Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

HLADINA GLYKEMIE

OBSAH

Ideální hladina

Ideální hladina je jen orientační hodnota, a proto i uvedené hodnoty jsou pouze informační.

U dětí:

  • glykovaný hemoglobin pod 59 mmol/mol
  • glykemie nalačno 5–8 mmol/l
  • glykemie 2 hodiny po jídle 4–10 mmol/
  • glykemie před spaním 6,7–10 mmol/l
  • glykemie v noci 4,5–9 mmol/l
U dospělých:
  • glykovaný hemoglobin pod 45 mmol/mol
  • glykemie nalačno 4–6 mmol/l
  • glykemie 2 hodiny po jídle 5–7,5 mmol/l

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMÁM ŽÁDNÉ PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Buňka.

dříve jsem míval hladinu cukru 5,6 - 7. po delší době jsem naměřil 10.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota glykemie 10 mmol/l je zvýšená a je třeba ji častĕji kontrolovat. Jednorázové naměření glykemie ve výši 10 mmol/l ještě neznamená, že jste onemocněl cukrovkou. Pokud by tato hodnota byla naměřena opakovaně v různých dobách dne, tak je třeba to řešit v ordinaci lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemám žádné příznaky

Tabulka

Každý pacient by měl mít stanoveny své vlastní cílové hodnoty glykemie. Pro tělo je nebezpečná nízká i vysoká glykemie, stejně tak není dobré časté kolísání mezi nimi, protože zvyšuje riziko vývoje pozdních komplikací.

U starších pacientů a malých dětí se lze spokojit i s poněkud vyššími hladinami glykemie (cukru v krvi), aby se tak předešlo těžké hypoglykemii, která může být nerozpoznaná a může být i život ohrožující. Naopak u mladých diabetiků, zvláště pak 1. typu, je cílem co nejtěsnější kompenzace (tedy vyrovnané hladiny glykemie odpovídající zdravé populaci). Cíle se samozřejmě mohou s každou kontrolou u lékaře upravovat.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l.

Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se v zahraničních jednotkách uvádí mezi 72–108 mg/dl.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Diskuze

V diskuzi HODNOTY GLYKÉMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Ćerná.

Dnes mi v laboratoři naměřili glykémii v hodnotě 2-je to dobré, nebo ne? Co s tím? MČ ročník 1944

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Glenn.

Jaka byla ta hodnota a jakych jednotkach mmol/L ? a bylo to na lacno nebo po jidle ?

Zdroj: diskuze Hodnoty glykémie

Zvýšená glukóza v krvi

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (> 5,5 mmol/l – na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Hodnota glykemie se může měřit laboratorně, což je velmi přesné měření. Častější způsob měření je pomocí glukometru, což je jednoduchý přístroj určený k domácímu a rychlému měření glykemie.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAKE HODNOTY MA BYT DLOUHODOBY CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

mam dotaz-jakou ma mit hodnotu dlouhodoby cukr 40 nebo kolik dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobý cukr v krvi, neboli koncentrace glukózy v krvi (glykemie), je za normálních fyziologických podmínek u zdravého člověka udržována v úzkém rozmezí hodnot 3,9 až 5,6 mmol/l nalačno a po jídle nižší než 10 mmol/l. Glykemie se určuje ze žilní krve odběrem u lékaře a nebo v domácích podmínkách vlastním glukometrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Glykemie – tabulka

  • Ideální hladina cukru je 4 až 5 mmol/litr krve u zdravého člověka.
  • Normální je do 5,6 mmol/litr krve.
  • Lehce zvýšená hladina cukru je 5,6 mmol/litr krve až 7 mmol/l krve.
  • Hodnota přes 7 mmol/litr krve značí nemoc, vyskytuje se u diabetika.

U dětí je typická cukrovka prvního typu.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Poradna

V naší poradně s názvem VZTAH MEZI GLYKÉMIÍ MMOL A JEDNOTKAMI INZULINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája Svoboda.

Dobrý den,

rád bych znal převod mezi hodnotou glykémie a potřebnou dávkou jednotek inzulínu, abych mohl provést korekci na správnou hodnotu glykemie 5,6 mmol. Nikde tento údaj nemohu zjistit. Je mi 87 let a mám silnou cukrovku. Moc děkuji.

Srdečně zdravím a přeji krásný den Kája Svoboda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přesně dávkování inzulinu musíte dohodnout se svým diabetologem. Třeba i po telefonu. Ve vašem věku není prostor na experimenty z internetu. Kontaktujte svého diabetologa a dohodněte si s ním další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vztah mezi glykémií mmol a jednotkami inzulinu

Normální hladina cukru v krvi

Glykemie neboli správná hladina cukru v krvi se u zdravého člověka pohybuje v rozmezí 3,9–5,9 mmol/l na lačno. Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka se snadno zjistí z kapky krve. Opakovaně se zvyšující hodnoty jsou prvními příznaky vzniku cukrovky. Proto je měření glykemie nejčastěji prováděným vyšetřením u diabetiků.

Ideální je, když klient přijde na lačno, jedině tak lze získat co nejpřesnější údaje. Vycházet lze ale i z postprandiálního měření neboli hodnoty změřené po jídle.

U zdravých osob nepřekračuje postprandiální glykemie hodnotu 7,8 mmol/l, u pacientů s cukrovkou je obvykle zvýšena.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi 5,9. HODNOTY GLYKÉMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Halberštátová.

Prosím , poradit. Manželovi při hodnotách 5.9byly napsány prášky , cukrovku nikdy neměl (83 let )není to zbytečné, stačila by dieta ?děkuji za odpověď .Halberštátová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze 5,9. Hodnoty glykémie

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Diskuze

V diskuzi HLADINA BILIRUBINU A CRP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,chci se zeptat jestli je to hodně vysoká hladina bilirubinu když mám celkoví 50.6 a CRP mám 55.4 .Posílají mě ležet do nemocnice,ale já tam nechci je nutná hospitalizace?Bolí mě břicho v podbříšku,zítra jdu na ultrazvuk břicha.Děkuji za odpověď,s přáním pěkného večera Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den, mám hladinu bilirubinu 50.6 a CRP 55 je to něco vážného a je nutná hospitalizace?Bolí mě v podbříšku chvílema nesnesitelně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Chemický rozbor moče normy

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Při glykemii nad 17 mmol/l se nedoporučuje pohyb – cvičení, běhání. Je důležité zvýšit pitný režim a upravit inzulinový režim. Není dobré nechávat hodnoty glykemie dlouhodobě vyšší, neboť mají nepříznivý vliv na organismus.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Normální hodnota glykemie, tedy glukózy v plazmě žilní krve, je do 5,6 mmol/l (milimolů na litr), zvýšená hodnota je 5,6–7,0 mmol/l, při hodnotách nad 7,0 mmol/l se jedná o diabetes mellitus (cukrovku). Ovšem pozor, toto měření je nutné opakovat minimálně dvakrát a v různých časových intervalech. Všechny hodnoty nad 5,6 mmol/l nalačno lze považovat za zvýšení glykemie. Hyperglykemie dosahující hodnot nad 15–20 mmol/l je nutno řešit neodkladně.

Dlouhodobý cukr: Hladina dlouhodobého cukru (HbA1c) by měla být alespoň pod 53 mmol/mol, ideálně pod 48 mmol/mol, jako mají lidé bez diabetu. U některých pacientů (pokud se léčí se srdcem nebo mají vyšší riziko hypoglykemií) může být individuálně stanovena hladina vyšší, obvykle kolem 60 mmol/mol.

Diabetes mellitus může být diagnostikován třemi různými způsoby:

  1. přítomnost klasických příznaků cukrovky + náhodná glykemie ≥ 11,1 mmol/l
  2. glykemie nalačno ≥ 7,0 mmol/l
  3. glykemie ve 120. minutě oGTT ≥ 11,1 mmol/l

Glykemie mezi 5,6 a 6,9 mmol/l (takzvaná hraniční glykemie nalačno) vyžaduje vyšetření pomocí oGTT (orálního glukózového tolerančního testu). Hodnota 6,7 mmol/l může signalizovat takzvaný prediabetes, který za určitých podmínek lze léčit jako diabetes mellitus nasazením metforminu, což je lék první volby.

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monja.

Jak vysoká je hladina purinů u vlašských ořechů ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

100 gramů vlašských ořechů obsahuje 25 mg kyseliny močové. Jde o nízkou hodnotu, proto vlašské ořechy patří mezi vhodné potraviny pro nemocné dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Hyperglykemie

Hyperglykemie (i hyperglykemie) je definována jako zvýšení glykemie nad normu. Za normální hodnoty u zdravých osob nalačno je považováno rozmezí 3,5–5,5 mmol/l. U diabetiků se za optimální hladinu glykemie (ke které směřuje terapeutická intervence) nalačno považuje rozmezí 4–6 mmol/l, rozmezí 6–7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a nad 7 mmol/l je neuspokojivá hladina glykemie. Hodnoty glykemie po jídle rostou u zdravých osob i u diabetiků a norma pro stavy po jídle je tedy vyšší. U diabetiků je většinou často zvýšená glykemie jak nalačno, tak po jídle a po jídle trvá zvýšení glykemie déle než u nediabetiků. Výrazná hyperglykemie může diabetika ohrozit porušením acidobazické rovnováhy organismu (ketoacidóza), mírnější, ale dlouhotrvající hyperglykemie zvyšuje riziko rozvoje pozdních komplikací diabetu.

Mezi klinické projevy hyperglykemie patří:

  • žízeň, sucho v ústech a s tím spojené nadměrné močení;
  • někteří lidé také cítí velký hlad nebo vidí rozostřeně;
  • močí tělo spolu s vodou ztrácí minerální látky;
  • dlouhotrvající hyperglykemie přispívá k narušení funkce tělesných struktur, které mají za příčinu vznik chronických pozdních komplikací diabetu – sem se řadí diabetická retinopatie (poškození cév vyživujících sítnici oka), diabetická nefropatie (poškození cév obalujících glomeruly ledvin), diabetická neuropatie (poškození funkce autonomní nebo senzorických nervů), diabetická makroangiopatie (poškození velkých cév) a syndrom diabetické nohy.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vēra.

Zdravím,
Hodnota mého cholesterolu je 5,2. Je mē 67 let. Jakou správnou hodnotu bych měla mít? Děkuji.
Suchanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zdravá hladina cholesterolu není závislá na věku. Po dosažení dospělosti je zdravá hladina maximálně 5,2 mmol/l po celý zbytek života pro všechny. Váš cholesterol je tedy zdravý, ačkoliv jeho hodnota je rovna horní hranici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

U zdravého člověka

U zdravých lidí se hladina krevního cukru (glykémie) může pohybovat v průběhu 24 hodin v rozmezí hodnot 3,5 až 6,6 mmol v 1 litru krve. Fyziologické rozmezí je 4,0 až 5,5 mmol v 1 litru krve. Mírné zvýšení (k hodnotě 6,0) nemusí znamenat onemocnění touto chorobou, může být důsledkem vrozených projevů organismu. Pokud zná ošetřující lékař hodnoty glykémie i z dřívější doby a může srovnávat, je schopen říci, zda se jedná o možnou poruchu, nebo jde o normální stav. Ve většině případů však hodnoty z mládí nezná, a proto v takovém případě může nalezené hodnoty klasifikovat jako diabetes nebo minimálně jako prediabetes. V každém případě je žádoucí průběžné lékařské sledování.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.

Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín c ovlivňuje hodnotu glukometru

Glykemie po jídle

Postprandiální glykemii lze jednoduše přeložit jako hladinu krevního cukru po jídle (kromě ní se rozlišuje ještě glykemie nalačno). Ukazuje se, že hodnota postprandiální glykemie má na osud pacienta s diabetem možná větší vliv než glykemie nalačno. Navíc díky tomu, že jíme minimálně třikrát denně, trávíme v postprandiálním stavu hodně času.

Zvýšená postprandiální glykemie zvyšuje u pacientů riziko vzniku srdečního infarktu a celkově zhoršuje jejich životní prognózu. Cílem je hladiny glykemie co nejdříve srovnat na zdravé hodnoty a tam je udržet. Postprandiální glykemie je důležitá i v momentě diagnostikování diabetu. Existuje asi 20 procent osob, které mají glykemii nalačno normální, ale glykemii po jídle zvýšenou. Pokud tito pacienti lékařům uniknou, mohou žít řadu let bez příznaků diabetu, ale nakonec skončí se závažnými komplikacemi.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Vysvětlení hodnot

I zdravý člověk má po jídle zvýšenou hladinu krevního cukru. Rozdíl mezi ním a diabetikem je v tom, jak se jeho tělo s touto situací dokáže vypořádat. U zdravého člověka dojde velmi rychle k úpravě hodnot krevního cukru do normálu, zatímco tělo pacienta s cukrovkou to nedokáže.

Pokud diabetik nesníží zvýšenou hladinu glykemie, ohrožuje sám sebe, celé tělo, všechny svoje orgány. Kvůli cévním komplikacím si navíc zbytečně zkracuje život. Proto se všichni diabetici musí léčit. Každý diabetik má svůj léčebný plán a režim, sestavený individuálně na základě svého zdravotního stavu a závažnosti onemocnění. Všichni diabetici mají ale společné to, že musí udržovat hladiny své glykemie co nejblíže normálním hodnotám.

  • Hladina cukru v krvi 6: jedná se o lehce zvýšenou hladinu cukru.
  • Hladina cukru v krvi 8: tato hodnota již signalizuje onemocnění cukrovkou. Vyskytuje se, když slinivka břišní tvoří málo inzulinu nebo když netvoří žádný inzulin, případně když inzulin je produkován, ale tělo na něj nereaguje. Potom se cukr v krvi nedovede spálit.
  • Hladina cukru v krvi 10: může se jednat o přechodnou nediabetickou hyperglykemii, například při stresových situacích, při akutním infarktu myokardu nebo náhlé cévní mozkové příhodě, při operacích nebo traumatu. Obvykle ustupuje během jednoho týdne.
  • Hladina cukru v krvi 12: glykemie zvýšená nad referenční rozmezí se označuje jako hyperglykemie. Je základním projevem diabetu mellitu.
  • Hladina cukru v krvi 15: může se jednat o počáteční stav hyperglykemie.
  • Hladina cukru v krvi 20: tato hodnota značí hyperglykemii.
  • Hladina cukru v krvi 30: tato hodnota vyžaduje hospitalizaci.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka

Jak si vysvětlit naměřené hodnoty

Cukrovka se posuzuje dle naměřených hodnot. Svou glykemii včetně té postprandiální by si měl pacient sledovat sám. Takovému postupu se říká selfmonitoring, což znamená pravidelné měření glykemie glukometrem u sebe sama. Rozhodně nestačí provést jedno měření za den. Představu o celodenním vývoji glykemie si lze relevantně utvořit jen tehdy, pokud se pacient měří sedmkrát až osmkrát denně.

Zdroj: Hodnoty glykémie

Hladina cukru v krvi

Je důležité, abyste měli hladinu glukózy v krvi pod kontrolou, protože příliš vysoká hladina cukru po dlouhou dobu zvyšuje riziko rozvoje komplikací diabetu.

Komplikace diabetu jsou nepříjemné zdravotní problémy, které zahrnují:

  • Nemoc ledvin;
  • Poškození nervů;
  • Onemocnění sítnice;
  • Srdeční choroba;
  • Mrtvice.

Tento seznam problémů může vypadat děsivě, ale hlavní bod, který je třeba poznamenat, je, že riziko těchto problémů lze minimalizovat dobrou kontrolou hladiny glukózy v krvi. Malá vylepšení mohou znamenat velký rozdíl, pokud zůstanete oddaní a budete tato vylepšení udržovat po většinu dní.

Zdroj: Glykémie 1h po jídle

Převod mmol/l na mg/l

Ve většině států světa se glukóza standardně měří v jednotkách mmol/l. V USA, Japonsku, Německu, Polsku či Itálii se dosud používá jednotka mg/dl. Chcete-li převést jednotky mezi sebou, vydělte hodnotu glykemie v mg/dl číslem 18 (nebo vynásobte 0,055) a získáte hodnotu v mmol/l.

Jak na to:

Hodnota glykemie v mmol/l se vynásobí číslem 18 (nebo vydělí 0,055), výsledná hodnota glykemie pak bude v mg/dl.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Hladina cukru v kapilární krvi – tabulka

  • Glykemie mmol/l (zdravý člověk) mmol/l (diabetik)
  • Nalačno a před jídlem < 6,0  > 7,0
  • Dvě hodiny po jídle < 7,8  > 11,1

Norma hladiny cukru v kapilární krvi nalačno je < 5,6 mmol/l. Pokud je koncentrace cukru v krvi na zdravé úrovni (asi mezi 80 a 105 mg glukózy na 100 ml krve), jsou mozek a nervy energií dobře zásobeny. Když klesnou hodnoty na 60, 70 mg na 100 ml krve nebo ještě hlouběji, náš organismus reaguje nejprve únavou, vnitřním napětím a nedostatkem chuti k čemukoliv. Čím více se koncentrace cukru sníží, tím horší budou příznaky: dostaví se nervozita, depresivní nálady a stavy strachu. Nezřídka sáhneme po něčem sladkém – ženy častěji, protože disponují menšími rezervami glukózy než muži. Jenomže cukr obsažený například v čokoládě se rychle odbourává. Hladina krevního cukru se zvedne, kratičkou dobu se cítíme lépe, ale pak zase hladina cukru klesne na ještě hlubší hodnotu než dříve a příznaky se ještě zhorší.

Zdroj: Fyziologická hladina cukru v kapilární krvi


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP