Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZATUHLÉ TRAPÉZY BOLEST HLAVY

OBSAH

Zažili jste někdy ten nepříjemný pocit, že se s vámi všechno točí, i když se vůbec nepohybujete? Pokud ano, pak můžete trpět onemocněním známým pod názvem vertigo. Vertigo je pocit porušené rovnováhy. U pacientů starších 75 let se vyskytuje ve 45 %. Etiologie je rozmanitá. Pacienti jako „závrať“ popisují i různé formy nevolnosti, proto je nutná pečlivá anamnéza.

Zdroj: Zalehlé ucho a točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI HLAVY NA SPÁNCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Suchanova.

Dobry den porad me boli hlava tyden dobry pak zase dva dny hrozny.Nekdy to trva dele nekdy si musim vzit i dva ibalginy.Tim,ze beru uz dost jinych prasku jako antidepresiva,neuroly,prasky na spani,atd...nechci se zatěžovat uz i ibalginama.Vetsinou mne nejvic boli hlava rano a večer pres den se docela da.Je to velice nepříjemné.M asi dva mesice po operaci bricha mela jsem obaleny vajecnik a hroznovity utvar za delohou v podobe nadoru nakonec nastesti nezhoubnych.Je mi hloupe porad litat po doktorech.Pred tim jsem litala s bolestmi bricha a ted mam jit zase s hlavou.Pred menstruaci je to jeste silenejsi ty bolesti.Poradte je možné,ze to j e nervoveho puvodu?Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčinou bolesti hlavy v oblasti spánků jsou namožené svaly na stranách krku, zdvihače lopatky a trapézy. Nejčastěji je stimuluje práce v předklonu, vystrkování želví hlavy, jednostranná činnost, ale i nevhodná pozice při spaní a mnoho dalších činností a faktorů. Jako léčba pomáhá uvolnění pomocí speciálních masáží, pravidelné protahování a cílené posilování. Se vším vám pomůže fyzioterapeut. Po několika společných návštěvách to pak dokážete provádět sama. Odstranění příčin a dlouhodobé dodržování cvičebního plánu omezí tyto nepříjemné bolesti. Pokud budete chtít svůj problém s bolestí prodiskutovat s lékařem, tak se obraťte na ortopeda, od kterého můžete dostat předpis na rehabilitaci na náklady zdravotní pojišťovny. Výtečné výsledky má i Dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti hlavy na spáncích

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem KAŽDODENNÍ RANNÍ BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mací.

Každé ráno cca v 5-6 hod. mne vzbudí bolest hlavy vzadu na temeni. Chodím pravidelně k fyzioterapeutovi na masáže, rázovou vlnu a také mne naučil několik cviků, které pravidelně cvičím. Trvá to už několik let, ale nikam to nevede. Ani neurolog ani ortoped mi nedokázali pomoci a já se už obávám chodit večer spát, protože mne ráno zase vzbudí bolest hlavy. Na CT krční páteře mi nic nenašli, prý je to svalový problém. Nevím co dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém může vznikat právě při tom obávaném spánku. Nejčastěji to způsobí ležení stále v jedné pozici - každou noc, několik let. Taktéž to může způsobovat nevhodná matrace nebo špatný polštář. Zamyslete se nad těmito třemi faktory a zkuste experimentovat s jejich změnami. Ideální poloha při spánku je na zádech na tužší matraci s podloženými dolními končetinami. Do matrace byste se neměla zbořit a pod hlavou by měl být polštář z pomalé pěny.
Rovněž by vám mohli pomoci ve spánkové laboratoři, kterou najdete v každém velkém městě. Výsledky z této laboratoře, zejména videozáznam, byste pak konzultovala se svým ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Každodenní ranní bolest hlavy

Bolest hlavy v zátylku

Tupá bolest v zátylku, ztuhlá šíje a bolesti hlavy – to mohou být příznaky problému s krční páteří. Současný životní styl si vybírá svou daň. Naši předci každý den vyráželi na lov a museli chodit vzpřímeně, aby měli dobrý rozhled po krajině. My se však skláníme nad monitory a strnule do nich zíráme.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi ZÁVRAŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, Už 2 měsíce mám potíže: motání hlavy (ne že by se mnou něco točilo, ale spíš jako by mě něco unášelo, houpalo se se mnou, pocit opilosti), tupá bolest krční a hrudní páteře. Byla jsem na CT hlavy - nic, neurologii- nic, odběrech krve a testech na boreliozu- nic. Ležela jsem 14 dní na rehabilitaci, kde mi odblokovali krční páteř, cvičili se mnou, ale obtíže neustupují. Fyzioterapeutka mi říkala, ze mám nejenom zablokovanou páteř, ale i žebra, svaly zatuhlé, nejvíce v oblasti AO spojení. Po propuštění jsem byla odeslaná zpět na neurologii, kde mi objednali magnetickou rezonanci hlavy a krční páteře k vyloučení roztroušené sklerózy a jiných onemocnění. Ale výsledky se dozvím až 14.12.Mám hrozný strach, jestli to není něco jiného než páteř...Nyní jsem doma, potíže přetrvávají a některé se přidaly - když si jdu lehnout, tak mi škube ve svalech, lehce trhnu nohou, rukou, hlavou někdy. Dále se přidala bolest kříže, kostrče, kyčlí....Tyto dlouhé obtíže mi už negativně působí na psychiku, nic ne mi nechce, na nic nemám náladu, brečím někdy, nikam se mi nechce(protože se bojím, že se mi zamotá hlava). V zimě jsem teda měla drobnější autonehodu, při které jsem prudce trhla hlavou. U lékaře jsem nebyla, protože potíže jsem měla minimální. Mohla bych vás požádat o Váš názor? Už jsem vážně bezradná. Moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaromir.

Dobry den,
1-Zkusil bych zajit na orl,
2-cinsky lekar (paty element) v Praze ve vrsovicich,

Zdroj: diskuze Závrať

Bolest hlavy na spáncích

Bolest hlavy na spáncích je často spojená s tlakem v hlavě, který má tupý charakter. Objevuje se jak u dětí, tak dospělých, žen i mužů. Může být vyvolaná různými příčinami jako například migrénou, zraněním hlavy, sinusitidou, zánětem spánkové tepny, nádorem či chronickým stresem. Nikdy byste neměli vaše zdravotní problémy podceňovat.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HANA.

Dobrý den, dvě tabletky furolinu a probudila mě šílená bolest hlavy jako migréna. Hledala jsem příbalový leták a žádné upozornění jsem nenašla, až tady v diskusi jsem zjistila, že nejsem sama. Teď jen čekat, jestli to pomine a hlavně, jestli to vyléčí zánět.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Náhlá a nevysvělitelná bolest hlavy, to může být aneurizma.

V případě náhlé a silné bolesti hlavy je třeba provést vyšetření CT hlavy, aby se vyloučilo aneurizma - krevní výduť v mozku. Pokud je bolest hlavy způsobena aneurizma, tak na to nezabírá žádný z léků proti bolesti a žádný z léků tuto nemoc hlavy nevyléčí. Jediné řešení, jak léčit aneurizma, je zavedení ketetru přes nějakou tepnu v těle, nejčastěji v noze. Krevním řečištěm se pak zavede do postiženého místa v mozku buď svorka nebo cívka, kterou se prasklina zaškrtí. Teprve pak bolest hlavy zmizí a aneurizma je vyléčeno.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA VLASÁKOVÁ.

BOHUŽEL PŘIPOJUJI SVŮJ KOMENTÁŘ PO ŠESTÉ TABLETĚ NEZADRŽITELNÉ ZVRACENÍ A ŠÍLENÁ BOLEST HLAVY ,JDU NA PROBIOTIKA A BRUSINKY

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Je to hnus ,, Mám autoimunitní onemocnění. Loni v říjnu jsem chytla tu hnusnou chřipku a 7 dní v horečkách. Po té zánět močových cest, dostala jsem Furolin. Téměř po týdnu skoro hladovění mě po třech dnech užívání bylo tak špatně, že už jsem jen ležela a zvracela, ani sedět jsem nemohla jak ten žaludek bolel. Říkala jsem si, že mám nějakou střevní chřipku. Dobrovolně jsem se objednala na gastroskopii a doslova jsem tam běžela jak mě bylo špatně... nic zásadního nenašli dostali mě z toho kefíry a dieta. Ted po roce opět zánět močáku a Furolin a začalo mě být stejně špatně, okamžitě jsem to vysadila a polilo mě horko z toho, že jsem to už loni měla z toho léku. Je mě zle z toho jaké pokusy jsou schopny na nás dělat v 21 století. Lék prošel co já vím již třetí změnou (Nitrofurainton, Furainton). Ale tenhle to je síla!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Co je to cephalea?

Bolest hlavy (cephalea) je rozšířený jev. O jejích příčinách, průběhu, léčbě i prevenci panuje mnoho rozšířených polopravd či naprosto neopodstatněných mýtů. Avšak není bolest jako bolest. Každý s ní má své zkušenosti, které nemusí platit pro druhé. Samotný mozek nebolí. Nepříjemné vjemy, jež cítíme jako bolest, jsou nejčastěji vyvolány drážděním nervů, které provázejí cévy uvnitř lebky, zhusta jsou však původu extrakraniálního. To znamená, že jako bolest hlavy se projeví postižení nervově cévních svazků třeba v obličejové části hlavy, v oblasti paranasálních dutin nebo krční páteře.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST HLAVY V ZÁTYLKU RÁNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Každé ráno kolem třetí hodiny plus-minus 1 hod. mě vzbudí úporná bolest hlavy vzadu v týle. Trvá to již 2 měsíce a ještě se nestalo, že by jedno ráno bolest nepřišla. Musím si vzít Indometacinový čípek a potom to přejde. Zase vydržím celý den. Už se bojím večer chodit spát a nevím si rady, ani lékaři ne. Co s tím mám dělat. Poradí mi někdo ?

Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zajděte za ortopedem a požádejte ho o analýzu polohy, ve které spíte. Zřejmě na začátku prázdnin u vás došlo k namožení krční nebo hrudní oblasti, které se nadále stimuluje způsobem vašeho ležení ve spánku. Obvykle stačí přes tak zvané trigger pointy uvolnit trapézové svaly a přitahovače lopatek a problémy ustoupí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest hlavy v zátylku ráno

Tik v oku a bolest hlavy

Při tiku v oku a současné bolesti hlavy přispívá práce na počítači, čtení či jiné činnosti, které namáhají zrak – pak se může jednat i o únavu okolních mimických svalů spojenou s nástupem migrény.

Zdroj: Tik v oku

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mohu na Pradaxu brát lék na bolest hlavy Paracetamol děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, s Pradaxou můžete na bolest použít paracetamol. Aby byla léčba paracetamolem bezpečná, můžete užít maximálně dvě tablety 500 mg najednou po 4 hodinách, maximálně 8 tablet za den.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa nebo warfarin

Vyzkoušejte pravidla prevence

Při bolestech hlavy bychom se měli nejdříve zaměřit na příčiny a dodržovat pár „otřepaných“ avšak účinných pravidel. Dostatek spánku, méně stresu, sport a pohyb, omezení alkoholu, kouření a vhodná strava – to všechno vám může pomoci. Akutní bolest můžete zkusit utišit studeným obkladem a odpočinkem, často pomáhá i spánek. Většina z nás „léčí“ bolesti hlavy nějakým práškem tlumícím bolest, avšak ve skutečnosti jde pouze o potlačení projevů různých příčin. Na trhu je několik preparátů, které lze zakoupit bez lékařského předpisu.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST HLAVY V ZÁTYLKU RÁNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Bezva, našla jste lék, jak odstranit bolest na tři dny. Vraťte se proto ke svému ortopedovi, sdělte mu výsledky jeho napravení a požádejte ho o předpis na rehabilitace jednou ob tři dny. Tam vás naučí cviky, které dále pak budete dělat každé tři dny sama nebo se svým fyzioterapeutem. Ne na všechny potíže máme pilulky, někdy léčí i pohyb.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mací.

Vážený pane,

moc, moc Vám děkuji za radu. Přála bych si mít takového doktora, který mi umí poradit jako Vy. Nejhorší je, že když se teď objednám, trvá to minimálně 3 týdny. Ale když vydržím takovou bolest hlavy, musím vydržet i to čekání. Ale dostala jsem alespoň naději, že je něco co mi může pomoct.

Ještě jednou díky.

Mací K.

Zdroj: diskuze Bolest hlavy v zátylku ráno

Tenzní bolest hlavy

Jde o tupou či svíravou bolest s maximem ve spáncích, na čele a temeni hlavy. Pacienta nevyřazuje z normálního života, je nepříjemná, ale snesitelná. Trvá desítky minut až dny. Na jejím vzniku má značný podíl psychika – vnitřní napětí, únava, úzkost, které vedou ke zvýšené tenzi šíjového svalstva. Léčí se mírnými analgetiky, konkrétně kyselinou acetylosalicylovou (acylpyrin) nebo paracetamolem (paralen). Při recidivujících bolestech tohoto typu je vhodné pokusit se o prevenci – řešení krizových situací, psychoterapie, autogenní trénink, nácvik relaxačních technik. Mnohdy prospěje úprava životosprávy zahrnující více odpočinku, umírněný sport, méně nikotinu, kofeinu a alkoholu.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa.

Furolin jsem měla brát 10dní po 3x1 a pak 30dní po1x1.Druhý den ,bolest hlavy ,zimnic, teplota, zvracení. Po dohodě jsem přerušila léčbu po 3dnech, ještě 3den po ukončení léčby zimnice, teplota, bolest hlavy. Zajímalo by mě jestli jste měli a jak dlouho po ukončení léčby ty nežádoucí účinky .

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Akupresura na bolest hlavy

Při bolesti hlavy automaticky přikládáme ruce na určité body na hlavě. Při bolestech hlavy masírujeme oblast spánků. Aniž bychom si to uvědomovali, využíváme tradiční čínskou medicínu, která vychází z akupresury. Vyhledejte body na zevních koncích obočí. Účinná je i masáž míst za ušima v prohloubenině pod kostním výběžkem, je to velmi citlivé místo, které intuitivně poznáte. V případě, že to nepomůže, vyzkoušejte masírování šíje a oblasti okolo páteře. Pokud jsou bolesti hlavy závislé na počasí, mačkejte bod mezi lopatkami.

Zdroj: Akupresura

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA PO POUZITI SLUCHATEK MP3, SILNÝ OTOK,NEPRUCHODNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel René Klimeš.

Ještě jeden dotaz,je možné koupání v moři a pobyt na slunci ?
Děkuji Klimeš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám to dovolí bolest, tak můžete na sluníčko i do moře. Vyvarujte se ale potápění hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest ucha po pouziti sluchatek mp3, silný otok,nepruchodnost

Co způsobuje astigmatismus?

Astigmatismus způsobuje rozmazané vidění, bolest hlavy, noční slepotu a závratě, tedy pokud není správně léčen.

Zdroj: Jak správně zvládnout astigmatismus

Bolest hlavy od krční páteře

Bolest hlavy od krční páteře je spondylogenní bolest hlavy. Podstata tkví v chorobných změnách krčních obratlů, které dráždí okolní struktury – svaly, nervy i cévy v jejich okolí. Ve svalech vznikají kontraktury (spasmy), jež vedou k dalšímu dráždění, případně útisku cév a nervů. K bolesti se mnohdy přidávají i závratě, pocit „tupé“ hlavy, poruchy soustředění, nevolnost i zvracení. Příčinou mohou být nesprávné pohybové stereotypy jako špatné držení těla vsedě u počítače, nesprávná poloha ve spánku apod. Léčba je zaměřena především na uvolnění svalových spasmů podél páteře jak medikamenty, tak především rehabilitací. Je nutné odstranit vyvolávající příčinu a naučit pacienta správnému držení těla. Někdy pomůže úprava výšky pracovní plochy či změna lůžka. Velký měkký polštář je lepší nahradit menším, který podpírá především zátylek a krk. Při sedavém zaměstnání bývá užitečné rozdělit pracovní dobu přestávkami na protažení a jednoduché cviky, jež lze provádět i v kanceláři. Jejich nácvik by však měl vést odborník, protože nesprávnými pohyby lze stav ještě zhoršit.

Zdroj: Bolest hlavy

Co znamená zimnice a bolest hlavy

Pocity zimnice mohou být vyvolány kromě horečnatých onemocnění infekčního původu také poruchami prokrvení nebo nervového zásobení (například při poruchách dynamiky a statiky páteře). Doporučuje se domluvit si vyšetření neurologem a ortopedem, případně angiologem.

Zdroj: Zimnice

Šampon proti svědění hlavy

Velmi účinné jsou jemné šampony. Naopak by se neměly používat keratolytické šampony. Také existují kosmetické výrobky, které mohou být použity po mytí vlasů pro zklidnění příliš citlivé pokožky hlavy.

Zde je vidět cena šamponu, který je účinný proti svědění hlavy: svědění hlavy cena.

Zdroj: Svědění hlavy

Bolest hlavy u dětí

Hlava může bolet v kterémkoli věku, třeba i kojence. Dokonce už děti zhruba od deseti let věku mohou mít klasickou migrenózní bolest hlavy včetně aury a ostatních příznaků. Migréna se může projevovat atypicky – jako bolesti břicha, výpady zorného pole nebo potíže s řečí. Není však důvod, proč by děti hlava neměla bolet při akutním zánětu dutin stejně jako dospělé, při nekorigované oční vadě, po úrazu nebo při počínajícím zánětu mozkových blan.

S bolestí hlavy se setkáváme většinou u dětí školního věku, ale ani u mladších není výjimkou. Většinou nemá organický podklad, děti jsou totiž nesmírně citlivé a vnímavé, napodobují své rodiče a často opakují vše, co doma uslyší, včetně stížnosti některého z nich, že ho bolí hlava. Dítě může být jen unavené, trpět nedostatkem spánku, tekutin, ale může také velmi intenzivně prožívat konfliktní situace v rodině nebo ve škole.

Celá řada onemocnění může začít právě bolestí hlavy – počínaje virovým infektem, dětskou neurózou, chudokrevností, chybným stravovacím a pitným režimem až po závažné choroby různých orgánů. Proto situaci nepodceňujte, nevyvine-li se virový či jiný infekt, nemá smysl bolest hlavy tlumit, je třeba hledat příčinu, tj. navštívit dětského lékaře. Stesky dětí by tedy neměly být brány na lehkou váhu a jejich bolestem hlavy by se měla věnovat stejná pozornost jako třeba zvýšené teplotě nebo píchání v uchu.

Zdroj: Bolest hlavy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP