Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŽLUTÁ VODA PO POUŽITÍ PROJÍMADLA FORTRANS

OBSAH

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták přípravku Fortrans.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Diskuze

V diskuzi ZŮSTÁVÁ V KONEČNÍKU STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Hejlová.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu, delší dobu mě trápí ´častá stolice, která je střídavá a všimla jsem si při sprchování, že mi v konečníku zůstává stolice!!! Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.K..

Zpomalené vyprazdňování, po použití projímadla mám žlutou řídkou stolici. Děkuji za odpověď. Jarmila

Zdroj: diskuze Zůstává v konečníku stolice

Kde se dá koupit a jeho cena

Fortrans je dostupný v každé lékárně. Fortrans bez receptu není možné zakoupit.

Maximální úhrada pojišťovny je 248,55 Kč.

Nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept je 271,45 Kč.

Nejvyšší možný doplatek pacienta činí 22,90 Kč.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Za jak dlouho Fortrans působí

Účinek roztoku se dostaví během 1 hodiny.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobryden,prosim o dpoveď.Mohu pri warfarinu leky na bolest Tramal Retard
150 mg.a pri zacpě Zaječickou Hořkou nebo jiná projimadla.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zaječická hořká Warfarin nijak neovlivňuje. Tramal zvyšuje riziko krvácení, pokud se užívá společně s Warfarinem. Jakmile by se u vás objevilo neobvyklé krvácení nebo modřiny, zvracení, krev v moči nebo ve stolici, bolesti hlavy, závratě nebo slabost, tak okamžitě zavolejte svého lékaře. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Fortrans s džusem

Aby se vám Fortrans lépe konzumoval, můžete jej zředit džusem. Ředění musí být přesně podle návodu. Přípravek se podává orálně, je určen pouze pro dospělé a starší osoby. Každý sáček musí být rozpuštěn v 1 litru vody. Míchejte do úplného rozpuštění prášku. Potřebné množství k vyprázdnění střevního obsahu je 1 litr roztoku na 15 až 20 kg tělesné hmotnosti, což odpovídá průměrné dávce 3-4 litry roztoku. Roztok může být podán v buď jedné dávce (3-4 litry večer před výkonem), nebo ve dvou dávkách (2 litry večer před výkonem a 1-2 litry v den výkonu, nebo 3 litry večer před výkonem a 1 litr ráno v den výkonu). Doporučuje se, aby podání přípravku bylo dokončeno 3 až 4 hodiny před výkonem. Roztok se pije rychlostí 1 litr za hodinu.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Vlastnosti projímadla

Šťáva z Aloe vera má silné projímavé účinky, to způsobuje chemická látka antrachinon, obsažená v této bylině. Zatímco tyto projímavé vlastnosti působí efektivně na léčbu zácpy některých lidí, mohou u jiných jedinců způsobit průjmy a křeče. Někdy se stává, že šťáva z Aloe vera zácpu dokonce zhorší. K tomu obvykle dochází v případě, že je její použití coby projímadla přerušeno na dobu sedmi dnů, aby nedošlo k závislosti na tomto přípravku.

Zdroj: Jaká jsou nebezpečí šťávy z Aloe vera?

Poradna

V naší poradně s názvem VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Voda.

Dobry den, mam hrozny problem chodim asi tak 40krat za den na wc. Trva to jiz 3 den ze zacatku sem si myslel ze to je klasicky prujem, ale co jsem zjistil me prekvapilo tekla ze mne jen zluta voda.. Ted uz tece i bezbarva voda.. Vubec to ani nezapacha.. Co to je?? Prosim pomozte mi nejak co mam delat??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte průjem. Žlutá voda, která se pak změní na bezbarvou je pořád ještě normální průjem. Je potřeba bedlivě dodržovat pitný režim a každou návštěvu WC zapít sklenkou vody. Zároveň si naordinujte lék Endiaron a přípravek Smecta. Oboje koupíte v lékárně bez předpisu a užívejte to podle návodu, než vymizí příznaky průjmu. Také se snažte sníst netučná, ale vydatná jídla, například rýži s libovým masem. Můžete i běžné pečivo a ovoce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda

Zkušenosti

Balení přípravku Fortrans obsahuje 4 sáčky s práškem. Obsah každého sáčku se rozpustí v 1 litru tekutiny (voda, čaj, džus) a popíjí se rychlostí 1 litr během 1 hodiny. Účinky roztoku se dostaví během 1 hodiny. U citlivých pacientů může roztok vyvolat pocit na zvracení. Chuť roztoku si můžete zpříjemnit vychlazením, ochucením cukrem, šťávou, citronem. Příprava by měla být dokončena nejméně 4 hodiny před vyšetřením. Pokud se vám i přesto nepodaří dosáhnout dostatečné přípravy (vylučování čiré tekutiny), oznamte to sestře a lékaři před vyšetřením.

Jste-li drobné postavy, netrpíte na zácpy, nejste diabetik a po 3. litru roztoku z vás odchází jen čirá tekutina bez příměsi stolice, nemusíte již 4. litr roztoku pít. V jiném případě vypijte vždy 4 litry roztoku, nerozhodl-li váš ošetřující lékař jinak.

Začátek popíjení roztoku přizpůsobte termínu vyšetření:

  • Termín vyšetření v ranních hodinách: Vypijte 4 litry roztoku v odpoledních a večerních hodinách den před vyšetřením. Pokud jste diabetik, začněte přípravu dříve - od 14. hodiny.
  • Termín vyšetření v poledne: 3 litry vypijte ve večerních hodinách, 1 litr roztoku brzy ráno (od 6 hodin).
  • Termín vyšetření odpoledne: 4 litry roztoku vypijte v ranních hodinách v den vyšetření.
  • Den vyšetření: Až do vyšetření nejezte, 3 hodiny před vyšetřením byste neměli pít tekutiny. Pokud máte termín vyšetření v ranních hodinách, je lepší si léky, které užíváte pravidelně, vzít až po kolonoskopickém vyšetření.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem VODA NA PLICÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Horáčková.

Jakým vyšetřením se pozná voda na plicích?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pleurální výpotek, někdy označovaný jako „voda na plicích“, je nahromadění přebytečné tekutiny mezi vrstvami pleury mimo plíce.
Voda na plicích nemusí mít žádné příznaky a často se zjistí až z rentgenového snímku. U některých pacientů ale byly hlášeny příznaky jako bolest na hrudi, suchý, neproduktivní kašel, dušnost nebo obtížné, namáhavé dýchání, ortopnoe (neschopnost snadno dýchat, pokud osoba nesedí vzpřímeně nebo nestojí vzpřímeně).
Jak se diagnostikuje pleurální výpotek?
Mezi testy, které se nejčastěji používají k diagnostice a hodnocení pleurálního výpotku, patří:
- Rentgen hrudníku,
- Počítačová tomografie (CT) skenování hrudníku,
- Ultrazvuk hrudníku,
- Thoracentéza (jehla zasunutá mezi žebra pro získání biopsie nebo vzorku tekutiny),
- Analýza pleurální tekutiny (vyšetření tekutiny odebrané z pleurálního prostoru).
Pokud pleurální výpotek zůstal nediagnostikován navzdory předchozím, méně invazivním testům, lze provést torakoskopii. Torakoskopie je minimálně invazivní technika, při které se využívá malé kamerky zasunuté do pleurálního prostoru. Provádí se v celkové anestezii. Tato metoda umožňuje nejen vizuální hodnocení pohrudnice, ale často umožní i léčebný zásah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Voda na plicích

Složení

Fortrans je osmotické laxativum. Podání přípravku vyvolá úplné vyprázdnění střevního obsahu. Přípravek má takové složení, že připravený roztok nezpůsobí po požití žádnou střevní ani plazmatickou nerovnováhu elektrolytů.

Účinnou látkou je macrogolum 4000: 64,00 g v 1 sáčku.

Pomocnými látkami jsou chlorid sodný, chlorid draselný, hydrogenuhličitan sodný, síran sodný, sodná sůl sacharinu.

Tento léčivý přípravek obsahuje polyetylenglykol. Reakce alergického typu (vyrážka, kopřivka, otok) byly hlášeny u přípravků, které obsahovaly na polyetylenglykol. Elektrolytové poruchy se u tohoto přípravku neočekávají z důvodu jeho složení; výjimečně však byly u rizikových pacientů hlášeny poruchy vodního a iontového hospodářství. Tento přípravek by se měl tedy užívat s opatrností u pacientů s rizikem rozvoje poruch vodního a iontového hospodářství, jako jsou pacienti se změněnou funkcí ledvin, se srdečním selháním nebo s doprovodnou diuretickou (odvodňovací) léčbou. Přípravek by měl být z důvodu rizika aspirační pneumonie (= zápal plic z vdechnutí) podáván s opatrností a pouze pod lékařskou kontrolou pacientům s tendencí k aspiraci, pacientům upoutaným na lůžko nebo pacientům s poruchou neurologických funkcí či s motorickými poruchami. Přípravek by měl být podán těmto pacientům vsedě a eventuálně nasogastrickou sondou. Fortrans by měl být podáván starším pacientům v chatrném celkovém stavu pouze pod lékařským dohledem. U pacientů se srdeční nebo ledvinnou nedostatečností hrozí riziko akutního plicního otoku v důsledku přetížení vodou.

Zdroj: Fortrans před kolonoskopií

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakuk.

Dobrý den chtel jsem se zeptat zda je možné ze po bananech a mandarinkach se mi změnístolice ve zlutou barvu dděkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, to je možné, banány a mandarinky můžou stolici zbarvit do žluta. Žlutá stolice bývá také po bramborách a po arašídech nebo kešu oříškách. Naopak červená řepa stolici úplně ztmaví.

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Jarišova voda použití

Jarishova voda se používá v kosmetice na zklidnění podrážděné pleti, obecně na zklidnění dermatitid obvykle v kombinaci s mastnou pokožkou. Jarishova voda mírně vysušuje pleť a působí mírně desinfekčně. Jarishova voda je vhodná i proti akné. Typická indikace Jarishovy vody je po vysazení hormonální antikoncepce pro zlepšení pleti, která díky hormonálnímu výkyvu často manifestuje v podobě akné nebo lehčí dermatitidy. Používá se buď jako pleťová voda k čištění pleti a nebo ve formě obkladů. K dostání je v lékárně v balení po 1 litru i v 1/2 litrovém balení. Díky obsahu glycerínu je roztok stabilní pouze do 60 dní ode dne výroby, po této době jej není možné dále používat - skazí se.

Zdroj: Jarišova voda a jak si ji připravit

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI ŘÍDKÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Vítek.

zničeho nic ze mne doslova jen teče žlutá voda - už druhý den, cca 6-7 x za den, když jdu na WC, žádné bolesti břicha, ani nějaké výrazné nucení - když nejdu hned, klidně bez námahy to v sobě udržím i více hodim. - vůbec nechápu z čeho k tomuto tak náhle došlo - jako klasický průjem mi to vůbec nepřijde ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesná příčina se dá poznat biochemickým vyšetřením stolice, které by vám předepsal praktický lékař a podle výsledků by určil nejlepší léčbu. Sám si můžete zkusit pomoci přípravkem Imodium Rapid, který je volně prodejný.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Velmi řídká stolice

Je Jarischova voda bez parabenu?

Jarichův roztok je k dostání v lékárně v jakémkoli množství a na přání vám jej namíchají i bez parabenů.

Zdroj: Jarišova voda

Strava způsobující žlutou stolici

Pokud večeříte brambory, ať již jako přílohu nebo jako samostatné jídlo, tak druhý den očekávejte, že se u vás objeví žlutá stolice. Také větší množství snědených arašídů zbarví stolici do žluta. Sníte-li velké množství kešu oříšků, pak vaše zítřejší stolice bude žlutá až bílá. Také některé houby, jako je ryzec pravý, můžou zbarvit stolici, která pak může být až rezatá. Žádný z těchto symptomů neukazuje na závažné onemocnění, barva stolice je v těchto případech ovlivněna jen zmíněnou stravou.

Zdroj: Jaké jsou příčiny žluté stolice

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTÁ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Košutová.

Většinou do 10-20minut po jídle -průjmová stolice (většinou voda) žluté barvy. Někdy tato stolice je i v klidu.(mimo stavu po jídle)
Žlučník mám od 40 let ex. Zůstal mi chronický zánět slinivky.
Je mi 79let.
užívám tyto léky: Betahistin, tezeo, Tenaxum, Digoxin, Betalog, Siofor 2tabl 500ml)Apo Allopurinol, Warfarin, Tootvacard, Verospiron

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste užívat jeden měsíc probiotika. Vyzkoušené jsou Biopron s trávicími enzymy. Do několika dnů by se to mělo zlepšit, ale léčbu po zlepšení neukončujte, ale pokračujte v ní, až do využívání celého balení. Tady můžete vidět jak probiotika vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/vyrobek…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žlutá stolice

Použití pro kojence

Jarischův roztok se používá pro ošetření dětské pokožky a při opruzeninách. Používá se i při problémech se svěděním pokožky hlavy. Roztok lze používat ve formě rozprašovače a dle potřeby tak zvláčňovat pleť. Na pokožce nepálí a příjemně chladí.

Zdroj: Jarischova voda

Jarischova voda pro kojence

Jarischův roztok je možné použít k potírání nebo obkladům mokvavých kožních lézí či ekzému i u kojenců. Bez porady s lékařem jej ale nepoužívejte dlouhodobě a na rozsáhlé plochy.

Zdroj: Jarišova voda

Jarišova voda v léčbě

Jarishova voda může působit zklidňujícím účinkem na většinu populace, ale přibližně v 5% populace jsou známé opačné příznaky, například hnisavé a bolestivé vyrážky. Proto před prvním užitím vždy otestujte aplikaci Jarishovy vody jen na malý kousek pleti. Neobjeví-li se žádná nežádoucí reakce do druhého dne, tak vřele doporučuji tuto vodu užívat pravidelně, jako pleťové tonikum.

Zdroj: Jarišova voda a jak si ji připravit

Jarischova voda na akné

Jarischova voda velmi příznivě působí na podrážděnou, začervenalou, mastnou, aknózní a problematickou pleť. Při akné aplikujte Jarischův roztok jako běžnou pleťovou vodu (to znamená omývat nebo potírat postižené oblasti). Roztok má antibakteriální vlastnosti a pomáhá snížit množství bakterií nacházejících se na povrchu kůže a uvnitř akné. Jarischova voda také zmenšuje množství jizevnaté tkáně. Nakapejte roztok na vatový tampon a naneste na obličej či jinou část těla stejně jako pleťové tonikum. Pleť bude jemná, hladká a pružná.

Zdroj: Jarischova voda

Recept

Skořicová voda

Postup: Vhoďte jeden svitek (tyčinku) skořice do karafy s vodou a nechte přes noc v chladničce. Doporučuje se pít tři, maximálně čtyři šálky denně.

Skořicový čaj na hubnutí

Ingredience: 1 šálek horké vody, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžička kvalitního medu (nemusí být)

Postup: Smíchejte skořici a med v horké vodě. Nechte chvíli odstát a vypijte.

Skořicový čaj na nachlazení a chřipku

Ingredience: 1 skořicová tyčinka, vařící voda, bylinný čaj (zelený čaj)

Postup: Vhoďte skořici do vroucí vody a nechte ji tam dvě minuty. Když voda trochu vychladne, vytáhněte ji. Pak nalijte do skořicové vody bylinný čaj, který pomůže snížit příznaky nachlazení a chřipky.

Zdroj: Skořicová voda

Složení

Jarischova voda je 2% kyselina boritá s glycerinem (3 g na 100 g) v demineralizované vodě. Destilovanou vodu je třeba zahřát a posléze v ní rozpustit kyselinu boritou, glycerin a konzervační látky. Výsledný roztok se přefiltruje a je hotovo. Pozor, surovina neobsahuje žádné konzervanty, a proto je její trvanlivost omezena na dva měsíce.

Zdroj: Jarischova voda


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP