Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

POUŽÍVÁNÍ OMEPRAZOLU

OBSAH

Užívání

Samotné dlouhodobé užívání omeprazolu není příliš rizikové. Omeprazol funguje tak, že snižuje tvorbu kyseliny, čímž účinně odstraňuje příznaky překyselení žaludku. Rizikem však je to, že se tímto potlačením příznaků může zamaskovat vážnější onemocnění, které tak nemusí být včas rozpoznáno.

Omeprazol se užívá ráno nalačno minimálně 30 minut před snídaní.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Poradna

V naší poradně s názvem RIZIKA PŘI UŽÍVÁNÍ OMEPRAZOLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdalena Hribova.

Dobrý den,byla jsem na orl kde mě doktor řekl že mám reflux a mám zhubnout,dal mě prášky omeprazon na 8měsíců což se mě zdá dlouhá doba tak prosím o radu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomoc hledejte na gastroenterologii. Přeci jen ORL lékař má jinou specializaci, než je léčba překyseleného žaludku. Omeprazol dál užívejte, protože vám uleví od nepříjemných potíží. Další postup vám poví lékař gastroenterolog.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rizika při užívání Omeprazolu

Příbalový leták

Příbalový leták můžete vidět zde.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Příznaky

Při kombinaci omeprazolu a alkoholu existuje několik příznaků a symptomů, kterým je třeba věnovat pozornost. Jedná se o závažné alergické reakce, které se fyzicky projevují jako vyrážka, kopřivka. Dále jde o neobvyklý chrapot nebo otoky úst, tváře, rtů nebo jazyka. Moč může být tmavá a ve stolici se může objevit krev. Pokud pacient vykazuje některý z těchto příznaků v závažné míře, mel by vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc.

I když konzumace alkoholu při užívání omeprazolu nevykazuje nežádoucí účinky, je důležité zůstat v pohotovosti a vědět o možnostech nežádoucích projevů této kombinace. Pokud se po kombinování omeprazolu s alkoholem vyskytnou neobvyklé příznaky nebo nežádoucí účinky, obraťte se na ošetřujícího lékaře.

Obecně platí, že při léčbě by se neměl alkohol konzumovat! A když už není zbytí, tak mějte na paměti možnosti nežádoucích účinků.

Zdroj: Omeprazol a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem OMEPRAZOL A ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosím ráda bychvěděla, zda mohu mít průjem a bolesti břicha po Omeprazolu užívaného společně s Asentrou 1/2 denně a k tomu nyní užívám i Doretu a to 2krát denně ...na noc Zolpinox.Občas 1/2 Ataralginu/mám silné bolesti zad a kloubů/Děkuji za odpověd Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol se užívá na rozbouřený překyselený žaludek. To samo o sobě vypovídá, že s trávením není něco v pořádku. Samotný Omeprazol pak má známé vedlejší účinky, jako je bolest břicha a průjem. Doporučuje se užívat Omeprazol s jídlem nebo svačinou nebo po nich. Může také pomoci nejíst vydatná nebo kořeněná jídla.
Lék Doreta má rovněž časté vedlejší účinky ve formě bolesti břicha a průjmu. Doreta obsahuje silnou dávku paracetamolu a Atalargin rovněž obsahuje paracetamol, což může zvyšovat výskyt uvedených nežádoucích účinků. Bude potřeba si promluvit s lékařem a vyhodnotit váš lékový koktejl. Místo Omeprazolu můžete použít například Famotidin, který rovněž zklidňuje překyselení žaludku, ale využívá jiný mechanizmus účinku. A abyste nemusela kombinovat léky proti bolesti (Doreta a Atalargin), tak můžete dostat jiný, silnější, lék proti bolesti. Všechny zde uvedené náhrady léků jsou na lékařský předpis a proto budete muset za svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omeprazol a antidepresiva

Nežádoucí účinky

Pokud je účinná látka omeprazol užívána v kombinaci s alkoholem, nehrozí zpravidla žádné nežádoucí účinky. Avšak vzhledem k tomu, že je každý pacient jiný, může být reakce organismu různá.

Přestože při konzumaci omeprazolu při současném použití alkoholu obvykle není žádný problém, je třeba si uvědomit, že alkohol může narušit žaludek, a tak potenciálně působit proti účinkům omeprazolu. V některých případech může alkohol interagovat s omeprazolem zvyšováním rizika a závažnosti nežádoucích účinků léků. Nežádoucí účinky omeprazolu zahrnují zácpu, průjem, nevolnost, plynatost a bolesti hlavy. Proto jestliže pacient již trpí některým z těchto příznaků, měl by při kombinování alkoholu s omeprazolem postupovat opatrně.

Doporučená průměrná spotřeba alkoholu jsou nejvýše 2 jednotky denně a nejvýše 14 jednotek týdně.

Chcete-li si kontrolovat příjem alkoholu, zkuste si po každém alkoholickém nápoji zaznamenat množství a současně vypijte sklenici vody.

Zdroj: Omeprazol a alkohol

Diskuze

V diskuzi OMEPRAZOL STADA 20 MG PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kamenska.

Jsem mesic po liposukci žaludku a dnes mám bolesti břicha a zad a mám pocit na zvracení. Kolik tablet Omeprazolu mohu užít. Již jsem spolkla 2 tablety. Děkuji za odpověď. Kamenska Alena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Omeprazol Stada 20 mg příbalový leták

Shrnutí interakcí

  • Omeprazol může zvýšit expozici citalopramu, ale klinická relevance není jasná.
  • Pacienti by měli být upozorněni na možnost zvýšení nežádoucích účinků citalopramu.
  • U souběžného užívání omeprazolu a klaritromycinu se nevyžadují žádná další opatření nebo úprava dávkování.
  • Omeprazol snižuje expozici itrakonazolu podávaného ve formě tobolek, tedy není-li podáván jako roztok itrakonazolu.
  • Užívání kapslí itrakonazolu s kyselým nápojem může zvýšit kyselost žaludku a tím zvýšit absorpci léčiva.

Zdroj: Omeprazol a antidepresiva

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI ŽALUDKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek Penicka.

Dobrý den. Už delší dobu mám docela velké bolesti. Možná to je stresem, ale jak se najím, tak to na 2 hodinky přestane. A když si dám jedno pivo, nebo kafe, tak je to ještě horší. Někdy, když si říhnu, tak se mi uleví. Mám užívat Omeprazol?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol je skvělý lék na omezení tvorby kyselin v žaludku, které způsobují pálení žáhy. Podle vašich příznaků to nevypadá, že by Omeprazol u vás mohl pomoci. Omeprazol je nejen skvělý lék, ale je také nebezpečný díky svým vážným vedlejším účinkům. Samovolné naordinování Omeprazolu je zbytečné hazardování se životem. Raději se zastavte na gastroenterologii, kde vám žaludek vyšetří a naordinují správnou léčbu, která vás zbaví těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Riziko náhlého úmrtí

Dlouhodobé a nadbytečné užívání inhibitorů protonové pumpy může mít nebezpečné následky. Čím déle pacient léky užívá, tím se nebezpečí vedlejších účinků zvyšuje, upozorňují autoři studie z Lékařské fakulty Washingtonské univerzity, kterou otiskl prestižní časopis British Medical Journal. Riziko výrazně roste po třech letech pravidelného užívání vyšších dávek. Výzkumníci zjistili, že riziko předčasného úmrtí hrozí častěji pacientům, kteří užívají léky na bázi omeprazolu, než těm, kteří berou starší typy léků na žaludeční reflux. Pacienti, kteří užívají inhibitory protonové pumpy, mají podle studie až o 25 procent vyšší riziko náhlého úmrtí než pacienti, kteří berou jiný typ léků, nebo ti, kteří neužívají žádné léky. Nebezpečí hrozí hlavně pacientům, kteří berou tyto medikamenty bez dostatečného lékařského zdůvodnění. Ovšem pacienti, kterým jsou tyto léky nasazeny po správné medicínské úvaze, z těchto léků profitují. Je tedy nasnadě uvažovat o tom, zda by tento lék měl být nadále volně prodejný.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A REFLUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den. Tak nakonec lékařka řekla že si mám koupit lék Nolpaza. Jen bych se chtěla ujistit jestli i s Pradaxa se může? Děkuji Hanka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nolplaza obsahuje látku Pantoprazol. Pantoprazol patří do stejné skupiny léků jako Omeprazol - inhibitory protonové pumpy - léky na snížení tvorby kyseliny v žaludku. Pantoprazol je velmi podobný Omeprazolu a bude dobře účinkovat na vaše komplikace s refluxem. Stejně jako Omeprazol, ani Pantoprazol nijak neovlivňuje účinky Pradaxy.
Nejdříve Nolplazu užívejte denně, vždy na lačno, a pak, až se problémy s pálením žáhy uklidní, ho můžete užívat obden. Naplánujte si prohlídku na gastroenterologii, aby vám vyšetřili zažívací trakt, pro vaši jistotu, že je uvnitř vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Cena

  • Cena léku Omeprazol Stada 20 MG CPS ETD 100 je 115,18 Kč.
  • Cena léku Omeprazol Stada 20 MG CPS ETD 30 je 34,55 Kč.
  • Cena léku Omeprazol Teva Pharma 20 MG CPS ETD 100 je 115,18 Kč.
  • Cena léku Omeprazol Teva Pharma 20 MG CPS ETD 30 je 34,58 Kč.
  • Cena léku Omeprazol Teva Pharma 20 MG CPS ETD 60 je 69,11 Kč.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Diskuze

V diskuzi VIZÍN NA ČERVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macek.

Mám dotaz, jestli má vizín na červené oči nšjaké negativní účinky , pokud by se používal častěji než 2 x denně ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Jsem oční lékařka a Visine při dlohodobém nebo častém používání oko spíše vysušuje a dochází tak opět ke zhoršení situace s červenáním nebo pálením oka při jeho používání. Zkuste se raději několikrát dobře vyspat, nezdržujte se v zakouřeném nebo prašném prostředí a oko se srovná samo.

Zdroj: diskuze Vizín na červené oči

Co pomáhá na suchý kašel v noci

Někdy je suchý kašel v noci způsobený drážděním například při refluxu, kdy se žaludeční šťáva vrací zpět a zatéká do dýchacích cest, kde dráždí a způsobuje kašel. Poraďte se s vaším lékařem o eventuálním nasazení Omeprazolu. Pokud ani tento lék nebude mít efekt, bylo by vhodné alergologicko-imunologické vyšetření k vyloučení alergického kašle. Pokud kašel přetrvává déle než týden, je vhodné vyhledat lékaře, aby vyloučil závažnější příčiny kašle (zánět průdušnice, průdušek a podobně, zejména bakteriální) nebo neinfekční kašel (alergie, gastroezofageální reflux a podobně). Pokud by se jednalo o kašel v souvislosti se zadní rýmou, je nutné ji zaléčit.

Zdroj: Babské rady na suchý dráždivý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem ASTMA LÉČIT KYSLÍKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pichler.

Dobrý den
mám astma bronchiale, pomůže mi léčba kyslíkem? Jestli jo, jaký přístroj mám koupit?
Předem děkuji za odpověď.
Pichler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Léčba kyslíkem může pomoci při akutních stavech, kdy není možné naplno dýchat. Pro setrvalé používání kyslíku je třeba poradit se se svým plicním lékařem. Kyslík je silný oxidant a dlouhodobé používání nemusí být vždy ku prospěchu. Lékař vám rovněž pomůže s výběrem vhodného přístroje a zjistí podmínky úhrady od pojišťovny. Obraťte se proto na svého plicního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Astma léčit kyslíkem

Interakce

Rabeprazol (Zulbex) neinterferuje s plazmatickou koncentrací léků, které jsou také metabolizovány stejnými enzymy (tj. CYP2C19), kterými je metabolizován. Proto se neočekává, že bude reagovat se substráty CYP2C19, jako je teofylin, warfarin, diazepam a fenytoin. Nicméně účinky rabeprazolu na potlačení kyselosti, stejně jako jiných blokátorů protonové pumpy, mohou interferovat s absorpcí léků, které vyžadují kyselinu, jako je ketokonazol a digoxin.

Existují určité důkazy, že omeprazol a esomeprazol, dva léky ve stejné třídě jako rabeprazol, mohou narušit přeměnu antikoagulačního léku zvaného klopidogrel (Trombex, Zyllt) na jeho aktivní metabolit. Protože se však předpokládá, že je to zprostředkováno účinkem omeprazolu a esomeprazolu na CYP2C19, enzym, který aktivuje klopidogrel, neočekává se, že by tato léková interakce nastala tak silně u rabeprazolu. Zda však účinek omeprazolu a esomeprazolu na metabolismus klopidogrelu skutečně vede ke špatným klinickým výsledkům, je stále předmětem intenzivních diskusí mezi zdravotníky.

Klinicky závažné lékové interakce mohou zahrnovat účinky rabeprazolu na potlačení kyselosti. Například rabeprazol by neměl být užíván současně s rilpivirinem, anti- HIV terapií, která vyžaduje pro absorpci kyselinu. Snížené plazmatické koncentrace rilpivirinu by mohly vést k progresi infekce HIV. Mezi další léky, které vyžadují kyselinu pro absorpci, patří antifungální léky, jako je ketokonazol a itrakonazol, digoxin, železo, mykofenolát a inhibitory tyrosinkinázy, jako je erlotinib, dasatinib a nilotinib. Mezi rabeprazolem a antacidy neexistuje žádná klinicky relevantní léková interakce.

Interakce s jídlem

Jídlo neovlivňuje množství rabeprazolu, které vstupuje do těla, ale oddaluje nástup jeho účinku asi o 1,5 hodiny.

Zdroj: Zulbex

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ SE SMÍ PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květoslava Němcova.

Dobry den muzu uzivat cerveny caj s chromem a pu-erh a warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U bylinných čajů s exotickým složením, které mají být konzumovány pravidelně, je nutné zkontrolovat jejich účinek na srážlivost krve. Postup je takový, že se dohodnete s lékařem na začátku používání čaje a zároveň si určíte termín odběru krve, ze které se zjistí jestli stále Warfarin účinkuje jak má. Bez kontroly srážlivosti krve je používání jakýchkoli čajů z bylinek při Warfarinu nebezpečné a hrozí vážné problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj se smí při užívání Warfarinu

Kontraindikace s léky na bolest

Obecně lze užívat léky (neovlivňující INR test na monitorování efektivity léčby warfarinem) obsahující paracetamol, a to i v kombinaci s kofeinem, při větších bolestech s kodeinem (ty jen na lékařský předpis). Dále léky s obsahem metamizolu (opět na lékařský předpis), tramadolu (také na lékařský předpis). U větších bolestí je vhodná kombinace tramadolu s paracetamolem, pak léčiva s obsahem kodeinu a podobných látek, případně slabé opioidy. Dlouhodobě lze podávat i léčiva ze skupiny nesteroidních antiflogistik (nejvhodnější z této skupiny jsou s obsahem diklofenaku), ale je nutné vědět, že v různé míře zvyšují účinek warfarinu. Jejich dlouhodobé podávání může vést k narušení žaludeční sliznice, což může pokračovat až vznikem vředů a zvýšením rizika krvácení do zažívacího traktu. Proto je při dlouhodobém používání zároveň nutné chránit žaludeční sliznici léky typu omeprazolu. V každém případě je nutné dlouhodobou léčbu bolesti řešit s lékařem, který zná váš celkový zdravotní stav. Pokud zvolí léčivo ze skupiny nesteroidních antiflogistik, pak je nutné zjistit, jak ovlivňuje INR, a dle toho upravit dávkování Warfarinu a současně zajistit léčbu přípravkem chránícím žaludeční sliznici. Pokud se zvolí jiný typ léčiva, tak víceméně kromě paracetamolu a jeho některých kombinací, je nutný lékařský předpis. Každé léčivo má své nežádoucí účinky, proto je nutné individuálně posoudit váš zdravotní stav a vybrat to nejvhodnější.

Některé léky proti bolesti zvyšují riziko krvácení u pacientů. Ve hře mohou být dva mechanismy: nesteroidní léky proti bolesti (NSAID = nesteroidní protizánětlivé léky) mohou vést ke gastritidě, která může vést ke krvácení do žaludku, a pravidelně užívané léky proti bolesti mohou interferovat s warfarinem, což vede ke zvýšení INR, a to zvyšuje riziko krvácení.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Co znamená blokátor protonové pumpy

Omeprazol je inhibitor protonové pumpy používaný při poruchách trávení: žaludečních vředech, gastroezofageálním refluxu, gastrointestinálním refluxu, dyspepsii, laryngofaryngeálním refluxu a Zollinger-Ellisonově syndromu.

Blokádou protonové pumpy lze dosáhnout téměř úplného potlačení sekrece kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Jedná se většinou o biologicky neaktivní substance (prekurzor), které se v organismu přeměňují na aktivní formu. Tyto látky jsou nestabilní v kyselém prostředí, proto je u nich důležitá acidorezistentní úprava lékové formy. Inhibitory protonové pumpy se metabolizují především prostřednictvím CYP2C19 (eventuálně CYP3A), tudíž je možná například interakce s warfarinem, diazepamem, fenytoinem a dalšími léčivy. Inhibitory protonové pumpy také zhoršují resorpci vitamínu B12 a ketokonazolu, dále zvyšují resorpci digoxinu. U všech účinných látek této skupiny jsou nežádoucí účinky podobné. Jedná se hlavně o poruchy trávení, únavu, závratě. Důležité je neopomenout možnost těžké poruchy sluchu a vidění u parenterálního podání těchto léčiv, proto by se měly touto cestou podat spíše ve formě krátkodobé infuze.

Zdroj: Rizika při užívání Omeprazolu

Omeprazol

Omeprazol je lék patřící do skupiny blokátorů protonové pumpy, což jsou léky účinné proti překyselení žaludku. Účinnou látkou je sloučenina se stejným názvem – omeprazol.

Princip: Účinná látka blokuje protonovou pumpu v buňkách žaludeční sliznice, která se podílí na sekreci žaludeční kyseliny. Žaludeční kyselina se proto nedostává do žaludku a žaludeční kyselost se snižuje.

Využití: Tyto léky se využívají ve všech situacích, kdy nám vadí sekrece žaludeční kyseliny. Jsou to zejména žaludeční vředy a jejich komplikace, prevence vzniku vředů a těžší záněty jícnu při pálení žáhy a Zollinger-Ellisonův syndrom. Blokátory protonové pumpy se užívají i jako součást léčby žaludeční infekce Helicobacterem pylori spolu s antibiotiky.

Podávání: Záleží na předepisujícím lékaři, který zvažuje konkrétní případ a indikaci. V tabletové formě se většinou podává ve formě jedné tablety denně o síle 20–40 miligramů. Existují ovšem i přípravky, které se mohou podávat nitrožilně, a to nejlépe ve formě malých infuzí nebo jako celodenní kontinuální podávání speciální nitrožilní pumpou.

Nevýhody: Lék má minimum vedlejších účinků, při současném podávání s lékem Warfarin však hrozí jisté riziko ovlivnění jeho účinnosti. Dle nových studií bylo zjištěno, že:

  • Omeprazol je středně silným inhibitorem CYP2C19 a citalopram je substrátem tohoto izoenzymu. Křížová studie na zdravých osobách ukázala, že omeprazol přibližně zdvojnásobil plochu pod křivkou koncentrace-čas (AUC) plazmatického S-citalopramu (escitalopram), ale statisticky významně neovlivnil AUC R-citalopramu. U každého pacienta užívajícího citalopram (nebo escitalopram) by se proto mělo očekávat mírné zvýšení jeho expozice při současném užívání omeprazolu.
  • Vzhledem k tomu, že CYP2C19 podléhá genetickému polymorfismu, rozsah, v němž je citalopram metabolizován touto cestou, může záviset na jednotlivci. Dále určení stavu metabolismu jednotlivce je v současné době spíše výzkumným nástrojem než klinickým.
  • Klinický význam interakce mezi omeprazolem a citalopramem je nejasný. Až do doby, kdy bude známo více, by pacienti měli být upozorněni, aby při užívání omeprazolu byli varováni pro zvýšení nežádoucích účinků citalopramu (jako je sucho v ústech, zvýšené pocení nebo nespavost). Pokud se u pacientů vyskytne nárůst nežádoucích účinků citalopramu, měli by být upozorněni, aby přestali užívat přípravek a aby se seznámili s lékařem, pokud jsou příznaky závažné, nebo přešli na alternativní léčbu pálení žáhy. U pacientů s dlouhodobější léčbou omeprazolem by mělo být zváženo snížení dávky SSRI, pokud se nepříznivé účinky citalopramu stanou obtížnými.

Zdroj: Omeprazol a antidepresiva

Dávkování

Obvyklá dávka je 1 tableta přípravku Klacid 500 dvakrát denně každých 12 hodin. Tablety se polykají celé. Vztah mezi jídlem a užíváním přípravku nemá významný vliv na vstřebávání podaného přípravku.

Dávkování u pacientů s tuberkulózní infekcí vyvolanou Mycobacterium avium komplexem (MAC): Doporučená počáteční dávka u dospělých je 1 tableta přípravku Klacid 500 (500 mg) dvakrát denně každých 12 hodin. S léčbou diseminovaných infekcí vyvolaných MAC u pacientů s AIDS je nutno pokračovat tak dlouho, dokud se neprojeví klinický a mikrobiologický účinek léčby. Klarithromycin je nutno podávat v kombinaci s dalšími přípravky působícími proti mykobakteriím. Profylaktická dávka pro MAC infekce je 500 mg dvakrát denně.

Dávkování u léčby pro potlačení Helicobacter pylori: Pro potlačení přítomnosti H. pylori ve dvanáctníku určí dávkovací schéma a případnou kombinaci s dalšími léky odborný lékař – gastroenterolog. Doporučené dávkovací režimy jsou trojkombinace Klacid 500 tablety: 500 mg (1 tableta) 2x denně každých 12 hodin spolu s lansoprazolem 30 mg 2x denně a amoxicilinem 1 000 mg 2x denně po dobu 10 dní. KLACID 500 tablety: 500 mg (1 tableta) 2x denně každých 12 hodin spolu s amoxicilinem 1 000 mg 2x denně a omeprazolem 20 mg 2x denně po dobu 7 až 10 dní.

Dvojkombinace: Klacid 500 tablety: 500 mg (1 tableta) 3x denně každých 8 hodin spolu s omeprazolem 40 mg 1x denně po dobu 14 dní s následným podáváním omeprazolu 20 mg nebo 40 mg 1x denně dalších 14 dní. Klacid 500 tablety: 500 mg (1 tableta) 3x denně každých 8 hodin spolu s lansoprazolem 60 mg 1x denně po dobu 14 dní. Pro úplné vyléčení vředů je obvykle nutná léčba léky tlumícími žaludeční sekreci.

Jestliže jste užili více přípravku Klacid 500, než jste měli, nebo při náhodném požití většího množství tablet, a to zejména dítětem, vyhledejte ihned lékaře!

Přípravek je nutné užívat v pravidelných časových intervalech podle doporučení lékaře. I při rychlém ústupu obtíží je nezbytné, aby byla dodržena celková předepsaná doba užívání! Při vynechání jedné nebo více dávek se o dalším postupu poraďte s lékařem.

Při užívání antibiotiky Klacid 500 se můžete stravovat zcela normálně, vstřebávání účinné látky tohoto antibiotika není ovlivněno potravou, kávou a podobně. Antibiotikum užívejte v pravidelnou denní dobu po jídle, řádně zapijte.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Nežádoucí účinky

Obecně je rabeprazol (Zulbex) poměrně dobře tolerován, a to dokonce až pět let po sledování klinické studie. Profil vedlejších účinků je podobný jako u omeprazolu. Mezi nejčastější vedlejší účinky patří bolest hlavy, nevolnost a průjem. Mezi vzácné vedlejší účinky patří vyrážky, příznaky podobné chřipce a infekce (včetně gastrointestinálního patogenu Clostridium difficile ). Byly hlášeny vzácné případy poškození jater vyvolaného rabeprazolem (také známého jako hepatotoxicita). Charakteristická hepatotoxicita inhibitoru protonové pumpy se obvykle objevuje během prvních čtyř týdnů po zahájení léčby.

Rabeprazol je spojen se zvýšenými hladinami gastrinu v séru, o kterých se předpokládá, že jsou závislé na stupni metabolismu CYP2C19, pře který lék prochází. Pro srovnání, rabeprazol není tímto enzymem tak významně metabolizován ve srovnání s jinými léky ze stejné třídy, jako je omeprazol. Zvýšená hladina gastrinu v séru může souviset s rakovinou žaludku.

Potlačení kyselosti prostřednictvím rabeprazolu může snížit absorpci vitamínu B12 a hořčíku, což vede k jejich nedostatku.

Velmi závažné nežádoucí účinky byly hlášeny u lidí užívajících rabeprazol, ale tyto účinky nebyly "přímo korelovány" s užíváním rabeprazolu. Patří sem Stevens-Johnsonův syndrom, závažné hematologické abnormality, kóma a smrt. K dalším možným vedlejším účinkům, společným s jinými blokátory protonové pumpy ve stejné třídě, patří zlomeniny kostí způsobené osteoporózou a závažné infekce způsobené bakterií Clostridium difficile.

Předávkování

Při předávkování rabeprazolem až do 80 mg nebyly hlášeny žádné známky otravy ani zvláštní příznaky, ale příklady těchto případů jsou omezené. Zejména rabeprazol byl používán ve vyšších dávkách pro léčbu hypersekrečních stavů, jako je Zollinger-Ellisonův syndrom (až 120 mg denně).

Pokusy na zvířatech s ultravysokými dávkami rabeprazolu prokázaly letalitu neznámým mechanismem. Syndrom letálního předávkování u zvířat je charakterizován křečemi a komatem.

Zdroj: Zulbex

Cyclotest 2 plus

Cyclotest 2 plus je určen ženám, které se rády oddávají sexu, ale nechtějí otěhotnět. S pomocí minipočítače mohou přesně určit své dny nejvyššího rizika otěhotnění a zvolit na tuto dobu jiné sexuální praktiky, při kterých nedochází k výronu spermatu do vagíny.

Výhody cyclotestu 2 plus:

  • ušetří čas při zjišťování plodných a neplodných dní
  • dlouhodobé používání bez nežádoucích účinků, které jinak přináší užívání hormonální antikoncepce
  • cyclotest 2 plus je pro všechny ženy, které nechtějí anebo nemůžou užívat hormonální antikoncepci
  • spolehlivost srovnatelná s hormonální antikoncepcí
  • výhodná cena vzhledem k dlouhodobému používání, které je 5 až 10 let

Cyclotest 2 plus se prodává za 169,00 Euro a objednat ho je možné zde: cyclotest 2plus.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Lopuchová voda na růst vlasů

Lopuchová voda působí proti vypadávání vlasů a snižuje tvorbu lupů. Ale nepodporuje růst vlasů! Lopuchová voda se vyrábí z lopuchového kořene, který je bohatý zejména na sliz, třísloviny a minerální látky. Extrakt z těchto látek se používá právě pro výrobu lopuchové vody. Vlasová voda se nanáší na vlhkou nebo suchou pokožku. Masáž se provádí po dobu cca 3 minut.

Lopuchová voda je účinná v tom, že zabraňuje vypadávání vlasů a mírní projevy výskytu lupů. Po měsíci používání po každém mytí vlasů (3–4x týdně) lupy vymizí úplně a padání vlasů se o 70 % sníží. Jako bonus při pravidelném používání získáte na pohled lesklejší vlasy. Lopuchová voda vlasy nemastí a ani nevysušuje pokožku. Dobře se vsakuje a také roztírá, krásně voní a po jejím použití se dostaví svěží pocit na pokožce hlavy.

Při používání lopuchové vody berte na vědomí fakt, že lopuchová voda zamezuje vypadávaní vlasů a tvorbě lupů! Nikde není řečeno, že lopuchová voda podporuje či vyvolává růst vlasů!

Zdroj: Lopuchová vlasová voda na zhoustnutí vlasů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP