Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PÍSEMNÁ KONDOLENCE K ÚMRTÍ VZOR

OBSAH

Riziko náhlého úmrtí

Dlouhodobé a nadbytečné užívání inhibitorů protonové pumpy může mít nebezpečné následky. Čím déle pacient léky užívá, tím se nebezpečí vedlejších účinků zvyšuje, upozorňují autoři studie z Lékařské fakulty Washingtonské univerzity, kterou otiskl prestižní časopis British Medical Journal. Riziko výrazně roste po třech letech pravidelného užívání vyšších dávek. Výzkumníci zjistili, že riziko předčasného úmrtí hrozí častěji pacientům, kteří užívají léky na bázi omeprazolu, než těm, kteří berou starší typy léků na žaludeční reflux. Pacienti, kteří užívají inhibitory protonové pumpy, mají podle studie až o 25 procent vyšší riziko náhlého úmrtí než pacienti, kteří berou jiný typ léků, nebo ti, kteří neužívají žádné léky. Nebezpečí hrozí hlavně pacientům, kteří berou tyto medikamenty bez dostatečného lékařského zdůvodnění. Ovšem pacienti, kterým jsou tyto léky nasazeny po správné medicínské úvaze, z těchto léků profitují. Je tedy nasnadě uvažovat o tom, zda by tento lék měl být nadále volně prodejný.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Diskuze

V diskuzi PROSLOV PŘI UMRTÍ DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Homolová.

Moc prosím o pomoc při sestavování proslovu při umrtí dítěte, které zemřelo v den narození. Předem děkuji. M. Homolová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Proslov při umrtí dítěte

Monitory dechu a úmrtí

Monitory dechu jsou velmi rozšířené a výzkumy nepotvrdily, že by mohly být příčinou úmrtí dítěte, ale jisté je, že monitor dechu nedokáže sám o sobě zabránit úmrtí dítěte. Úmrtí v postýlkách a sklon ke spánkové apnoi nebyl dosud potvrzen.

V případech, kdy jsou děti považovány za vysoce rizikové, jsou kvalitní monitory dechu s odbornou podporou velmi užitečné. Doporučuje se monitor dechu používat v případě, že se již podobné úmrtí v rodině stalo. Syndrom náhlého úmrtí je největším zabijákem dětí do jednoho roku, proto bývají rodiče velice úzkostliví a strachují se o své potomky. Nejlepším způsobem snížení tohoto rizika je přestat kouřit během těhotenství, vyhýbat se zakouřeným místnostem, dávat dítě při spaní na záda, zabránit přehřátí dítěte a nechávat hlavu dítěte odkrytou.

Zdroj: Monitory dechu pro miminka

Diskuze

V diskuzi PORODNÍ PLÁN VZOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

porodní plán komplikuje porodníkům život a a určitě komunikaci komlikuje

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porodní plán vzor

Vzorové smuteční řeči

Následující smuteční řeči mohou sloužit jako vzor, samozřejmě každý si smuteční řeč může vytvořit po svém. Někdo chce, aby v ní bylo mnoho vzletných slov, jiný dá přednost více informativnímu charakteru. Jistě je možné požádat pohřební službu, aby Vám pomohla se zhotovením smuteční řeči.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřeb

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Chtel bych se zeptat jit na pohreb bez kravaty a saka kdyz je horko pri umrti moji mamy je to vhodne diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Pohřeb není módní přehlídka, ale příležitost k poslednímu rozloučení, takže záleží na vás jak se obléknete. Kravata ani sako nejsou nutností. Černá košile s kalhotami bude dostačující. Zde je pro lepší orientaci přehled fotek různých forem oblečení na pohřeb www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Dotaz

Razítka na nehty Konad

V současné době jsou trendy razítka na nehty Konad, pomocí kterých vytvoříte krásné a stejně vypadající obtisky s nejrůznějšími obrázky. Razítka na nehty Konad představují originální způsob, jak zdobit nehty zcela jednoduše a rychle. Zdobicí destičky se vzory jsou jedním ze základních prvků zdobení nehtů metodou KONAD, jsou vyrobené z nerezové oceli, která je extrémně odolná. Záruční doba je 20 let! Jsou laserově gravírované, mají jedinečný design a vzory, které není možné vytvořit klasickým způsobem malování.

Postup: Naneste přiměřené množství zdobicího laku KONAD na destičku. Pomocí škrabky KONAD odstraňte přebytečný lak z destičky. Pomocí razítka na zdobení KONAD naberte lak z destičky. Jemným houpavým pohybem přeneste vzor na nehty. Vzor zafixujte pomocí fixačního lešticího laku.

Zdroj: Zdobení nehtů

Diskuze

V diskuzi POHŘEB BABIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristína.

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, umřela mi maminka mojí maminky, kde mám stát při rozloučení v kostele, jít za rakví a kde stát na hřbitově, když půjde rakev do země. Mám přijímat kondolence? Vyjádřit kondolenci dětem babičky? Jako vnučka jsem byla na pohřbu jako 11letá, byla to prababička a už si to nepamatuji. Jako vnučka jsem nikdy nebyla. Kde bude stát můj současný partner, se kterým nejsem sezdaná. A potom musí mi lékař napsat propustku, když mám neschopenku? Nebo to mám automaticky omluvené?

Moc děkuji za odpověď, hezký den Chrastinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

Dobrý den, pokud Vám zemřela babička, měla byste - podle mého být mezi rodinnými příslušníky; rodina Vám určitě řekne, kam se postavit; rovněž byste měla stát mezi nimi a přijímat kondolenci; - alespoň, pokud jste se s babičkou stýkala.
Kondolenci v rodině si jistě vyjádříte již při setkání.
Přeji Vám hodně síly.
S pozdravem
zu

Zdroj: diskuze Dotaz

Volno na pohřeb ze zákona

Nařízení vlády č. 590/2006 Sb. přímo stanovuje, že pracovní volno na pohřeb s náhradou mzdy nebo platu si může vzít osoba v nejbližším příbuzenském vztahu a člověk, který žil se zemřelým ve společné domácnosti. Tato vyhláška zahrnuje ale i ty, kteří se zúčastní pohřbu spoluzaměstnance. Netýká se ale vykonavatele pozůstalosti, který sice může požádat zaměstnavatele o pracovní volno, ale nemá nárok na náhradu mzdy. Tento zákon jasně stanovuje, že při úmrtí manžela, druha nebo dítěte má zaměstnanec nárok na 2 dny volna při úmrtí a další jeden den na pohřeb, pokud se jedná o úmrtí rodiče a sourozence (vlastního, manželova, sourozencova, ale i dítěte), má nárok na jeden den volna na pohřeb, pokud navíc obstarává pohřeb těchto osob, tak i ještě jeden den na vyřizování, v případě úmrtí prarodiče a vnuka je volno dané na dobu nezbytně nutnou, maximálně jeden den. Při pohřbu spoluzaměstnance je volno také jen na dobu nezbytně nutnou. Zaměstnavatel má nárok požadovat potvrzení, že se zaměstnanec pohřbu zúčastnil, toto potvrzení vystaví pohřební služba. Výjimkou je situace, kdy zaměstnanec měl neomluvenou absenci v práci v měsíci pohřbu, pak nemusí mít nárok na placené pracovní volno, záleží to na zaměstnavateli.

Zdroj: Pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem CO JE TO KVIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Valenta.

Děkuji za vysvětlení !
Mám ještě související otázku:
Je možno očekávat že se INR vrátí do normálu po léčbě Warfarinem ?
S díky JVA.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud ukončíte antikoagulační léčbu Warfarinem, tak se do týdne vrátí srážlivost krve do normálu INR 1. Ovšem to znamená, že se zvýší riziko tvorby krevních sraženin. Antikoagulační léčba bývá obvykle doživotní, protože umožní krvi protékat bez sraženin a tím oddaluje riziko úmrtí z důvodu ucpání krevního řečiště.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co je to kvik

Bolest nohou u mužů nepodceňovat!

Rakovina prostaty je jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. Navzdory rutinnímu vyšetření na PSA u starších mužů, stále existují tisíce případů úmrtí ročně na rakovinu prostaty, z důvodu pozdní diagnózy. Bolest nohou může být důležitým signálem pro všechny lékaře, aby u takto postiženého člověka provedly testování na onkomarkery (onkomárkry) rakoviny prostaty, na přítomnost tak zvaného specifického antigenu prostaty – PSA.

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Diskuze

V diskuzi LEXAURIN, JAK HO SPRÁVNĚ BRÁT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paulová.

Dobrý den brala jsem neurol 4kát 050 denně nastaly mi tragické životní situace skolabola jsem ,vysoký tlak byla jsem odvezena RZ a tam mi nasadili Lexaurin 1.5 1-1-1 ale já jsem ten neurol bral asi 10let od umrtí dcery.Mohu ještě kombinovat s lexaurinem mám velké problémy z příjmem potravy a s krevní tlak kolísá.je mi 68 let moc děkuji za jakoukoli radu jsem sama

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lexaurin, jak ho správně brát

Vysoké hladiny GGT

Zvýšené hladiny GGT poukazují na vysokou spotřebu glutathionu v těle a oxidační stres. Udržování normální/optimální hladiny glutathionu v těle má širokou škálu zdravotních výhod.

O čem vypovídá zvýšené GGT:

  • Diagnostika onemocnění: Používá se ke screeningu onemocnění jater/žlučových cest a k identifikaci zneužívání alkoholu.
  • Riziko onemocnění: Zvýšené hladiny GGT znamenají zvýšené riziko onemocnění a úmrtí souvisejícího s onemocněním.
  • Úmrtnost: Klinické studie ukazují vztah mezi vyššími hladinami GMT a zvýšenou šancí na úmrtí z jakékoli příčiny.

Samotné GGT přímo nezpůsobuje konkrétní onemocnění nebo poruchu. Vysoké hladiny GGT však mohou být známkou systémového poškození buněk.

GGT může zvýšit oxidační stres, počínaje rozkladem glutathionu a produkcí cysteinylglycinu. Poté se tvoří další toxické molekuly, které vedou k poškození tkání, buněk a DNA.

GGT je přítomno v plakech, protože se váže na cirkulující tuky (LDL). Jakmile je GGT v plaku, může se stát prooxidantem, poškozovat krevní cévy prostřednictvím oxidačního stresu a přispívat k onemocnění srdce.

Zdroj: Jak snížit GGT

Poradna

V naší poradně s názvem ANGÍNA PECTORIS PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,mám časté bolesti na levé straně hrudi .Někdy i v noci kdy jsem v klidovém stavu.Někdy zvažují jestli si mám zavolat rychlou.
.Léčím se se štítnou žlázou,v současné době mi byla změněna terapie.Lékař mi řekl že by se mohla vyvinout z toho angína pectoris.,TSH mám v současné době 0,14.Užívám euthyrox.
PROŽÍVÁM v této době i stresovou situaci,přišlo k úmrtí 2 blízkých osob,jeden z nich byl vnuk.
Děkuji za případnou odpověď.Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bolest vlevo na hrudi nemusí způsobovat jen srdce, ale i kosterní svalstvo, které může být v napětí ze stresující situace, kterou prožíváte. S jistotou by vám to sdělil lékař internista. Doporučuji zastavit se na kardiologii a tam jim řekněte o své tíživé situaci. Když to nebude od srdce, tak vám lékař předepíše léky na uklidnění a ty vyřeší současné nepohodlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Angína pectoris příznaky

Spolehlivost výzkumu

Výzkum byl založen na podrobných záznamech zdravotnických zařízení, zejména se zaobíral pacienty s poškozením jater. Závěry tohoto výzkumu jsou dostatečně spolehlivé. Studie ale neprokázala, proč lidé s dlouhodobým předávkováním dopadli celkově hůře. Bylo to zapříčiněno zpožděním léčby nebo něčím jiným? Výzkum se zaměřil na souvislost předávkování s věkem jedince, bylo zjištěno, že je častější u starších, a na souvislost s užíváním alkoholu, zde bylo zjištěno vyšší riziko závažného poškození jater a častější úmrtí. Studie byla zaměřena pouze na dospělé.

Zdroj: Škodlivost paracetamolu

Diskuze

V diskuzi CELKOVÁ ANESTEZIE A UZIVANI LETROXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zdravim,za mesic me ceka operace zvetseni poprsi,chtela bych se timto zeptat,zda nejak vadi ze denne uzivam rano 1celou tabletu letroxu kvuli zvysene funkci stitne zlazy?Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Dobrý den já bych měla tak trochu pod dotaz jak taková operace probiha? Jakože pod celkovou narkózou a nebo úmrtí jen část kterou je potřeba? Osobně jsem chtela jít na odstranění tetování lasrem a to už se taky považuje za plastickou operaci dělají ji třeba na tyhle klinice www.premier-clinic.c… a prý je to dost bolestivé tak by mě taky zajímalo jestli odstranění tetování dělají pod narkózou a jak je to bolestivé díky a promiňte za pod dotaz.

Zdroj: diskuze Celková anestezie a uzivani letroxu

Oblečení na pohřeb a etiketa

U oblečení na pohřeb nejsou přesně stanovená pravidla, co si člověk musí obléknout. Nepsaným pravidlem jsou ale tmavé barvy a samozřejmostí je, že oblečení by mělo být čisté a slušné. Při volbě oblečení na pohřeb je důležité zohlednit i vztah k zemřelému. Pokud se jedná o pohřeb člena rodiny, oblečení by mělo být v černé barvě. Muži by měli mít oblek bez nápadných vzorů. Do obleku obléct ideálně bílou košili a černou kravatu. Muži by neměli zapomínat, že k černému obleku jsou nutné i černé ponožky a černé boty. Ženy z rodiny zemřelého by na sobě měly mít černé šaty, případně černé kalhoty s černou košilí, nebo černý kalhotový kostým, černé punčochy, černé boty a černou kabelku. Každá žena, která jde na pohřeb, by měla mít zahalená ramena a kolena. Některé ženy pro obřad mohou zvolit černý klobouk nebo šátek, ty se při obřadu nemusí sundávat. Pokud se nejedná o člena rodiny nemusí být oblečení přímo černé, ale uspokojivé jsou i tmavé odstíny modré, hnědé, zelené, šedé. U mužů, kteří nejsou příbuzní, lze za dostačující považovat i černé nebo tmavé džíny s tmavou košilí. Důležité je, aby džíny byly opravdu tmavé barvy, naprosto nevhodně působí džíny světlé. I ženy, které nejsou příbuzné, mohou zvolit jen tmavší barvy a nemusí se obléct jen do černého. Celkově tedy platí, že člověk by měl být oblečen slušně do tmavých barev, rozhodně si nebrat na pohřeb oblečení křiklavých barev, ženy by se měly vyvarovat výstřihů a minisukní. Důraz se klade i na boty, nejsou vhodné žádné sportovní tenisky světlých barev. Důležité je si uvědomit, že volba oblečení vyjadřuje úctu k zemřelému. Zde je přehled módních modelů vhodných na pohřeb: oblečení na pohřeb foto.

Účast na pohřbu blízkého člověka je jednou z psychicky a emocionálně nejnáročnějších situací v životě člověka. S tímto obřadem je z lidských emocí nejvíce spojen smutek. Neznamená to ale, že každý účastník musí plakat a truchlit. Očekává se to sice od nejbližších příbuzných, ale není to podmínkou, protože každý člověk prožívá smutek jinak. Důležité je ale pohřeb nijak nenarušovat a projevovat úctu zemřelému i pozůstalým. Obřad by nemělo provázet žádné špitání a zvonění telefonu. Průběh obřadu je v podstatě u všech pohřbů podobný. Obvykle každý účastník pohřbu s sebou přinese květinu, kterou po vstupu do obřadní síně položí k rakvi a pak se posadí nebo postaví na místo, kde by měl zůstat až do konce obřadu. Již při vstupu pozůstalých do síně často tiše hraje hudba, po ní následuje další skladba a proslov řečníka či řečníků. Obvykle po proslovech následují další skladby, většinou oblíbené písně zemřelého. Poté se odveze rakev, rakev ale může zůstat až do konce obřadu, záleží na přání rodiny. Posléze následují kondolence nejbližším pozůstalým. Kondolence by měla mít rychlý průběh: potřást rukou, vyjádřit upřímnou soustrast a nesnažit se na sebe strhávat pozornost. Všechny obřady ale nemusí probíhat úplně stejně, závisí na zvyklostech, přání rodiny a hlavně zemřelého. Někdy se například některé rodiny rozhodnout vynechat proslov. Spousta lidí neví, jestli je vhodné brát na pohřeb dítě, i dítě by ale mělo mít šanci rozloučit se členem rodiny, snadněji tak přijme, že někdo blízký zemřel. Výjimkou jsou ale velmi malé děti, u nich bývá lepší, nebrat je na pohřeb, protože malému dítěti samozřejmě nevysvětlíte, o co se jedná. Pokud se nemůžete obřadu zúčastnit, je dobré poslat soustrastný dopis pozůstalým, v tomto dopise by měla být jen vyjádřená kondolence. Jiné informace tam nepatří.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DIPLOMKA.

:fire: tenColonix brala moje kamarádka-prý se po něm cítí výborně..přivezla si hoz Německa,kam chodila do práce-fakt,normálně uvažuju,že si ho koupím taky :-D :-D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Dobrý den,prosím ö informaci kolik stál COLONIC v Německu.Mám udajně UNAVOVÝ SYNDROM,který pravděpodobně nastartovalo umrtí mého dítěte.Bohužel si lékaři již neví rady,tak hledám pomoc i u léčitelů.Přesto,že ví jaká tragedie se mi stala,jsou i takoví,že mi napíšou preparáty,které ví,že mi nepomohou a vytáhnou spoustu dalších peněz.TED JSEM PRÁVĚ DOSTALA DOPORUČENÍ NA COLONIX A PARANIL.ALE UŽ MÁM HRŮZU,ŽE TO JSOU OPĚT TISÍCE A NIC.piju detoxikační čaje atd.,ale to prý parazity nezničí ,pokud je mám.....děkuji za informaci MIRKA

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Vzor smuteční řeči

Smuteční řeč se přednáší během smutečního obřadu či pohřbu. Měla by dokazovat, že zájem o pozůstalé a jejich problémy přetrvává, stejně jako pochopení a dobrá vůle stát jim v těžkých chvílích po boku.

Smuteční řeč nemá svou specifickou délku, záleží na každém řečníkovi, jak dlouhý a procítěný proslov má v plánu vyjádřit. Měl by ale být přímý, jednoduchý a výstižný.

Smuteční řeč je vzdáním úcty zemřelému a jeho pozůstalým. Může být pronesena knězem, profesionálním řečníkem krematoria či rodinou a přáteli. Smuteční řeč může být pronesena i více osobami.

Profesionální řečník přesně ví, jak má dokonalý smuteční proslov vypadat. Pokud si sami netroufáte na smuteční projev, řečník je ten pravý člověk, který vám podá pomocnou ruku. Profesionální řečník ví, jak se tvářit, co říkat, jak na se na smutečním obřadu chovat a působit.

Zdroj: Smuteční řeč a její ukázky

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magnolie.

mám také dceru ve věku 14 ti let a naše paní doktorka nám doporučila cervarix, ael vím, že jsou názory takové, a to i od odborníků z řad lékařů, že to očkování nedoporučují, neboť látak byla testována pouze 5 let, což je málo, dále, že těch virů, co způsobují rakovinu děl. čípku je dalkeo víc a toto očkování je jen proti snad dvěma z nich a dále, že ten účinek není takový, jak se propaguje. Dále zmiňuji i ta úmrtí, která skutečně po podání očkovací látky byly, údajně i u nsá byly zaznamenány nějaké vedlejší účinky. Nicméně známá paní doktorka mi vzkazovala, že v žádném případě nemám dítě nechat očkovat....nicméně zase se bojim ji oočkovat ji nedat.....tak nevím. Jsem na pochybách. Ale recept na cervarix doma máme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Terí.

Nějak se mi to ztratilo došlo vám to nebo ne?

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Jak napsat smuteční řeč

Smuteční projevy na pohřbech je pro nezkušené řečníky těžké sestavit. Obvykle se obávají toho, aby jejich řeč dávala smysl, nebyla příliš dlouhá a lidé jí rozuměli. Stejně tak by měli myslet i na to, aby se v ní neobjevila slova, která bude mít řečník problém vyslovit. Na pohřbech je samozřejmě nutné dodržovat jistou pietu, ale i tak se může v projevu objevit mírný humor, pokud se to k zesnulému hodí. Řečník musí myslet také na to, že ho v průběhu jeho proslovu mohou zasáhnout projevy smutku, i s nimi se musí vypořádat. Nemusí se za to ale stydět, u neprofesionálních řečníků, kteří mluví na pohřbech svých blízkých, se to stává. K vytvoření smuteční řeči mohou jako vzory posloužit i její ukázky, které následují dále v tomto článku. Jedná se o vzor smuteční řeči na pohřbu maminky, tatínka, babičky a dědečka. Tyto vzory slouží jako inspirace, třeba řečníka zaujme některé slovní spojení, nebo stavba řeči. Není ale nutné se těchto vzorů doslova držet. Jedná se jen o ukázky, jak je možné smuteční řeč uchopit.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP