Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZELENY CAJ S BOBKOVYM LISTEM A SKORICI

OBSAH

zelený čaj se skořicí a bobkovým listem

Nejlepší čaje na hubnutí

Mezi ženami je velmi oblíbený právě zelený čaj. Ten se objevuje v mnoha účinných variantách, jako je zelený čaj se skořicí, zelený čaj s bobkovým listem, a pro zajímavost i coby základ odvaru z bobkového listu a skořice. Níže tedy přikládáme recepty na jejich přípravu.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST - NA NERVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Hezký článek, zrovna se totiž zajímám o pozitivní účinky bobkového listu. Na terase si pěstuji vavřín a plánuji menší sklizeň :) Na vsestihnu.cz/media/b… jsem se dočetla, že se dá bobkový list použít i jako lék na nervy, jelikož zklidňuje nervovou soustavu, tudíž bych si z něho ráda udělala čaj. Nemáte někdo návod, jak se dělá?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.

Prosím vás mám se zeptat čaje zbobko čeho listů jak se to mure pita kolikrát dene

Zdroj: diskuze Bobkový list - na nervy

Čaj z bobkového listu

Čaj příjemné chuti má blahodárné účinky na náš organismus, ale nic se nesmí přehánět. O účincích a receptu se více dozvíte zde.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Diskuze

V diskuzi ZELENY ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA Dohnalová.

Dobry den nevite kde sehnat sazenici zeleneho čaje předem děkuji Dohnalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek Kopr.

Zelený čaj je černý čaj oškubaný a usušený za zelena...

Zdroj: diskuze ZELENY ČAJ

Zelený čaj se skořicí a bobkovým listem

Zelený čaj nemá žádné kalorie a sám o sobě je silným spalovačem kalorií. Mimo jiné jeho pravidelné popíjení brzdí chuť k jídlu, podporuje spalování tuků v oblasti břicha a způsobuje zvýšení spotřeby energie.

Skořice podporuje trávení, zlepšuje funkci inzulinu a zabraňuje zvýšenému ukládání tuků v těle. Kromě dalších účinků je také účinným afrodiziakem a zlepšuje stav pokožky.

Bobkový list dokáže výrazně pomoci při detoxikaci organismu a podporuje trávení.

Recept

Ingredience: zelený čaj (nejlépe sypaný), 1 celá skořice, 3 bobkové listy

Postup: Jednu polévkovou lžíci kvalitního zeleného čaje vložte do většího džbánu nebo hrnce a zalijte 8 dl vroucí vody. Přidejte 1 kus celé skořice a 3 bobkové listy. Čaj zakryjte a nechte louhovat 15 minut. Přeceďte a můžete pít.

Doporučení: Aby měl čaj skutečně hubnoucí účinky, vypijte 3 šálky denně. Připravte si nápoj ve větším množství najednou a pijte ho postupně. První šálek si dejte ráno na lačný žaludek, druhý můžete po snídani a třetí večer po posledním jídle. Čaj nepřislazujte.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Diskuze

V diskuzi ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LussyB.

Já beru zelený čaj v tabletách, jsem časově dost vytížená takže tohle pro mne byla nejlepší volba.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zelený čaj na hubnutí

Jak vavřín přezimovat

Rostlina není mrazuvzdorná, proto se pěstuje v okrasných nádobách, které je třeba na zimu přenést do bezmrazé místnosti. Vyzrálé starší keře snesou i krátké pětistupňové, někdy i vyšší mrazy. V zimě je to keř víceméně nenáročný.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lela gujdova.

dobrý den moje malá 1měsíčíní dcera má ož druhým dnem od poloviny jazyka dozadu ke kořeni zelený povlak,původně bílý povlak od mléka zmizel a vystřídal ho zelený,čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zelený povlak na jazyku u kojenců se objevuje často a nejčastěji ho způsobuje přemnožená Candida Albicans. Když je krátkodobý a trvá jen týden, tak nemusíte mít strach. Pokud by problém přetrvával déle, tak se poraďte se svým dětským lékařem. Často se společně s tímto zeleným povlakem na jazyku objevují i afty v dutině ústní.

Zdroj: diskuze Zelený jazyk

Lze bobkový list zapálit

Tato rostlina má také psychoaktivní účinky – má pozitivní vliv na naši náladu. Jediné, co je třeba udělat, je zapálit jeden list v popelníku, odejít z místnosti a vrátit se za 10 minut. Místnost bude plná vůně, která vás i celou vaši rodinu uvolní.

Pálení bobkového listu patří ke staré pohanské tradici. Na bobkový list bylo zvykem napsat tajné přání a poté list spálit, aby se přání splnilo.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Nežádoucí účinky

Bobkový list je velmi účinný prostředek na odstraňování veškerých usazenin, může však způsobit i nebezpečné reakce. Dokáže vyvolat velké vylučování všech hlenů, a to i hlenů ze střev. Pozor na předávkování, které může spustit krvácení, proto je důležitá opatrnost zvláště v těhotenství. Myslete na to, že je nutné odvar pít opravdu po malých douškách, poslední asi v osm hodin večer. Před spaním si někteří lidé dělají klystýr, aby omezili vylučování hlenu horními cestami dýchacími. Během užívání odvaru z bobkového listu se doporučuje konzumace vegetariánské stravy.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Diskuze

V diskuzi ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Olbrichová.

DOBRÝ DEN RÁDA BYCH CHTĚLA VYSKOUŠET ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ PROSÍMVÁS KOLIK STOJÍ?

Zdroj: diskuze Zelený čaj a hubnutí

Vavřín

Vavřín (bobkový list) patří mezi nejpopulárnější kuchyňské bylinky, ale je také velmi efektivním bylinným lékem. Vavřínové listy obsahují esenciální oleje, hořčiny a další biologicky aktivní látky.

Odvar z bobkových listů snižuje hladinu cukru v krvi, a tak může být využit jako přírodní prostředek na léčbu cukrovky. Léčba bobkovým listem je účinná při revmatismu, křečí a ochrnutí.

Aromatický olej s vavřínovým listem je vynikající na masáže. Vavřínový olej si můžete vyrobit doma, budete potřebovat 30 g vavřínového listu a 200 g rostlinného oleje. Směs nechte odstát na teplém místě po dobu 6 dnů.

Vavřínový list lze samozřejmě používat i při přípravě pokrmů, přidává se do polévek, masa a ryb. Jakmile je jídlo připraveno, měly by být bobkové listy odstraněny. Pokud vavřínové listy přidáváte do marinády, neměly byste je příliš dlouho vařit, jídlo může zhořknout.

Zdroj: Léčivé účinky bylinek a koření

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENY JECMEN GREEN WAYS KOUPIT V PRAZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Zde je seznam obchodů, ve kterých mají k prodeji zelený ječmen green ways: www.zbozi.cz/?q=gree…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zeleny jecmen green ways koupit v praze

Bobkový list a cukrovka

Vavřín má detoxikační účinky, dobře působí na trávení a snižuje hladinu cukru v krvi. Čaj z listů využijí diabetici, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Užívání 1 až 2 gramů bobkových lístků denně po dobu alespoň jednoho měsíce vede ke snížení hladiny glukózy v krvi o 21–26 %.

Bobkový list působí blahodárně i na nervový systém a tiší bolesti hlavy či migrény. Podporuje imunitní systém a má antiseptické účinky. Mírně ředí krev a napomáhá tak zabránit vzniku krevních sraženin. Je známý rovněž jako účinný pomocník při cukrovce, revmatismu a dně. Listy a především olej vylisovaný z plodů vavřínu se využívají také v aromaterapii.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Poradna

V naší poradně s názvem ZELENÝ ZÁKAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

prosím o radu jak na zelený zákal.děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glaukom může výrazně ovlivnit váš život. Jak hodně budete pociťovat omezení závisí na tom, jak velká je ztráta zraku, jaké aktivity děláte a jaký je váš životní styl. Abyste našla způsob, jak co nejlépe využít zbývající zrak, musíte spolupracovat se svým lékařem. Sama si můžete pomoci těmito radami:

- Používejte pomůcky pro lepší vidění, jako jsou systémy pro zvětšování videa, lupy a velké tiskové materiály.
- Osvětlení si vždy nastavte tak, aby bylo zaměřeno na to, co chcete vidět a nesvítilo do očí.
- Oblasti kolem schodů a ramp si označte barvou nebo výrazně barevnou páskou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno recepty

Jak sušit bobkový list

Listy jsou zdrojem hořčin, silic a alkaloidů. Nejčastěji se s vavřínem setkáváme v jeho sušené podobě, při šetrném a správném způsobu sušení si totiž zachovává většinu svých účinných a nám prospěšných látek. Bobkový list je bohatý na hořčík, vápník, draslík, železo, měď a vzácný selen, také na vitamíny A, C a skupiny B, zejména pak kyselinu listovou, která se doporučuje v době plánovaného těhotenství a pak během něj pro správný vývoj plodu v těle matky.

Sklizeň vavřínu je možná během celého roku, například když tvarujeme keřík. Ostříhané větvičky vavřínu vznešeného s listy se suší v temné a suché místnosti a ukládají se do plátěného sáčku, který se uchovává v temnu a suchu.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Odvar z bobkového listu a skořice

Pro lepší chuťový zážitek můžete odvar z bobkového listu vylepšit celou skořicí.

Recept

Ingredience: 15 ks bobkových listů, 1 celá skořice, 3 dl vody; hrnec

Postup: Do hrnce vložte bobkové listy, zalijte je vodou a dejte vařit. Když začne voda vřít, tak je nechte vařit asi 12 minut. Potom čaj vypněte a přidejte celou skořici a nechte i s bobkovými listy louhovat 3 hodiny. Po třech hodinách přeceďte čaj a odstraňte bobkové listy i skořici.

Doporučení: Tento vylouhovaný čaj pijte pomalu a postupně během celého dne. S touto kúrou je nejlepší začít od 7. hodiny ranní a postupně vypít celý čaj přibližně do 19 hodin.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Zelený čaj na kopřivku

Doporučená denní dávka zeleného čaje jsou tři šálky ke zmírnění kopřivky. Jeden šálek zeleného čaje obsahuje 240 až 320 mg polyfenolů. Chcete-li používat zelený čaj, potřebujete sušený zelený čaj nebo zelený čaj v nálevových sáčcích, který zalijete vroucí vodou a necháte po dobu 10 až 15 minut vylouhovat. Po uplynutí doby vyjměte sáček a ihned vypijte.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje

Zelený čaj se skořicí

Zelený čaj stimuluje nervovou soustavu a zapříčiňuje uvolňování tuků do krve jako paliva pro tělo. Tento proces je nazýván termogeneze a i díky němu má zelený čaj zmíněné pozitivní účinky při hubnutí. Bonusem navíc je i fakt, že zelený čaj působí jako životabudič a vydržíte díky němu například déle cvičit.

Skořice kladně působí například na zažívání a snižuje hladinu cholesterolu. Dále zabraňuje vzniku krevních sraženin (díky schopnosti ředit krev) a celkově pomáhá krevnímu oběhu. Podílí se také na úspěšné léčbě kožních infekcí. Kromě toho zvyšuje mozkovou aktivitu a má dezinfekční a antibiotické účinky. Zmínit musíme i pozitivní vliv na obranyschopnost organismu a její užívání se doporučuje i při nachlazení a chřipce. Vzhledem k pozitivnímu účinku na trávení přispívá skořice k hubnutí. Dle některých studií navíc pomáhá při léčbě několika druhů rakoviny. Navíc se jedná o účinný antioxidant. Co se týče vedlejších účinků, někdy může způsobovat alergické reakce. Konzumovat skořici ve větší míře by rozhodně neměly těhotné ženy. A pokud užíváte inzulin či léky na ředění krve, měli byste pravidelný příjem skořice konzultovat s lékařem.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Očista kloubů od solí a vápenatých usazenin

Bobkový list je vhodný jako detoxikace a slouží i k očistě kloubů od soli. Zde je návod na odvar k odstranění solí z těla:

5 g bobkového listu dejte vařit do 300 ml vody na 5–10 minut. Odvar nechte přes noc vyluhovat, přeceďte a po malých doušcích pijte během celého dne do osmé večer. Kúru opakujte tři dny po sobě, následuje týdenní pauza a znovu opakujte.

Pozor! Kúra se nedoporučuje dlouhodobě a v žádném případě se nedoporučuje zvyšování dávky nebo jednorázové vypití celého odvaru, jeho efekt je dost výrazný a mohly by se objevit negativní projevy. Před kúrou je vhodné vyčistit tělo pomocí klystýru střeva. Po absolvování kúry může dojít k vylučování růžové moči, což znamená že soli se již vylučují z těla.

Při bolestech kloubů jsou vhodné obklady z bobkového listu:

Rozdrťte pár lístků bobkového listu a smíchejte je s olivovým olejem. Naneste na čistý kus látky a přikládejte vícekrát za den na místa postižená revmatem.

Zdroj: Léčba bobkovým listem

Vavřínový olej

Listy stromu vavřínu obsahují až 3 % esenciálních olejů, z nichž je polovina cineol. Tyto listy obsahují sliz a tříslovinu. Bobule vavřínu obsahují až 4 % esenciálního oleje s podobnými prvky jako listy a kromě toho ještě dalších 26 % mastných olejů. Léčba bobkovým listem uklidňuje žaludek a stimuluje tvorbu trávicích sekretů. Listy vavřínu se suší ve stínu. Sušené vavřínové listy se používají k ochucení těžko stravitelného masa, ryb, okurek, sleďů, také se používají do polévek, do želé a do octu kvůli aromatizaci jako bobkový list nebo nové koření. Antiseptický účinek vavřínového oleje a jeho schopnost podpořit krevní oběh je důvodem, proč se také přidává do mastí pro změkčení. Jedná se o masti na vředy a na kožní onemocnění. Vavřínový olej se také přidává do masážních krémů pro sportovní zranění, stejně tak v čisté formě pro veterinární medicínu, kde se tento olej používá na vemena u zvířat. Vavřínový olej se také používá v kosmetice pro aromatizaci výrobků. Odvar z vavřínových listů ve vaně uvolňuje od bolesti těla. Nejčastějšími oblastmi pro pěstování vavřínu je Sýrie, Itálie, Řecko a Turecko.

Zdroj: Léčivé oleje

Zelený čaj

Nápoj zvaný zelený čaj je ten správný pravý čaj, který při svém zpracování prošel jen minimální oxidací. Zelený čaj nemá lístky černé, ale zašle zelené. Léčivé účinky se projevují při pití zeleného čaje nebo při užívání doplňků ze zeleného čaje, také známé jako Camellia sinensis. Zelený čaj pomáhá chránit proti oxidačnímu stresu u čoček, u kterých již započal šedý zákal nebo je v anamnéze. Zelený čaj má také silné antioxidační vlastnosti. Univerzita Maryland Medical Center doporučuje užívat standardizovaný extrakt ze zeleného čaje (EGCG) v množství 250 až 500 mg denně, nebo pití zeleného čaje dvakrát až čtyřikrát denně. Pozor, extrakt ze zeleného čaje (EGCG) může mít nepříznivý vliv na plod v těhotenství.

Zdroj: Bylinky proti šedému zákalu

Recept

Ingredience: 800 ml vody, 1 skořice, 1 polévková lžíce zeleného čaje

Postup: Převařte vodu, přidejte skořici a zelený čaj. Takto vzniklou tekutinu překryjte a nechte louhovat alespoň 15 minut. Poté je třeba obsah scedit, aby se dobře popíjel.

Doporučení: Tekutinu konzumujte každé ráno, a to vždy na lačný žaludek. Tím se naprosto dokonale nastartuje metabolismus. Další šálek vypijte po snídani a třetí večer, těsně před spaním. Procedura by se měla opakovat po dobu více dnů, avšak již po prvním dni uvidíte výsledky. A po týdnu pak bude zjevná změna vašeho břicha, stehen a hýždí. Tyto ingredience totiž dokonale spalují naše nechtěné tuky a urychlují práci metabolismu. Tento účinek by však měl být doprovázen vyváženou stravou a fyzickou aktivitou.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP