Perníkové koření obsahuje s výjimkou kypřicího prášku veškeré koření potřebné k přípravě klasického perníku. Výrobci jako Vitana a Kotányi vesměs používají podobný obsah koření. Jedná se o koriandr, skořici, badyán, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, anýz, fenykl, pomerančovou nebo citronovou kůru. Obsah balení je cca 30 g. Cena se různí dle obchodů a můžete ji vidět zde.
V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matej.
Zdravím,
Rád by som sa spýtal aké je množstvo purinov v českej Nugete? Kakao tam nieje iba lieskové orechy.
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nugeta obsahuje kakaový prášek, který ji zbavuje dohněda. Nugeta obsahuje také hodně cukru. Kakako a cukr jsou složky, které zesilují metabolismus purinů a zvyšují hladiny kyseliny močové v krvi. Když si dáte jednu nugetu za týden a v tom dni omezíte příjem jiných rizikových potravin, jako je alkohol, maso a vnitřnosti, tak se nic nestane. Pokud neodoláte a nugetu budete konzumovat často, tak zhoršíte vývoj onemocnění.
Postup: Do mísy nasypeme mouku, cukr, kakao, kypřicí prášekdo perníku, 1 lžičku perníkového koření a rozinky. Vše lehce zamícháme a přimícháme mléko, olej, vejce a nastrouhaná jablka. Vše smícháme a nalijeme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 170 °C asi 30–40 minut v elektrické troubě. Po upečení na perník můžete ještě nalít citronovou polevu, ale to je na chuti každého z vás. Tento litý perník s perníkovým kořením je opravdovou delikatesou.
Ve svém příspěvku LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Zeman.
Jaký výsledek je po léčbě XARELTO?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Dobrý den, beru Xarelto 20mg každý den v 11:00. Dnes jsme si zapomněla vzít prášek a vzpomněla jsem si pozdě večer/ brzy ráno (2:00h). V příbalové informaci píšou, že si prášek mám vzit co nejdříve si vzpomenu, ale neužívat ho vícekrát za den. Prosím kdy si mám vzít další prášek? Normálně v 11:00 následující den (což je 9 hodin od posledního prasku)? Nebo déle?
Ingredience na polevu: 2 čokolády na vaření, 2 plátky ztuženého tuku, 1 nastrouhaná cukrovinka Margot
Postup: Nejdříve trochu ohřejeme mléko, ve kterém rozpustíme cukr, přidáme med a ostatní tekuté suroviny. V druhé míse smícháme sypké suroviny. Jablka oloupeme a nastrouháme nebo použijeme pikantní marmeládu. Toto opravdu vyzkoušejte. Marmeláda dodá perníku pikantní a vláčnou chuť. Vše smícháme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou, na čokoládu můžeme dát ještě nastrouhanou margotku.
Tip: Použijte velký hrnek. Hrnečkový perník je pak dost vysoký a vláčný.
V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.
Prášek do pečiva, nebo také kypřicí prášek, a jedlá soda nejsou to samé. Jde o kypřidla sloužící ke zvětšení objemu, ale jejich chemické reakce v těstu jsou naprosto odlišné.
Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či soda bicarbona, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Koho někdy pálila žáha, ví, že po ní může sáhnout, protože neutralizuje překyselení žaludku. Ale nás nyní zajímá její reakce v těstu.
Pokud jedlou sodu smícháte s něčím kyselým, kyselinotvorným, acidním, nastane chemická reakce a směs začne bublat. Produktem této reakce je oxid uhličitý. A přesně tato reakce nastává při pečení. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen, melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu, a to má za následek, že těsto zvětší svůj objem.
Jedlá soda má silný účinek. Ve skutečnosti je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to však neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vyšší budou muffiny nebo dort. V receptu je obvykle uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, mohou mít kovovou nebo mýdlovou chuť.
Platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.
Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem vašich muffinů. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, budou mít kovovou chuť, což určitě nechcete.
Prášek do pečiva obsahuje mimo jiné jedlou sodu. Je to směs jedlé sody, vinného kamene (suchá acidní složka) a někdy se přidává kukuřičný škrob. V obchodech obvykle narazíte na prášek do pečiva, který funguje ve dvou fázích. První nastane, když se kypřicí prášek spojí s mokrými surovinami. To je taky důvod, proč si některá těsta nemůžeme připravit dopředu a péct později. Druhá fáze kypřicího prášku se aktivuje teplem, tedy když se těsto dá do trouby a prášek se zahřeje.
Prášek do pečiva mívá dvoufázový účinek.
Protože prášek do pečiva už obsahuje acidní složku, která aktivuje jedlou sodu, používá se nejčastěji u receptů, které neobsahují acidní surovinu. Není to samozřejmě pravidlo, ale obvykle to tak je.
Na 125–150 g mouky se používá asi 1 čajová lžička prášku do pečiva.
Pokud máte recept s jedlou sodou, teoreticky ji můžete nahradit práškem do pečiva, ale počítejte s tím, že budete potřebovat až 4krát tolik prášku, kolik potřebujete jedlé sody. Také počítejte s tím, že takové množství prášku do pečiva zákonitě změní chuť výsledného produktu – bude hořčejší. Platí to i naopak. Můžete zaměnit jedlou sodu za prášek do pečiva, ale musíte zvýšit množství acidní suroviny v receptu. To samozřejmě ovlivní nejen výslednou chuť, ale i strukturu produktu. Také musíte použít méně jedlé sody, protože je třikrát až čtyřikrát silnější.
Nahradit perníkové koření těmito surovinami nelze.
V naší poradně s názvem OBSAHUJE RÝŽOVÝ CHLEBÍČEK CELOZRNNÝ PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanyna.
mám dotaz obsahuje rýžový chlebíček celozrnný puriny mám DNU
děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Bohužel rýžový chlebíček obsahuje zvýšené (nikoliv vysoké) množství purinů a při dně se konzumuje jen střídmě. V jídelníčku ho můžete nahradit vařeným bramborem.
Karob obsahuje 8 % bílkovin, hořčík, vápník, železo, fosfor, baryum, měď, zinek, nikl a vitaminy A, B, B1, B2, B3 a D. Obsažené minerály jsou důležité pro zdravou pleť. V medicíně se karob používá k léčení kašle a průjmu. Karob je přímo stvořen jako zdravá alternativa čokolády, neobsahuje žádné simulanty jako kofein a theobromin, které naleznete v čokoládě. Kofein má sice analgetické vlastnosti, ale má i vedlejší efekty, jako je neklid, nervozita a nevolnost – stimuluje mozek a další orgány, ale také zvyšuje srdeční tep. Karob je přírodně sladký, takže výrobky z něj obsahují podstatně méně cukru než ty čokoládové. Karobový prášek může být náhradou kakaového prášku v každém receptu. Karob je dostupný rovněž ve formě tyčinek, bonbonů a cukrovinek. 100 g karobu obsahuje 0 g purinů.
Ve svém příspěvku JAK BRÁT ALAVIS? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Schwarzová.
Stále to tu prohlížím a jaké je dávkování pro lidi jsem se nedozvěděla.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mk.
V příbalových letácích je dávkování pro hmotnost koně, nejnižší je hříbě 100kg, tudíž snad umíte na svou váhu nadávkovat daný prášek .Jinak podobné složení má přípravek pro kulturisty ARTHRO STACK od firmy PEAK, je tam pouze asi 2,5-3x menší obsah těchto látek a je to v tabletách. Asi bych využil mnou zmíněný výrobek a k tomu čistý ALAVIS MSM.
Poté by bylo nutné si spočítat kolik je nutno dát MSM a kolik tablet, protože jedna tableta již obsahuje 100mg MSM ,Glukosamin-300mg a Chondroitin 200mg.
Fixační prášek představuje ideální řešení pro osoby s mírnými obtížemi a řídkými slinami. Použití je velmi jednoduché: fixační prášek se nasype na mokrou protézu a okamžitě po nanesení a nasazení protézy bezpečně a dlouhodobě přilne. Pokud se zubní náhrada začne uvolňovat dříve, než očekáváte, můžete provést rychlé a okamžité opravy, a to tak, že jednoduše nasypete fixační prášek na mokrou zubní náhradu a pevně ji přitlačíte zpět, přičemž náhrada zůstane na svém místě po několik dalších hodin.
Použití
Nasypte fixační prášek v tenké vrstvě stejnoměrně na mokrou zubní náhradu. Zubní náhrada se pevně usadí na svém místě okamžitě po nasazení a zůstane v ústech pevně a bezpečně usazena po mnoho hodin. Pokud se protéza předčasně uvolní, jednoduše nasypte na zubní protézu v tenké vrstvě ještě trochu fixačního prášku. Zbytky fixačního prášku lze snadno ze zubní náhrady odstranit pod tekoucí vodou pomocí zubního kartáčku.
V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.
Fixační krém Kukident – Nejsilnější fixace (40 g) je pružný a zároveň poskytuje vynikající těsnicí účinek proti nežádoucímu vniknutí jídel pod náhradu a také pro pohodlné nošení. Zároveň je bez přidaných barviv a příchutí, a proto má neutrální chuť. Působí rychle a dlouhodobě, nabízí až o 45 % dlouhodobější fixaci. Aplikace je jednoduchá a přesná díky extra tenké špičce.
V naší poradně s názvem WARFARIN A KEDLUBNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Můžu na warfarin brusinky?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K, aby byl každý den na stejné úrovni 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Brusinky při Warfarinu můžete. Jeden hrneček brusinek obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K a 250 ml brusinkového džusu obsahuje 13,3 mikrogramů vitamínu K.
Lapačo červené obsahuje zejména alkaloidy naftochinony, lapachol, lapachon a jejich deriváty. Dále pak Lapacho obsahuje přírodní antimykotika, flavonoidy, quercetin, kyselinu hydroxybenzoovou, saponiny, vápník, selen a železo a to vše v čisté přírodní organické formě. Odvar z lapacha do sebe natahuje přírodní antimykotika, která lapacho obsahuje, a může tak tedy příznivě pomáhat v boji proti plísni. Lapacho využívá svoje přírodní antimykotika k obraně svého živého kmene, před průnikem spórů plísní z vnějšího prostředí.
V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.
Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.
Jasný, určitě, můj děda ho bere taky, rozpustíš prášek ve vodě a vypiješ. Chuťově to sice není moc dobrý ale zase Triple Blend obsahuje řírodní suroviny a je fakt hlídanej a kontrolovanej.
Nugeta obsahuje kakaový prášek, který ji zbavuje dohněda. Nugeta obsahuje také hodně cukru. Kakako a cukr jsou složky, které zesilují metabolismus purinů a zvyšují hladiny kyseliny močové v krvi. Když si dáte jednu nugetu za týden a v tom dni omezíte příjem jiných rizikových potravin, jako je alkohol, maso a vnitřnosti, tak se nic nestane. Pokud neodoláte a nugetu budete konzumovat často, tak zhoršíte vývoj onemocnění.
Dobrý den, beru Xarelto 20mg každý den v 11:00. Dnes jsme si zapomněla vzít prášek a vzpomněla jsem si pozdě večer/ brzy ráno (2:00h). V příbalové informaci píšou, že si prášek mám vzit co nejdříve si vzpomenu, ale neužívat ho vícekrát za den. Prosím kdy si mám vzít další prášek? Normálně v 11:00 následující den (což je 9 hodin od posledního prasku)? Nebo déle?