Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŽILNI GYMNASTIKA

OBSAH

Příčiny

Otékání nohou je nepříjemný problém. Nejde pouze o estetickou stránku věci, ale otoky mohou předznamenávat i vážnější zdravotní komplikace. Červené oteklé nohy jsou obvykle způsobené žilní hypertenzí nebo žilní nedostatečností (červené skvrny na kůži nohou, bolestivé červené fleky na nohou).

Hypertenze a žilní nedostatečnost jsou obvykle způsobeny jedním z následujících faktorů:

  • obstrukce žil, které mohou být způsobeny nádorem nebo žilním trombem;
  • zhoršení funkce žilních chlopní, které způsobuje městnání krve v dolních končetinách a neschopnost vytlačit krev zpět;
  • trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění;
  • srdeční selhání.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Diskuze

V diskuzi NEJÚČINNĚJŠÍ KRÉM NA VRÁSKY NA ČELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Obličejová gymnastika, která je na videu neni žádná novinka a opravdu funguje, ale otázka je která žena má čas tato cvičení opravdu dělat. Pro posílení obličejových svalů můžete vyzkoušet masku Skinduglence, která procvičuje obličejové svaly a vyhazuje vrásky už po prvním použití.

Poznámka redakce:
Více informací o masce Skindulgence najdete zde: www.google.cz/search… Napište nám sem pak, jak maska účinkovala na Vás.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejúčinnější krém na vrásky na čele

Náhrada za Detralex společně s Warfarinem

Diosminol micronized: Obsahuje mikronizovanou purifikovanou směs diosminu 450 mg a hesperidinu 50 mg a 1% extrakt aesculosidu 162 mg. Je široce používán jako přírodní doplněk pro léčbu chronické žilní nedostatečnosti, křečových žil, hemoroidů, lymfedému.

CYCLO 3 FORT: Je lék na nemoci žil a drobných cév. Účinnou látkou preparátu je extrakt z rostliny Ruscus aculeatus, hesperidin a vitamín C.

Glyvenol: Glyvenol patří do skupiny léků předpisovaných při onemocněních žil. Účinnou látkou preparátu je trebinosid. Lék se využívá v léčbě mnoha žilních onemocnění, především příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy a povrchového zánětu žil.

Mobivenal Micro: Je volně prodejný doplněk stravy, který obsahuje jako účinné složky sloučeniny hesperidin, aescin a diosmin. Hesperidin, diosmin a aescin účinkují na stěny krevních žil, snižují jejich propustnost, zlepšují odtok žilní krve z dolních končetin, a navíc působí lehce protizánětlivě. Poměrně významný je i jejich efekt proti otokům tkání.

Zdroj: Warfarin a Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem POMÁHÁ SAUNA PROTI VRÁSKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na dotaz zda-li sauna pomáhá proti vráskám, tak je zde jednoduchá odpověď - NEPOMÁHÁ. Nicméně saunování vlivem prohřátí extrémní teplotou a pak následné rychlé schlazení funguje jako taková cévní gymnastika a díky ní se rychleji prokrví svalstvo, které tím i nabyde na objemu a může pak vyplnit - vytáhnout ochablou kůži a na ní vzniklé vrásky opticky zredukovat. Pro tento efekt je ale nesmírně důležitý pravidelný příjem tekutin během saunování a to každých 20 minut 250 ml vody. To proto, aby se měly svaly čím naplnit a zároveň zbylo ještě dostatek vody pro tvorbu potu, který neodlučitelně k saunování patří. Saunování je všeobecně prospěšné pro trénování výdrže organizmu v extrémních podmínkách a proto jej vřele doporučuji jako anti-aging proceduru.

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pomáhá sauna proti vráskám

Podstata cvičení

Jde o jednoduché cvičební prvky, které po instruktáži procvičuje každý samostatně a které jsou určeny na udržení nebo zlepšení stavu poškozené periferní cirkulace. Při onemocnění cév je nutné individuálně upravit cvičení podle rozsahu onemocnění a podle individuálních schopností pacienta. Hlavním cílem cvičení je předcházet oslabování svalstva, posílit oslabené (hypotrofické) svalstvo, odstranit porušené kloubovo-svalové koordinace, jakož i zlepšit funkce kolaterálního oběhu, zvýšit pozitivní enzymatické změny v ischemickém svalstvu. Cévní gymnastika je soubor aktivních pohybů dolních končetin, při nichž se využívá žilní svalová pumpa. Je přitom důležitá správná funkce hlezenního kloubu, a to kvůli procvičování končetin, které začíná od periferie (prstů), respektive procvičování svalů při onemocnění tepen, které jsou zásobovány poškozeným cévním řečištěm. Podstatou cévní gymnastiky je intenzivní intervalový trénink s opakovanými krátkými stahy svalů. Kontrakce svalů jsou střídány odpočinkovými pauzami, čímž se na poměrně dlouhou dobu zvyšuje průtok krve v tepnách, které přemosťují uzávěr, i stimulace ke zvětšení průsvitu cévy. Čím častěji je prováděn trénink, tím mohutnější je stimulace. Dalším důležitým efektem je maximální pracovní hyperémie, to znamená prokrvení při cvičení až do únavy. Pokud pokračuje gymnastika během rostoucí únavy, prokrvení se již dále nezvyšuje, ale prodlouží se trvání hyperémie po skončení zátěže.

Zdroj: Cévní gymnastika

Poradna

V naší poradně s názvem ŽILNÍ SYSTÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jedna tableta denně bude optimální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Díky moc. Mottlová

Zdroj: diskuze Účinky pupálky lékařské

Nápomocné mechanismy

Zpětnému návratu krve ze žil k srdci napomáhá několik mechanismů:

  • svalově-žilní pumpa
  • srdeční činnost
  • dýchací pohyby

Svalově-žilní pumpa, označovaná také jako „svalové srdce“, představuje práci svalů dolních končetin, při které se stahem lýtkových svalů krev vyhání k srdci a relaxací svalů je zase krev z distálních, níže uložených oblastí nasávána směrem k srdci. Tlak v žilním systému závisí i na poloze člověka. Ležící člověk má žilní tlak na nártu asi 15 mmHg. Vestoje dosahuje žilní tlak průměrně 80 až 100 mmHg, což představuje vysokou zátěž pro žíly, které zvětší svůj průsvit a roztáhnou se.

Při chůzi se snižuje objem krve v žilách dolních končetin a klesá žilní tlak na nártu z uvedených 80 až 100 mmHg na 30 až 40 mmHg. U zdravých končetin tento pokles přetrvává do 20 sekund po skončení chůze.

Při běhu žilní tlak na nártu nohy a v prstech klesá až na nulové hodnoty. Fyziologicky pracující chlopně zabraňují zpětnému toku krve v žilách. Při nedostatečnosti (insuficienci) chlopní žilní tlak klesá minimálně, protože při relaxaci svalů krev teče retrográdně, tedy zpět do vzdálených (distálních) oblastí.

Prokrvení končetin preventivně podporujeme pravidelným cvičením. Stejně tak i při onemocněních s poruchami periferní cirkulace (poruchy tepenného a žilního systému) pravidelným opakovaným zatěžováním svalových skupin podporujeme prokrvení končetin, které jsou lokalizovány periferně od poruchy, čímž podporujeme tvorbu funkčních kolaterál a zvyšování průtoku krve.

Podstatou cviků je zapojení svalové pumpy svalů dolních končetin, čímž se podpoří žilní návrat stagnující krve z dolních končetin.

Zdroj: Cévní gymnastika

Diskuze

V diskuzi SUPER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Super článek, na jednom místě jsou všechny přípravky na žilní nedosatečnost.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Super

Správný druh sportu

Pokud máte krevní skupinu A, zdědili jste ji od tvrdě pracujících zemědělců, kteří žili ve velkých společenstvích. Proto jsou pro vás vhodné především vytrvalostní sporty. Soutěživé a bojové sporty vám vyhovují méně. Ideálním sportem pro krevní skupinu A je cyklistika, plavání, jóga, aerobik, tanec, golf, gymnastika, strečink.

Zdroj: Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Poradna

V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO ÚČINKUJE DETRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Závadská.

Dobrý večer, paní doktorka na cévním mi předepsala Detralex na bolesti nohou. Přitom mi ale sdělila, že to jsou problémy z cukrovky, na kterou se už pár let léčím. Beru tablety. Myslíte, že Detralex je správná volba, pokud jsou problémy s nohama z diabetu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex se používá na léčbu chronické žilní nemoci a to zejména, když vlivem této choroby vznikají viditelné křečové žíly, otoky a kožní změny. Dalším ukazatelem pro léčbu Detralexem je reflux diagnostikován pomocí ultrazvuku jako nepřímý doklad žilní hypertenze. V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, v léčbě se dál nepokračuje.
Zkuste vydržet užívat Detralex 3 měsíce a pak společně s doktorkou vyhodnoťte přínosy léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Za jak dlouho účinkuje detralex

Co je hluboká žilní trombóza

Hluboká žilní trombóza je stav, při němž dochází k ucpání žíly krevní sraženinou. Žilní trombóza nejčastěji postihuje takzvané hluboké žíly dolních končetin. To ovšem neznamená, že žilní trombóza nemůže vzniknout i v jiných žílách, například v žílách krku, nebo dokonce mozku. Hluboká žilní trombóza je závažný stav, který má řadu komplikací. Tou nejzávažnější z nich je utržení trombu a vznik plicní embolie. Masivní plicní embolie, která ucpe hlavní větve plicnice, je smrtelné onemocnění, které se může objevit i bez předešlých příznaků. Pokud dochází k opakované embolizaci menších trombů, může to vést k rozvoji plicní hypertenze. Další komplikací je poškození žíly v oblasti, kde je přichycen trombus, což může následně vést ke vzniku bércového vředu. Někdy se krevní sraženina sama od sebe ztratí bez toho, aby se jakkoliv projevila.

Hluboká žilní trombóza se pravděpodobněji vyskytuje u lidí, kteří:

  • právě prodělali operaci;
  • byli po úraze, který omezil jejich pohyb;
  • jsou starší a nemají dostatek pohybu;
  • mají stav, který ovlivňuje jejich krevní srážlivost.

Zdroj: Warfarin a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ŽILNÍ SYSTÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maja.

Děkuji moc a neporadíte mi kolik ho můžu dát, pejsek má z´hruba 8 kg, je to bišonek ? Díky,Mottlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna tableta denně bude optimální.

Zdroj: diskuze Účinky pupálky lékařské

Lék Ihixa

Inhixa obsahuje sodnou sůl enoxaparinu a patří mezi nízkomolekulární hepariny. Sodná sůl enoxaparinu je antikoagulační lék (ředidlo krve). Používá se k léčbě a prevenci hluboké žilní trombózy a plicní embolie, a to i během těhotenství a po určitých typech operací. Používá se také u pacientů s akutním koronárním syndromem a srdečními záchvaty a při hemodialýze.

Podává se injekcí těsně pod kůži nebo do žíly.

Mezi časté nežádoucí účinky patří krvácení, horečka a otoky nohou. Krvácení může být vážné zejména u těch, kteří podstupují punkci páteře. Užívání během těhotenství se zdá být pro dítě bezpečné.

Sodná sůl enoxaparinu byla poprvé vyrobena v roce 1981. Je na seznamu základních léků Světové zdravotnické organizace.

Na co se používá Inhaxa:

  • Léčba nestabilní anginy pectoris a non-Q infarktu myokardu, podávaná současně s aspirinem.
  • Léčba hluboké plicní trombózy a profylaxe plicní embolie u pacientů upoutaných na lůžko.
  • Profylaxe hluboké žilní trombózy při operaci náhrady kolenního kloubu.
  • Profylaxe hluboké žilní trombózy při operaci náhrady kyčelního kloubu.
  • Profylaxe hluboké žilní trombózy v břišní chirurgii.
  • Léčba hluboké žilní trombózy s plicní embolií nebo bez ní.
  • Léčba hluboké plicní trombózy hospitalizovaných pacientů s infarktem myokardu s elevací ST segmentu.
  • Překlenovací léčba pro pacienty s INR pod terapeutickým rozmezím.

Zdroj: Inhixa a alkohol

Diskuze

V diskuzi BAKEROVA CYSTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta kaduchova.

Dobry vecer,chcela by som sa informovat o bakerovej cyste,ktoru mam na pravej nohe,velkosti 4 krat 7 cm,uz ma rok a pol boli koleno,taha mi cely stehenny sval zozadu az k zadku,tiez mam velke tlaky oblasti lytka,stehna a pod kolenom,po schodoch sa dotlacam zabradlim,ale dole schodami ma uz strasne taha sval stehenny aj lytko,10.11.2018som bola operovana-artroskopia,ale ziadna ulava od bolesti neprisla,som obeznejsia a uvedomujem si ,ze je viac koleno namahave,ale boli tam pacienti chudsi,alebo az chudi,tak si myslim,ze to az tak nesuvisi s velkou bolestou,pan primar ale nechce ani pocut o cyste,mam sa na nu vykaslat-to su jeho slova,a mam chudnut,po operacii sme museli chodit po 12 dnoch bez pomocok,co bola pani primarka poburena.Proste musim chudnut a hotovo,len kym ja schudnem,tak pridem o nohu,nemozem spavat,lebo mi vadi uz aj matrac,uz mi to blizi,neviem ,co mam robit,potrebujem ist aj do prace,ale netrufam si,som upratovacka v mš uz 26 rokov,a este som zabudla,ze od 25.8.2018 miseklo v krizoch a vtedy mi tie bolesti dost vystupili a bolia ma aj tie krize,ked lezim na posteli,chodim na magnet,tak ma riadne bolia aj krize,dufam,ze je to k porozumeniu a za radu ,co by som mala dalej robit,ako sa liecit Vam z celeho srdca dkujem Iveta,mam 57 rokov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M. Gerslova.

Milá Yvetta, pozadejte praktického lékaře, sby vás objednal na vyšetření žilní. Zdravim

Zdroj: diskuze Bakerova cysta

ZENTIVA DIOZEN

Diozen je volně prodejný lék k vnitřnímu užití.Diozen slouží k léčbě chronické žilní nedostatečnosti dolních končetin a hemoroidů u dospělých. Působí pozitivně na zpětný návrat krve v žilním systému. Omezuje tvorbu otoků a má protizánětlivý účinek. Léčivou látkou je diosmin v mikronizované formě.

Složení

Přípravek Diozen obsahuje 500mg mikronizovaného diosminu, který je účinnou látkou v léčbě chronické žilní nedostatečnosti a hemoroidálního onemocnění.

Dávkování

Při léčbě chronické žilní nedostatečnosti: užívají se 2 tablety 1x denně nebo 1 tableta 2x denně v poledne a večer při jídle.

Při hemoroidech: 2 tablety 3x denně při jídle po dobu prvních 4 dnů, poté 2 tablety 2x denně v poledne a večer při jídle po dobu následujících 3 dnů. Následně se užívají 2 tablety 1x denně nebo 1 tableta 2x denně v poledne a večer při jídle.

Délka lečby

Chronická žilní nedostatečnost:

Pokud se do 15 dnů příznaky onemocnění nezlepší nebo se dokonce zhorší, musíte se poradit s lékařem.

Bez porady s lékařem lze přípravek užívat nejdéle 3 měsíce.

Hemoroidy:

Pokud se do 7 dnů příznaky onemocnění nezlepší nebo se dokonce zhorší, musíte se poradit s lékařem.

Pokud příznaky hemoroidů nevymizí do 15 dnů, je třeba se poradit s lékařem.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Detralex 120 tablet

Detralex na hemoroidy

Detralex je jedním z běžně používaných léků na žíly a je často předepisován obvodními i cévními lékaři na léčbu mnoha onemocnění žil, zejména příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil (hemeroidy). Může se předepsat i jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy. Vzhledem k pozitivním účinkům na žíly lze Detralex podávat také na hemoroidy.

Složení Detralexu

Lék obsahuje jako účinnou látku flavonoidy a diosmin. Flavonoidy a diosmin účinkují na žilní stěny, zpevňují je a zlepšují jejich pružnost. Usnadňují tak odtok žilní krve z dolních končetin a díky pozitivním účinkům na mízní cévy usnadňují i odtok mízy.

Dávkování Detralexu

Většinou se užívá jedna tableta Detralexu dvakrát denně. Délka užívání záleží na doporučení ošetřujícího lékaře.

Detralex a alkohol

Při užívání Detralexu se nedoporučuje konzumace alkoholu. Detralex je účinný lék na nemoci žil, jehož užívání je spojeno s minimem vedlejších účinků.

Detralex ředí krev?

Ne, Detralex neředí krev a je možné ho užívat, i když jste na léčbě antikoagulanty, například Trombex, Warfarin, Pradaxa, Xalerto a podobně.

Příbalový leták

Zde si můžete přečíst podrobné informace o léku Detralex.

Cena

DETRALEX 500MG TBL FLM 120 stojí 707,17 Kč a doplatek činí 524,95 Kč. Stav v roce 2017.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Diskuze

V diskuzi PRIESSNITZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Na doporučení známé jsem si na oteklé nohy koupila priessnitz žilní výživu a užívám pravidelně a otok noh zmizel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef.

Ten Priessnitz sa natiera na chleba ked si to užívala ? K čomu je dobrá tá REKLAMA.. mne to nepomáha , iba lekárnikovi , že tam nechávam peniažky.

Zdroj: diskuze Priessnitz

Trombóza po operaci

U pacientů pobývajících v nemocnici se zvyšuje riziko vzniku krevních sraženin, protože ke vzniku hluboké žilní trombózy dochází nejčastěji v situacích, kdy nejste zdrávi nebo nevyvíjíte stejnou pohybovou aktivitu, jako když jste v domácím prostředí. Míra rizika vzniku hluboké žilní trombózy závisí také na léčbě, které se pacient podrobil. Vyšší riziko vzniku hluboké žilní trombózy mají pacienti:

  • po operacích trvajících déle než 90 minut, respektive déle než 60 minut, pokud se jedná o operace dolních končetin, kyčelního kloubu nebo břicha;
  • po operacích kvůli zánětlivému onemocnění, včetně břicha (například zánět slepého střeva);
  • upoutaní na lůžko nebo pacienti, kteří se nemohou pohybovat, anebo poslední tři či více dnů strávili většinu času ležením v posteli nebo sezením;
  • kteří jsou méně aktivní než obvykle v důsledku prodělané operace či zranění a existují u nich další rizikové faktory pro vznik hluboké žilní trombózy, jako je například výskyt tohoto onemocnění v rodině.

Při přijetí do nemocnice lékaři zhodnotí zdravotní stav a riziko vzniku krevních sraženin a v případě potřeby budou přijata vhodná preventivní opatření, která zahrnují podávání léků proti vzniku krevních sraženin nebo stažení dolních končetin obinadlem od stehen až po kotníky.

Zdroj: Trombóza dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem DETRALEX JE HRAZEN POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Kulíková.

Dnes mi byl předepsán detralex s poznámkou hradí pacient. Jak docílím toho, aby mi část proplatila pojišťovna? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex je z veřejného zdravotního pojištění hrazen jen v těchto případech:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
V ostatních případech pacient hradí celou cenu tohoto léku sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex je hrazen pojišťovnou

Jak se pozná trombóza v noze

Žilní trombóza dolní končetiny se projevuje omezeným odtokem krve k srdci, krev se hromadí v žilním systému. Plazma z žíly při stagnaci krve uniká přes žilní stěnu do tkáně a způsobuje otok, což jsou klasické příznaky trombózy žil. Tkáň reaguje na přítomnost tekutiny zánětlivou reakcí, proto je kůže nad postiženým úsekem žíly teplá, zarudlá a končetina bolí. Pokud je postižen jen malý úsek například na lýtku a žíla není uzavřena zcela, projeví se problém třeba jen pnutím v dané oblasti. Trombus však může žílu uzavřít. Pak příznaky zesilují, pokožka nad postiženým místem nabývá modrofialové barvy a je teplá.

Zdroj: Trombóza dolních končetin

Mobivenal simple cena

Na českém trhu jsou momentálně tato balení:

  • 30 tablet za cca 83 Kč
  • 60 tablet za cca 234 Kč
  • 100 + 20 tablet za cca 299 Kč

Zdroj: Mobivenal micro na žilní obtíže

Cena Cyclo 3 Fort 150 mg

CYCLO 3 FORT 150 MG/150 MG/100 MG CPS DUR 30:

  • Maximální cena výrobce: 129,70 Kč
  • Orientační prodejní cena: 195,46 Kč
  • Orientační doplatek: 149,90 Kč
  • Započitatelný doplatek: 149,90 Kč

Přípravek je hrazen v indikaci symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, eventuálně průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2–3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.

U léčivých přípravků hrazených ze zdravotního pojištění je uvedena výše maximální ceny výrobce, respektive nahlášená cena původce u přípravků, které nepodléhají regulaci maximální cenou výrobce, dále výše úhrady ze zdravotního pojištění a odhadovaná ceny pro konečného spotřebitele (cena v lékárně).

Zdroj: Cyclo 3 fort

ANAVENOL

Anavenol patří do skupiny léků užívaných při onemocněních žil. Je to kombinovaný preparát, který obsahuje více účinných látek: dihydroergokristin, eskulosid a rutosid.

Lék se využívá v léčbě chorob žil, zejména příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Lze ho nicméně předepsat jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy a u povrchového zánětu žil. Jistý efekt byl prokázán i v pomocné léčbě bércového vředu.

Dihydroergokristin rozšiřuje drobné tepénky a zlepšuje prokrvení kapilár, eskulosid a rutosid účinkují lehce protizánětlivě, snižují propustnost krevních cév a zpevňují žilní stěnu. To zajišťuje komplexní efekt anavenolu na zlepšení návratu žilní krve, na zmírnění otoků a zánětlivých změn.

Většinou se užívá jedna tableta Anavenolu 2–3x denně. Délka užívání záleží na doporučení ošetřujícího lékaře.

Velmi vzácně jsou pozorovány trávicí obtíže, nevolnost a zvracení. Většině lidí však Anavenol žádné vedlejší účinky nezpůsobí.

Díky kombinovanému účinku svých složek je Anavenol výborným lékem na léčbu žilních onemocnění.

Anavenol je na našem trhu nedostupný. Výroba a distribuce kombinovaného venotonického přípravku Anavenol byla v listopadu 2013 ukončena. V návaznosti na toto rozhodnutí výrobce byla také v prvním čtvrtletí roku 2014 ukončena registrace přípravku v ČR. Oznámil to výrobce přípravku (Zentiva) v dopise, ve kterém uváděl i možné způsoby náhrady Anavenolu přípravky, které jsou v České republice registrovány a na místním trhu dostupné.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Proč se tvoří metličkové žilky

Žilní hypertenze

Žilní hypertenze v nohou často souvisí s křečovými žilami. Průtokové abnormality ve středně velkých žilách dolních končetin mohou vést právě k rozvoji telangiectasie. Faktory vedoucí k rozvoji křečových žil na nohou jsou:

  • věk
  • pohlaví
  • těhotenství
  • životní styl
  • povolání

Ostatní příčiny

Další příčiny tohoto onemocnění se netýkají jiných cévních poruch. Ale mohou se projevovat jako metličkové žilky viditelné na obličeji a trupu. Tyto projevy mohou být způsobeny následujícími onemocněními a faktory:

  • akné rosacea;
  • životní prostředí – slunce nebo chlad;
  • trauma kůže – pohmožděniny nebo chirurgické zákroky (jizvy);
  • ozáření, zejména při léčbě rakoviny;
  • chemoterapie;
  • systémová skleróza;
  • chronická léčba lokálními kortikosteroidy.

Zdroj: Léčba metličkových žilek

Procedury

Klasické procedury s využitím františkolázeňských přírodních léčivých zdrojů:

  • slatinný zábal
  • slatinná koupel
  • izotermní slatinná koupel
  • slatinný vaginální tampon
  • slatinný vaginální tampon se zábalem
  • uhličitá koupel
  • vaginální irigace
  • inhalace
  • společná plynná uhličitá koupel
  • sedací plynná uhličitá koupel
  • suchá uhličitá obálka
  • plynové injekce
Fyzikální léčba:
  • elektroterapie
  • magnetoterapie
  • ultrasonoterapie
  • ergometrie
  • biostimul – biolampa
  • parafínový zábal rukou, zad a kloubů
Vodoléčba:
  • podvodní masáž
  • perličková koupel
  • celotělová vířivá koupel
  • vířivá koupel horních a dolních končetin
  • šlapací bazénky
  • přísadová koupel
  • masáž lymfatická vodní
Masáže:
  • klasická masáž
  • reflexní masáž
  • aromaterapeutická masáž
  • lymfatická masáž
  • anticelulitidní masáž
  • masáž lávovými kameny
  • baňkování
  • ájurvédská olejová masáž – Abhyanga
  • masáž Lomi-Lomi
  • thajská olejová masáž
  • indická masáž hlavy
Pohybová léčba:
  • skupinové cvičení (v bazénu, gymnastika, kondiční, vertebro, kardio, dechové, gynekologické, protiotokové)
  • jóga (gynekologická, onkologická, pohybová)
  • individuální léčebné cvičení
  • měkké techniky
  • míčkování
  • bicyklový trénink
  • SM systém (stabilizace/mobilizace)
  • manuální léčba
  • nordic walking
Speciální léčebné procedury:
  • obstřik, obstřik kloubů
  • oxygenoterapie
  • manuální lymfodrenáž
  • přístrojová lymfodrenáž
  • lymfotaping
  • bandáž horních a dolních končetin
  • zónová reflexní masáž plosek nohou
  • akupunktura
  • francouzská ušní akupunktura
  • kryoterapie
  • pitná kúra
Co si vzít s sebou:
  • léky, které trvale užíváte
  • bandážovací pomůcky
  • plavky
  • sportovní úbor a obutí
  • ručník do bazénu
Služby hrazené zdravotní pojišťovnou:
  • vstupní, kontrolní a výstupní lékařské vyšetření
  • 21 procedur týdně předepsaných lékařem podle druhu léčebného pobytu a aktuálního zdravotního stavu
  • ubytování a stravování formou plné penze (dvoulůžkový pokoj dle standardu zdravotní pojišťovny, II. kategorie – Tourist, Tourist plus)

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP