Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

PREDKOZKA NA KLITORISU

OBSAH

Ze statistik vyplývá, že zkušenost s vaginální mykózou má až 75 % žen. Léčba je někdy během na dlouhou trať a při častém opakování je určitě nutné navštívit lékaře. Původcem vaginální mykózy je kvasinka Candida albicans. Mykóza (nebo také kvasinková infekce či kandidóza) vzniká tehdy, pokud se v pochvě přemnoží kvasinky. Těm se velmi dobře daří ve vlhkém prostředí, kam je omezen přístup vzduchu.

Zdroj: Co na poševní mykózu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST KLITORISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den,
Lecim zanet mocovych cest uz tyden,jedny ATB nepomohly,tak mam druhe silnejsi,zda se ze zabiraji,ale bolest,vylozene bolest, pri moceni a chvili I po nem presla hlavne do klitorisu,v podbrisku uz zadnou bolest necitim,je to hlavne v te dolni casti...cekam,ze ty silnejsi ATB zdolaji I toto,ale uz je beru 3.den a spise naopak..pred zjisteni zanetu mocovych cest jsem mela pohlavni styk nechraneny,tak bych se chtela zeptat jestli to nahodou nemuze byt priznak chlamydii a nebo jestli je to stale vec mocovych cest?dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyčkejte do konce léčby a pak se poraďte se svým lékařem, jak dál. Pokud jste mu neřekla o předchozím nechráněném pohlavním styku, tak ho dodatečně informujte a požádejte ho o kontrolní stěr na chlamydie. Pokud uvidíte nezájem, tak běžte do většího města na oddělení kožní - venerologie a tam je o to požádejte. Zde jsou zkušení lékaři, připraveni řešit právě problémy vzniklé z nechráněného pohlavního styku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest klitorisu

Argumenty proti obřízce

Předkožka není jen zbytečný kus kůže, který by měl být odstraněn bez pečlivého uvážení. Předkožka tvoří pokrývku žaludu penisu u mužů a klitorisu u žen. Je protkána nervy citlivými na dotek a pohyb předkožky dozadu a dopředu přes žalud, a tak umožňuje některé z příjemných pocitů při sexu. Dospělí muži, kteří byli obřezáni jako děti, nemají obvykle sexuální problémy spojené se svou obřízkou, možná proto, že nikdy při sexu nezažili pocit s předkožkou. Obřezaní muži, kteří jsou sexuálně aktivní, si však poměrně často stěžují na sexuální problémy, které spočívají ve změně citlivosti penisu.

Zdroj: Obřízka

Diskuze

V diskuzi ÚHRADA OBŘÍZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Jakubkovič.

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli by mě byla hrazena obřízka ze zdravotních důvodů.
Jsem 4 roky po úplném odstranění prostaty ( roboticky). Samovolnou erekci nemám, tudíž pokud chci souložit musím používat vakuovou pumpu a erekční kroužek. Při použití pumpy mě nabyde i předkožka do větších rozměrů. V klidovém stavu je předkožka asi 1,5cm před žalud. Uzdičku mám odstraněnou, takže předkožka je na žaludu volná.
Děkuji za odpověď.

S pozdravem Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobrý den, ano obřízku je u Vás jistě možné provést i na pojišťovnu. Všechno jde, když se chce. Zajděte za svým urologem.

Zdroj: diskuze Úhrada obřízky

Kondylomata u žen

Kondylomata se u žen vyskytují na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků. Samotná kondylomata ovlivňují významně sexualitu a často výrazně limitují sexuální aktivitu a jsou velmi frustrující.

Zdroj: Kondylomata

Nežádoucí účinky

Vedlejší účinky steroidů nejsou pro obě pohlaví stejné. U mužů může vlivem užívání dojít ke zmenšení varlat a penisu, snížení počtu spermií, impotenci, k problémům s prostatou, zvětšení prsou či plešatění. U žen může užívání steroidů způsobit zastavení menstruačního cyklu, zmenšení prsou, prohloubení hlasu, růst vousů a chlupů na těle, abnormální růst klitorisu.

Zdroj: Tamoxifen

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Tady je detailní video návod na to, jak správně lízat vagínu: www.xvideos.com/vide…
Jinak platí při lízání vagíny nechat klitoris až na konec a spíše nejdříve jazykem dráždit jen okolí poštěváčku. Dobré je přejíždět jazykem přes kundičku cikcak z prava do leva a postupně nahoru až skoro na klitoris. Když pak chcete u ženy dosáhnout orgasmu, tak se teprve pak začněte věnovat klitorisu. Který nejdříve dokola lízejte a pak si ho vemte do rtů a sajte ho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva B..

Tak to je popsáno perfektně! Nezbývá než souhlasit. Já mám ještě ráda, když mi partner drží nohy hodně od sebe a chvilkama se jen dívá a lízne, pohladí, lízne, pocucá, líbá, saje,...a kamarád mi laská prsa a já jim můžu hladit a cucat penisy a lízat kouličky. To je perfektní!!!

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Co je to ženská obřízka

Na rozdíl od mužské obřízky, která může někdy být i zdravotně prospěšná a nezpůsobuje vážné poškození pohlavního orgánu, představuje infibulace u žen podstatně vážnější zákrok s celoživotními (především negativními) důsledky. Ženská obřízka nemá pro ženy a dívky žádné zdravotní přínosy. Mezi okamžité důsledky patří těžké krvácení a problémy s močením, později se mohou vyvinout cysty, infekce, neplodnost. Zvyšuje se také pravděpodobnost komplikací při porodu a riziko, že se dítě narodí mrtvé. Zákrok většinou provádějí ostrým nožem, žiletkou nebo nůžkami tradiční „obřezávačky“. Tyto ženy mají často důležitou pozici a ve svých komunitách plní také funkci porodní báby. Podle WHO však 18 % zákroků provádějí poskytovatelé zdravotní péče.

Světová zdravotnická organizace uvádí čtyři typy ženské obřízky

  • Klitoridektomie: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku, výjimečně jen jeho předkožky.
  • Excize: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku a malých stydkých pysků, jen někdy též odstranění velkých stydkých pysků.
  • Infibulace: zúžení poševního otvoru vytvořením kryjícího uzávěru tím, že se naříznou a přemístí velké nebo malé stydké pysky, někdy doprovázené odstraněním klitorisu.
  • Další nespecifikované typy: všechny ostatní škodlivé zásahy do ženských pohlavních orgánů – propichování, piercing, nařezávání a vyškrabování, rovněž kauterizace ženských rodidel.

Další typy ženské obřízky

  • Sunna cirkumcize: Jedná se o arabskou tradici, při níž by měla být odstraněna pouze předkožka klitorisu. Takto provedený zákrok má jako jediný nárok na název obřízka, a pokud je proveden v původním smyslu a malém rozsahu, lze u něj jako u jediného připustit i možné zlepšení sexuálního prožitku obnažením glans při ztopoření. Většinou však při tomto zákroku dojde k odstranění špičky (glans) klitorisu, takže žena poté neprožívá tolik vzrušení jako při celistvé konfiguraci klitorisu. Odstraněním jen špičky poštěváčku nemusí dojít k absolutní ztrátě prožitku při ztopoření pahýlu, avšak mnohdy si dívky stěžují, že jako by to „tam bubřelo a není kam“. Z toho pak mohou nastat traumatické situace, avšak to ještě není to nejhorší, pokud je odřezání „čisté“, to znamená celistvě ošetřené. Pokud je obřízka tohoto typu provedena jako infibulace, tak je odřezaný celý volný klitoris, tedy přeťata crura těsně za vazy ke stydké kosti. Pak dívka klitoris necítí, jen jej má v paměti zafixován. Poté bývají problémy i s masturbací, neboť vjemy jsou, jako by ho tam měla, ale nemůže ho nahmatat.
  • Klitoridektomie: Při tomto zákroku dochází k odstranění klitorisu a někdy i malých stydkých pysků.
  • Faraonská obřízka: Představuje nejtěžší typ infibulace. Při tomto zákroku dochází k odstranění malých i velkých stydkých pysků a klitorisu. Rána je pak sešita tak, že po odhojení zůstane jen malý otvor pro močení a menstruační krev. Pokud je zákrok proveden před pubertou, mohou kromě výše uvedených problémů nastat ještě následné komplikace při zahájení menstruačního cyklu. Při svatební noci je pak žena naříznuta.

Zdroj: Dámská obřízka

Diskuze

V diskuzi LÉČBA KVASINKOVÁ INFEKCE NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Na kvasinky výborně zabírá sucho. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu. Nepoužívat mýdlo, jen vodu. A vyléčí se to výborně. Jen se musí hlídat, aby to bylo v suchu pořád, i v noci. Pokud se střídá vlhko a sucho, to pak nemá vůbec smysl. Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Dobrý den, ve Vašem článku léčba kvasinkové infekce na žaludu píšete. Stačí mít žalud 2-3 týdny větraný v suchu.Na internetu jsou návody, aby předkožka zůstala, držet vzadu. Bohužel žádný takový návod se mne nepodařilo dohledat. Nebylo by možno dát např. odkaz, nebo popsat vlastní provedení.
Děkuji Tomáš

Zdroj: diskuze Léčba kvasinková infekce na žaludu

Pozor!

Dalším nepříjemným stavem je parafimóza. Na rozdíl od obyčejné fimózy je parafimóza velmi nebezpečný stav, při kterém předkožka uvázne za žaludem a už se nedá vrátit dopředu. To velmi bolí, protože penis je nad žaludem zaškrcen a do žaludu nemůže proudit krev. Navíc při nedostatečném prokrvení není žalud zásobován kyslíkem a může i odumřít. Proto je nutné při parafimóze co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc. V tomto případě neexistuje žádná jiná možnost. Parafimóza může vzniknout tak, že předkožka se už dá sice stáhnout, ale je stále příliš úzká, takže se za žaludem zaškrtí a nelze ji stáhnout zpět. Občas se to stane při pohlavním styku nebo při neopatrné masturbaci. Předkožka se zaškrtí jako gumička za okrajem žaludu a tam zůstane.

Fimóza předkožky se musí léčit jedině v případě, že zúžená předkožka vadí při močení, objevují se časté záněty předkožky nebo předkožka nejde stáhnout ani v pubertě.

Skupinou pacientů jsou dospívající chlapci, kteří zjistí, že mají problém při sexu, a pacienti z řad starších mužů, u nichž při snížené hygieně dochází k rozvoji fimózy a zúžení zevního ústí. Fimóza bývá u této skupiny častou komplikací cukrovky.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Fimóza v dospělosti

V jakém věku by předkožka měla jít stáhnout za žalud penisu? Odpovědi na tuto otázku se dočtete v různých knihách, učebnicích, odborných časopisech anebo se můžete zeptat svého lékaře. Bohužel každý říká něco jiného a všichni tvrdí, že mají pravdu. Navzájem si odporují a každý z odborníků umí svoje tvrzení logicky zdůvodnit.

Předkožka je ta část penisu, která v klidovém stavu pokrývá jeho koncovou část – žalud. Předkožka se skládá ze dvou vrstev: vnitřního a vnějšího listu. Předkožka a žalud mají velký význam při masturbaci i při pohlavním styku. V klidovém stavu (když penis není ztopořený) předkožka často přesahuje přes žalud. Při erekci pak slouží jako kožní rezerva. Předkožka není v žádném případě zbytečnou částí těla. Z tohoto důvodu je důležité, aby v případě opravdové potřeby jakéhokoliv lékařského zákroku na penisu byl respektován význam předkožky a aby veškeré případné lékařské zákroky byly prováděny při pokud možno úplném zachování předkožky a jejích přirozených funkcí.

V dětství nebo v dospívání se u některých chlapců nedá předkožka stáhnout dozadu za žalud penisu, nebo se dá posunout jenom o kousek. Tento stav označujeme jako fyziologickou fimózu nebo jako přirozené zúžení předkožky, a to z těchto důvodů:

  • předkožka je příliš úzká, takže žalud penisu jejím otvorem neprojde;
  • předkožka je na své vnitřní straně stále jakoby přilepená k žaludu.

Fimóza je u malých dětí naprosto normálním a přirozeným jevem. Až 96 % kluků se rodí se zúženou nebo přilepenou předkožkou. Zúžená předkožka jim slouží k ochraně žaludu a vnitřní strany předkožky. Tento stav je běžný v kojeneckém i batolecím věku, a u některých chlapců i v pozdějších letech, kdy kluk ještě není sexuálně aktivní. Pokud zúžená předkožka nebolí, nemáte v ní zánět nebo vám její zúžení nedělá problémy při močení, nechte relativní fimózu být tak, jak je, nejlépe až do puberty.

Druhy fimózy:

  • úplná, při které se předkožka vůbec nedá stáhnout přes žalud;
  • částečná, při které se předkožka dá stáhnout, ale jen o kousek (tedy ne až úplně dozadu).

Ojedinělým druhem fimózy je jizevnatá fimóza. S tou se chlapec nenarodí, protože vzniká až v průběhu života. U dospělých mužů jsou příčinou jizevnaté fimózy různá kožní onemocnění. Ale nejčastějším důvodem jizevnaté fimózy bývá to, že se předkožka stahuje násilím, například při koupání. Samozřejmě pokud se předkožka dá bez potíží stahovat, měla by se při koupání stáhnout za žalud a tento prostor umýt. Při násilném stahování se však na předkožce tvoří drobné trhlinky, po kterých zůstávají drobné jizvičky, které se při svém hojení stahují k sobě a svrašťují, a tím vzniká jizevnatá fimóza.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Diskuze

V diskuzi FIALOVÉ ZBARVENÍ NA ŽALUDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Arnošt Paulík.

Dobrý den
Jmenuji se Arnošt Paulík, je mi 29.let.
Již 14.dní mě trápí fialové zbarvení na žaludu.
Předkožka mi jde bez problémů, a bez bplestí přetáhnout, a stáhnout.
Fialkové zbarvení na žaludu mám přesně na pravé straně podélně směrem k uzdičce u dutinky, a to samé mám i na levé straně. Navrchu na žaludu to zbarvení nemám. Když si na ten žalud chytnu nepálí mě to, a ani mě to nebolí, když jdu na malou stranu. Nevím jest-li jde o nějakou vážnější věc, a nebo nejde. Nevím jest-li to má něco společného, že 3 týdny jsem bral antibotika v tobolkách, a, že nyní beru dalších 14 dní antibiotika v kapačkách na vyléčení zánětu močových cest, a jest-li to nemá souvislost, že od 31.8 jsem bral 5 dní silnější chemoterapií? Děkuji Vám předem za radu, případné doporučení atd.... Nikdy jsem to fialové zbarvení na žaludu neměl, zůstal jsem úplně překvapený, jak jsem si to zjistil. Každé ráno se sprchuji, a každý den dodržuji intimní chygienu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fialové zbarvení na žaludu

Typy obřízky

Obřízka částečná a nízká (Partial circumcision)

Odstraní se celá vnitřní předkožka a vnější je ponechána takové délce, že v normálním stavu překrývá přibližně půl žaludu. Zbytek předkožky cestuje po žaludu, což může vyvolávat nepříjemné pocity. Dále je dobré vědět, že jedna polovina žaludu oschne a zkrabatí, kdežto druhá polovina zůstane přirozeně vlhká. Pokud byla tato obřízka provedena z důvodu fimózy, hrozí její navrácení. Co se masturbace týče, po mechanické stránce zůstává stejná, jen pacient prožívá jiné pocity.

Vhodná pro ty, kdo obřízku podstupují neradi, ovšem pohyb předkožky může někomu vadit.

Obřízka částečná a vysoká (Loose circumcision)

Zde se odstraňuje zčásti vnitřní a zčásti vnější předkožka. Poměr zakrácení jednotlivých částí předkožky je zcela individuální. Záleží, kdo obřízku zrovna provádí a jak si to sám pacient přeje. Žalud je alespoň většinou obnažen. Také není vhodná při boji proti fimóze. Při ztopoření je zbývající předkožka napnutá, ale jde jí hýbat klidně až do půlky žaludu. Ani to nebrání tomu, aby byl sex jiný než před provedením obřízky. Co se masturbace týče, z mechanického hlediska se nic nemění.

Obřízka úplná a nízká (Low circumcision)

Vnitřní předkožka je zcela odstraněna a vnější je zkrácená natolik, že je napnutá neustále. Zbývající předkožka je trvale napnutá a nelze s ní významně hýbat. Po provedení této obřízky se toho hodně změní. Masturbace je vhodnější s použitím lubrikačního gelu. Sex je vnímán výrazněji a penis se zdá být tvrdší. Jen se může stát, že se bude tahat šourek k žaludu. Sex je bez potíží.

Obřízka úplná a vysoká (Tight circumcision)

Vnitřní část předkožky je odstraněna částečně a vnější do takové míry, že je předkožka napnutá neustále a nelze s ní významně hýbat. Poměr zkrácení jednotlivých listů předkožky je opět případ od případu jiný. Pro masturbaci platí to samé jako pro úplnou nízkou obřízku.

Zdroj: Obřízka penisu

Poradna

V naší poradně s názvem AMPUTACE PENISU A JEHO NAHRAZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Lhoták.

Dobrý den.
Před léty jsem podstoupil obřízku a od té doby mám na žaludu bílé fleky a pod žaludem bílou kůži která mi občas při styku a při orálu praskne a značně začne pálit a je po příjemných chvílích a proto se tímto ptám jestli je možno nějak léčit, nebo penis(část) nahradit jiným i když mi je již 70 let a vše jinak ještě funguje.
Předem děkuji za odpověď, Lhoták Milan.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Absolvovat obřízku v dospělém věku je holý nesmysl a na svém případu vidíte následky takové hloupé volby. Obřízka je nepřirozený zásah do lidského těla, ať se udělá v jakémkoliv věku. Pokud není indikována fimózou, tak je její provádění absolutně proti přírodě a hyzdí mužské penisy.
Náhrada ztracené předkožky není možná, protože není z čeho brát potřebnou tkáň, kterou by se nahradila původní předkožka. Vaše představa uříznout kus vašeho obřezaného penisu a nehrazení za penis někoho jiného, nebo jinou tkání z vašeho těla, je volba hodná šíleného masochisty, která nepovede k ničemu jinému, než k úplné ztrátě penisu a jeho sexuální funkčnosti.
Buďte rád, že vám penis dobře stojí a vše funguje a nesnažte se si ho více poničit dalšími chirurgickými zásahy.
Pokud máte na žaludu bílé fleky, tak je potřeba vyšetřit jejich příčinu, protože obřízka jako taková nemá vliv na jejich vznik. Domluvte se s lékařem v kožní ambulanci na optimálním řešení vaší situace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Amputace penisu a jeho nahrazení

Výskyt genitálních bradavic

Virus je pohlavně přenosný, proto jsou nejvíce rizikovou skupinou promiskuitní jedinci. Statisticky se tedy častěji nakazí lidé, kteří mají víc sexuálních partnerů. Rozdíl mezi ženským a mužským pohlavím není nějak velký, v poslední době se uvádí větší procento nakažených mužů. Nejvíc ohroženou věkovou kategorií jsou mladiství a mladší lidé (v rozmezí 20–30 let). Ve starším věku se lze s touto infekcí setkat ojediněle. Důvodem k zamyšlení je fakt, že lidským papilomavirem se nakazí až 80 % lidí. Důvodem je takzvaný volný sex.

  • U žen výskyt na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků
  • U mužů: v konečníku a jeho okolí, na žaludu, na šourku, v ústí močové trubice, na předkožce. Špičaté kondylomy lze u mužů zaměnit s přirozeně se vyskytujícími pupínky okolo žaludu (na koruně penisu kolem žaludu), které se odborně označují jako papillae corone glandis a rozhodně nejsou důvodem k znepokojení.

Zdroj: Genitální bradavice

Projevy

Genitální bradavice vznikají v místě vstupu infekce. Inkubační doba je několik týdnů až měsíců po infikaci. Později se vytvoří bradavičnaté útvary, které mají velikost od pár milimetrů až do centimetrových rozměrů. Vyskytují se ve shlucích, čímž vytvářejí vystupující květákovité útvary, které bývají svědivé. Jsou bílé až růžové barvy. Nejčastěji se u žen vyskytují na velkých i malých pyscích, klitorisu, v močové trubici, pochvě, okolo konečníku, u mužů pak v oblasti žaludu, v blízkosti ústí močové trubice, na předkožce, šourku a v okolí konečníku. Při pohlavním styku mohou vyvolat bolest i krvácení. Pokud došlo k nákaze papillomavirem při orálním sexu, mohou se genitální bradavice objevit v hrtanu a na patrových obloucích. Pacientky nemusí mít žádné problémy. Subjektivní obtíže pacientky většinou již korelují s nálezem.

Projevy:

  • bolest (při nebo po pohlavním styku, bez této závislosti);
  • chronický výtok (může být mnoho dalších etiologií nebo superinfekce bakteriální, kandidózní) spíše bílé barvy;
  • krvácení mimo menstruační cyklus;
  • obtíže při močení (pozor na mnoho dalších etiologií);
  • v pokročilých případech obecné známky maligního procesu – kachexie, únava a podobně.

Zde můžete vidět, jak vypadají genitální bradavice.

Zdroj: Pozor na genitální bradavice

Kdy je vhodné udělat obřízku

Fimóza je stav, kdy je předkožka natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud a nepomohlo ani její uvolnění pomocí kortikoidních mastí. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout z žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidních mastí, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.

O parafimóze se hovoří, když předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Tento nebezpečný stav, není-li řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Mužská obřízka

Historie obřízky

V historických dobách bývala obřízka rozšířeným způsobem, jak kontrolovat sexualitu muže. Dokonce i židovské náboženské texty říkají, že obřezáni musí být i otroci a obřízka má určitou formou omezovat materiální požitky a nadřadit duchovní. Předkožka je sama o sobě vysoce senzitivní tkáň, a jelikož je dobře známo, že muž by si do svého penisu záměrně nenechal řezat, představují děti nejvhodnější příležitost k provedení tohoto zákroku.

  • Fimóza – předkožka je natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud, a nepomohlo ani uvolnění pomocí kortikoidních mastí nebo mastí obsahujících steroidy. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout s žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidními mastmi, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.
  • Parafimóza – předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům, vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud, ale jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Jde tedy v podstatě o následek násilného přetažení předkožky. Není-li tento nebezpečný stav řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Obřízka penisu

Priapismus

Pod tímto názvem se skrývá dlouhotrvající a spontánně neustupující erekce doprovázená značnou bolestivostí. Slovo pochází z řečtiny, je odvozené od řeckého boha Priapa, což byl bůh zahrad a lásky v rostlinném i živočišném světě. Toto onemocnění není až tak časté, nicméně zasluhuje pozornost kvůli možným vážným urologickým komplikacím. Důležité je podotknout, že erekce u priapismu nesouvisí s pohlavním podrážděním ani s libidózními představami nebo pocity, často bez spojitosti s předešlou sexuální aktivitou. Erekce je dlouhodobá, není spojena s orgastickými prožitky ani není ukončena ejakulací. Je to patologický stav vyžadující lékařský zásah.

Priapismus je označení pro poměrně vzácný stav přetrvávající bolestivé erekce, obvykle bez předchozích erotických podnětů. Název je odvozen od antické legendy o Priapovi. Existuje i ženská obdoba, při které dochází k erekci klitorisu, nazývaná klitorismus.

Primární priapismus (idiopatický)

Neznáme vyvolávající příčinu a není možné se jí dopátrat.

Sekundární priapismus

Příčiny můžeme rozdělit do několika kategorií. K priapismu občas dochází při zjišťování erektilní dysfunkce. Ke stanovení této diagnózy se aplikují přímo do penisu speciální látky, které vyvolávají erekci, a pozoruje se odezva na jejich působení. Zákrok je to sám o sobě dosti nepříjemný a pro mnohé muže stresující. Při dodržení správné doporučené dávky by k priapismu nemělo dojít, pokud se tak stane, je výhodou, že je okamžitě v blízkosti lékař a problém vyřeší.

Zdroj: Nemoci penisu

Masturbační techniky pro ženy

Při sexuálním vzrušení dochází k napětí svalů pánevního dna. To znamená, že při masturbaci, podobně jako při sexu, se tyto svaly prokrvují a posilují. U žen je to taková nejpříjemnější cesta, jak v pozdějším věku zabránit nepříjemné inkontinenci, nebo ji alespoň omezit.

Orgasmu můžete dosáhnout stimulací klitorisu nebo vaginálně. Vaginální orgasmy jsou u žen často výjimečnou situací a je jednodušší se zaměřit na stimulaci klitorisu. Lehněte si nahá na postel do pohodlné polohy. Vytvořte si příjemnou atmosféru, uvolněte se. Zkrátka udělejte vše proto, abyste byla správně naladěná na hrátky se svým tělem. Přichystejte si lubrikační gel, který vám celou masturbaci usnadní a nezřídka výrazně napomůže k orgasmu. Lubrikační gel použijte proto, aby byla pochva a celé její okolí dostatečně zvlhčené. Hrajte si se sebou sama, udržujte klitoris stále vlhký, aby vás jeho stimulace nebolela nebo nebyla nepříjemná. Zavřete oči a hlaďte se po celém těle. Můžete si představovat cokoliv, co vás bude vzrušovat. Přejíždějte po ňadrech, poté dolů až ke stehnům a můžete se jemně dotýkat stehen. Poté si začněte hladit klín a prsty prozkoumávat celou intimní oblast. Délka masturbace se u každé ženy různí. Některá žena je tak vzrušená, že jí bude celá doba sebeuspokojování trvat 2 minuty, u jiné může délka stimulace překročit až 30 minut, nebo i více.

Tipy:

  • Uchopte ukrytý klitoris mezi palec a ukazováček. Můžete začít s pomalým jemným válením mezi prsty. Postupně přidáváte na rychlosti a tlaku tak, aby pocity se vzrůstajícím vzrušením byly co nejpříjemnější.
  • Vezměte ukazováček a prostředníček a umístěte je přes vrchol vašeho klitorisu. Pak začnete pohybovat prsty po klitorisu přibližně v kruhové nebo oválné dráze. Můžete snadno měnit rychlost a tlak. Abyste docílily správného a příjemného účinku této masáže, doporučujeme prsty a poštěváček zvlhčit olejíčkem anebo lubrikačním gelem.
  • Levou rukou roztáhněte malé stydké pysky tak, aby se klitoris co nejvíce odkryl a vystoupil. Pak ukazováčkem pravé ruky začněte lehce poklepávat na poštěváček. To vyústí ve velmi lahodný pocit, který vzrůstá až do bodu, kdy nelze blížící se orgasmus zastavit.
  • Prsty jedné ruky stimulujte klitoris tak, jak to máte nejraději. Prsty druhé ruky nasměrujte na poševní vchod a podle potřeby zaveďte dva nebo tři do vagíny. V podstatě se dá tato kombinace doporučit pro stimulaci ve dvojici, kdy vy se věnujete masáži klitorisu, a váš partner prsty vstupuje do vagíny. Různými kombinacemi můžete dosáhnout závratných orgasmů.
  • Použijte své kalhotky tak, že je zatáhnete do vaší štěrbiny, jak vpředu, tak vzadu, a pak je vpředu správně umístíte přes klitorální oblast, aby to nebylo bolestivé. Můžete se procházet nebo si lehnout a posunovat s kalhotkami dopředu a zpět.
  • Jestliže máte doma masážní sprchu, je to ideální nástroj pro vodní masturbaci, protože většinou umožňuje přesné nastavení proudu vody, pulsování víření a tak dále. S tímto nástrojem můžete hodně experimentovat a sami uvidíte, jaké kombinace jsou pro vás nejpříjemnější. Nastavujte si různý tlak a teplotu vody. Vyzkoušejte také studenou vodu a uvidíte, že vám může přinášet jiné a zajímavé pocity vzrušení, než když používáte teplou vodu.
  • Při masturbaci se nemusíte soustředit jen na jedno místo. Uvolněte si ruce použitím dilda, svorek na bradavky, vaše hlavní erotogenní zóny budou „obslouženy“ a vy se budete moci soustředit na svoje nejoblíbenější.
  • K hlazení klitorisu používejte předměty z rozdílných materiálů: kožešinu, peříčka, oleje, kůži, latex, něco drsnějšího, pokud to máte ráda. Vnímejte reakce svého těla. Vzdychejte, kdykoliv na vás přijde vlna vzrušení.
  • Klitoris můžete převalovat mezi stydkými pysky. Stačí chytit hrbolek mezi palec a ukazováček a pak už ho jen pomalu převalovat ze strany na stranu. Tuto techniku je vhodné kombinovat s masírováním a hlazením pochvy celou dlaní.

Slangové výrazy

Udělat si to sama, klikat na myšku, dávat párky do pece (podle počtu prstů), zvonit na zvonek (klitoris) a (při dvou prstech) padat a vylejzat z jámy, (při jednom prstu) jen jednou nohou.

Zdroj: Kdo si hraje, nezlobí

Phimosis (fimóza)

Fimóza (latinsky a anglicky phimosis) je zúžení otvoru předkožky, kvůli kterému ji nelze přetáhnout přes žalud (glans) penisu. Může být jak vrozená, tak získaná. Vrozená (kongenitální) je častější a bývá téměř u všech novorozených chlapců, ale postupem času sama vymizí. Získaná (sekundární) může vzniknout jako následek zánětů žaludu (typicky u diabetu mellitus – cukrovky) nebo poranění předkožky (při nešetrném přetažení předkožky u dítěte). Předkožka má potom tendenci se zužovat a jizvit.

Příznaky a projevy

  • nemožnost přetáhnout předkožku přes žalud
  • nemožnost pohlavního styku či jeho bolestivost
  • hromadění smegma (bílá zapáchající hmota pod předkožkou)
  • v důsledku špatné hygieny může vzniknout zánět, později, v extrému, i rakovina penisu (z důvodu chronického dráždění tkání)
  • nafukování předkožkového vaku při močení
  • časté záněty žaludu (balanitidy)
  • zánět předkožky – při infekci otok předkožky a výrazná bolestivost, možnost výtoku hnisu a dysurické potíže (bolestivé močení)
  • parafimóza je komplikace fimózy, kdy se úzká předkožka sice přetáhne přes žalud, ale pak nejde vrátit zpět a zaškrtí tkáň žaludu
  • relativní fimóza – ta, ke které dochází jen při ztopoření penisu, je zde riziko vzniku parafimózy

Léčba

Léčba může být nechirurgická – aplikace kortikoidů, ale ty nemají příznivý vliv na pokožku. Dále je možné použití léčiv rozvolňujících jizvy. Chirurgická léčba – cirkumcize neboli obřízka.

Foto

Phimosis foto

Zdroj: Nemoci penisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP