Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŽIVINY

OBSAH

Označení „nutriterapie“, „aktivní buněčná výživa“, „mikronutrice“, „orthomolekulární medicína“ či „nutriprevence“ popisují jedno a to samé, to jest buňku, jako základní a vývojově nejstarší formu živé hmoty a vytvoření takových podmínek, aby se jí dařilo co možná nejlépe. V nutriční terapii se vychází z ověřeného předpokladu, že zdravá a vyvážená strava je základem duševní i tělesné pohody. Všude tam, kde takový typ stravy chybí, nabízí „mikronutriční“ medicína důležité živiny ve formě biodisponibilních doplňků stravy. Ty se však používají na základě rozboru biologických a metabolických dějů v organismu. Takovému programu se říká IoMET® - Ionic Mineral Enzymo Therapy.

Zdroj: Nutriční medicína - léčba stravou pod dohledem

Diskuze

V diskuzi 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Hodanová.

je možné,prosím ,získat tyto živiny v souhrnu v doplňku stravy
moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Nepodstatné živiny

Všechny ostatní živiny, které může lidské tělo v dostatečném množství syntetizovat, se nazývají nepodstatné živiny, například škrob, fruktóza, nasycené mastné kyseliny a  cholesterol.

Zdroj: 46 esenciálních živin

Diskuze

V diskuzi HRBOLATÉ NEHTY NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, mám 4 měsíční plně kojenou dcerku a dnes jsem si všimla, že hlavně na palcích (ale i ukazováčku a prsteníčku) mám hmatatelné prohlubně.. je to jako by mi necht od určité doby rostl níže než předtím... nevíte co to může být? může to být způsobeno kojením??
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Takové prohlubně jsou díky porodu a následné laktaci. Toto všechno spotřebovalo živiny, které by jinak přišly nehtům. Doporučuji posílit ve stravě vápník a kolagen po dobu půl roku a pak uvidíš, jaké budeš mít pěkně silné nehty. O vápníku je článek tady: www.ceskaordinace.cz… a o kolagenu je tady: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Hrbolaté nehty nemoci

Sacharidy

Často uváděné jako základní živina, ale ve skutečnosti NEJSOU podstatné. Tělo si dokáže syntetizovat všechny potřebné sacharidy, včetně glukózy z bílkovin a tuků. Základní živiny spolu s uhlohydráty jsou však často pojmenovány základní nebo klíčové živiny. Několik výzkumných skupin v současné době doporučuje získat 55-65% kalorií z uhlohydrátů. To znamená, že i když sacharidy nejsou nezbytné, mohou být zdravou výživou.

Zdroj: 46 esenciálních živin

Poradna

V naší poradně s názvem 46 ESENCIÁLNÍCH ŽIVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Toman.

Je možné si někde koupit kompletní přípravek s těmito výše uvedéného seznamu
bylin ? (46 bylin), jestli musí být v nějakém poměru a kde se to dá objednat.
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jeden přípravek, který by obsahoval všech 45 esenciálnch živin, není. Ale pohodlně to složíte ze dvou produktů. V obchodě se sportovní výživou lze koupit výrobky s označením "Essential amino", to je kombinace všech esenciálních aminokyselin ve správných poměrech. A k tomu můžete koupit multivitamin, který obsahuje všechny uvedené minerály a vitamíny. Je dobré také vědět, že všechny esenciální živiny získáte přirozeným způsobem z vyvážené stravy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze 46 esenciálních živin

Lopuch

Lopuch je další rostlinou bohatou na živiny. Právě tyto živiny jsou vhodným přírodním zdrojem pro zdraví vašich vlasů. Smíchejte sušený kořen lopuchu s vodou a vmasírujte jej do pokožky hlavy. Pokud chcete ještě silnější směs, kupte si čistý lopuchový olej, kterým si pravidelně masírujte vlasy a pokožku hlavy. Je známé také využití lopuchu k odstranění toxinů z organismu.

Zdroj: Nejlepší vitamíny a bylinky pro vlasy

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT MOČÁKU V TĚHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den, já bych ráda přidala svoji zkušenost s touto nepříjemnou záležitostí v těhotenství, jsem už v posledním trimestu a za měsíc mám rodit. Před 14 dny jsem si úšpěšně přeléčila zánět močáku a to pomocí tela na lůžku brusinkového juice a taky urovalu akut s manosou, která je právě velice učinná při zánětech a je to prokázené!!! Jsem sťastná, že jsem nemusela brát antibiotika a tak jsem nijak neohrozila mimčo. Vím že v posledním trimestru už by to nebyla taková hrůza, ale přece jen jsem celé těhotenství dělala vše tak, aby dítě mělo přirozené živiny a stejně tak se budu snažit i o připozený porod!!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět močáku v těhu

Složení březové vody

Obsahuje flavonové glykosidy (cca 2 %), silice (cca 0,05 až 0,5 %), pryskyřice, třísloviny (5 až 9 %), vitamín C, karoteny, organické kyseliny, saponiny, minerální látky, betulalbin, olej, cukr a fytoncidy, hořčík, měď, draslík, železo, kyselinu jablečnou, éterické oleje, aromatické látky a další důležité živiny.

Zdroj: Březová voda

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Dolénková.

Zdravím :-) Před dvěmi měsíci jsem prodělala pásový opar asi 5 cm v průměru. Léčení probíhalo vitaminy skupiny B vnitřně a mazáním postiženého místa na zádech tekutým
pudrem. Vše proběhlo, ale na zádech mi zůstaly nehezké vystupující červenofialové pupínky.
Lékařka mi k tomu nic neřekne, i v začátku nemoci mi bylo sdělěno, že je to malé a abych znovu přišla pouze kdyby se to rozlézalo dále. Flek nebolí, ale občas hodně svědí. Může mi prosím někdo poradit, čím třeba mazat nebo jak postupovat k odstranění pupínků ? Četla jsem, že následky pásového oparu mohou ztrpčovat život ještě měsíce i roky po prodělání nemoci. Děkuji všem za sdílení zkušeností.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U pásového oparu je skutečně nutné počkat, než se pokožka vrátí do původního stavu a to může trvat i měsíce. Zevní péče pomocí mazání je dobrá pro celé tělo, takže ji určitě provádějte s použitím oblíbeného tělového mléka, ale váš problém to moc nevyřeší, protože oparem zdevastovaná pokožka je postižena již při svém vzniku. Problém s její strukturou bude třeba vyřešit výživou - vhodnými bílkovinami, především kolagenem. Dále vitamíny řady B, E a C a minerálem vápník s koenzymem Q10. Aby se všechny tyto živiny dostaly rychle na místo svého určení, tak je potřeba rozproudit krevní oběh, takže ještě zařaďte několikrát do týdne saunu s důkladným vyhřátím celého těla a následným schlazením studenou vodou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Zdroje koenzymu Q10 

Koenzym Q10 si může lidský organismus v určitém množství vyprodukovat sám. S věkem se však tato schopnost snižuje, je tedy nezbytné doplňovat koenzym Q10 vhodným jídelníčkem, obsahujícím také jiné důležité vitamíny a živiny. Koenzym Q10 byl měl být součástí vaší každodenní stravy. Zdrojem koenzymu Q10 je například maso, ryby a zelenina (brokolice). Také rostlinné oleje (olivový olej) jsou bohaté na koenzym Q10.

Zdroj: Koenzym Q10

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Petr.

nevíte co pomůže snížit PSA ? dík za zprávu, a proč to neřeší onkologie ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

PSA indikuje nádor prostaty. PSA v malé míře produkuje i zdravá tkáň prostaty, takže je-li PSA zvýšen jen málo, tak ne vždy to znamená, že jde o rakovinu prostaty. PSA jde snížit určitými potravinami a režimovými opatřeními.
1. Rajčata - obsahují lykopen. Vědecký výzkum prokázal, že konzumace lykopenu snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty u mužů s rodinnou anamnézou nemoci. V poslední době vědci našli důkaz, že konzumace většího množství lykopenu může také snížit hladiny PSA. Vařená rajčata dodají více lykopenu než ta syrová.
2. Vitamín D snižuje hladinu PSA.
3. Sója - obsahuje isoflavony, které zpomalují průběh rakoviny. Pití sójového mléka je optimální.
4. Zelený čaj - výzkum zjistil že živiny v zeleném čaji byly schopny chránit před rakovinou prostaty a snížit hladiny PSA.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Zdravé oleje

Zdravé oleje promazávají pokožku, která tím dostává zdravější celkový vzhled. Tyto oleje obsahují esenciální mastné kyseliny a udržují všechny živiny z procesu použití k jejich vytvoření. Zdravé oleje jsou lisované za studena, tzn. vyráběny procesem, který zahrnuje pouze lisování, vytápění a stáčení. Jedna až dvě polévkové lžíce denně stačí k získání živin bez přidání nadbytečných kalorií.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta na slinivku

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů

Potraviny s vysokým obsahem antioxidantů aktivně přispívají ke zdravé a čisté pleti. Antioxidanty jsou obsaženy například v borůvkách, jahodách, švestkách a ostružinách. Antioxidanty jsou živiny a enzymy, které inhibují a opravují poškozenou tkáň tím, že brání volným radikálům, nestabilním molekulám, které poškozují buňky v těle, v zahájení procesu oxidace (během oxidace mohou být buňky v obličejové tkáni poškozeny kyslíkem). Antioxidanty rovněž chrání pokožku před sluncem a minimalizují případy hnědých skvrn.

Zdroj: Potraviny podporující čistou pleť

Poradna

V naší poradně s názvem MASKA NA OBLIČEJ NA OMLAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draaahomira.

je mě 62 let, potřebovala bych nějakou masku na unavenou plet,prosím poradte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Drahuš, unavená a zralá pleť vyžaduje živiny z avokáda, medu, citronu a jogurtu. Postavila jsem pro tebe tuhle masku z medu, kterou používej jednou až dvakrát do týdne, jak tě to bude bavit :-)

Maska avokádo, med, jogurt, citron a zralá peť

Pleťová maska z medu - budete potřebovat:
1 lžičku medu,
1/2 zralého avokáda,
1 lžičku vymačkané citronové šťávy,
1 lžičku bílého jogurtu.

Postup na výrobu pleťové masky pro zralou pleť z avokáda, medu, citronu a jogurtu:
Zralé avokádo rozřízněte na půl a vydlabejte zelenou máslovou dužinu ze slupky a v misce ji rozmělněte na zelenou kašičku. Pak k avokádu přidejte med a citronovou šťávu, dobře promíchejte a pak na konec přidejte jogurt.

Maska z medu a z avokáda na zralu pleť - použití:
Hned, jak to budete mít smíchané, tak to naneste na vyčištěnou pokožku obličeje a nechte působit 20 - 30 minut - relaxujte :-). Pak masku z avokáda na zralou pleť smyjte studenou vodou a jemně osušte ručníkem.

Maska z avokáda, medu, jogurtu a citrónu je velmi výživná s výrazně regeneračním účinkem na zralou a také suchou pleť. Maska na zralou pleť navrací kůži pružnost a svěžest a dodá jí i velké množství výživných a hydratačních látek, které zralá pleť často nemá a potřebuje je ke svému svěžímu vzhledu.

Zdroj: diskuze Maska na obličej na omlazení

Glukopur na posílení imunity

Glukpur sám o sobě imunitu neposílí, ale dodá tělu potřebnou rychlou energii, aby se lépe mohlo vyrovnat s akutní imunitní krizí vzniklé například následkem chorobného odmítání běžné stravy, například při anorexii. Při nedostatečné nebo nevyvážené stravě tělu chybí potřebná energie, aby mohlo správně vstřebávat další živiny, a dochází k tak zvané imunitní krizi. Glukopur společně s přípravkem Beta glucan 24 C výborně nakopnou organismus se silnou stimulací imunitního systému.
 

Zdroj: Glukopur je přírodní hroznový cukr

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.

- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.

- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.

- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.

- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.

- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prednison a slabá kůže

Nízkopurinová dieta

Puriny jsou součástí lidského organismu a patří mezi základní stavební prvky DNA a RNA. Problém nastává ve chvíli, kdy narůstající množství purinů nedokáže organismus již odbourat. Puriny najdeme hlavně v živočišných potravinách, jako jsou vnitřnosti (játra, mozeček, krky), ale pozor i na chemické dochucovací směsi, jako jsou například ochucovadla polévek, sójové omáčky, masové kostky a nejrůznější konzervy.

Nízkopurinová dieta má celkem jasná pravidla, jak dosáhnout v potravě nízké hodnoty purinů. Obvykle se udává jako dobré kritérium méně než 200 mg purinů za den. Většina pacientů, které trápí dna, to udělá jednoduše. Prostě ze stravy vyhodí potraviny s vysokým obsahem purinů. Obvykle se snižují porce masa, uzenin, ryb, vnitřností a další potraviny. Při vyřazení tak výrazné skupiny potravin z denní stravy bez náhrady však dojde k tomu, že vzniklá nízkopurinová dieta není plnohodnotná. To znamená, že ve svém celku neobsahuje všechny esenciální živiny, které organismus pro svou činnost potřebuje v určitém množství. Tyto esenciální živiny si tělo neumí vyrobit a musí být dodány potravou. Jen pro představu, těchto esenciálních živin je známo 46. Jsou to vitaminy, minerály a esenciální mastné kyseliny.

Strava by měla obsahovat denně asi 500 g zeleniny a 100 g ovoce. Jednou týdně je možné zařadit do stravy takzvaný odlehčovací den, kdy se konzumuje pouze zelenina a ovoce v množství 1–1,3 kg, a to syrové či tepelně upravené, rozdělené do pravidelných dávek za současného dodržení pitného režimu.

Zdroj: Zakázané potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.

dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.

Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:

Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.

Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.

Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Můžou se jíst jahody na léky na cukrovku ii typu

Výživa pro sportovce

Stručně řečeno, sport je zdravotní program pro tělo i duši. Také sportovci musí věnovat pozornost dobré stravě, která dodává tělu důležité živiny. Pocení způsobuje ztrátu důležitých minerálů, jako je hořčík, draslík nebo sodík. Typickým příznakem jsou svalové křeče, kterým lze předejít adekvátním příjmem těchto látek. Pro hladké fungování nervů a svalů v těle jsou nutné vitamíny B1, B2 a B12. Balíček vitamínů A, C a E odpuzuje patogeny a agresivní volné radikály. Vápník a vitamín D zpevňují kosti a zvyšují jejich odolnost. Transport kyslíku v krvi se zlepší s dostatkem železa a kyselinou listovou.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Tipy pro sport a vitamíny

  • Sport je vhodný pro vaše tělo. Ze sportu vyvstává radost, zkuste dělat co nejvíce sportů a vyberte si ten, který vás bude bavit, obohacovat.
  • Ke zvýšení fyzické zdatnosti dejte přednost pravidelnému trénování v malých dávkách. Je vhodné mít vytvořený dobrý tréninkový plán, který počítá i s takzvaným „vyrovnávacím“ obdobím.
  • Zkombinujte sporty, které podporují sílu, vytrvalost a zručnost.
  • Konzistentní sportovní příprava vyžaduje stejně přísné stravování. Fyzicky aktivní lidé mají větší potřebu důležitých látek. Ujistěte se, že vaše strava obsahuje všechny živiny v přiměřeném množství.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamíny B1, B2, B12, kyselina listová, vitamín A, vitamín C, vitamín D, vitamín E, vápník, draslík, hořčík, sodík a železo.

Zdroj: Vitamíny pro aktivní sportovce

Kašovitá strava po trhání zubů

Po vytržení zubu můžete pociťovat bolest nebo nepohodlí, takže žvýkání jídla bude trochu náročné. Nicméně jíst se musí a některé potraviny vám mohou pomoci usnadnit fázi hojení. Zde jsou některé potraviny, které můžete jíst po extrakci zubu.

Zkuste nějaké měkké potraviny a tekutiny; ty jsou skvělé, protože vyžadují méně kousání a žvýkání. Teplota jídla, které jíte po extrakci zubu, je také něco, co je třeba zvážit. Extrémně horká nebo studená jídla mohou způsobit bolest v ošetřené oblasti, ale můžete si vychutnat alternativy chladné nebo pokojové teploty.

Studená polévka

Polévka se nejen snadno jí, ale obsahuje živiny a bílkoviny, které jsou nezbytné pro život i pro proces hojení. Dejte si vlažnou nebo studenou misku polévky jako součást vaší následné péče; můžete přidat několik snadno žvýkatelných přísad, jako jsou malé kousky zeleniny a těstoviny.

Smoothies

Smoothie je skvělý způsob, jak si vychutnat ovoce po extrakci zubu. Smíchejte své oblíbené ovoce s jogurtem nebo kefírem, čímž přidáte do nápoje bílkoviny, vápník a probiotika. Ke snížení kyselosti můžete přidat jogurt nebo podobné mléčné výrobky, které méně dráždí citlivé dásně. Při pití smoothie nebo jakýchkoli tekutin nepoužívejte brčko, protože sání může násilně odstranit krevní sraženinu chránící prázdné zubní lůžko. Tímto způsobem můžete snížit riziko vzniku suchého lůžka po vytržení zubu.

Míchaná vejce

Nadýchaná míchaná vejce se snadno žvýkají a mají vysoký obsah bílkovin. Nezapomeňte vejce nejprve nechat vychladnout, protože horké potraviny mohou způsobit problémy.

Kaše nebo pyré

Po odstranění zubu můžete všechny živiny, které vaše tělo potřebuje, získat konzumací měkkých kašovitých potravin. Rozmačkejte nebo rozmixujte své oblíbené ovoce a zeleninu, jako jsou vařené brambory, tykev, zelené fazolky, mrkev, banány a avokádo.

Zdroj: Káva po vytržení zubu

Tipy pro hubnutí s vitamíny

  • Nevymlouvejte se, že nemáte čas, nemusíte chodit každý den do tělocvičny nebo fitcentra. Objevte v každodenním životě přednosti takového pohybu, jako je například chůze, stoupání do schodů atd.
  • Tuk se skrývá i tam, kde byste to nečekali. Vyhněte se skrytým nezdravým tukům, které jsou například v salátových dresincích nebo pečivu. Vyhledávejte potraviny, které mohou být připraveny s nízkým obsahem tuku.
  • Tuky a cukry rychlého občerstvení mohou být často nahrazeny kulinářským uměním. Buďte raději svým vlastním kuchařem a experimentujte s nápaditými recepty.
  • Touha zhubnout vždy zahrnuje možnost zlepšit své stravovací návyky. Dbejte na vyváženou stravu, která obsahuje všechny potřebné vitamíny a živiny.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín B1, vitamín B6, vitamín B12, niacin, biotin, kyselina listová, vitamín C, vitamín E, vápník, hořčík, železo, selen a zinek.

Zdroj: Vitamíny při hubnutí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP