Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

OBKLAD Z KOSTIVALU

OBSAH

Kostival lékařský je vytrvalá statná bylina dosahující maximálně 130 cm výšky. Lodyha kostivalu je přímá, chlupatá a v horních oddílech větvená. Bělavý oddenek volně přechází na větvený kořen. Listy jsou podlouhlé, střídavé, vejčitě kopinaté, z rubové strany žilnaté, na povrchu chlupaté a zužující se směrem k řapíku. Květy jsou uspořádané ve dvojvijanech s načervenalými až fialovými okvětními lístky, které se objevují v rozmezí od května do července. Plodem kostivalu lékařského je tvrdka obsahující čtyřdílný semeník se čtyřmi nažkami.

Zdroj: List kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Nebezpečí kostivalu

Kostival by se měl užívat zevně, protože obsahuje alkaloidy, které mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus. Na druhou stranu není v souvislosti s kostivalem lékařským popsán ani jeden takový případ.

Upozornění: Chcete-li rostlinu užívat vnitřně, rozhodně ne ve větším množství a déle než 10 dní.

Zdroj: Kostivalový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Výplachy úst tinkturou z kořenu kostivalu udrží zdravé a pevné dásně a tím i pevné krčky zubů. Je tedy velmi prospěšné použít kostival na zuby v případě paradontózy. A jak si doma připravíte z kořenu kostivalu tinkturu na zuby, zde je návod.

Nakrájený a očištěný kořen kostivalu vložíme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, a zalijeme ho 9 díly 38 - 40% žitné vodky, slivovice, režné nebo jiného alkoholu v této síle. Pak to dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní na slunce nebo k topení. Občas protřepeme. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček přes filtrační papír a popíše se názvem a datem, abyste to později poznali, protože nejlepší je tinkturu nechat uležet nejméně dva roky, protože pak je ještě účinnější a ještě mazlavější. POZOR! Kořen kostivalu nesmí přijít do styku s kovem, takže při čištění a krájení kořenu kostivalu používejte keramícké nože a škrabky!

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Dostupné výrobky s kostivalem

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Zejména se vyrábí z listů a kořenů kostivalu. Doporučuje se používat výrobky vyrobené jen z listů kostivalu. Ujistěte se, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Velmi účinné jsou obklady na pohmožděné a unavené svaly. Postup je velmi jednoduchý: hadřík namočený v bylinném čaji, v tinktuře nebo oleji umístěte na postiženou oblast. Kůže pohlcuje hojivé vlastnosti tekutiny, které tak pronikají do postižené oblasti. Obklady lze aplikovat teplé nebo studené. Teplé obklady jsou relaxační, pomáhají snižovat svalovou sílu a přivádí do dané oblasti více krve. Studené obklady zpomalují cirkulaci, pomáhají snížit krvácení a bolest v postižené oblasti.

Tinkturu z kořene kostivalu je dobré mít v domácí lékárničce. Je výborným pomocníkem při úrazech, zlomeninách, pohmožděninách, zánětech žil a šlach.

Zdroj: Kostivalový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Malíková.

Prosím poraďte, je lepší použít kořen, nebo listy k výrobě masti?? Děkuji za odpověď Malíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na výrobu kostivalové masti je nejlepší kořen kostivalu. Pozor ale při jeho zpracování, nesmí přijít do styku s ocelí takže použijte keramický nůž.

Zdroj: diskuze Výroba kostivalové masti

Příprava kostivalové masti

Domácí výroba mastí je populární téma, proto zde přinášíme i návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim, jak jsme se již zmínili výše.

Důležité upozornění:

  • Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění používejte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Poradna

V naší poradně s názvem OCTOVÝ ZÁBAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Klacansky.

Za jak dlouho bude vidět výsledek octového zabalu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Záleží na co chcete octový obklad použít. Například na léčbu křečových žil konzervativní terapií to trvá až 30 dní každodenního používání octového obkladu. Octový obklad na celulitidu bude mít efekt také nejméně za 30 dní. Okamžité účinky octového zábalu se dostaví při horečce nebo u zábalů na vlasy. Octový zábal na otoky bude efektivní u každého jinak, protože bude záležet na příčině otoků.

Zábaly z jablečného octa jsou známé po staletí a mají mnoho různých variací. Například přidáním skořice, mořské soli, medu nebo modrého jílu dostává octový obklad nové schopnosti. Vše je levné, bezpečné a běžně k dispozici, takže nic nebrání experimentování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Octový zábal

Projevy kostivalu v těle

Kostival zmírní vaše bolesti a podpoří regeneraci tkání a hojení ran. Léčivé účinky kostivalu pocítíte na svém těle, budete-li ho používat lokálně na rány, vředy, zlomeniny, modřiny, podlitiny, výrony a vyvrtnutí. Příjemnou úlevu vám přinese také čaj z listů, a to při vředech, silné menstruaci, průjmech, dlouhodobém kašli, angíně, revmatismu, bronchitidě a zánětech dásní.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Diskuze

V diskuzi ŠEDY ZÁKAL KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Zapletalová.

Prosím máte-li bylinky na léčení šedého zákalu nebo jinou bezoperační metodu na jeho léčbu, kapky napište prosím brzy šedý zákal u mne byl zjištěn před 4 měsíci,léčila jsem ostropeřcem čajem od pana otce Pleskače brala jsem semena ostropeřce 1 měsíc a půl zatím bez většího výsledku máte-li jiný vśledek lepší napište chci se vyhnout operaci.Co nejdřiv.
Pokud máte zkušenosti s operací a bifokálními čočkami napište.
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Kapu si asi tak 5 kapek odvaru z kopřivy do očí a lépe vidím. Chci zkusit i obklad z švédských kapek na víčka. Ale zatím mám vyzkoušenou tu kopřivu.

Zdroj: diskuze Šedy zákal kapky

Možná rizika kostivalu

Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, které poškozují játra, a vysoké dávky užívané dlouhodobě mohou způsobit až jejich rakovinu. Kostival by se neměl užívat déle než 10 dní, aby se alkaloidy stihly odbourat a vyloučit z organismu.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Diskuze

V diskuzi OCTOVÝ OBKLAD NA NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Bureš.

dobrý den chtěl bych se zeptat jaký časový odstup by měl být mezi octovými obklady?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Pokud trpíte na otoky tak octové obklady jsou k ničemu, chce to řešit příčinu. Vyzkoušejte například odvodňovací výrobky.

Zdroj: diskuze Octový obklad na na otoky nohou

Z čeho je kostivalová mast vyrobena?

Kostival obsahuje látky, které pomáhají regenerovat pleť, včetně alantoinu, rozmarýnové kyseliny a taninu. Jak jsme již zmínili, kostival však také obsahuje jedovaté sloučeniny zvané pyrrolizidin alkaloidů.

Dostupné formy kostivalu

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Nejčastěji jsou vyráběny z listů a kořenů kostivalu, doporučuje se používat raději výrobky z listů kostivalu. Také se ujistěte, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Jak často a jakým způsobem tinkturu používat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tinkturu z kořene kostivalu pomocí vatičky aplikujeme na zubní krčky třikrát týdně, ale i častěji, podle potřeby problému s krčky.

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Recept na přípravu obkladu z kostivalu

Ingredience: 1 čerstvý kořen kostivalu, 1 středně velký oloupaný brambor, gáza

Postup: Čerstvě vykopaný kořen najemno nastrouhejte, přidejte 1 najemno nastrouhaný brambor. Promíchejte a vytvořenou směs dejte na gázu a přiložte na bolavé místo.

Zdroj: Kostivalové obklady

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den potřeboval bych poradit je mi 17 a prez noc mě začalo bolet vedle oka směrem k uchu když se toho dotknu tak to začne bolet včera to aspon trochu vypadalo k světu ale dneska mám dost nateklé víčko jenom levé pravé je v pohode
Tak kdyby někdo věděl co a tím tak bych byl rád

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady pomůže jedině vyšetření v ambulanci dorostového lékaře a popřípadě snímek hlavy z rentgenu. Může to být infekce oka, zubu a nebo alergická reakce, přičemž každá z těchto příčin vyžaduje odlišnou léčbu. Než se dostaneš k lékaři, tak si na postižené místo přikládej ledový obklad. Ledový obklad se udělá z mokrého kapesníku umístěného do igelitového sáčku, který se dá zmrznout do mrazáku. Po zmrznutí se i s igelitem zabalí do čisté suché utěrky a přiloží se na postižené místo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní víčko

Tinktura

Postup: Vyryjte několik kořenů kostivalu, omyjte je ve vodě a postrouhejte. Slupka kořene se nijak neodstraňuje, strouhá se i s ní. Vzniklou kaši dejte do skleněné nádoby či sklenice a zalijte lihem tak, aby byl veškerý materiál pod hladinou lihu, a dobře uzavřete. Sklenici postavte na parapet a nechte aspoň 3 týdny louhovat. Potom přeceďte přes plátno či sítko a výslednou tinkturu skladujte ve skleněné láhvi.

Pokud máte nějakou pohmožděninu, můžete čerstvý postrouhaný kořen přímo přikládat na postiženou tkáň (vyvrtnutý kotník, namožené šlachy, bolavé svaly, zlomeniny, modřiny). Pozor, nepřikládejte na porušenou kůži, tedy ne do otevřených a krvavých ran.

Zdroj: Kostivalový obklad

Co se sbírá u kostivalu?

Z rostliny se používá kořen, který se sbírá na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim v září a říjnu. Rychle se omyje, rozpůlí a suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 °C. Droga je bez zápachu, má svíravou a nahořklou chuť. Na průřezu musí být bílá. Někdy se také používají listy. Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, jejich netoxické složky a allantoin.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Jak dlouho se nechává účinkovat

Obklad se nechává působit cca 30 až 40 minut po třech opakováních za sebou.

Zdroj: Octový obklad na otok

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina však obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné škodlivé látky z kostivalu se mohou vstřebávat do těla a hromadit se v něm. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Kostivalová mast

Popis kostivalu

Kostival je vytrvalá bylina původem z Evropy a části Asie. Roste na vlhkých půdách, má silný, chlupatý stonek a roste až do výšky 1 metru. Květy kostivalu jsou fialové, modré nebo bělavé, hustě uspořádané ve shlucích. Listy kostivalu jsou podlouhlé, tvar se často liší v závislosti na jejich poloze na stonku. Nižší listy jsou široké na základně a zúžené na koncích, zatímco horní listy jsou široké na středu a zúží se pouze na koncích. Vnitřní část kořene je černá a bělavá a plná šťávy. Kostivalové přípravky se vyrábějí nejen z listů, ale i z jiných částí rostliny. Mladé lístky kostivalu obsahují více jedované látky pyrrolizidinu alkaloidu než staré listy. Přípravky vyráběné z kořenů obsahují až 16násobek pyrrolizidinu alkaloidů.

Zdroj: Kostivalová mast

Kostival a kovový nůž

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP