Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŽEBŘÍČEK ROSTLINA

OBSAH

Léčivé byliny a koření jsou ceněny nejen pro svou chuť a vůni, ale i pro své léčivé vlastnosti. V tomto článku bychom chtěli popsat léčivé vlastnosti kuchyňských bylinek a koření a také způsoby jejich použití k léčbě vašich zdravotních problémů. Využití léčivé síly bylin je v některých případech výbornou variantou, jak se vyhnout užívání léků, které mají řadu škodlivých vedlejších účinků a často také nebezpečné následky. Je však nutné mít na paměti, že léčba bylinami je mírná, nenásilná, velice účinná, ale také dlouhodobá. Používání léčivých bylin je tak staré jako lidstvo samo.

Zdroj: Léčivé účinky bylinek a koření

Diskuze

V diskuzi AČOKČA KOŘENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Vít.

Prosím potřebuji zjistit jak hluboko a jak šíroko se rostahne 1 rostlinka.Jde mě oto ,jestly to jde pěstovat v nějaké větší nádobě.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eliška.

běžně ji pěstuji na balkoně ve větším květináči při vytvoření podpoře. Stačí mi 2 rostliny. Liány vždy usměrním na žebříček -podporu, občas přihnojím. Rostlinu používám místo stínidla (sluníčka).

Zdroj: diskuze Ačokča kořeny

Sušení

Listy rýmovníku je těžké usušit, protože tato rostlina je plná vody, a tak většinou při sušení chytne plíseň, pak je samozřejmě již není možné použít. Vhodnější je tedy využívat rovnou čerstvé listy (jak již bylo zmíněno, rostlina se rychle rozrůstá, a tak bývá listů dostatek).

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi SKOŘICE. MAGICKÁ LÉČIVÁ ROSTLINA ČI SVĚTOZNÁMÉ KOŘENÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magie.

:-P super, hodí se mi to na referat :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Skořice. Magická léčivá rostlina či světoznámé koření?

Množení

Rostlina se množí především vegetativně, a to nejčastěji řízkováním či hřížením. Nové sazenice je možné získat i z odkopků od rozrostlejších keřů.

Zdroj: Mahon a jeho pěstování

Diskuze

V diskuzi SKOŘICE. MAGICKÁ LÉČIVÁ ROSTLINA ČI SVĚTOZNÁMÉ KOŘENÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den všem, skořice se dá sehnat na www.prodejbylin.cz/s… . Také jsem si ji zde zakoupila ;-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořice. Magická léčivá rostlina či světoznámé koření?

Rostlina

Řebříček obecný – vysoká bylina pocházející z Evropy a Sibiře je známá léčivá rostlina s bílými nebo růžovými květy u nás i ve světě. Důvodem její oblíbenosti je její složení. Jde především o vzácný achilín, hořké látky, nasycené i nenasycené uhlovodíky či mastné kyseliny. Souhrn látek se využívá zejména při venkovních zánětech, při křečích a v boji proti bakteriím, upravuje problémy s trávicím systémem.

Zdroj: Řebříček obecný

Diskuze

V diskuzi MOTÝLÍ KEŘ , ŠKŮDCI NA LISTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Prosím o radu,na motýlím keři mě něco ožírá pouze večer listy a napadá ještě zavité květy.Rostlina je na slunném místě a první rok v zemi, Děkuji za radu,

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Motýlí keř , škůdci na listech

Rostlina Chia

Šalvěj hispánská – Chia (Salvia hispanica) – je exotická rostlina, která je nejen dekorativní, ale především velice zdravá. Tato bylina patří do čeledi hluchavkovitých a pochází z horských oblastí Střední Ameriky. Je pěstována pro jedlá semínka zvaná chia. Šalvěj hispánská je jednoletá rostlina vysoká přes jeden metr, rozkvétající bílými nebo fialovými květy. Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku, a to s jogurtem nebo jako součást zeleninových salátů, nebo se přidávají do pečiva. Když se zalijí vodou, vytvoří výživný rosol, který může sloužit jako náhražka oleje a vajec. Díky rychlému růstu se šalvěj hispánská používá také jako dekorativní rostlina: semínka se sadí do květináčů ve tvaru zvířat a vytvářejí takzvané „chia pets“.

Zdroj: Chia semínka

Diskuze

V diskuzi CESMÍNA HNĚDNOU LISTY ODCHÁZÍ PŘED OČIMA PROČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

cesmínu jsem měla přes zimu pěknou,ale ted je špatná.hnědnou jí listy,opadávají a rostlina chřadne.mám ji 2 roky apěstuji ji jako soliér ve velkém květináči prosím o radu.děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cesmína hnědnou listy odchází před očima proč


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP