Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

JAK ZVYŠIT HLADINU PROGESTERONU

OBSAH

Kortizol a antikoncepce

Kortizol je hormon tvořený kůrou nadledvin. Ovlivňuje látkovou přeměnu cukrů, tuků, bílkovin, tlak krve a imunitní systém. Jeho tvorba a vylučování podléhá regulaci z vyšších oblastí mozku (mezimozek, podvěsek mozkový). Produkce kortizolu v nadledvině je silně stimulována adrenokortikotropním hormonem (ACTH), který je tvořen podvěskem mozkovým. Hladina kortizolu v krvi se v průběhu dne mění, nejvyšší je dopoledne, nejnižší v noci. Nadprodukce kortizolu se projeví klinickými příznaky známými pod názvem Cushingův syndrom.

Hlavním substrátem pro tvorbu kortizolu je cholesterol. Mimo něj ale tělo využívá pro stejné účely i pregnenolon. Ten slouží jako prekurzor i pro další hormony včetně progesteronu, estrogenu, testosteronu či DHEA. Ukazuje se, že v okamžiku, kdy je stres trvalý neboli chronický, tělo vrhne všechny své zdroje na syntézu kortizolu a na ostatní hormony jaksi zapomene. To vede k nerovnováze hormonálního systému, který se může u žen projevit například postmenstruačním syndromem, fibroidními tumory, endometriózou a rakovinami reprodukčních orgánů, včetně rakoviny prsu. U ženy užívající hormonální antikoncepci jsou případné problémy s kortizolem asi tím nejmenším zlem, kdy dochází ke zvýšené hladině kortizolu. Zvýšená hladina kortizolu způsobuje rozpad svalových buněk a snížení kvality kostní hmoty. Čím vyšší je hladina kortizolu, tím nižší je hladina testosteronu. Kortizol je prostě zabiják testosteronu. S tím souvisí i problém s libidem. Ve stresové situaci jde v první řadě o záchranu sebe sama a tělo poslechne příkaz a doslova vypíná program zvaný sexuální apetit. Funkce reprodukčního systému se snižuje, dochází k dočasné neplodnosti, v nejhorších případech to může vést až k vyvolání potratu.

Zdroj: Vliv antikoncepce na hladinu kortizolu

Poradna

V naší poradně s názvem UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chtěla jsme se zeptát jestli se při utrogestanu přibírá Na váze nikde se to nemůžu dočíst

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Utrogestan je zdrojem progesteronu a ten, pokud je dodáván do ženského těla s již normální hladinou progesteronu, může způsobit přibírání na váze. Moc progesteronu vede k přibírání na váze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Utrogestan

Co zvyšuje hladinu cukru v krvi

V prvé řadě zvyšuje hladinu cukru v krvi sedavý způsob života. Dále je to častá konzumace potravin s vysokým GI, patří sem například pečivo z bílé mouky, hranolky, sladkosti, slazené snídaňové cereálie či rozvařená rýže. Tyto potraviny zvyšují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění a podporují ukládání tukových zásob, což jsou rizikové faktory i pro rozvoj diabetu. Brzy po jídle se totiž znovu dostaví hlad – jednoduše proto, že rychlý nárůst glykemie po konzumaci potravin s vysokým GI vyvolá rychlou akci inzulínu, který hladinu glukózy pohotově sníží, a tělo získá dojem, že je třeba ji opět rychle doplnit, nejlépe konzumací něčeho pořádně sladkého.

Zdroj: Kysané zelí a cukrovka

Diskuze

V diskuzi 25 TIPŮ, JAK ZVÝŠIT TESTOSTERON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Dalších 25 tipů, jak zvýšit hladinu testosteronu přírodní formou můžete najít zde: www.primulus.cz/25-t…

PRIMULUS - přírodní doplněk stravy na podporu hladiny testosteronu v těle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze 25 tipů, jak zvýšit testosteron

Jak zvýšit hladinu progesteronu

  • rakytníkový olej – prospěšný nejen pro ženy v menopauze
  • brutnákový olej – vhodný mimo jiné i na nepříjemné přechodové potíže
  • extrakt ze sojových klíčků
  • drmek neboli mnišský pepř (plod) – působí jako některé ženské hormony (stabilizace hladiny hormonů, návaly) – obsahuje hormonálně účinné látky
  • kontryhel – je to ženská bylinka, která je použitelná v kterémkoliv věku ženy a u menopauzy pomáhá s problémy (vhodná k užívání ještě před menopauzou jako prevence)

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SI PORADIT SE DNOU A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel P. Dohnalová.

Může hladovění ovlivnit a zvýšit hladinu kyseliny močové?

Děkuji za vyjádření
PD

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hladovění zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Hladovění není zdravé i v mnoha dalších ohledech. Zmírnit tvorbu kyseliny močové při hladovění se dá pravidelným pitím jedné sklenice čisté vody každou hodinu po celou dobu, kdy jste vzhůru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsahují doplňky Omega 3 kyselinu močovou?

Jak zvýšit přirozeně hladinu testosteronu

I když terapie testosteronem zahrnující používání léků na předpis (může být aplikována pouze lékařem) pracuje efektivně na zvýšení mužského hormonu, způsobuje spoustu nežádoucích účinků, proto se mnozí ptají, jak zvýšit hladinu testosteronu přirozeným způsobem.

Zdroj: Potraviny na zvýšení hladiny testosteronu

Diskuze

V diskuzi 8 POTRAVIN PRO VYŠŠÍ TESTOSTERON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Díky za článek

Dalších 8 potravin pro zvýšení hladiny testosteronu můžete najít ZDE: www.primulus.cz/8-po…

Více tipů a rad jak zvýšit přírodně hladinu testosteronu můžete najít na www.primulus.cz/blog

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze 8 potravin pro vyšší testosteron

Progesteron v těhotenství

Progesteron udržuje těhotenství a vyskytuje se v druhé fázi cyklu po ovulaci, ale přímo k otěhotnění nepomáhá. Nízká hladina progesteronu brání uhnízdění vajíčka. Vysoká hladina progesteronu v závěru ovulace zabrání dozrávání dalšího vajíčka. Pokud chce žena otěhotnět, může užívat progesteron až na konci folikulární fáze, to je od 14. dne cyklu.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽIT LIBIDO U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Knejpová.

Zdravím,
potřebuji pomoc.Partner o sex nestojí,já ano,on moc pracuje,já vůbec,mám invalidku.Opustit ho nechci a masturbovat také ne.Potřebuji se zbavit chuťi na sex.Poraďte,prosím,nějaké medikamenty?
Děkuji Knejpová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na snížení chuti na sex u žen se nejčastěji používá aplikace progesteronu a to buď injekčně a nebo pomocí implatnátu, ze kterého se hormon postupně uvolňuje. Nejlepší cesta, jak bezpečně snížit svojí chuť na sex bude porada se svým gynekologem, který pro vás vybere nejbezpečnější způsob.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížit libido u ženy

Progesteron v potravinách

Menší množství přírodního progesteronu najdeme i v potravinách, jako jsou brambory, rýže, pšenice, kvasnice, kapusta.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Dobrý den, také děkuji za Vaši reakci na dotaz dámy výše uvedené na Mirenu a Levonogestrel. Je to sajrajt. Mám dva měsíce vyzazeno a tělo zatím ještě spí. Hormonální hladiny estrogen-progestron jsou nadále rozhozené v neprospěch progesteronu. Tak doufám, že do půl roku se tělo začne dávat do pořádku.

Zdroj: diskuze Mirena

Injekce s progesteronem

AGOLUTIN INJ 5X2ML/60MG: Léčivou látkou tohoto přípravku je progesteronum 30 mg v 1 ml olejového roztoku. Pomocnými látkami jsou benzylalkohol, benzyl-benzoát, olej na injekci. AGOLUTIN je hormonální přípravek, který obsahuje léčivou látku progesteron. Progesteron je přirozený hormon s důležitými fyziologickými funkcemi. AGOLUTIN se používá při nedostatečné produkci progesteronu žlutým tělískem vaječníků, při nedostatečné funkci menstruačního cyklu nebo při dysfunkčním děložním krvácení. V těhotenství pak při nedostatečné produkci progesteronu, k udržení těhotenství v případě opakovaného, respektive hrozícího potratu. Dále se používá při premenstruačním syndromu. Diagnosticky se využívá na progesteronový test při nedostatečné produkci progesteronu žlutým tělískem vaječníků, k vyvolání krvácení a rychlého odloučení děložní sliznice.

Zdroj: Progesteron

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÍ TESTOSTERONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Dobrý den, chodím na brigádu kde těžce fyzicky pracuji, tím myslím že když příjdu domů nejsem schopen cvičit a nebo bych po cvičení nebyl v práci schopen podat dostatečný výkon, stačí to nebo bych se měl snažit cvičit jestli chci hladinu testosteronu zvýšit? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zvýšení testosteronu

Příznaky nedostatku

Progesteron se tvoří mimo jiné ve žlutém tělísku, zvýšené FSH je odrazem snížené produkce progesteronu. FSH je folikuly stimulující hormon. Fyziologická množství progesteronu jsou nutná, aby estrogen mohl pracovat správně. Na začátku menopauzy jsou ženské návaly horka nejčastěji způsobeny právě nedostatkem progesteronu, s čímž je spojen i nedostatek estrogenu. Nedostatek progesteronu vede i k tomu, že estrogen není efektivní.

Pojmem luteální insuficience se označuje nedostatečnost žlutého tělíska. Jedná se de facto o zkrácení druhé fáze menstruačního cyklu. Příčinou může být narušená folikulogeneze, to je zrání folikulů, a tím pádem vznik vadného žlutého tělíska, které produkuje nedostatek progesteronu nutného k vytvoření a udržení kvalitní děložní sliznice potřebné k uhnízdění oplozeného vajíčka. Klinicky se luteální insuficience většinou projeví premenstruačním „špiněním“ nebo zkrácením menstruačního cyklu. Pokud je luteální insuficience chronická, může být příčinou neplodnosti nebo opakovaného potrácení v raném stadiu těhotenství. „Fyziologicky“ se může objevit v prvním cyklu po ukončení kombinované hormonální antikoncepce nebo v prvním cyklu po potratu. Luteální fázi cyklu lze prodloužit podáním hormonů – progesteronu.

Estrogenová převaha poklesem progesteronu se nevyskytuje jenom u žen v období klimaktéria, ale nacházíme ji čím dál tím víc i u mladších žen v reprodukčních letech, u mužů i dětí.

Léčebný program na úpravu hormonální rovnováhy by měl být vysoce individuální a sestavený zkušeným naturopatem, který zajistí, aby pacientce byla předepsaná pro ni specifická množství, kombinace a terapeutická kvalita přírodních doplňků, a aby nedošlo k jejich vzájemné interakci nebo interakci s dalšími léky, které pacientka užívá.

Pokud přirozený progesteron chybí, pak estrogen v těle převládá. Nečastější příznaky a rizika dominance estrogenu jsou:

  • nepravidelná menstruace
  • silná menstruace
  • PMS, premenstruační syndrom
  • endometrióza a fibroidy dělohy
  • zvýšená citlivost prsou
  • podrážděnost a výkyvy nálad
  • poporodní deprese

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem GURMAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bibiána Tóthová.

Môže Diamizin u niekoho zvýšiť hladinu cukru.Beriem tento liek v decembri mi znížil cukor na 5,75 , brala som 1 tabletku na deň.Teraz pri kontrole mi namerali hodnotu 7,99 a brala som 3 tabletky na deň.Hneď mi lekárka nasadila lieky na diabetes.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doplňky stravy jsou účinné jako počáteční léčba. Pokud se váš stav s diabetem zhorší, tak již jejich vliv nestačí. Je dobře, že chodíte takto často na kontrolu. Alespoň se včas odhalí podobné nedostatky v léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék gurmar

Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi na delší dobu

Základem úpravy a stabilizace hladiny krevního cukru je zdravá strava s vysokým podílem vlákniny, aby se glukóza uvolňovala pomaleji. V kombinaci zdravé stravy s konzumací přírodních pomocníků dochází k významnému synergickému efektu. Nejenom že snížíte zvýšenou hladinu cukru, ale zároveň také budete účinně hubnout.

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Duchoňová.

Dobrý den, mám zvýšenou hladinu kys. močové. Dr. mně předepsala Purinol, prý to žádnou dietou nesnížím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšená kyselina močová je následkem nedostatečné funkce ledvin. U některých lidí ledviny nedokáží vyloučit dostatečné množství kyseliny močové, i když se dodržuje purinová dieta. Pokud vám lékař řekne, že dietou není možné kompenzovat úrovně kyseliny močové, je to i váš případ. Ovšem dieta zůstává vhodná i pro vás. Lék Purinol pomůže vašim ledvinám vyloučit potřebné množství kyseliny močové, ale když budete jíst mnoho jídla bohatého na puriny, tak budete muset užívat více Purinolu a nebo na to nebude vůbec stačit a váš stav se může zhoršovat. Rovněž platí: větší množství Purinolu = častější a výraznější nežádoucí účinky tohoto léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Progesteron a akné

Hormonální akné může být vyvolána za určitých podmínek spojených s náhlými změnami v hormonálním stavu. Například akné během těhotenství nebo akné po potratu, protože gynekologie a akné u žen jsou vzájemně propojeny. Někdy vyvolávají akné hormonální poruchy vaječníků nebo štítné žlázy. Akné v těhotenství je poměrně běžný jev, protože probíhají hormonální změny, a to zvýšení hladiny progesteronu. Akné může přetrvávat po porodu i v době kojení, protože během tohoto období se hormonální rovnováha liší od té obvyklé.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem TESTOSTERON TABLETY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Cvičím a rád bych si zvýšil hladinu testosteronu, poradíte mi které tablety na testosteron si mám koupit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Testosteron je hormon, který se vyrábí v našem těle a není možné ho přímo do těla v této formě dodávat ani tabletami a ani injekcemi. Jediná možnost, jak zvýšit hladinu testosteronu je utlumit látky, které regulují, respektive brzdí jeho výrobu v nadledvinkách. Nejběžnější způsob, jak zvýšit sekreci testosteronu v těle je užívat tablety, nebo spíše kapsle s extraktem z bulharské rostliny Tribulus Terrestris. Pokud Kamile skutečně tvrdě cvičíš, tak můžeš Tribulus Terrestis brát v dávce třikrát vyšší, než je doporučená na obalu výrobku, jinak se bere v doporučených dávkách od výrobce. Pro skutečné zvýšení testosteronu v krvi je třeba užívat Tribulus Terrestris alespoň 3 týdny! Bere se v cyklech 4-5 týdnů užívat a pak na 3 týdny vysadit a pak zase hned znovu opakovat užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Testosteron tablety

Léky na nízký krevní tlak. 

Existuje několik léků, ať už použitých samostatně nebo společně, které můžou být použity k léčbě nízkého krevního tlaku, ke kterému dochází při vstávání, tak zvaná ortostatická hypotenze. Na léčbu nízkého krevního tlaku při vstávání je například často používán lék  fludrocortison.  Fludrocortizon je k dostání v balení po 100 tabletách a je částečně hrazen ze zdravotního pojištění. Aktuální cenu, respektive výši doplatku na lék fludrocotison, je možné zjistit tady: fludrocortison cena. Lék fludrocortizon pomáhá zvýšit krevní objem, což má za následek zvýšení krevního tlaku, ovšem za předpokladu, že se nerozšíří cévy. Pro zabránění rozšíření krevních cév se používá lék s účinnou látkou midodrine (například Gutron). Gutron na stálo zvýší hladinu krevního tlaku u lidí s chronickou ortostatickou hypotenzí. Léčivá látka midodrine zvyšuje krevní tlak tím, že omezí schopnost krevních cév se rozšířit, což vede ke zvýšení krevní tlaku. Lék Gutron není hrazen z veřejného zdravotního pojištění a celou jeho cenu doplácí pacient.

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Co je to progesteron

Progesteron je steroidní ženský pohlavní hormon, který se vytváří především ve žlutém tělísku vaječníků. V období těhotenství je progesteron produkován též placentou. Dále se v malé míře tvoří i v kůře nadledvin či u mužů ve varlatech. V období klimakteria produkce progesteronu klesá. Progesteron navozuje sekreční fázi menstruačního cyklu, podporuje růst děložní sliznice po ovulaci. Nedojde-li k oplodnění vajíčka, tvorba tohoto hormonu ustane a dojde k menstruačnímu krvácení. Naopak pokud žena otěhotní, progesteron zastavuje menstruační cyklus, navozuje vývoj mléčné žlázy, zvyšuje množství hlenu v děložním hrdle (ochranná zátka) a tlumí (předčasné) kontrakce dělohy. Na rozdíl od estrogenu však nemá vliv na vývoj pohlaví plodu.

Zdroj: Progesteron

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Dodržujte svědomitě jak tréninkový, tak stravovací program.

Pokud vynecháváte jídla, vede to k zvýšení hladiny kortizolu. Pokud jídlo nahradíte kofeinovým nápojem, hladinu kortizolu tím také zvýšíte. Menší a častější porce jídel mají také vyšší termogenní efekt (postprandiální termogeneze), než když jíte zřídka a větší porce. Častější a menší porce jídel jsou spojeny s nižší produkcí kortizolu, což vede k vyššímu odbourávání tuků, větším pokrokům při tvorbě svalové hmoty a zároveň k vyšší úrovni energie.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži

Zvyšujte svoji hladinu antioxidantů!

Těžký trénink vytváří volné radikály, které kromě jiného poškozují i svalovou tkáň. Volné radikály jsou příčinou zánětlivých procesů a urychlují odbourávání aminokyselin - ztrátu svalů. Pokud je tělo vystaveno zánětům, zvyšuje produkci kortizolu. Díky antioxidantům se tyto nepříznivé procesy vyvolané volnými radikály potlačují. Nejúčinějšími antioxidanty, které mají přímý vliv i na snížení hladiny kortizolu jsou především Omega 3 mastné kyseliny a vitamín C. Omega 3 mastné kyseliny jsou nejlepší jako rybí tuk získaný z těl arktických ryb, zejména lososů. Vitamín C pak nejlépe účinkuje prostřednictvím kapslí s dlouhodobým uvolňováním. Také hořká čokoláda snižuje stres a tím snižuje i hladinu kortizolu, přičemž na toto snížení stačí již jen 40 gramů hořké čokolády.

Zdroj: Jak snížit hladinu kortizolu při zátěži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP