Téma: 

žitný chléb při refluxu


Facebook Twitter Pinterest email tisk

REFLUX JÍCNU - DIETA

Dietní program při refluxu

Zásadní vliv u tohoto onemocnění má způsob stravování. Dietou tak lze docílit k minimalizování či naprostému odstranění problémů. Pomoci může vytvoření jídelníčku, který bude složen ze základních potravin upravených vařením nebo dušením. Postupem času se zařazují nové druhy jídel a vždy se sledujte, jak na to žaludek reaguje. Komplikace se projeví do šesti hodin od konzumace. Ta jídla, která nebudou způsobovat překyselení žaludku tak mohou obohatit váš jídelníček při refluxu.

Detail odstavce: Dietní program při refluxu
Zdroj: Reflux jícnu - dieta
Zveřejněno: 21.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Strava při léčbě Warfarinem

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání
Odesláno: 13.2.2017 uživatelem Horníková Irena
Počet odpovědí: 5 Zobrazit odpovědi

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Co znamená kašel při refluxu

Reflux může indukovat projevy astmatu, ale i bronchiální astma samo o sobě může vést sekundárně k rozvoji refluxu. Uplatňuje se zde především zvýšený nitrobřišní tlak spojený s obtížným výdechem nebo kašlem a negativní nitrohrudní tlak při usilovném nádechu. Také užívání některých léků, zejména metylxantinů (Theoplus, Euphyllin a podobně) může způsobit snížení napětí jícnového svěrače.

Detail odstavce: Co znamená kašel při refluxu
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin

Nejvíce nevyhovující potravina je sůl a všechno co ji obsahuje. Dále pak velké množství masa, vajec a luštěnin. Potraviny s vysokým obsahem fosforu také nejsou vhodné.
Seznam nevhodných potravin:
Maso, drůbež, ryby, obiloviny a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy, pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, otruby obilovin, celozrnný chléb a těstoviny.
Nevhodné potraviny můžete konzumovat, ale jen v malém množství.
Seznam vhodných potravin:
Čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, bílá rýže, rýžové mléko (ne obohacené), kukuřičné a rýžové lupínky, lehce ochucené limonády, jablka, broskve, mrkev, zelené fazole, bílý chléb a těstoviny, bílá vařená rýže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevyhovující potravy při nedostatečné funkci ledvin
Odesláno: 5.6.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE

Obsah sacharidů v jídle

(v gramech ve 100 g potraviny)

Druh potraviny

Množství sacharidů

Druh potraviny

Množství sacharidů

Mléčné výrobky a sýry

Přílohy

Mléko plnotučné

4,7

Brambory vařené

16 - 20

Mléko polotučné

4,8

Hranolky

38

Kefír

4

Bramborová kaše

25

Smetana ke šlehání

3

Rýže

28

Bílý jogurt

4,5 - 6

Těstoviny

28

Tavený sýr

5

Čočka

17

Lučina

1

Fazole a hrách

21

Mozzarella

1

Kuskus

25

Cottage, Gervais

3

Jáhly

24

Tvrdé sýry

1-2

Bulgur

19

Pomazánkové máslo

5,5 - 7

Knedlík houskový

47

Knedlík bramborový

37

Chléb

50

Chléb žitný 100%

48

Bílý rohlík, houska, bageta, veka

60

Celozrnný rohlík

55

Knackebrot

55-65

Detail odstavce: Obsah sacharidů v jídle
Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce
Zveřejněno: 31.7.2017


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: gastroensophageální reflux

Doxyhexal užívat můžete, ale je zde riziko zhoršení refluxu. Zároveň během léčby nesmíte používat antacida (léky na reflux) obsahující hliník, vápník nebo hořčík, protože to narušuje vstřebávání doxyhexalu. Tablety Doxyhexalu užívejte během dne, nikoliv před spaním. Zapijte je alespoň 100 ml vody a zůstaňte ve vzpřímené poloze alespoň hodinu. Když se i přesto objeví pálení v jícnu, tak se hned obraťte na lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gastroensophageální reflux
Odesláno: 2.7.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Jak zabránit gastroezofageálnímu refluxu?

Následující změny životního stylu mohou snížit riziko vzniku refluxu:

  • zkuste zhubnout, pokud máte nadváhu;
  • vyhýbejte se velkému množství jídla s vysokým obsahem tuku a pokrmům před spaním;
  • omezte příjem kávy;
  • snižte spotřebu alkoholu;
  • přestaňte kouřit.

Detail odstavce: Jak zabránit gastroezofageálnímu refluxu?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: linx operace

Metoda Linx se používá při léčbě refluxu a je zatím dostupná jen v USA. Metoda Linx spočívá v nasazení magnetického kroužku na ústí jícnu. Kroužek je tvořen malými vzájemně propojenými magnety, které se mohou přirozeně od sebe vzdálit a rozšířit celkový průměr kroužku až na 1,5 cm v případě polknutí stravy. Po transportu stravy do žaludku se magnety opět vlivem své magnetické přitažlivosti opět semknou a uzavřou ústí. Tím je zcela zabráněno pronikání žaludečních šťáv do jícnu a dochází k vyléčení GERD.
Je to velmi nadějná metoda, která pomůže tam, kde dosavadní metody nestačily. Provádí se laparoskopicky, tedy miniinvazivně a pacient odchází druhý den do domácího doléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Linx operace
Odesláno: 19.5.2015 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Kdy může dojít ke gastroezofageálnímu refluxu?

  • Symptomy se obvykle vyskytují po snědení velkého množství jídla nebo po masném jídle či po pití alkoholu.
  • Ležení, sklánění nebo ohýbání a zvedání mohou vyvolat reflux.
  • Reflux je zhoršen kouřením.
  • Refluxní příznaky nemusejí mít žádnou zjevnou příčinu.
  • Frekvence, s níž se příznaky objevují, se liší. U většiny lidí se objevují vzácně, ale týdenní a denní epizody refluxu nejsou neobvyklé.

Detail odstavce: Kdy může dojít ke gastroezofageálnímu refluxu?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: dotaz na droždí a kvasinky

Ráda peču a hlavně svůj domácí chléb. Teď jsem se dověděla, že mám přísný zákaz droždí. Mohu péct i ze žitného kvásku, který si sama zkvasím nebo by se dalo i ze zkvašené vody, třeba z ovoce, to všechno jde. Jak to prosím vypadá s puriny v těchto případech ? Chleba a rohlíky kupované jsou dovoleny a tam přece droždí je dost.

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách
Odesláno: 23.10.2017 uživatelem Martina
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?

Příznaky gastroezofageálního refluxu mohou být tak zřejmé, že žádné testy nejsou potřeba. Pokud je lékař na pochybách, nebo v případě, že jsou příznaky extrémní, je důležitá gastroskopie. Během tohoto zákroku mohou být nalezeny nebo vyloučeny hiátová kýla, žaludeční vředy a jiné příčiny refluxu. Další možností diagnózy je měření kyselosti v dolním konci jícnu během 24 hodin. To zjišťuje, jak často a jak dlouho trvala poslední refluxní epizoda. Také je možné měřit tlak uvnitř jícnu pomocí techniky zvané manometrie jícnu. Příznaky gastroezofageálního refluxu se mohou podobat peptickému vředu, bolesti na hrudi (angina pectoris), bolesti svalů, zad, zácpě, syndromu dráždivého tračníku, žlučovým kamenům, onemocnění slinivky atd.

Detail odstavce: Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění diagnostikováno?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: detralex je hrazen pojišťovnou

Detralex je z veřejného zdravotního pojištění hrazen jen v těchto případech:
- symptomatická léčba chronické žilní nemoci s objektivními známkami choroby (viditelné varixy, edémy, kožní změny, event. průkaz refluxu pomocí sonografie jako nepřímého dokladu žilní hypertenze). V případě, že po 2 - 3 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
- hojení bércových venózních vředů. V případě, že po 6 měsících léčby není dosaženo klinicky významného zlepšení, léčba není dále hrazena.
V ostatních případech pacient hradí celou cenu tohoto léku sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detralex je hrazen pojišťovnou
Odesláno: 26.4.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

REFLUX JÍCNU - DIETA

Bylinky na reflux

Z dlouhodobého hlediska je výhodnější úprava jídelníčku a celkového životního stylu tak, aby se projevy refluxu minimalizovaly.

Z bylin mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléčí sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu. Komplexní je například bylinná směs Slizin a také směs Antispasmos, kdy pomalým rozkousáním v ústech dojde k uvolnění silic, které se rychle (přes sliznici dutiny ústní) dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.

Detail odstavce: Bylinky na reflux
Zdroj: Reflux jícnu - dieta
Zveřejněno: 21.10.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: lněné semínko dávkování

k lněnému semínku: všimla jsem si v zimě,když jsem nasypala ptáčkům směs ovesných vloček,slunečníkových semem ,pšeničných semen a lněných semínek, ptáci sezobali vše, kromě lněných semínek a tak jsem přemýšlela, zda nejsou také škodlivá, protože jsem užívala lněné semínko proti zácpě (dvě lžičky rozemleté, namleté asi na 3dny a uložené v ledničce,) když jsem nádobku po spotřebování hned neumyla,,zůstal tam zápach po žluklém oleji..Nebo kupovala jsem celozrný chléb , byl velmi chutný čerstvý s lněnými sermínky na povrchu i uvnitř,ale někdy v některých místech při kousnutí bylo cítit plíseň, tak teď už jsem opatrná při jeho kupování . V některém receptu se doporučují jádra meruněk, ty se kdysi přidávaly do meruňkových zavařenin, potom se zavrhovaly- prý pro jejich jedovatost , není tady podobná spojitost se lněnými semínky ?

Zdroj: diskuze Lněné semínko dávkování
Odesláno: 13.4.2015 uživatelem Julie
Počet odpovědí: 0

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Cereálie

Cereálie (chléb, jiné pečivo) jsou z hlediska obsahu vitaminu K bezpečnými potravinami, proto je možné užívat je bez problémů.

Detail odstavce: Cereálie
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Dieta na snížení,regulaci,potlačení VT

Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.

Zdroj: diskuze Dieta na snížení,regulaci,potlačení VT
Odesláno: 28.3.2016 uživatelem Petroušek Ivan
Počet odpovědí: 0

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Co je ezofagitida?

Ezofagitida je zánět vnitřní výstelky jícnu způsobený opakovanými epizodami gastroezofageálního refluxu.

Jaké jsou příznaky gastrorefluxní ezofagitidy?

  • Bolest nebo pálení v horní části břicha nebo hrudníku, někdy se rozšiřující až do zad (pálení žáhy).
  • Kyselý reflux může zasáhnout hltan (hrdlo) a ústa, což se projevuje kyselostí a pálením v dutině ústní.
  • Malý počet pacientů má potíže s dýcháním a trpí chrapotem, protože kyselá tekutina dráždí hrtan a dýchací cesty.
  • Běžné je nadměrné říhání.

Detail odstavce: Co je ezofagitida?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Re: Re: Re: jak nastartovat tělo na hubnutí

Vstávejte o něco dříve, abyste se stačila nasnídat. Snídaně je prostě základ a bez ní žádnou pozitivní změnu nečekejte. Snídaně by měla být vydatná a bohatá na sacharidy, nejlépe vločky. Po snídani běžte na ten bus a metro. Do kapsy si klidně strčte nějakou mysli tyčinku, ať si ji můžete dát v metru za odměnu, že jste to stihla. V sedm hodin si dejte plátkový sýr a rýžový chléb. V devět máte svůj oběd, takže masíčko s přílohou a pěkně se napapejte. Ve 12, až budou ostatní obědvat, si dejte nějaké ovoce třeba jablko. Ve dvě, až půjdete z práce, tak si cestou kupte oblíbený sendvič nebo bagetu. Doma si pak udělejte zeleninový salát z listové zeleniny a k tomu orestované maso bez přílohy. U televize si pak můžete dát odtučněný tvaroh a připravit si jídlo na další den. Takhle by to ve vašem programu mohlo fungovat.

Zdroj: diskuze Jak nastartovat tělo na hubnutí
Odesláno: 5.1.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Léčba refluxního kašle

Pokud trpíte refluxním onemocněním jícnu, bude třeba, abyste začali užívat léky ze skupiny blokátorů protonové pumpy, které snižují kyselost žaludečního obsahu. Se zahájením léčby by se nemělo vyčkávat moc dlouho, protože sliznice jícnu i dutiny ústní se kyselými šťávami samozřejmě poškozuje. Léčiva jsou volně prodejná (Omeprazol, Helicid), ale může je předepsat i praktický lékař. Z dalších preparátů, které se při refluxu užívají, je možné do léčby zařadit prokinetika, která pomáhají posunovat potravu správným směrem. Od pálení žáhy si můžete pomoci užitím antacid (Rennie, Tums).

Detail odstavce: Léčba refluxního kašle
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018


Facebook Twitter Pinterest email tisk

Diskuze: Poradenství v oblasti refluxu-nedomykavosti jícnové klapky

Zdravím, všechny co trpí nedomykavostí jícnu ,trpěl jsem 10 let pálením žáhy,obrovskými křečemi v oblasti pod hrudním košem užíval jsem léky emanera,nolplaza, a další. 2x ročně na gastroskopii-hadice s kamerou, byl jsem psychicky na dně a měl jsem hrůzu z rakoviny.S tím vším je konec nyní jsem zcela zdráv a bez potíží koho by zajímala konzultace se na ne obrátí pomůžu všem.
Kontakt na mě tomy.peterka@seznam.cz

Zdroj: diskuze Poradenství v oblasti refluxu-nedomykavosti jícnové klapky
Odesláno: 14.2.2019 uživatelem Tomáš
Počet odpovědí: 0

CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Jídelníček

1. příklad správného jídelníčku

Snídaně: chléb, rostlinný tuk, lučina, ovocný čaj

Svačina: ovoce

Oběd: polévka zeleninová s brokolicí, filé zapečené se sýrem a rajčaty, bramborová kaše, zelný salát

Svačina: jogurt s müsli

Večeře: těstoviny zapečené s uzeným masem, šopský salát

2. příklad správného jídelníčku

Snídaně: dalamánek, rostlinný tuk, kuřecí šunka (1–2 plátky), černý čaj

Svačina: kořenová zelenina (mrkev, kedluben)

Oběd: polévka hovězí s nudlemi, vepřové maso se zeleninou jako příloha (mrkev, růžičková kapusta, hrášek), houskový knedlík

Svačina: ovocný tvaroh

Večeře: rizoto, okurkový salát

3. příklad správného jídelníčku

Snídaně: dalamánek, sýrová pomazánka, kapie

Svačina: pomeranč

Oběd: bramborová polévka, hovězí závitek, rýže, salát mrkvový

Svačina: ovocný jogurt, pečivo

Večeře: zeleninové lečo s uzeninou, chléb

4. příklad správného jídelníčku

Snídaně: celozrnný chléb, šunka, rostlinný tuk, okurka

Svačina: kiwi

Oběd: polévka hovězí s nudlemi, rybí filé na rajčatech, bramborová kaše, hlávkový salát

Svačina: müsli, bílý jogurt

Večeře: špagety se sýrem a kečupem

5. příklad správného jídelníčku

Snídaně: vločková kaše s ovocem

Svačina: chléb s máslem a ředkvičkami

Oběd: polévka krupicová, vepřová pečeně, dušená mrkev, brambory

Svačina: jogurtový nápoj, Be-be sušenky

Večeře: zapečená brokolice s bramborem, salát z červené řepy

Detail odstavce: Jídelníček
Zdroj: Co nejíst při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 29.1.2016

REFLUXNÍ CHOROBA JÍCNU A KAŠEL

Co jíst při refluxu jícnu

Režimová a dietní opatření

  • Ukončení kouření a omezení konzumace alkoholu – nikotin z tabáku a alkohol zhoršují fungování dolního jícnového svěrače. Pokud přestanete kouřit a pít alkohol, může dojít ke zlepšení refluxní choroby jícnu. Rovněž pití alkoholu může projevy refluxu a pálení žáhy zhoršovat. Alkohol totiž zvyšuje produkci žaludeční kyseliny, a navíc uvolňuje dolní jícnový svěrač a brání jeho přirozené schopnosti chránit se před žaludeční kyselinou.
  • Snížení váhy – větší objem tuku v břišní části těla tlačí na žaludek a zhoršuje reflux žaludečního obsahu do jícnu.
  • Omezení konzumace nápojů a jídel, která zhoršují reflux – omezit byste měli konzumaci tučných a silně kořeněných jídel, kávy, čokolády, cibule, česneku, rajčat a paprik a jídel s obsahem peprmintu nebo zázvoru. Problémy mohou zhoršovat také citrusy a ovocné džusy.
  • Konzumace menších porcí – při příliš naplněném žaludku je větší pravděpodobnost refluxu potravy do jícnu. Nedoporučuje se však neustálé pojídání velmi malých porcí jídla, žaludek by měl mít možnost přijatou potravu v klidu strávit.
  • Zvýšení hlavové části postele – podložení nohou postele v hlavové části alespoň o 10 cm může pomoci od nočních problémů s refluxem.
  • Po jídle zůstat ve vzpřímené pozici alespoň 2 hodiny a nejíst alespoň 2 hodiny před nočním spánkem – poloha vleže usnadňuje reflux potravy do jícnu, lehat byste si proto měli až po vyprázdnění žaludku, což je asi 2 až 3 hodiny po jídle. Také není vhodné cvičit ihned po jídle.
  • Nenosit příliš těsné oblečení – oblečení těsné v oblasti trupu zvyšuje tlak na žaludek.

Detail odstavce: Co jíst při refluxu jícnu
Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel
Zveřejněno: 12.6.2018

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Jaký má vliv na vaše zdraví?

Je to nepříjemné onemocnění, které může mít velký vliv na váš životní styl. Mnoho lidí má pocit, že kvalita jejich života je tímto snížena. Dlouhodobé vystavení refluxu žaludeční kyseliny vede k ezofagitidě (zánětu jícnu). Dlouhotrvající ezofagitida může být komplikována tvorbou jizevnaté tkáně, která je zúžená v postižené části jícnu. Může dojít k problémům s polykáním. Jedná se o závažný stav, který vyžaduje okamžité posouzení a ošetření, ale naštěstí je tato komplikace poměrně vzácná. Také může dojít k tvorbě krvácivých vředů a v důsledku chronické ztráty krve k nedostatku železa v organismu, což by následně mohlo vést k chudokrevnosti.

Detail odstavce: Jaký má vliv na vaše zdraví?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013

REFLUX JÍCNU - DIETA

Potraviny na překyselený žaludek

Potraviny, které můžete začlenit do svého jídelníčku pro správnou regulaci žaludečních šťáv:

  • zelená listová zelenina – má přirozeně nízký obsah tuku a cukru a pomáhá snížit produkci žaludeční kyseliny, vhodné jsou například fazolové lusky, brokolice, chřest, květák, salát, okurky;
  • zázvor – má pro své přirozené protizánětlivé vlastnosti místo v přirozené léčbě pálení žáhy a jiných gastrointestinální ch problémů, můžete ho přidat strouhaný nebo nakrájený do různých receptů, včetně polévek a omáček, některým lidem pomáhá i pití zázvorového čaje, vysoká konzumace zázvoru ale není vhodná pro osoby trpící žaludečními vředy;
  • brambory vařené, pečené, jako kaše, ale nikdy né smažené, jako hranolky nebo lupínky;
  • rýže ve všech podobách, dušená i sušená jako takový ten polystyrén - velmi účinně omezuje výskyt refluxu;
  • ovesné vločky – mohou absorbovat kyselinu v žaludku a snížit projevy refluxu, ale pozor na moderní müsli, které je vyrobeno z pečených vloček slepených po více pohromadě;
  • libové maso – kuře, krůta, ryby;
  • vaječné bílky;
  • avokádo, vlašské ořechy, lněné semínko, olivový olej, sezamový olej a slunečnicový olej – je důležité snížit příjem nasycených tuků a nahradit je těmito zdravějšími, nenasycenými tuky.

Detail odstavce: Potraviny na překyselený žaludek
Zdroj: Reflux jícnu - dieta
Zveřejněno: 21.10.2018

REFLUX JÍCNU - DIETA

Nevhodné potraviny

Mezi nevhodné potraviny patří zejména ty s vysokým obsahem tuku. Smažené a mastné potraviny mohou způsobit uvolnění jícnové záklopky, což usnadňuje návrat žaludečního obsahu do jícnu. Tyto potraviny také zpožďují vyprazdňování žaludku a prodlužuje se doba, kdy se kyseliny mohou vrátit zpět. Konzumace potravin s vysokým obsahem tuku zvyšuje podstatně riziko příznaků refluxu, takže snížení celkového denního příjmu tuků opravdu může pomoci.

Příklad potravin s vysokým obsahem tuku, kterých byste se měli vyvarovat, případně je konzumovat jen střídmě:

  • francouzské hranolky a cibulové kroužky;
  • plnotučné mléčné výrobky, jako je máslo, plnotučné mléko, tučné sýry, zakysaná smetana;
  • tučné nebo smažené hovězí, vepřové nebo skopové maso;
  • slanina a sádlo;
  • dezerty, zákusky, zmrzlina a bramborové lupínky;
  • smetanové omáčky, omáčky, krémové a salátové dresinky;
  • pečivo a sladkosti, protože cukry (včetně škrobů) podporují zvýšenou produkci žaludečních šťáv.

Ovoce a zelenina jsou důležité pro zdravou výživu, ale některé druhy mohou projevy refluxu vyvolat nebo zhoršit.

Nevhodné ovoce a zelenina:

  • ananas;
  • papája;
  • rajčata a produkty z nich, jako je rajčatová omáčka (včetně potravin, u kterých rajská omáčka nebo pasta je hlavní složkou, jako je pizza nebo chilli) a salsa.
Další nevhodné potraviny:
  • müsli se spečenými vločkami
  • sušenky
  • čokoláda – obsahuje látku zvanou methylxanthin, u níž bylo prokázáno, že přispívá k relaxaci hladkého svalstva a ke zvýšení refluxu;
  • česnek, cibule a kořeněná jídla – pikantní potraviny jako cibule a česnek mohou vyvolat příznaky pálení žáhy u mnoha lidí. Tyto potraviny nespouští reflux u každého, ale pokud budete jíst hodně cibule nebo česneku, ujistěte se, že konzumaci pečlivě sledujete ve svém deníku.

Detail odstavce: Nevhodné potraviny
Zdroj: Reflux jícnu - dieta
Zveřejněno: 21.10.2018

GASTROEZOFAGEÁLNÍ REFLUX

Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění léčeno?

Gastroezofageální refluxní poruchy jsou léčeny přípravky, které snižují tvorbu žaludeční kyseliny. Ve většině případů se používá antacid, který úspěšně reguluje příznaky. Také jsou předepisovány inhibitory, které se užívají jednou denně a mohou být užívány v případě potřeby i dlouhodobě. Další léčba zahrnuje histamin antagonist, který obsahuje H2 receptory, tyto léky se však používají méně.

Závažné případy gastroezofageálního refluxu, které nereagují na jinou léčbu, lze léčit krátkodobým prokinetikem, které urychlí vyprazdňování žaludku, což znamená, že je méně příležitostí k dráždění jícnu. V malém počtu případů může být po neúspěšné medikamentózní léčbě problém řešen laparoskopicky, jde o chirurgický zákrok, který posílí jícnový svěrač.

Zcela nový vývoj v léčbě gastroezofageálního refluxu slibuje nově představené LINX reflux zařízení. Toto zařízení pracuje na bázi malé flexibilní skupiny vzájemně propojených titanových korálků s magnetickými jádry, která jsou pomocí laparoskopické operace umístěna kolem jícnu těsně nad žaludkem. To pomáhá vytvářet překážku pro reflux kyseliny a žluči. Při polykání je magnetické pouto přerušeno, aby jídlo a pití normálně prošlo přes svěrač v dolní části jícnu. Pacienti mohou již během několika hodin po operaci obnovit normální příjem stravy a vrátit se k běžné činnosti, a to obvykle v době kratší než jeden týden.

Detail odstavce: Jak je gastroezofageální refluxní onemocnění léčeno?
Zdroj: Gastroezofageální reflux
Zveřejněno: 9.3.2013

CO MŮŽE ZNAMENAT BOLEST NA HRUDI

Bolest na hrudi při polykání

Bolesti na hrudi nebo v zádech jsou druhým nejčastějším příznakem onemocnění jícnu, po poruchách polykání. Rozdělují se na pálení žáhy a bolesti při polykání. Pálení žáhy vzniká v důsledku gastroezofageálního refluxu, což je zpětné proniknutí žaludečního obsahu do jícnu. Pálení žáhy není problém, který by se vykytoval vzácně. Častý výskyt je u těhotných žen. Důvodem bolesti je návrat žaludečního obsahu do jícnu. Jícen je od žaludku oddělen svěračem. Při jeho špatné funkci se obsah žaludku vrací zpět do jícnu a poškozuje jeho stěnu. Bolest je nepříjemná a může být velmi prudká.

Bolest při polykání provází zánět jícnu nejrůznějšího původu. Pacient často popisuje tuto bolest jako palčivý pocit nebo svírání za hrudní kostí, v typickém případě vyvolávané velmi horkou nebo studenou potravou či nápojem. Bolest následuje bezprostředně po polknutí. Trvalá silná bolest pociťovaná za hrudní kostí je typická pro nádory jícnu.

Detail odstavce: Bolest na hrudi při polykání
Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi
Zveřejněno: 7.4.2015

GLYKEMICKÝ INDEX

Jídelníček podle glykemického indexu

Pondělí

  • Snídaně - pohankové vločky (30 g), brusinky (10 g), vlašské ořechy (10 g), mléko (250 ml), 1 294 kJ/309 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (3x 8,9 g), žervé (30 g), mrkev (100 g), voda, 727 kJ/174 kcal
  • Oběd - celozrnné špagety s parmskou šunkou, voda s citronem, 1 390 kJ/331 kcal, bílkoviny 18 g, sacharidy 38 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • Svačina - jablko (150 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 783 kJ/187 kcal
  • Večeře - treska (150 g) na grilu s mandlemi (10 g), rajčaty (100 g) a brokolicí (100 g), tmavá rýže (80 g), jasmínový čaj, 1 363 kJ/326 kcal
  • II. večeře - kiwi (70 g), 167 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 724 kJ/1 363 kcal

Úterý

  • Snídaně - celozrnný žitný chléb (2x 50 g), avokádová pomazánka (50 g) s žervé, zelený čaj, 1 282 kJ/306 kcal
  • Svačina - hruška (140 g), bílý jogurt (150 g), voda, 761 kJ/182 kcal
  • Oběd - přírodní kuřecí řízky (150 g) s ledovým salátem s mrkví a čínským zelím (150 g), celozrnný chléb (30 g), voda, 1 387 kJ/331 kcal
  • Svačina - pomeranč (150 g), acidofilní mléko (250 ml), 719 kJ/172 kcal
  • Večeře - salát s vejcem, fazolkami a paprikou, mátový čaj, 1 254 kJ/299 kcal, bílkoviny 14 g, sacharidy 31 g, tuky 8 g (v 1 porci)
  • II. večeře - slunečnicová semínka (10 g), 244 kJ/58 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 647 kJ/1 345 kcal

Středa

  • Snídaně - ovesná kaše (50 g), hroznové víno (50 g), mandle (10 g), ovocný čaj, 1 231 kJ/294 kcal
  • Svačina - pohankový dalamánek (60 g), mrkvová pomazánka (30 g), voda, 749 kJ/179 kcal
  • Oběd - kuře na kari se zázvorem, čočkou, mrkví a rýží, mátový čaj, 1 343 kJ/321 kcal, bílkoviny 27 g, sacharidy 39 g, tuky 4 g (v 1 porci)
  • Svačina - grahamové plátky (2x 7 g), kiwi (70 g), sójové mléko přírodní (200 ml), 822 kJ/196 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (100 g) s rajčaty (100 g), rukolou (100 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), zelený čaj, 1 286 kJ/307 kcal
  • II. večeře - lískové ořechy (10 g), 287 kJ/69 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 718 kJ/1 361 kcal

Čtvrtek

  • Snídaně - vícezrnný chléb (2x 30 g), margarín (20 g), tvrdý sýr 30% (30 g), rukola (50 g), bílý čaj, 1 241 kJ/297 kcal
  • Svačina - čerstvé fíky (2x 40 g), bílý jogurt (150 g), sezamová semínka (10 g), voda, 773 kJ/185 kcal
  • Oběd - hovězí plátky se salátem a avokádem, voda s citronem, 1 333 kJ/318 kcal, bílkoviny 25 g, sacharidy 17 g, tuky 15 g (v 1 porci)
  • Svačina - tmavý rohlík (60 g), brokolicová pomazánka s tofu (40 g), paprika (100 g), voda, 795 kJ/190 kcal
  • Večeře - tmavá rýže (100 g) s olivami (20 g), parmskou šunkou (30 g) a sušenými rajčaty (50 g), olivový olej (3 g), zelený čaj, 1 300 kJ/311 kcal
  • II. večeře - grapefruit (150 g), 255 kJ/61 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 697 kJ/1 356 kcal

Pátek

  • Snídaně - špaldové vločky (30 g), nastrouhané jablko (80 g), slunečnicová semínka (10 g), skořice, ovocný čaj, 1 267 kJ/302 kcal
  • Svačina - celožitný dalamánek (40 g), sýr cottage (50 g), rajče (100 g), voda, 753 kJ/180 kcal
  • Oběd - hovězí steak (120 g) s houbami (50 g) a bramborami (100 g) vařenými ve slupce, voda s citronem, 1 432 kJ/342 kcal
  • Svačina - knäckebrot sezamový a žitný (2x 8,9 g), mandarinky (2x 50 g), kefírové mléko (250 ml), 816 kJ/194 kcal
  • Večeře - krůtí maso se salátem, grapefruitem a vlašskými ořechy, voda, 1 298 kJ/310 kcal, bílkoviny 31 g, sacharidy 11 g, tuky 9 g (v 1 porci)
  • II. večeře - paprika (100 g), 121 kJ/29 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 687 kJ/1 354 kcal

Sobota

  • Snídaně - omeleta se zeleninou a šunkou, zelený čaj, 1 207 kJ/288 kcal, bílkoviny 20 g, sacharidy 10 g, tuky 15 g (v 1 porci)
  • Svačina - lískové ořechy (10 g), hroznové víno (50 g), sójové mléko přírodní (250 ml), 832 kJ/199 kcal
  • Oběd - kuřecí prsa (120 g) na grilu s ledovým salátem a mrkví a celerem (200 g), brambory vařené ve slupce (100 g), voda, 1 359 kJ/325 kcal
  • Svačina - jablko (150 g), bílý jogurt (120 g), voda, 729 kJ/174 kcal
  • Večeře - celozrnné těstoviny (80 g) s tofu (60 g), rukolou (50 g), rajčetem (100 g), balzamikový ocet a olivový olej (3 g), voda s citronem, 1 290 kJ/308 kcal
  • II. večeře - vlašské ořechy (10 g), 279 kJ/67 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 696 kJ/1 356 kcal

Neděle

  • Snídaně - sójový rohlík (68 g), žervé (30 g), dušená vepřová šunka (20 g), okurka (100 g), bílý čaj, 1 250 kJ/298 kcal
  • Svačina - jogurt se švestkami a cereáliemi (200 g), voda, 768 kJ/184 kcal
  • Oběd - kuličky z mletého masa s houbami a rýží, voda s citronem, 1 359 kJ/325 kcal, bílkoviny 12 g, sacharidy 30 g, tuky 13 g (v 1 porci)
  • Svačina - bílý jogurt (150 g), neslazený jablečný džus (250 ml), 785 kJ/188 kcal
  • Večeře - ledový salát (120 g) s paprikou (50 g), rajčaty (100 g), červenými fazolemi (60 g) a tuňákem ve vlastní šťávě (50 g), jasmínový čaj, 1 288 kJ/308 kcal
  • II. večeře - dýňová semínka (10 g), 168 kJ/40 kcal
  • Celkový energetický příjem: 5 618 kJ/1 338 kcal

Detail odstavce: Jídelníček podle glykemického indexu
Zdroj: Glykemický index
Zveřejněno: 23.5.2014

REFLUX JÍCNU - DIETA

Doporučení

Zmenšit porce: Pokud chcete vyřešit problém s refluxem jícnu dietou, zásadním krokem bude omezení velikostí porcí. Zamyslete se nad tím, jak velké porce jste doposud konzumovali. Zmenšení velikostí může zásadně eliminovat problém. S tím taktéž souvisí pravidelnosti stravování – konzumujte raději menší porce jídla, ovšem pravidelně a často. Během dne snězte 5–6 menších porcí.

Nejíst večer: Vynechte především tučné jídlo. Existuje velké procento lidí, kteří mají problémy s pálením žáhy ve večerních i nočních hodinách. Spousta lidí má pak problém s pálením žáhy během spánku, přičemž tento problém lze vyřešit jednoduše dietou – poslední jídlo by nemělo být těžké, porce by měla být přiměřená, a především by se mělo jíst nejpozději 2 hodiny před spaním. Pokud se najíte těsně před tím, než se chystáte do postele, je pravděpodobnost nočního refluxu jícnu velká.

Vynechat určité potraviny: Existuje řada potravin, které se s pálením žáhy velmi často spojují. Především je to strouhanka z obalovaného řízku, hranolky, fazole, zahuštěné omáčky jíškou, trvanlivé pečivo, pečivo z listového těsta a sladké pečivo. Vy sami na sobě musíte zjistit, které potraviny způsobují reflux u vás, a ty následně vynechat.

Vhodná poloha těla po jídle: Na refluxu se zásadním způsobem může projevit také poloha těla. Pokuste se co nejvíce udržet pozici ve stoje, nelehejte si bezprostředně po jídle, také se snažte vyhnout ohýbání těla. Právě náhlá změna polohy těla bezprostředně po konzumaci může reflux žaludku vyvolat. Pohyb, jako je chůze nebo běh reflux zhoršují, v sedě se naopak zklidní.

Detail odstavce: Doporučení
Zdroj: Reflux jícnu - dieta
Zveřejněno: 21.10.2018

NEMOC DNA – CO JÍST

Které potraviny je třeba vyloučit

Mezi nevhodné potraviny, které obsahují vysoké hodnoty purinů, patří:

  • kakao
  • vnitřnosti – játra a ledviny, srdce a brzlík
  • zvěřina – bažant, zajíc
  • tučné ryby – ančovičky, sleď, makrela, sardinky, šproty, sledi, pstruh
  • mořské ryby – zejména mušle, krab, krevety a další korýši, jikry, kaviár

Potraviny, které můžete konzumovat s mírou:

  • maso – hovězí, jehněčí kuřecí, vepřové
  • drůbež – kuřata a kachny
  • luštěniny – sušené hrách, fazole, sójové boby
  • houby a mycoproteiny
  • zelenina – chřest, květák, špenát
  • pečivo – otruby, celozrnný chléb

Potraviny s nízkým obsahem purinů:

  • mléčné výrobky – mléko, sýry, jogurty, máslo
  • vejce
  • pekárenské výrobky a obiloviny s výjimkou celozrnných
  • těstoviny
  • ovoce a zelenina

Detail odstavce: Které potraviny je třeba vyloučit
Zdroj: Nemoc dna – co jíst
Zveřejněno: 12.8.2016

NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU

Jak naplánovat jídelníček na jeden den

Níže najdete možná doporučení, ale jedná se pouze o informativní jídelníček. U každého pacienta by měl být individuálně sestaven jídelníček dle jeho aktuálního stavu.

Den 1

  • snídaně: plátek žitného chleba s lučinou a libovou šunkou, okurka
  • svačina: jablko
  • oběd: vepřová pečeně s kořenovou zeleninou a rýže
  • svačina: kefír
  • večeře: zapečené brambory s brokolicí a mozzarellou, rajčatový salát
Den 2
  • snídaně: celozrnný rohlík s lučinou a pažitkou
  • svačina: banán
  • oběd: losos s rajčaty a se sýrem, bramborová kaše
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: šunkofleky s rajčatovým salátem
Den 3
  • snídaně: kaše z ovesných vloček, ovocem a ořechy
  • svačina: kiwi
  • oběd: krůtí medailonky s vařeným bramborem a dušenou mrkví
  • svačina: jogurtový nápoj
  • večeře: špagety s bazalkovým pestem, rajčátky, olivami a parmazánem
Den 4
  • snídaně: dalamánek s máslem a plátkem libové vepřové šunky, ředkvičky
  • svačina: pomeranč
  • oběd: hovězí závitek s rýží, mrkvový salát
  • svačina: kefír s banánovou příchutí
  • večeře: zeleninové lečo s pečivem
Den 5
  • snídaně: celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, okurka
  • svačina: pomelo
  • oběd: kuře na paprice s těstovinami
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: bulgur se zeleninou osmaženou na másle
Den 6
  • snídaně: müsli s jogurtem
  • svačina: hruška
  • oběd: zapečené rybí filé s bramborem, posypané sýrem
  • svačina: okurka, paprika a mrkev s česnekovo-tvarohovým dipem
  • večeře: zeleninové rizoto, okurkový salát
Den 7
  • snídaně: celozrnný chléb s pomazánkou z bílého tvarohu a červené papriky
  • svačina: jablko
  • oběd: pečená kýta se šťouchaným bramborem
  • svačina: kefír
  • večeře: pstruh na grilu s dýňovou kaší, rajčatový salát

Detail odstavce: Jak naplánovat jídelníček na jeden den
Zdroj: Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 28.2.2019