Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

OKUSOVANI KŮŽE NA PRSTECH

OBSAH

Okusování kůže kolem nehtů

Okusování nehtů a kůže okolo nich je zlozvyk, který přispívá k tvorbě záděr. Víte, že tento zlozvyk má každý čtvrtý člověk? Když už se bez okusování nemůžete obejít, tak suchou kůžičku netrhejte. To je to nejhorší, co můžete udělat, protože si takto zaděláváte na celkovou sepsi organismu.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem BRNĚNÍ V NOCI NA PRSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Chci se zeptat mám neustále v noci brnění v prstech natykaji mi prsty a bolesti zad.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Změňte polohu, ve které spíte. Podložte si více hlavu a snažte se spát na zádech.

Zdroj: diskuze Brnění v noci na prstech

Záděra

Záděry jsou drobné trojúhelníčky měkké či suché kůže kolem nehtů. Záděra kromě toho, že není hezká na pohled, může být i vstupní branou infekce a péče o ni se nesmí zanedbat, protože následně vznikají bolestivé záděry a zánět. Zvláště pokud odstávající část okusujeme, může kromě infekce hrozit i sepse. Záděru způsobuje okusování nehtů, vysušená a dehydratovaná pokožka. Proto tento problém nejvíce trápí osoby se suchou kůží, které mají slabou ochrannou tukovou vrstvu. Dehydratovaná pokožka je bez vody a snadno se kvůli tomu loupe. Pak stačí jen nepatrně o cokoliv zadrhnout a vznikne záděra. Ke tvorbě suché kůže může například dojít častým kontaktem s papírem, ten totiž při dotyku s pokožkou odsává tuk. Na vině ale může být i špatná manikúra či nedostatek některých vitamínů a minerálů. Typické jsou záděry u dětí, a to především na palci.

Ranku, která vznikne po odstřižení, je vhodné ošetřit hojivým krémem či gelem s obsahem přírodních látek, nejlépe heřmánku či měsíčku lékařského. Měsíček lékařský je v tomto případě užitečný svým hojivým účinkem a hodí se právě při drobných poraněních kůže, mezi něž patří i záděra. Heřmánek lékařský zase působí antibakteriálně a protizánětlivě, čímž snižuje riziko vzniku infekce na místě odstřižené kůžičky. Výhodná je vzájemná kombinace výtažků z obou léčivých rostlin v jednom přípravku, dojde tím k rychlejšímu hojení rány, a navíc záděra tolik nebolí.

Zdroj: Co znamenají záděry na rukách

Poradna

V naší poradně s názvem FAKULTNÍ NEMOCNICE KARLOVO NÁMĚSTÍ KOŽNÍ AMBULANCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Tobiašová.

Dobrý den, prosím, dalo by se u Vás objednat na kožní ošetření? Potřebovala bych odbornou kožní pomoc. Praská mi kůže na prstech /ruky/ a je to velmi bolestivé. Děkuji za odpověď
Tobiašová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je telefonní číslo do kartotéky 224 966 740. Zavolejte a dohodněte se se zdravotní sestrou.

Zdroj: diskuze Fakultní nemocnice karlovo náměstí kožní ambulance

Bolest při rakovině kůže

V raných stadiích onemocnění se rakovina kůže neprojevuje žádnou bolestí. Většinou dochází ke změně tvaru znamének, která v dalších stadiích metastazují a způsobují problémy v postižených orgánech. Nejčastěji rakovina kůže ve vlasech postihuje starší ženy.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den, mohl bych také požádat o radu? Linku na nehtu z přílohy pozoruji již několik měsíců. Neuvědomuji si žádný mechanický naráz či požkození.

Předem děkuji za reakci.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na prstech ruky jsou tyto linky běžné. Stačí v noci mít ruku pod hlavou, delší dobu tlačit na nehet váhou hlavy a je to. Příčin je celá řada a společný jmenovatel je vždy zvýsený tlak na nehtovou ploténku. Nyní to nechte volně zmizet, bez jakékoliv podpůrné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Příčiny mravenčení a necitlivosti rukou

  • Přesezení – tlak na nerv
  • Dlouhý spánek – přeležení
  • Chlad
  • Krční spondylóza (deformace krční páteře) – postiženy pouze horní končetiny, další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo pohledu vzhůru
  • Syndrom karpálního tunelu – postiženy pouze ruce, symptomy jsou horší v noci, další možné příznaky: bolesti vystřelující ze zápěstí nahoru do paže, slabost v rukou a prstech
  • Mozková mrtvice – příznaky: trvalé znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Přechodný záchvat ischemické choroby (místního nedokrvení tkáně)spojený se zúžením krční tepny, kdy se dočasně omezí přísun krve do mozku. Příznaky: přechodné znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Příznaky Raynaudova syndromu: znecitlivělé nebo zmodralé prsty na rukou a na nohou, když se obnoví citlivost, zčervenají a začnou bolet

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den cca před měsícem jsem si našla útvar pod palcem u nohy.. samozřejmě po přečtení diskuzí mi to nedá spát. Nejsem si vědoma, že bych se někde bouchla. Útvar je furt stejný nemění tvar zatím ani neodrůstá, ale to je asi ještě brzo.
Odjíždíme na dovolenou, ale hned jak se vrátíme tak plánuji navštívit kožní. Ale jen pro trochu uklidnění zkusím poslat foto.
Děkuju za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je subungvální hematom. Je to přechodný stav, kdy se krev a tekutina nashromaždily pod nehtem vašeho palce na noze. Obvykle je to způsobeno traumatickým zraněním, jako je naražení prstu na noze, ke kterému došlo před 2 měsíci, takže si to dnes již nepamatujete. Může se to také objevit při nošení těsně přiléhajících bot, které omezují průtok krve v prstech u nohou, což vede ke zvýšenému tlaku v krevních cévách na prstech. V obou případech to vede k prasknutí malých krevních cév pod nehtem, ze kterých prosakuje krev do prostoru pod nehtem, což způsobuje změnu barvy nehtu. Za několik měsíců to zmizí. Návštěva kožního lékaře je na místě při každé pochybnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Více informací o melanomu kůže

Zde je několik informačních zdrojů, které blíže rozebírají problematiku melanomu: 

Zdroj: Zhoubný melanom kůže je daň za opálenou kůži

Diskuze

V diskuzi BRNENI V PRSTECH NA RUCE(OBEDVE) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladia.

Vprvni rade chci podekovat protoze tahle stranka mi osvetluje plno veci miho problemu.Uz druhej rok mi brni a mam sizenou citlivost v prstech u rukou,malicky a prstenicky,nekdy vic nekdy min.Dnesnim dnem zacnu ze cvyky co doporucujete,tak ze jeste jednou dekuji.Pokud bude vse uspesni budu ovsem informovat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brneni v prstech na ruce(obedve)

Příznaky rakoviny kůže ve vlasech

Rakovina kůže se může objevit na pokožce hlavy, a to zejména v oblastech, které nejsou dobře pokryté vlasy. Může dojít ke zničení kožní buňky a tkáně a v některých případech i k metastázím do jiných částí těla. Rakovina kůže se může projevit například změnami mateřských znamének, a to na základě změny jejich růstu nebo tvorby nových pigmentových znamének, dále výskytem vředu, který se nehojí, nebo může dojít k dlouhodobému podráždění kůže. Mezi tři nejčastější typy rakoviny kůže patří bazální karcinom kůže, spinocelulární karcinom kůže a melanom.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobrý den,nevím jak dlouho ale víc než tři měsíce ne,na silvestra jsem si zřejmě zlomila maliček u nohy,večer byl fialový,pár dnů fixování a vše v pořádku. Poté jsem si někdy všimla že mám fialovou rýhu u něj, nechala jsem to být. Ale vůbec neodrusta a dnešní návštěva google mě velice vyděsila .Moc děkuju za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, co vidíte na svém nehtu u malíčku na noze, je následek úrazu z konce prosince. Nárazem došlo k poranění místa, kde vzniká nehet. Toto místo je skryto hluboko pod kůží a trvá to 3 měsíce, než vyleze na povrch. Nehet na prstech u nohou roste mnohem pomaleji, než nehty na rukou. Nemusíte mít strach, že jde o něco nebezpečného.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Kůže

Kůže je nejrozsáhlejším orgánem na lidském těle. Latinský název tohoto orgánu je cutis, derma. Kůže má u některých zvířat podobu kožichu. Úkolem kůže je oddělovat vnitřní prostředí těla od vnějšího prostředí. Většina savců (včetně lidí) je pokryta ochlupením (zvířata srstí). U dospělého člověka plocha kůže dosahuje 1,6 až 1,8 m2, její hmotnost se pohybuje kolem 7 % z celkové hmotnosti jedince. Nejvíce kůže na lidském těle je na dolních končetinách (36 %), na trupu (30 %), horních končetinách (23 %) a nejméně kůže je na hlavě a krku (11 %). Přestože kůže některých lidí působí, že je silná zhruba jako papír, tak její tloušťka se pohybuje od 0,4 mm do 4 mm. Kůže je nejsilnější na zádech, naopak nejslabší je na očních víčkách, na části hlavy, kde rostou vlasy a u mužů na penisu.

Zdroj: Vše o pokožce

Kůže jako produkt (surovina)

Pokud se mluví o zpracovávání kůže, myslí se tím kůže zvířecí (jen některé přírodní národy výjimečně zpracovávají kůži lidskou), využívá se na výrobu oděvů, obuvi, doplňků, hudebních nástrojů a nejrůznějších artefaktů,

Zdroj: Vše o pokožce

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÁ CITLIVOST PRSTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Hezký den.
Tři dny mám sníženou citlivost v prstech levé ruky (jsem levák). Cítím mravenčení v malíčku a prsteníčku. Může jít také o syndrom karpálního tunelu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše bych zde viděl ortopedickou příčinu a to na celé cestě nervů těchto dvou prstů. Nejčastěji bývá ložisko problému blízko páteře (krční, hrudní), lopatky a nebo ramene. Uvolnění těchto míst cílenou reflexní masáží uleví i od pocitu necitlivosti malíčku a prsteníčku. Vyhledejte ortopeda a poraďte se s ním co dál dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížená citlivost prstů

Obrázky rakoviny kůže ve vlasech

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina kůže ve vlasech.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Diskuze

V diskuzi NAŠI ODBORNÍCI JSOU PŘIPRAVENI VÁM POMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Optik.

Dobry den, Nikol, kontaktni cocky zrejme Vasemu problemu neprizpeji, vysadte je a navstivte co nejdrive lekare. Puvodcem muze byt infekce, ktera se do oka dostala jinou cestou nez kontaktni cockou. Take je mozne, ze Vam cocky "nesedi", jsou proste lidi, kteri je nesnesou. Je nutna pravidelna prohlidka zda cocka nedeformuje vrchni vrtstvu oka. V kazdem pripade Vas problem je nutne co nejdrive resit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vaclav.

dobry den potreboval bych poradit mam po dlanich a po prstech takove byle pupence a nevim co to je

Zdroj: diskuze Re: Naši odborníci jsou připraveni vám pomoci

Svědění kůže na předloktí

Svědění kůže na předloktí může být alergického či psychogenního původu, pokud by nestačilo promazávání, kupte v lékárně některé volně prodejné antihistaminikum. Pokud by se obtíže stupňovaly nebo se objevila vyrážka, navštivte lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na rukou

Diskuze

V diskuzi PLISEN POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Strháňová.

Tak s plísní pod nehtem bojuji již několik let. Vyzkoušela jsem už všechny přípravky, , Myfungal lak, Loceryl. Dost dobrý je Loceryl, používám ho, ale docela se plísně zbavit nemohu, před měsícem jsem si tuto plíseň nehtů přenesla i na ruce. Momentálně zkouším nový přípravek, o kterém kožní lékař asi neví????? Zatím jsem ho použila dvakrát, takže ještě nejásám, ale zmizela narudlá barva pod nehterm a kolem, zmizel pocit bolesti. Bojím se být příliš nadšená, ale doufám, že jsem našla to pravé. Momentálně mám plíseň na 12 prstech. Do léčby jsem investovala už asi 10000,- Kč. Farmaceutickému průmyslu přestávám věřit. Pavla S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Přema.

Prosím vás pani Pavlo jak to teda vypada s tím druhým přípravkem po locerylu rad bych věděl o co se jedná trápi mě to na 9 prstech a snažím se o každou nit co by pomohla.

Zdroj: diskuze Plisen pod nehtem

Svědění kůže na zádech

Za svědění kůže na zádech mohou různé příčiny.

Možné příčiny

Za svěděním kůže na zádech může být kopřivka. Kopřivka se neobjevuje pouze v dětském věku, ale také u dospělých osob. Kopřivka je vlastně místní alergická reakce. Přítomné jsou při ní obvykle červené pupínky. Při větších problémech je třeba vždy vyhledat odborného lékaře.

Svědění kůže na zádech mohou způsobovat také rozmnožené plísně. Jedná se obvykle o kvasinku Candida albicans.

Dále může jít o alergické reakce, pocení, akné, Dermatitis pratensis (ta vzniká při kontaktu kůže s rostlinami).

Léčba

Léčba vždy souvisí s primárním onemocněním, které diagnostikuje lékař.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Jak vzniká husí kůže?

Jak jste si možná všimli, husí kůže má tendenci se tvořit, když je vám zima. Tvoří se také, když zažíváte silné emocionální pocity, jako je extrémní strach, smutek, radost a sexuální vzrušení.

Husí kůže se může objevit také během fyzické námahy, a to i při malých činnostech, jako když právě kakáte na záchodě. Je to proto, že fyzická námaha aktivuje váš sympatický nebo instinktivní nervový systém. Někdy se může stát, že naskočí husí kůže bez důvodu například jen na jedné noze.

Mnoho zvířat také zažívá to, co by se dalo kategorizovat jako husí kůže, včetně dikobrazů a psů. V těchto případech je husí kůže tělesnou reakcí na situace, kdy je výhodné vypadat větší a silnější, například během konfrontace nebo námluv.

U lidí se odborníci domnívají, že husí kůže je produktem evoluce fungující podobným způsobem, jako je tomu u jiných savců.

Zdroj: Husí kůže, je to normální, když se objeví třeba jen na jedné noze?

Plíseň

Svědění kůže (pruritus) je nejtypičtějším příznakem některých kožních plísní. Při svědění kůže je vhodná nedráždivá dieta, zásada nemýt pokožku příliš často mýdlem (vyjma speciálních mýdel vhodných při svědění, jako je například rašelinové mýdlo). Nenoste dráždivé prádlo a šaty a eliminujte provokační faktory, jako je prach, pocení, tření. Osvědčuje se používání rašelinové kosmetiky nebo konopné kosmetiky, která výrazně zklidňuje a snižuje svědění kůže. Úlevu přinášejí teplé koupele, vhodné jsou koupele v medicinálních olejích.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Jak na bělení kůže

Při léčbě zesvětlení kůže byl v minulosti velmi oblíben hydrochinon. Až do nedávna bylo použití hydrochinonu považováno za nejbezpečnější a nejefektivnější léčbu nejen hyperpigmentace, ale i pigmentových a stařeckých skvrn, melasma a podobného zabarvení kůže. Dnes ale nový výzkum naznačuje, že tato léčba může mít vážné nežádoucí účinky spojené s dlouhodobým užíváním syntetického hydrochinonu. Proto se výrobci zesvětlovačů kůže od této látky odklánějí a hledají inspiraci v přírodních látkách, jako například citronová šťáva, výtažek z lékořice a nebo japonská kyselina Kojic. Účinek spojení citronové šťávy a skořice pro bělení kůže není znám, ale existuje několik účinných a bezpečných látek, které mohou kůži vybělit. Více se o nich dočtete zde: Nové trendy v bělení kůže.

Zdroj: Jak vybělit kůži?

Bolest kloubů na ruce

Bolesti kloubů ruky mohou mít řadu příčin. Nejčastější příčinou postižení kloubů je revma, kdy pacient mívá obvykle bolesti na více prstech ruky. Další, poměrně častou příčinou bolestí kloubů ruky je artrotické postižení základního kloubu palce neboli rhizartróza (postihující především ženy ve středním a vyšším věku) a poúrazové stavy. Bolest kloubů ruky je vyvolána v drtivé většině případů opotřebováním chrupavky kloubu, kdy při pohybu dochází k přímému kontaktu s obnaženou kostí, která je u zdravého kloubu kryta chrupavkou. Bolest kloubu může vyvolat i nestabilita kloubu, tedy nedostatečně pevné vazivo kolem kloubu. Bolestivost kloubu má vliv na oslabení svalové síly úchopu ruky. Destrukce kloubu a ztuhlost kolem kloubních struktur způsobí omezení pohybu či ztuhlost kloubu. Méně častou příčinou bolesti prstů ruky je i Glomus tumor.

Léčba vždy vychází ze zdroje bolestí. Stupeň opotřebení chrupavky kloubu, rozsah pohybu, nestabilita kloubu a míra bolesti ruky je rozhodující při výběru způsobu léčby, zda bude konzervativní, či chirurgická. Obecně lze říci, že bolestivý kloub, který je již bez chrupavky, nelze uvést do původního stavu a jsou možné jen paliativní operační výkony (= výkony, které nevedou k vyléčení, ale zmenšují obtíže pacienta), jako jsou znehybnění kloubu, implantace kloubní náhrady či vložení pevnější tkáně do zničeného kloubu, která vytváří jakýsi nárazník. Pokud je zdrojem bolestí mechanický problém, tedy nerovnost kloubu, zánik chrupavek, nestabilita a podobně, pak léky podávané perorálně, lokálně či aplikované do kloubu mají jen omezený význam. Pouze zpomalují další zhoršování stavu, ale neléčí! V případech, kdy bolestivý kloub není výrazně postižen a pacient přichází včas, je jednodušší nalézt a pokud možno ovlivnit příčinu bolestí.

Zdroj: Bolest kloubů

Barva kůže

Barvu kůže ovlivňují barviva: melanin, karoten a hemoglobin. Melanin má červenohnědou až černou barvu. Pokud má tedy člověk tmavší kůži je to způsobeno tím, že má více melaninu. Karoten je oranžové barvivo a hemoglobin má růžový nádech.

Zdroj: Vše o pokožce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP