dodají vlasům objem a jas. Vybírejte vždy raději tóny teplejší než studené.

Pokud máte šediny a sluší vám, můžete si vlasy nechat odbarvit na módní stříbrnou. Taková radikální změna ovšem vyžaduje kromě větší dávky odvahy, zdravého sebevědomí a vyhraněného stylu i dobrou kvalitu vlasů. Přestože mohou být stříbrné vlasy pro někoho velmi sexy, většina žen po padesátce nechce přirozenou barvu svých vlasů přiznávat a raději si vlasy barví. Chcete-li si vlasy nabarvit, vybírejte ze světlých teplých barev. Působí elegantně a mladistvě. Můžete sáhnout buď po barvě blond, nebo po přírodní hnědé. V žádném případě nezkoušejte černou barvu, ta přidává roky.

Zdroj: Účesy pro padesátileté

Bylinky na vysokou děložní sliznici

Pokud se při menzes neodloučí zbytnělá část sliznice a přežívá, tak pod ní narůstá s dalším cyklem nová vrstva. Když se to stane jednou, tak příští měsíc odcházejí nepříjemné velké „cucky“. Když se sliznice neodloučí po několik měsíců, může nastat situace, kdy se už sama odloučit nedokáže, nebo jen za cenu značného krvácení (hrozícího i vykrvácením), protože cévy, které sliznici vyživují, se musely zvětšit do velikého průměru a nedokážou se již působením hormonů dostatečně zatáhnout. Navíc je neodloučená stará sliznice smetištěm a časovanou bombou, počínaje patogenními mikroby, plísněmi, kvasinkami a rozkladnými produkty bílkovin až po mutageny.

Většinou za neodloučení děložní sliznice (endometria) může nedostatek ženských hormonů, který nastává u starších žen v důsledku menší produkce nebo jejich větší potřeby v chemicky znečištěném organismu, například slabší funkce jater (mnoho příčin). Tím nedochází k dostatečnému uzávěru cév vyživujících sliznici, která má odumřít a odloučit se. Na zlepšení stavu lze vyzkoušet bylinnou terapii, která se užívá po týdny i měsíce, až do regenerace.

Mimo jídla (30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle):

  • Bylinný extrakt z maliny cca 1 lžička do 1–2 dl teplé vody; pít obvykle mimo jídlo 3–4x denně.
  • Bylinný extrakt z hrušky GH cca 1 lžíce do 4–5 dl vody, v níž může být rozpuštěna špetka práškového vitaminu C; pít podle chuti mimo jídlo 1–3x denně (lze případně přidat bylinný extrakt z maliny 1–3 lžičky).
  • Užívat produkt Yacca 3–4x denně, a to dlouhodobě; zvyšovat dávku postupně: začít 2 týdny 1x denně 1 večer, pak 2 týdny 2x denně, 2 týdny 3x denně atd.
  • Užívat komplexy vitaminů a minerálních látek 1–2x denně.
S jídlem:
  • Bylinný extrakt z ostropestřce cca 1 lžička do 1–2 dl teplé vody; pít po jídlech 3x denně.
  • Bylinný extrakt z chmele cca 1 lžička do 1–2 dl teplé vody; pít obvykle před jídly 5–15 minut, a to 2–3x denně.
  • Užívat pupalkový olej 3x denně 1 lžičku.
  • Užívat koenzym Q10 s rutinem po 30 mg 2–3x denně (jen u starších přes třicet).
Zevně:
  • Bylinný olej z měsíčku aplikovat pomocí gumového násadce na injekční stříkačce do pochvy 1–2 ml na noc 1x denně nebo obden.
  • Masírovat páteř, zvláště bederní úsek, nejprve 5 minut bylinným extraktem z kostivalu, potom alespoň 15 minut bylinným olejem z měsíčku. Nakonec vše utřít hadříkem a nasucho zateplit starým trikem.
  • Mazat břicho ve směru hodinových ručiček( vleže na zádech s pokrčenýma nohama) jemně a pomalu bylinným olejem z měsíčku 1–2x denně. Také mazat vnitřní strany stehen směrem nahoru.

Zdroj: Vysoká děložní sliznice v přechodu

Antikoncepce v 50 letech

Nehormonální metody antikoncepce lze před 50. rokem věku ukončit po 2 letech amenorey, po 50. roce po 1 roce amenorey. Metody obsahující pouze gestageny lze používat až do věku 55 let nebo po padesátce přejít na nehormonální metodu, která se ukončí po 1 roce amenorey. Stejně je tomu u metod obsahujících estrogeny, pokud nejsou přítomny kardiovaskulární rizikové faktory.

Obecné metody antikoncepce:

  • Přirozené – nejlevnější, nevyžadují žádné pomůcky, ovšem nejméně spolehlivé (přerušovaná soulož, metoda plodných a neplodných dnů).
  • Bariérové – mechanicky zabraňují splynutí vajíčka a spermie (kondom, pesar, ženský kondom).
  • Chemické – využívají látky, které při kontaktu ničí spermie nebo omezují jejich pohyblivost (spermicidy ve formě vaginálních čípků nebo gelu).
  • Hormonální – umělé hormony zabraňují dozrávání a uvolňování vajíčka (ovulaci) a ztěžují pronikání spermií do dělohy; patří mezi nejspolehlivější (kombinovaná pilulka, minipilulka, nitroděložní hormonální systém – Mirena, náplast, injekce, podkožní tyčinka, vaginální kroužek).
  • Nitroděložní tělísko – působí mechanicky, chemicky a aktivací obranných mechanismů proti uhnízdění vajíčka.
  • Sterilizace – chirurgický zákrok, při němž dojde k přerušení vejcovodů u ženy nebo chámovodů u muže.

Hormonální antikoncepční pilulka je jednou z nejčastějších antikoncepčních metod a v dnešní době ji užívá přibližně 100 milionů žen. Po spolknutí pilulky se do těla dostávají hormony, které vyvolají stav podobný těhotenství, a tím pádem nedochází k ovulaci. Vajíčko se tedy z vaječníku neuvolní a spermie nemají co oplodnit. Pilulka tímto způsobem „ošidí“ i děložní sliznici, která normálně vyzrává a po přerušení užívání tabletek se odlučuje v podobě menstruačního krvácení. Vlastní krvácení v tomto případě vypadá úplně stejně, je snad jenom o něco slabší a někdy trvá kratší dobu.

Jak se pilulky užívají:

  • Schéma 21/7: Naprostá většina tablet se užívá jednou za 24 hodin po dobu tří týdnů, pak následuje v užívání sedmidenní přestávka, během které se většinou dostaví menstruační krvácení.
  • Schéma 22/6: Systém užívání 22 tablet + 6denní pauza. Oproti předchozímu se mění pouze to, že žena končí i začíná užívat pilulky ve stejný den v týdnu.
  • Schéma 28/0: U schématu 28 tablet žena nic nevynechává a pokračuje bez přestávky hned balením dalším. Princip je ale pořád stejný.

Žena je před otěhotněním dokonale chráněna nepřetržitě, i během sedmidenní přestávky v užívání!

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP