Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZÁVRATĚ A NEVOLNOST

OBSAH

Předávkování

Je nutno přesně dodržovat dávkovací schéma určené předepisujícím lékařem, tím je obvykle psychiatr. Dávkování u dospělého se většinou začíná jednou tabletou denně o síle 10–20 miligramů a může se časem zvýšit až na 40 miligramů denně.

Při předávkování nebo náhodném požití léku dítětem se poraďte s lékařem. Symptomy předávkování mohou zahrnovat nevolnost, závratě, rychlé bušení srdce, třes, únavu, ospalost.

Zdroj: Citalec

Poradna

V naší poradně s názvem ZPRACOVÁNÍ LISTŮ GINKGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den. Je možné při přípravě čaje přidat mátu, nebo meduňku? Některé publikace uvádějí, že někteří lidé po požití můžou mit bolesti žaludku. Děkuji za odpověď M.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obohacení čaje z listů Ginkgo o meduňku a mátu je běžné. Osvědčená je i kombinace se ženšenem.
Sám čaj z listů Ginkgo může způsobit některé menší vedlejší účinky, jako je žaludeční nevolnost, bolest hlavy, závratě a alergické kožní reakce. Existují také určité obavy, že extrakt z listů ginkgo může zvýšit riziko modřin a krvácení nebo způsobit arytmii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zpracování listů Ginkgo biloba

Vysazení léku

Nedoporučuje se náhlé vysazení léku, mohly by se objevit nepříjemné abstinenční příznaky. Zcela nepřípustné je užívání preparátu bez vědomí lékaře.

Nástup účinku proti depresi se obvykle dostaví po 2–4 týdnech léčby; optimálního účinku léčby panické poruchy je obvykle dosaženo po 3 měsících léčení. Nutná délka podávání je obvykle alespoň 6 měsíců, aby se zabránilo návratu onemocnění. V případě periodického depresivního onemocnění je potřebná udržovací léčba po dobu několika let, aby se zabránilo dalším návratům onemocnění. Při ukončování léčby je nutné postupně snižovat dávku v průběhu několika týdnů. Přesnou délku léčby a dávky určí vždy lékař.

Předčasné přerušení léčby může mít za následek zhoršení nebo návrat nemoci (příznaků), pro které byla léčba zahájena. Náhlé přerušení léčby může způsobit příznaky z vysazení (závratě, zvláštní pocity, bolesti hlavy, úzkost, nevolnost), a proto musí být léčba ukončována postupně.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Zdravím, komentáře jsem si přečetla až dnes 2 dny před skončením užívání Furolinu. Nevěděla jsem, co se se mnou děje.Na zanet močového měchýře pomohl hned po prvním prášku, úleva a bez krve.. po 2 dnech pocity na zvracení, nic co by se nedalo zvládnout, další 2 dny šílená bolest hlavy, problémy s dýcháním, které mám už třetí den, nevolnost, závratě, zimnice, teplota - To vše po 5 dnech užívání.. přestávám brát,když tu čtu ty komplikace co ještě můžou nastat.. léky mají pomoct, ne ublizovat:(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romca.

Mám uplne to same :( Mocak me uz sice neboli, ale ty vedlejsi ucinky... Neda se to vydrzet. Nemuzu ani chodit a kdyz se zvednu, letim hned na zachod zvracet. To vse po peti tabletkach....

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Léky na závratě

Lékař vám může předepsat léky, které působí na závratě a snižují jejich závažnost. Druhy léků na závratě:

  • kinetózní léky – snižují pocit závratí a napomáhají proti nevolnosti a zvracení;
  • léky na nevolnost – potlačují nevolnost a zvracení během závratí.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Poradna

V naší poradně s názvem NEVOLNOST PO POŽITÍ JABLEČNÉHO OCTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novák Petr.

po požití většího množství ředěného jablečného octa už 24 hodin přichází nevolnost a zvracení neemohu se ani najíst vše jde po chvilce ven jak to zastavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přestaňte používat ocet a dejte si ho jen občas do salátu. Ne u každého člověka je jablečný ocet prospěšný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevolnost po požití jablečného octa

Anafylaktický šok

V nejhorším případě mohou alergie způsobit anafylaktický šok. Známky šoku jsou následující: nevolnost, zvracení, dušení, pocit chladu, závratě, neklid, selhání oběhu, palpitace a tachykardie.

Zdroj: Alergické reakce u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRATĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Jandera.

Dobrý den. Prodělal jsem. 7 operací středo uší. Poslední dobou mívám menší závratě. Zvláště v leže kdy se to se mnou točí. Beru betahistanin, zatím nezabírá. A ještě mi k tomu píská v uších poměrně silně kdy to vnímám i když je hluk. Tak se ptám co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na pískání v uchu - tak zvaný šelest v uchu je účinný volně prodejný lék piracetam 800. Doporučuji ho vyzkoušet podle přibaleného návodu. Věnujte pozornost nežádoucím účinkům a pokud se vás některý z nich týká, tak s léčbou piracetamem seznamte svého ošetřujícího lékaře.
Závratě u vás budou nejspíše způsobeny operativními změnami ve středouší a bude třeba vytrvat, než si na to mozkové centrum stability zvykne. Blízko této oblasti se nachází tak zvaný labyrint, který vysílá mozku signály o naší poloze a přímo ovlivňuje naši rovnováhu. Jeho stimulace nebo porušení při některé z vašich operací může způsobovat zminěné závratě. Pro toto bohužel neexistují žádné léky a je třeba počkat až si mozek zvykne na nové úrovně nervových vzruchů přicházejících z vnitřního ucha.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Závratě

Motání hlavy

Motání hlavy může souviset s onemocněním páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy.

Příčinou je uskřinutí nervů a ztuhlost svalstva. V těchto případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Také jsem proděla covid, pak začaly různé zdravotní problémy a nakonec úzkosti, cipralex a místo aby se můj stav zlepšil mám pocit , že opak je pravdou. Pocit točení hlavy je u mě na denním pořádku- celý den a ráno nevysvětlitelná úzkost a strach ze sebemenší povinnosti
Už to trvá dlouho , mám pocit , že přežívám že dne na den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je normální pociťovat závratě po Cipralexu?
Cipralex (escitalopram) je SSRI antidepresivní lék, který působí tak, že ovlivňuje hladiny serotoninu v určitých oblastech mozku. Jako všechny léky může mít nežádoucí účinky, z nichž většina není závažných a časem vymizí. Mezi běžné vedlejší účinky přípravku Cipralex patří právě závratě.
Kdy u Cipralexu závratě zmizí? Než závratě odezní, může trvat několik dalších měsíců. Můžete zkusit jiné antidepresivum, nebo vyzkoušet pomoc jiného psychiatra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex motání hlavy

Krční páteř a závratě

Příčiny závratě jsou neobyčejně různorodé, právě proto, že se často jedná o průvodní jev mnoha různých nemocí. Mnoho pacientů si stěžuje, že trpí závratí. Pokud pacienti závrať blíže popíšou, tak zmiňují pocity motání a točení hlavy. S točením hlavy souvisí i onemocnění páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy, bolest za krkem, motání hlavy, točení hlavy vleže při špatné poloze spánku a podobně. Člověka s typickými příznaky bolesti krční páteře (nebo osobu jimi ohroženými) lze také snadno poznat podle vadného držení těla – typické je předsunuté držení hlavy, protrakce ramen, přitažení ramen k uším (zapadlý krk) a celkově kulatá záda.

Blokády v pohybovém aparátu pak mohou vést k akutnímu ústřelu krční páteře. Ústřel se projevuje zpravidla bolestí pouze na jedné straně, někdy vystřelující do horních končetin či temene hlavy. Bolestivý je pohyb do všech stran a vyskytují se závratě a nevolnost. Blokády krční páteře provází i náhle vzniklá ztuhlost šíjových svalů.

Zdroj: Motání hlavy od krční páteře

Jaké jsou nevýhody rajského plynu?

Rajský plyn je bezpečný a používá se během porodu. Případné vedlejší účinky zmizí, jakmile ho přestanete vdechovat. Nevýhody zahrnují:

  • mírné bolesti;
  • ospalost, závratě nebo nevolnost;
  • brnění, mravenčení a dočasné svalové křeče nebo křeče v zápěstí a hlezenním kloubu;
  • vysušení úst po dlouhodobém použití;
  • zastavení nebo zablokování průchodnosti plynu v trubici, způsobené pohybem matky při porodu;
  • načasování správného účinku při vrcholu stahů.

Zdroj: Entonox alias rajský plyn

Diskuze

V diskuzi VEDRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den,při vedrech je větší pravděpodobnost závratě.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vedra

Domácí léčba závratí

Některé domácí léky na závratě snižují dopad Menierovy choroby. Zde je několik typů na závratě:

  • Pokud máte pocit závratě, tak si sedněte nebo lehněte. Během projevů závratě se vyhněte věcem, které zhoršují příznaky, jako je náhlý pohyb, jasné světlo, sledování televize nebo čtení.
  • Odpočívejte během a po závratích. Nespěchejte s návratem k běžným aktivitám.
  • Buďte si vědomi možnosti ztráty rovnováhy. Pády vedou k vážným zraněním. Během noci používejte vhodné osvětlení. Pro lepší stabilitu se doporučuje chůze s holí, zejména u lidí, kteří trpí chronickými potížemi s rovnováhou.
  • Pokud pozorujete časté příčiny závratí, vyhněte se řízení auta a obsluze těžkých strojů, protože by mohlo dojít k nehodě nebo ke zranění.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tavodvedle.

Furolin ???!!!!! Uz nikdy vice, nikdy jsem nemela na zadne leky takovou reakci jako na furolin ! Ukrutna bolest hlavy, zavrate, bolest celeho tela, pocit na zvraceni ! Po jednom dni uzivani (4tab.), celkem sila. A co ta cedulka na krabicce, to zrovna pocit jistoty nevyvolava !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Největší svinstvo jsem nikdy neměla,stavy po třech dnech hrozny bolest žaludku, nevolnost,zimnice,pocity mdloby.Nikdy už víc.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Zvracení a nevolnost z točení hlavy

K preventivnímu boji proti závrati, zvracení a nevolnosti ve spojení s cestovní horečkou je často používán dimenhydrinat nebo embramin. Jedná se o antihistaminika, která přednostně zablokovávají takzvané H1-receptory, které jsou v mozkových buňkách v centru zvracení. Protože všechny tyto preparáty mají za následek únavu a celkový útlum, mělo by být jejich použití velice dobře uváženo. Ke zmírnění silných závratí je vhodný diazepam, který snižuje dráždivost vestibulárního aparátu. Obecně platí, že léčba sice musí být dostatečně dlouhá a pacient musí léky užívat pravidelně, ale je vždy časově omezená. Mozek je totiž velice přizpůsobivý orgán a může si po určitém čase na změnu způsobenou léky zvyknout a začít nervové signály zpracovávat nenormálním způsobem.

Nevolnost může být způsobená i mechanickou příčinou, například na pouťových atrakcích. Pacientův rovnovážný systém může být zmaten delším točením, stavěním na hlavu nebo vibracemi a ten pak pociťuje točení hlavy nebo někdy i pocity na zvracení.

Typické motání hlavy a nevolnost jsou časté také po požití alkoholu. Ten ovlivňuje mozeček, což je část mozku zodpovědná za udržování rovnováhy. I některé otravy a nauzea jsou se závratěmi spojené.

Důležitou úlohu při léčbě závratě hrají cvičení na udržení rovnováhy a zlepšení koordinace. Tento trénink se hodí pro každého pacienta, bez ohledu na to, jakým typem závratě trpí. Částečně doplňuje medikamentózní léčbu, zkracuje akutní potíže a je dobrý jako preventivní opatření.

Cvičení pro začátek: Položte se s otevřenýma očima a poté pohybujte očima nejdříve pomalu, poté stále rychleji nahoru a dolů, doprava a doleva. Opakujte cvičení i se zavřenýma očima. Dále můžete zkusit totéž, ale přidejte pohyby hlavy. Poté fixujte jeden bod na protější stěně a pohybujte hlavou nahoru a dolů, doprava a doleva, aniž byste ztratili bod z očí. Když se nedostaví závrať, opakujte cvičení vsedě.

Zdroj: Točení hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRATĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na pískání v uchu - tak zvaný šelest v uchu je účinný volně prodejný lék piracetam 800. Doporučuji ho vyzkoušet podle přibaleného návodu. Věnujte pozornost nežádoucím účinkům a pokud se vás některý z nich týká, tak s léčbou piracetamem seznamte svého ošetřujícího lékaře.
Závratě u vás budou nejspíše způsobeny operativními změnami ve středouší a bude třeba vytrvat, než si na to mozkové centrum stability zvykne. Blízko této oblasti se nachází tak zvaný labyrint, který vysílá mozku signály o naší poloze a přímo ovlivňuje naši rovnováhu. Jeho stimulace nebo porušení při některé z vašich operací může způsobovat zminěné závratě. Pro toto bohužel neexistují žádné léky a je třeba počkat až si mozek zvykne na nové úrovně nervových vzruchů přicházejících z vnitřního ucha.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Jandera.

Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Závratě

Vedlejší účinky

Nebivolol perorální tableta může způsobit únavu. Vyhněte se řízení vozidla nebo obsluhování strojů, dokud nezjistíte, jak vás tento lék ovlivňuje.

Tento lék může také způsobit další vedlejší účinky.

Častější vedlejší účinky

Mezi častější vedlejší účinky, které mohou nastat s nebivololem, patří:

  • závrať
  • únava
  • pomalejší srdeční frekvence
  • bolest hlavy
  • průjem
  • nevolnost

Pokud jsou tyto účinky mírné, mohou zmizet během několika dní nebo týdnů. Pokud jsou závažnější nebo neodcházejí, obraťte se na svého lékaře nebo lékárníka.

Vážné vedlejší účinky

Pokud máte závažné nežádoucí účinky, volejte ihned svého lékaře. Zavolejte na číslo 112 nebo 155, pokud cítíte, že aktuální příznaky vás ohrožují váš život nebo pokud si myslíte, že potřebujete lékařskou pohotovost. Závažné nežádoucí účinky a jejich příznaky mohou zahrnovat následující:

  • Bolest na hrudi
  • Velmi pomalý srdeční rytmus. Příznaky mohou zahrnovat:
    • extrémní únava
    • silné závratě
    • motání hlavy
    • mdloby
  • Otok rukou, paží, nohou, kotníků nebo chodidel
  • Problémy s dýcháním nebo dušnost
  • Vyrážka

Zdroj: Nebivolol

Diskuze

V diskuzi BRANDT DAROFFOVY CVIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jsem po Epleyho manévru.Tyto cviky začínat na te straně,kde začaly závratě???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Ano, cvičí se na tu stranu, kde je problém (v mém případě vpravo). U mě problémy pominuly již po prvním cvičení. Obrovská úleva.
Nejdříve se ve mně vše vzpouzelo, protože se vlastně položíte do polohy, která je nejvíc nepříjemná, které se snažíte vyhnout. Takže hlavu natočit 45 st. doprava (když je problém vpravo) a rychle si lehnout na záda. Během 2 - 5 vteřin dojde k masivní závrati, točí se vše kolem. Měla jsem strach, že budu zvracet nebo omdlím. Pomohlo mi soustředit mysl na to, že to přejde, že musím klidně a pravidelně dýchat, nezavírat oči a snažit se je i při těch "otáčkách" fixovat na jeden předmět. Oči nezavírat - je to mnohem horší. Taky ruce mírně tlačené k podložce do určité míry pomáhají uvědomovat si, že ležím, že se opravdu netočím. Nejhorší točení trvalo tak 30 vteřin, pak se zpomalovalo, až do úplného zastavení. Pak hlavu stále v leže rychle otočit doleva. Opět závrať, ale už ne tak hrozná a kratší. I po zastavení ležet ještě 1 minutu. Pak se překulit na levý bok a hlavu položit, aby se nos dotýkal podložky. ležet minutu a posadit se. Opět chvíli sedět.
Nakonec mi pocity po cvičení připadaly horší než cvičení. Bylo mi "slabo", nejisto, žaludek na vodě, jako po omdlení.
Závrať nebolí, ale je hrozně nepříjemná.

Zdroj: diskuze Brandt daroffovy cviky

Ranní nevolnost

Ranní nevolnost je nevolnost a zvracení, ke kterým dochází během těhotenství. A navzdory svému názvu může ranní nevolnost udeřit kdykoli během dne nebo v noci. Zvracení může být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Mnoho těhotných žen má ranní nevolnosti, zejména během prvního trimestru. Ale některé ženy mají ranní nevolnosti během celého těhotenství. Možnosti léčby zahrnují různé domácí léky, jako je častá svačina po celý den a popíjení zázvorového piva nebo užívání volně prodejných léků, které pomáhají zmírnit nevolnost.

Zřídka jsou ranní nevolnosti tak závažné, že progredují do stavu zvaného hyperemesis gravidarum. To je, když někdo s nevolností a zvracením během těhotenství má závažné příznaky, které mohou způsobit závažnou dehydrataci nebo vést ke ztrátě více než 5 % původní tělesné hmotnosti před těhotenstvím. Hyperemesis gravidarum může vyžadovat hospitalizaci a léčbu intravenózními tekutinami, léky a vzácně sondou pro výživu.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Léčba středního ucha pomocí injekcí

Léky se aplikují pomocí injekce do středního ucha, absorbují se do vnitřního ucha a zlepšují příznaky závratě.

  • Gentamycin, antibiotikum, které je toxické pro vnitřní ucho, snižuje vyrovnávací funkci ucha, čímž druhé ucho přebírá rovnovážnou zodpovědnost. Zavádění tohoto léku se provádí během lokální anestezie v ordinaci lékaře a snižuje četnost a závažnost příznaků závratě. Ale vzniká zde riziko dalšího ohluchnutí.
  • Steroidy (dexamethason) – pomáhají proti příznakům závratí u některých lidí. Aplikace tohoto léku se provádí v lokální anestezii. Dexamethason je o něco méně účinný než gentamycin, ale dexamethason nezpůsobuje ztrátu sluchu.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Za závratě mohou srdeční nemoci

Máte pravdu, že příčina může být v těch výrůstcích na krční páteři, ale protože popisujete své zdravotní obtíže vlastně v průběhu těch horkých dnů a týdnů, které jsme vlastně teď všichni společně absolvovali, tak samozřejmě pro starší lidi s možnou nemocí srdce a cév je tady riziko mnohem vyšší. Nevím jaký je váš zdravotní stav, ale ve vyšším věku se může objevit vysoký krevní tlak nebo u vás může být ischemická choroba srdeční, v nějakém klinickém stádiu, což je onemocnění věnčitých tepen, které zásobují srdeční sval a to všechno mohou být důvody k takovým závratím, které to vedro ještě více umocní.
 

Zdroj: Závratě při horku a letním vedru

Účinky léku Sermion

Sermion je vyráběn k léčbě různých stavů, jako je duševní degenerace stárnutí, demence různých typů senilních i presenilních, závratě, změny nálady, hučení v uších, pocit zvonění v uších, náměsíčnost, Parkinsonova choroba, dezorientace, anorexie a snížení bdělosti. Lék se užívá perorálně.

Zdroj: Použití léku Sermion

Nežádoucí účinky Endiaronu

Po polknutí tablety se zřídka vyskytuje nevolnost a zvracení.

Použití v těhotenství a při kojení

Užívání tablet se v těhotenství ani při kojení nedoporučuje.

Interakce s jinými léky

Žádné interakce nebyly popsány.

Zdroj: Endiaron, za jak dlouho zabere?

Co může být příčinou

Ostrá bolest mezi lopatkami může, ale nemusí signalizovat ischemickou chorobu srdeční. Přibližně 30 % lidí, které postihne infarkt, necítí onen všeobecně známý a popisovaný tlak na prsou. Bolest mezi lopatkami se objevuje podobně jako ztížené dýchání, nevolnost či bolest čelisti. Jestliže se tyto příznaky u vás objeví (objeví se víc než jedna bolest), je dobré vyhledat pomoc co možná nejdříve. Svalová bolest bývá bolest tupá, naopak infarkt představuje spíše ostrý a překvapivý útok na tělo. V případě infarktu je důležité dostat se k lékaři včas, ideálně s doprovodem. Sami rozhodně neřiďte.

Zdroj: Bolest mezi lopatkami a nevolnost


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP