Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ZMĚNY NA DĚLOŽNÍM ČÍPKU V TĚHOTENSTVÍ

OBSAH

Jak zkontrolovat děložní čípek kvůli těhotenství

Pocity z děložního čípku nabízí vodítka ohledně časného těhotenství, ale není to jistý způsob, jak zjistit těhotenství. Změny děložního čípku mohou být nepatrné a ne všechny ženy budou dostatečně obeznámeny se svým děložním čípkem, aby tyto změny zachytily. Jediným zaručeným způsobem, jak zkontrolovat těhotenství, je těhotenský test.

Ženy si však mohou čípek zkontrolovat doma. Aby to mohly udělat, měly by si před vložením prstu do pochvy důkladně očistit ruce. Umístění děložního čípku je v horní stěně, nejblíže žaludku, a mělo by to vypadat jako malý hrbolek. Zde se můžete podívat na obrázky, na kterých je vidět umístění děložního čípku. Nebo se můžete podívat na video s názorným předvedením, jak si nahmatat děložní čípek.

Pro ženy, které se snaží otěhotnět, bude možná třeba seznámit se se svými cervikálními cykly. Díky tomu budou moci lépe zachytit změny, ke kterým dochází během ovulace a raného těhotenství.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY VŘEDU NA DĚLOŽNÍM ČÍPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na vřed na děložním čípku,chodím na pravidelné kontroly,naposledy jsem byla ted v srpnu,beru antikoncepci MIrelle,po 3 měsících jsem si šla nechat předepsat antikoncepci,kdy mi sestra sdělila že mám přijít na kontrolu již v únoru na dotaz proč tak brzy, mi sdělila, že mám vřed aniž by mě někdo informoval předem tak mě to zarazilo ,jde o to že se mi právě stalo 2 krát že jsem po pohlavním styku trochu krvácela ,ted už se to neopakovalo,mám trochu strach ,proto se chci zeptat jak rychle se s vředu může objevit rakovina a jaké ještě k tomu mohou být příznaky ,žádné problémy nemám .Partnera mám stálého teda jsme spolu 8 měsíců.Jaký postup ted mám udělat ,mám čekat do února ?Je mi 36 let a mám 2 děti .S pozdravem Jiřištová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky vředu na děložním čípku

Další příznaky raného těhotenství

Změny děložního čípku jsou jen částí změn, kterými tělo prochází během raného těhotenství. Mezi další příznaky raného těhotenství patří:

  • citlivost prsou;
  • nevolnost;
  • potravinové averze;
  • chutě na jídlo;
  • bolesti hlavy;
  • zácpa;
  • mírné křeče;
  • změny nálady;
  • únava;
  • časté močení;
  • nadýmání;
  • ucpaný nos.

Tyto příznaky nejsou specifické pouze pro těhotenství a mohou být zpočátku přiměřeně mírné. Stejné příznaky se mohou objevit také těsně před menstruací. Bez provedení těhotenského testu není možné zjistit, zda je žena těhotná.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Jak lze rakovině děložního čípku předejít?

Pap testy jsou tím nejlepším způsobem, jak včas objevit změny buněk na děložním čípku, které mohou vést k rakovině. Pokud je vám 26 let nebo méně, můžete se nechat očkovat vakcínou proti lidskému papillomaviru. Tato vakcína vás chrání proti dvěma druhům viru, které způsobují rakovinu děložního čípku.

Virus způsobující rakovinu děložního čípku se šíří pohlavním stykem. Nejlepším způsobem prevence je tedy vyvarovat se nechráněného pohlavního styku a omezit počet sexuálních partnerů, čímž také předejdete nákaze pohlavně přenosnými infekcemi.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Změny čípku v těhotenství

Děložní čípek plní funkci uzávěru děložní dutiny a zachovává až do porodu svůj tvar, a to kónický u prvorodiček a válcovitý/cylindrický u vícerodiček. Je prosáklý, překrvený a lividně zbarvený, uložený vzadu směrem ke křížové kosti.

Děložní čípek se nachází v hrdle děložním, kde jeho výběžek zasahuje do pochvy a umožňuje jak průnik spermií, tak i odchod menstruační krve. Jeho průměrná délka je 3-5 cm. Porodem se vazivo děložního hrdla rozšíří a velikost se zkrátí, takže se vytvoří dostatek místa k průchodu plodu. Při dostatečném rozšíření dojde k takzvanému spotřebování hrdla, což vede k samotnému porodu děťátka.

Zdroj: Děložní čípek po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Špinění v 5. týdnu těhotenství

Špinění až krvácení provází téměř 20 % těhotenství, aniž tato těhotenství nakonec špatně dopadnou. Příčinu v daném těhotenství prakticky někdy není možné konkrétně zjistit. Úkolem lékaře je ale vyloučit přednádorové změny čípku (dysplazie) či nádor a vyloučit zánět nebo infekci v porodních cestách. Toto vše se dá vysvětlit a případně ovlivnit. Jiné příčiny se ovlivnit nedají. Většinou se v tomto období jedná o implantační krvácení (uhnizďování oplodněného vajíčka) – oplodněné vajíčko cestuje vejcovodem do dutiny děložní, kde se v děložní výstelce takzvaně zahnízdí. A tento děj může provázet špinění.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Jaké jsou příznaky?

Abnormální cervikální buňky zřídka vyvolají nějaké typické příznaky, ale jakmile se změní v rakovinu, mohou se projevovat těmito symptomy:

  • krvácení z pochvy nebo změny menstruačního cyklu;
  • krvácení při pohlavním styku nebo tehdy, když přijde něco do kontaktu s děložním čípkem;
  • bolest při sexu;
  • vaginální výtok zabarvený krví.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Co znamená narůžovělé špinění

Pokud má špinění narůžovělou, případně jasně červenou barvu či jde přímo o čerstvou krev, pak bude nejvhodnější nechat se zkontrolovat, hlavně v prvním trimestru těhotenství. Vezměte si vložku a zajeďte do nemocnice nebo ke svému gynekologovi, aby mohli posoudit, jak je krvácení intenzivní. Neznamená to automaticky, že se děje něco špatného, důvodů krvácení je celá řada. Nejpravděpodobnější příčinou narůžovělého špinění je pohlavní styk, kdy dojde k natržení cévky v poševní sliznici, která je v graviditě překrvená, a jakékoli podráždění může vyvolat slabé špinění. Jsou ženy, které špiní po celou dobu těhotenství, a narodí se jim zdravé miminko.

Příčiny krvácení na začátku těhotenství:

  • Implantační krvácení: Jde o malé množství krve či malé špinění, které vypadá jako krátká menstruace. Objevuje se během prvních dnů těhotenství, zhruba 10 až 14 dnů po oplodnění vajíčka, tedy v období vynechané menstruace. Jeho příčinou je uhnízdění oplodněného vajíčka ve stěně dělohy, kdy dojde k narušení malých cév.
  • Infekce děložního čípku: Také některé infekce děložního čípku mohou být výjimečně v raných fázích těhotenství příčinou krvácení.
  • Mimoděložní těhotenství: Tento stav bývá provázen krvácením spolu s bolestmi v podbřišku, někdy i prknovitým stažením břišních svalů. Může nastat i kolaps s mdlobami a točením hlavy. Tento stav vážně ohrožuje zdraví a život těhotné ženy, proto je nutné vyřešit tuto závažnou situaci v nemocnici.
  • Potrat: Krvácení během prvního trimestru může být známkou potratu. K potratu dochází nejčastěji v prvních 12 týdnech těhotenství. Krev bývá jasná, červená může být i ve sraženinách. Nicméně to, že krvácíte, ještě automaticky neznamená, že jste prodělala potrat, takže žádnou paniku!
  • Změny na děložním čípku: Při těhotenství se zvyšuje množství a intenzita krevního toku v děložním čípku. To může mít za následek lehké krvácení poté, co dojde k fyzickému kontaktu, například při milování či při lékařském vyšetření. Proto je při krvácení nutné vyšetření gynekologickými zrcadly, aby byl čípek dobře viditelný.

Většina případů špinění a krvácení na počátku těhotenství nemá zjistitelnou příčinu. Má se za to, že důvodem takového krvácení je rozkolísaná hladina hormonů.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Rakovina děložního čípku u mužů

Rakovina děložního čípku patří mezi nejčastější typy onkologických onemocnění u žen. V České republice je ročně diagnostikováno přes 1 000 nových případů, lékaři proto doporučují očkování. Vakcína totiž stimuluje vznik protilátek proti papilomaviru, který vyvolává nežádoucí změny na sliznici děložního čípku. Očkování by měli kromě žen podstupovat i muži, podle lékařů jsou totiž oni hlavními přenašeči.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Diskuze

V diskuzi ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

prosím o radu ohledně drobného hnědého špinění od 28DCtedy termín menstruace za 3 dny následovao malé krvácení za další 2 jen světle hnědé špinění břicho ani podbřišek nebolí těhotenství v mém případě vylučuji může se jednat o infekci či zánět čípku i když to vše začalo až v termínu předpokládané menstruace?děkuji..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špinění

Textura čípku

Struktura děložního čípku se také mění na začátku těhotenství v důsledku zvýšeného průtoku krve. Pokud žena ještě neotěhotněla, děložní čípek bude na dotek pevný, jako špička nosu. Pokud otěhotněla, děložní čípek bude měkčí a bude se více podobat rtům.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Co způsobuje rakovinu děložního čípku?

Rakovina děložního čípku je způsobena virem takzvaného lidského papillomaviru (HPV). Tento virus je přenosný pohlavním stykem. Existuje mnoho typů tohoto viru, ale většina z nich nezpůsobuje rakovinu děložního čípku (některé například způsobují genitální bradavice). Tento virus můžete mít několik let, aniž byste o tom věděly, takže virus v klidu může začít ve vašem těle bujet a způsobit rakovinu děložního čípku. Proto je důležitá pravidelná kontrola. Například Pap testy dokážou objevit změny v buňkách děložního čípku dříve, než se změní v rakovinu.

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY NA ZADKU V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den, jsem v 8 měsíci těhotenství a dělají se mi stále pupínky na zadku...občas se mi pár udělalo i když jsem nebyla těhotná ale namazala jsem dvakrát sudocremem a byl klid....docela mě to už obtěžuje je to snad čím dál víc....
asi to odezní až porodím ale chtěla jsem se zeptat čím mazat alespoň na zmírnění....hlavně teda večer mám strašně jakoby už osypaný zadek...
Nechce se mi s tím nikam chodit jen kvůli oblasti výskytu :-)
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vůbec se neostýchejte a normálně zajděte za svým gynekologem. On vám může předepsat léčbu, která neohrozí vaše těhotenství a vyléčí vám tyhle nepříjemnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boláky na zadku v těhotenství

Jak je rakovina děložního čípku diagnostikována?

Pap testy jsou součástí pravidelného vyšetření pánve. Lékař seškrábe malý vzorek buněk z povrchu děložního čípku během cytologie, aby zjistil stav buněk. Pokud Pap test ukáže abnormální změny, lékař provede další testy. Také zkontroluje děložní čípek, zda se na něm nenachází prekancerózní nebo nádorové buňky. Jestliže se u vás objevují příznaky rakoviny děložního čípku, zejména krvácení po sexu, požádejte lékaře o provedení Pap testů, případně vám může odebrat vzorek tkáně (biopsie).

Zdroj: Rakovina děložního čípku

Co znamená špinění a bolest v podbřišku na začátku těhotenství

Bolest v podbřišku a špinění na začátku těhotenství mohou mít banální příčinu a také nemusí. Může se jednat o hrozící potrat. Doprovodným příznakem jsou především křečovité bolesti v podbřišku a špinění. Také se může jednat o mimoděložní těhotenství, které vyvolává silné krvácení doprovázené velkou bolestí v malé pánvi, nejčastěji jen na jedné straně. Ovšem toto jsou katastrofické příčiny. Vždy, když zpozorujete jakékoliv změny, konzultujte je nejprve s lékařem.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Pozice čípku

Během raných fází těhotenství prochází děložní čípek mnoha změnami.

Když žena není těhotná, mění se poloha jejího děložního čípku během fází menstruačního cyklu následovně:

  • Během ovulace je děložní čípek výše v pochvě.
  • Po ovulaci a před menstruací, pokud žena neotěhotněla, klesá děložní čípek níže v pochvě.
  • Pokud žena otěhotněla, děložní čípek zůstane výše v pochvě a jeho poloha je podobná jako při ovulaci.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Úplně první příznaky těhotenství

Rané příznaky těhotenství se nemusí projevit u každé těhotné ženy a naopak příčinou těchto příznaků mohou být i jiné stavy, než je těhotenství. Jisté známky těhotenství jsou dány zjištěním plodu, jeho pohybů, průkazem jeho srdeční činnosti prostřednictvím ultrazvukového vyšetření. Pulsace plodu jsou patrné přibližně od 6.–7. týdne od prvního dne poslední menstruace. Příznaky těhotenství rozdělujeme podle stadia na rané a pozdní. Hlavními příznaky raného těhotenství jsou vynechání pravidelné menstruace, ranní nevolnost, časté nutkání k močení, únava a přecitlivělost, citlivé, nateklé prsy, implantační krvácení, zvýšená vnímavost pachů a změny chutí, nafouklé břicho, bazální teplota zůstává vysoká, pozitivní těhotenský test.

Zdroj: Příznaky těhotenství

Špinění v těhotenství po námaze

Zvýšenou námahou v těhotenství praskají cévky, neboť je děloha více prokrvená. V těhotenství se nedoporučuje nosit břemena těžší než 5 kg.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Kdy navštívit lékaře

Pokud zaznamenáte výtok z děložního čípku, který je ošklivě páchnoucí, zelený nebo krvavý, měla byste vyhledat radu lékaře.

Ženy, které si myslí, že by mohly být těhotné, by se měly objednat k lékaři. Měly by se také poradit s lékařem, pokud jim několik měsíců vynechá menstruace a nejsou těhotné nebo pokud během těhotenství zaznamenají vaginální krvácení.

Během raného těhotenství je nejlepší promluvit si s lékařem, pokud je výtok z děložního čípku:

  • odporně páchnoucí;
  • zelený;
  • krvavý z jiné příčiny než menstruace.

Kromě toho by žena měla informovat svého lékaře, pokud pociťuje vaginální svědění nebo bolest. Tyto příznaky mohou naznačovat další infekce, které mohou postihnout děložní čípek.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP