Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŽLUTÉ TĚLÍSKO A ŠPINĚNÍ

OBSAH

2. Nitroděložní tělíska

Gynekolog může do dělohy zavést nitroděložní tělísko, aby pomohl zabránit otěhotnění. Používají se dva hlavní typy nitroděložních tělísek, hormonální a nehormonální, přičemž oba dva mohou způsobit abnormální krvácení nebo prodloužené špinění.

Silná a nepravidelná menstruace je obzvláště běžná, když žena dostane poprvé nitroděložní tělísko. Ve většině případů by však silné nebo prodloužené krvácení mělo zmizet po 3 až 6 měsících.

Zdroj: Dlouhé špinění po menstruaci

Diskuze

V diskuzi PRASKLÉ ŽLUTÉ TĚLÍSKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA NEZBEDOVA'.

Dobrý den!Dceři prasklo žluté tělísko.Operativně jí bylo odsáto pul litru krve.Nemá to vliv na otěhotnění?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prasklé žluté tělísko

Hnědé špinění

Hnědé špinění může znamenat nesoulad hormonálních hladin, a to většinou po užívání antikoncepce.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi HORMONÁLNÍ NEROVNOVÁHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika jakešová.

dobrý večer,už 3,5 roku mám velmi slabou a krátkou menses ..začalo to v důsledku stresu který jsem prožívala..neberu žádnou antikoncepci podle svého OG se může též jednat o slabé žluté tělísko kvůli kterému cca 6 dní před očekávanou menses špiním..špinění začalo před rokem po provedené konizaci děložního čípku který je nyní už zjizvený nejspíš prodělanými záněty..pan doktor mi napsal Proveru kvůli tomu špinění od 16 dne na 12 dní po dobu zatím 3 měsíců..já jsem ale proti syntetickým hormonům i proto chci zkusit Macu jako přírodní možný stabilizátor pohlavních hormonů taky proto že podle UTZmám autoimunitní zánět štítné žlázy žádný lék na ni neužívám..možná to vše se vším souvisí stres šž, menses špinění možná nadlevinky kortizol nevím..prosím poradte co s tím vším..děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hormonální nerovnováha

Jak vypadá žluté tělísko na ultrazvuku

Zde můžete vidět, jak ultrazvuk znázorní žluté tělísko.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý den, po roce od zavedení MIRENY, pořád špiním a nebo krvácím. Paní doktorka to pořád odsouvala ,s tím že mi ještě nasadila antikoncepci ,kterou údajně doporučuje Bayer aby se vše srovnalo ,ale po třech týdnech se vše vrátilo do starých kolejí. Zase špinění a krvácení. Když jsem chtěla tělísko vyndat a reklamovat, paní doktorka mi arogantně odsekla ,že se to dá pouze do 6 měsíců od zavedení. Je to pravda? Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Mirena

Kdy vzniká žluté tělísko

Po ovulaci, tedy ve druhé polovině cyklu, se vytvoří ze zbytků prasklého folikulu takzvané žluté tělísko (corpus luteum). Jedná se o komplex buněk, ve kterém se ukládá žluté barvivo, proto žluté tělísko. U člověka je velké několik centimetrů.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA VAGINÁLNÍ MYKÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den,

ze své zkušenosti s léčbou vaginální mykózy, kdy jsem zkusila opravdu všechno, mohu doporučit vaginální tělísko Scarlett od www.medicaherba.cz

Trpěla jsem opakujícími se výtoky a svěděním. Na radu gynekologa jsem vyzkoušela snad vše. Co jsem si načetla, tak léčba není jen o lécích, ale i životním stylu a mnoha dalších faktorech. Nevěřila jsem, že by mi Scarlett pomohl, ale po dokončení léčby jsem byla mile překvapena. Navíc se jedná o přírodní tělísko, takže žádná chemie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krist5.

Máte někdo jakékoliv zkušenosti s přípravkem NaturGyn? Je to přírodní přípravek na vaginální obtíže a infekce močových cest. Byl mi doporučen. Budu ráda za jakékoliv reakce. Děkuji.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba vaginální mykózy

Žluté tělísko v těhotenství

Po oplození je tělísko stimulováno choriovým gonadotropinem, produkovaným trofoblastem embrya a později placentou. Žluté tělísko se tak udržuje po dobu 6 měsíců a poté postupně zaniká. Progesteron je následně vylučován do konce těhotenství ze stadia tělíska známého jako corpus luteum graviditalis. Rovněž je produkován relaxin, což je polypeptidový hormon usnadňující porod.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi JE VHODNA MIRENA PO RAKOVINE PRSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrika.

Dobrý den jsem po léčbě rakoviny prsa. Je pro mne vhodné tělísko mirena .Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je vhodna mirena po rakovine prsa

Žluté tělísko po ovulaci

Žluté tělísko vzniká z Graafova folikulu po ovulaci. Jak dlouho po ovulaci vzniká žluté tělísko? Vznik žlutého tělíska způsobuje zvýšení hladiny luteinizačního hormonu v krvi. Dojde zejména ke zbytnění granulózních buněk kolem prasklého folikulu, na stavbě žlutého tělíska se však dále podílejí i rozměrově menší buňky theca interna. Žluté tělísko je prorostlé vlásečnicemi a produkuje ženské pohlavní hormony. Pokud nedojde k oplodnění, přetrvává tělísko několik dní a postupně zaniká. Při oplodnění vajíčka přetrvává řadu týdnů a do vytvoření placenty je důležitým místem tvorby hormonů nutných k udržení těhotenství.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ UHNÍZDĚNÍ VAJÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobry vecer,mam dotaz 1.2 jsem mela posledni ms mam pravidelnou po 28 dnech test jsem delala 3.3 .2018 a u gynekologa jsem byla 8.3.2018 nebilo nic moc videt rekla mi ze tehotna jsem priblizne 10 dni kdy tedy doslo k oplodneni predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naty.

Dobry den, na začátku měsíce jsem mela nechrání pohlaví styk. Ale mela jsem dostat MS 20.8.a nic tyden jsem neměla, tak jsem šla na gynekologii a rekli mi ze elozni telisko mám v hrdle... tak mi to upravil tak jsem zacala krvacet.. 4dny jsem krvacela a mela jsem bolesti podbřišku a křeče, rezalo mi pak jako by cely břicho i zada jak mam ledviny.... ale odedneska mi přibylo boleni prsou jako bych mela krece nebo by me nekdo bodl nekdo nozem do mě... je to normalni??? Nikdy jsem to neměla..

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Špinění

Zhruba 10-13 dní po početí se může objevit drobné vaginální krvácení, které se může opakovat v prvním trimestru vždy v období, kdy by měla žena normálně menstruační krvácení. Způsobuje ho většinou uhnízdění oplodněného vajíčka v silně prokrvené stěně dělohy. Krvácení bývá velmi slabé (většinou pouze zašpinění prádla) a trvá 1 až 3 dny.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

prosím o radu ohledně drobného hnědého špinění od 28DCtedy termín menstruace za 3 dny následovao malé krvácení za další 2 jen světle hnědé špinění břicho ani podbřišek nebolí těhotenství v mém případě vylučuji může se jednat o infekci či zánět čípku i když to vše začalo až v termínu předpokládané menstruace?děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špinění

Co je to žluté tělísko

Žluté tělísko je dočasná žláza s vnitřním vylučováním, nacházející se v kůře vaječníku. U člověka dosahuje velikosti 2-6 cm v průměru. Barva této žlázy je dána vysokým obsahem luteinů, z nichž se vyrábí steroidy. Buňky tohoto tělíska produkují v luteální fázi menstruačního cyklu steroidní hormony progesteron a estrogen.

Životnost žlutého tělíska je pouze 10-14 dní, nedojde-li k oplození. Produkce progesteronu, který má inhibiční účinek na produkci luteinizačních hormonů, na nichž je životnost žlutého tělíska závislá, zapříčiňuje jeho apoptózu. Tomuto stavu se říká corpus luteum menstruationis. Žluté tělísko zaniká apoptózou a zbytky jsou pohlceny makrofágy. Odumřelé tělísko se mění na jizvu z hustého kolagenního vaziva (corpus albicans). Nefunkčnost žlutého tělíska vede ke vzniku dalších ovulačních folikulů. Funkce žlutého tělíska - zajišťovat správnou výstelku sliznice pro uhnízdění embrya a bránit zahájení menstruace - je dána hormony.

Zdroj: Žluté tělísko

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE V 41 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fialova.

Dobrý den,je mi 41 let a před půl rokem u mě vypukla menopauza poté, co jsem vysadila antikoncepci Depoproveru ,kterou jsem brala leta.zacala jsem slabě růžově špinit.je to možné,nebo mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po vysazení antikoncepce nastává v těle přechod k normální funkci vašich pohlavnich orgánů a to může být doprovázeno mnoha příznaky, včetně růžového špinění. Při déle trvajících projevech je rozhodně na místě nechat se prohlédnout gynekologem, aby určili přesnou příčinu vašeho růžového špinění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžové špinění v menopauze v 41 letech

Cysta na žlutém tělísku

U cysty žlutého tělíska, která se může roztrhnout v období menstruace, většinou trvá až 3 měsíce, než zcela zmizí. Tento typ takzvané užitečné cysty se často objevuje po uvolnění vajíčka z folikulu. Folikul se poté stane sekreční žlázou, známou pod názvem žluté tělísko (corpus luteum). Natrhnutý folikul začne produkovat velké množství estrogenu a progesteronu, aby se připravil na početí. Pokud k početí nedojde, tak se žluté tělísko většinou rozpadne a zmizí. Někdy však může být naplněno tekutinou či krví a způsobit růst žlutého tělíska, které přeroste do cysty a uhnízdí se na vaječníku. Tato cysta je většinou jen na jedné straně a nevyvolává žádné symptomy.

Zdroj: Žluté tělísko

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI PO MENSTRUACI A ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobry den , měl jsem nechráněný sex s moji přítelkyní ihned jak ji skončila menstruace a o den později měla slabší krvceni a špinění . Muže být těhotná ? Nebo je to jen nějaký hormonalní výkyv či to značí něco v nepořadku . děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sex ihned po skončení menstruace nikdy nemůže vést k otěhotnění. Vajíčko, které bylo připraveno na oplodnění vyšlo během menstruace ven z těla ženy a to nové v prvních dnech není ještě připraveno. Slabší krvácení po menstruaci může být jen dozvukem předchozí menstruace, které bylo podníceno masáží dělohy během pohlavního styku s vámi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Nefunkční žluté tělísko

Nedostatečná funkce žlutého tělíska může být jednou z příčin neplodnosti, zejména v případech, kdy u ženy dochází k raným potratům. Právě schopnost udržet těhotenství v prvním trimestru závisí na činnosti žlutého tělíska a na rovnováze hormonů, které produkuje. Problémy se žlutým tělískem mívají většinou ženy, jejichž cyklus je kratší než 26 dní.

Vlivem nedostatečné funkce žlutého tělíska a tvorbě hormonu progesteronu nedochází při této poruše k dostatečné přestavbě děložní sliznice tak, aby bylo možné uhnízdění oplodněného vajíčka a později udržení těhotenství. Tato porucha byla zjištěna u 3-20 % žen, které nemohou otěhotnět a u 5-60 % žen s opakovaným potrácením.

Příčiny nedostatečné funkce žlutého tělíska:

  • Nedostatečná tvorba folikulů (váčků na vaječníku), kdy dochází k nedostatečné přestavbě na žluté tělísko, které pak není schopno dostatečně fungovat.
  • Nedostatečná tvorba hormonů s vlivem na vaječníky při hyperprolaktinémii nebo nedostatečné funkci štítné žlázy.
  • Pokud je funkce žlutého tělíska dostatečná, ale sliznice v děloze není dostatečně prokrvená (vlivem myomů nebo přepážky v dutině děložní), pak se může stát, že se děložní sliznice "neudrží" a předčasně se odlučuje.

Zdroj: Žluté tělísko

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

zdravím a předem děkuji za odpověď. V březnu 2018 mi bude 54 let. Mám do 55 let tělísko Mirenu. Jak zjistit přechod, když nekrvácím z hlediska užívání Mireny. Tedy jak poznat přechod? Mám obavu, že když mu ji lékař vyndá v 55 letech, jestli neotěhotním. Nemám totiž žádné stavy, tedy pocity , co mají ženy v přechodu a je mi fain. Co vy na to? Lenka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky v přechodu

Jak vypadá špinění

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou červenou, tedy čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení úplně normální, může být poměrně časté.

Zdroj: Co značí špinění

Špinění mimo cyklus při antikoncepci

Toto špinění může být způsobené střevními potížemi, průjmy nebo zvracením během užívání antikoncepce.

Zdroj: Co značí špinění

Co znamená špinění 2 dny po menstruaci

Špinění 2 dny po menstruaci může mít různé příčiny. Stres, užívání léků, vysazení či nasazení hormonální antikoncepce, cestování a mnoho jiných faktorů. Stačí například náročná zkouška ve škole či důležitá prezentace v práci, která vás dostane pod tlak, a může se objevit nečekané špinění i dva dny po menstruaci.

Zdroj: Špinění po menstruaci

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Co znamená růžové špinění místo menstruace

Růžové špinění může signalizovat sníženou hladinu hormonů v menopauze. Pokud zaznamenáte růžové špinění v půlce menstruačního cyklu, může to znamenat rané těhotenství, hormonální nerovnováhu nebo onemocnění reprodukčních orgánů.

Zdroj: Špinění místo menstruace v přechodu

Podpora funkce žlutého tělíska

Nedostatečnost žlutého tělíska dle daného onemocnění lze podpořit například při hyperprolaktinémii nebo při nedostatečné funkci štítné žlázy. Pokud má nedostatečnost žlutého tělíska původ v nedostatečném vývoji folikulů v první fázi cyklu, lze vaječníky stimulovat například klomifen citrátem. Dále se užívá hormonální léčba pomocí dodávání hormonů žlutého tělíska - obvykle od 16. do 26. dne cyklu, to je 2 dny po ovulaci. Také se provádí podpora funkce žlutého tělíska pomocí hormonálních preparátů po provedení transferu.

Zdroj: Žluté tělísko


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP