Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

STILNOX NÁVYK

OBSAH

Jak si vytvořit návyk na zdravou výživu?

Zaprvé musíte mít důvod ke zdravému stravování. Chcete zlepšit své zdraví? Chcete se cítit lépe? Snažíte se jít příkladem pro své děti? Jedná se o změny, které můžete provést? Jestli jste si odpověděli alespoň na jednu otázku kladně, pak se můžete řídit našimi tipy:

  • Nesnažte se změnit všechno najednou.
  • Stanovte si nejprve snadný cíl, který můžete lehce splnit, například to, že budete konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce každý den.
  • Poté si určete dlouhodobý cíl, například takový, že si nachystáte jednu vegetariánskou večeři týdně.

Zdroj: Přehled zdravého stravování

Poradna

V naší poradně s názvem STILNOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

V poslední době nemohu usnout.proto si beru půlku stilnoxu tak zhruba co druhy den.je mi 73let.myslite že i ta půlka stilnoxu zanechá násLedky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stilnox je skvělý lék, který dokáže navodit spánek. Jeho nevýhodou je, že postupem času přestane používaná dávka stačit a pro dosažení stejného výsledku je nutné její zvýšení. Stilnox také neléčí příčinu nespavosti, ale jen ji obejde a navodí spánek. Po vysazení je nespavost zpět. Pro vyřešení příčiny nespavosti zkuste konzultovat svůj stav s psychologem, který vám může dát účinnější léky na uklidnění s uspávacím účinkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stilnox

Nejužívanější léky na spaní na předpis

Xanax

Používá se za účelem uklidnění při úzkostných stavech, u panických poruch, depresí a různých fobií.

Vedlejší účinky Xanaxu: při předávkování léky na spaní může dojít k poruše vědomí s narušením dechového centra, což může vést až k ohrožení života.

Neurol

Lék Neurol patří stejně jako Xanax mezi léky proti úzkosti a na spaní. K léčbě nespavosti se používá, je-li příčinou potíží špatný psychický stav.

Vedlejší účinky Neurolu: předávkování může způsobit poruchu vědomí s narušením dechového centra, což může vést až k ohrožení života.

Rivotril

Rivotril se užívá při léčbě epileptických záchvatů, úzkosti, panických poruch a fobií.

Vedlejší účinky Rivotrilu: závislost, předávkování může způsobit poruchu vědomí s utlumením dechového centra.

Třetí generace – hypnotika: Pokročilejší hypnotika 3. generace mají menší množství vedlejších účinků a podle všeho je u nich nižší riziko vzniku závislosti. V současné době se jedná o nejdokonalejší léky, co se týče kvality navozeného spánku, množství a závažnosti vedlejších účinků. U starších osob mohou způsobit zmatenost, halucinace a bludy. Třetí generace je nejdokonalejší co do kvality navozeného spánku i do poklesu četnosti a závažnosti nežádoucích účinků. V poslední době se začíná hovořit také o čtvrté generaci hypnotik.

Patří sem:

  • Adorma, Apo-Zolpidem, Hypnogen, Stilnox, Zolpidem, Zolpinox – obsahují účinnou látku zolpidem
  • Zopiclone, Zopitin – obsahují účinnou látku zopiklon
  • Sonata – obsahuje účinnou látku zaleplon
Zástupci léků:
  • oxazepam (lék Oxazepam)
  • midazolam (například léky Dormicum a Midazolam)
  • alprazolam (například léky Frontin, Xanax a Neurol)
  • bromazepam (lék Lexaurin)
  • diazepam (například léky Diazepam a Apaurin)
  • klonazepam (lék Rivotril)
  • tetrazepam (lék Myolastan)
  • zolpidem (například léky Adorma, Apo-Zolpidem, Hypnogen, Stilnox, Zolpidem, Zolpinox)
  • zopiklon (léky Zopiclone, Zopitin)
  • zaleplon (lék Sonata)

Zdroj: Léky na spaní

Diskuze

V diskuzi STILNOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

V poslední době nemohu usnout.proto si beru půlku stilnoxu tak zhruba co druhy den.je mi 73let.myslite že i ta půlka stilnoxu zanechá násLedky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka křivonova.

Je mi 73 let,v poslední době nemohu usnout.každy druhy den si beru půlku stilnoxu,který mi zabere.chtěla bych: vědět zdali to ublíží.

Zdroj: diskuze Stilnox

Srovnání Hypnogenu a Stilnoxu

Zolpidemi tartras 10 mg v jedné tabletě je léčivá látka přípravku Hypnogen, který zkracuje dobu nástupu spánku, snižuje počet probouzení, prodlužuje celkovou délku spánku a zlepšuje jeho kvalitu tím, že obnovuje jeho normální strukturu. Hypnogen užívají dospělí, kteří trpí nespavostí. Přípravek je určen ke krátkodobému použití.

Také přípravek Stilnox obsahuje léčivou látku zolpidemi tartras, a to 10 mg v jedné bílé podlouhlé potahované tabletě, na jedné straně s půlicí rýhou, na druhé s potiskem „STILNOX“. Lék Stilnox se podává při krátkodobé léčbě nespavosti tam, kde nespavost zneschopňuje nebo vede k těžkému stresu nemocného.

Stilnox a Hypnogen jsou totožné léky, liší se pouze názvem a výrobcem. Stinox je originální přípravek firmy Sanofi-aventis, s.r.o., kdežto držitelem registrace u léku Hypnogen je Zentiva, k.s., Praha, Česká republika.

Zdroj: Hypnogen proti nespavosti

Nebenzodiazepinová sedativní hypnotika na spaní

Některé novější léky nemají stejnou chemickou strukturu jako benzodiazepiny, ale působí stejným mechanismem. Mají méně vedlejších účinků a menší riziko závislosti, ale jsou stále považovány za regulované látky. Patří mezi ně zalepon, zolpidem a eszopiklon, které byly testovány pro dlouhodobější užívání, a to až na šest měsíců. Zolpidem je dostupný v ČR pod originálním názvem Stilnox.

Zdroj: Prášky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem TRITTICO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Klimtova.

Užívám 5 den trittico. Mám problém se spánkem nemohu usnout.Brala jsem 1 rok stilnox který už neučinkoval.Dostala jsem trittico 125 mg.Ale také nemohu usnout. Tak si přiberu Xanax. Usnu vyčerpana ve 2 hodiny. Tak jsem začala brát trittico ráno. Múžu si vzít ještě jeden večer?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trittico obsahuje léčivou látku trazodon, což je sedativní antidepresivum s duálním serotonergním mechanismem účinku. Používá se pro smíšené stavy deprese a úzkosti v kombinaci s nespavostí. Počáteční dávka je 125 mg/den, která se užívá v rozdělených dávkách po jídle nebo jako jedna dávka večer před spaním. Největší část rozdělené dávky se má užít vždy před spaním. Dávku lze bezpečně zvyšovat až na 300 mg/den. To je dvě a čtvrt tablety vašeho Trittica denně. Vyzkoušejte vyšší dávkování a pokud vám budou účinky více vyhovovat, domluvte se se svým lékařem na zvýšení dávky.
Kombinace léků Trittico a Xanax může zvýšit nežádoucí účinky, jako jsou závratě, ospalost, zmatenost a potíže se soustředěním. Někteří lidé, zejména starší lidé, mohou také zaznamenat poruchy myšlení, úsudku a motorické koordinace. Během léčby těmito léky byste se měla vyhnout nebo omezit pití alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trittico

Antidepresiva

Moderní antidepresiva typu escitalopram (Cipralex) se považují za bezpečná i při dlouhodobém užívání. Jinak je tomu ovšem s tzv. benzodiazepiny, to jest „prášky na spaní a na uklidnění“, mezi které patří i bromazepam (Lexaurin). Ty se mají zásadně užívat jen krátkodobě, neboť při delším užívání na ně vzniká úporný návyk a navíc působí jako tzv. „dementogeny“, to jest podporují procesy vedoucí k rozvoji demence.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT PROSTATY A INKONTINENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Manžel je 7 týdnů po operaci prostaty. Trápí ho vleklý zánět a inkontinence, hlavně ale nespavost. Budí se v noci po 1 -1,5 hod.. Stav trvá od jeho příchodu z nemocnice. Nezabírá nic (meduňka, teplé mléko, Stilnox, pivo, atd.) Poradíte? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět prostaty a inkontinence

Guttalax kapky, nebo Dulcolax čípky?

Účinná látka obsažená v Guttalaxu patří do skupiny takzvaných stimulačních laxativ, která přímo stimulují nervovou pleteň v tračníku. Vzniká na ně návyk. Účinek očekávejte za 6-8 hodin. Je lepší volit Zaječici či Šaratici, popřípadě glycerinové čípky (změkčující laxativum, mění konzistenci tvrdé stolice, účinek za 15-40 minut, vhodné i pro těhotné) nebo laktulózu.

Hlavně je ale potřeba uvažovat nad příčinou! Ta může být opravdu různá a při dlouhodobých obtížích je potřeba konzultovat situaci s lékařem. Je vhodné zařadit do stravy psyllium (vlákninu), zakysané výrobky a důkladně pít.

Zdroj: Projímadlo čípky

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babka.

Prosím jaký je rozdíl, byl mi napsán citralon 20. JInak užívám lexaurin ale jen tak 3x za týden, většinou na noc, když cítím pálení poo těle. Jsem stará, mám dost nemocí, užívám dost prášků na tlak a srdce. Mám vyoperovanou ŠŽ, tedy autoimunitní onemocnění. Doufám, že mi příležitostné použití lexaurinu /2x,1,5/ neublíží. V té trojce mi vadí to růžové barvivo. Během života jsem si pomáhala ke zklidnění meprobamat apod. nyní mi vyhovuje ten lexaurin, když cítím každý nervík v těle. Beru apoibuprofen na artritidu a půlku stilnoxu na noc, takže někdy vše najednou. Většinou mi vše přepadá před spaním po desáté večer. Snad nějaký drastický návyk nevzbnikne. Ten citralon zatím neberu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Citalon patří do skupiny antidepresiva a je vhodnou alternativou k léku Lexaurin. Není vhodné brát tyto léky současně! Ve Vašem případě bych dával velký pozor při současném užívání léku Citalon a Apoibuprofen, mohou zde nastat nepříjemné nežádoucí účinky v podobě nevolnosti a nebo zhoršení depresívních stavů. Raději společně Citalon a Apoibuprofen nebrat! Tolik k Vaší otázce.
Nyní bych se ještě rád zaměřil na příčiny Vašich večerních depresí. Pro zmírnění depresí je možné užívat léky - antidepresiva, ale ve Vašem případě tím navyšujete podíl chemie ve svém lékovém koktejlu, který každý den užíváte a to není moc dobré. Navíc u antidepresiv vzniká návyk od prvního dne jejich užívání bez ohledu na výši a četnost dávek. Existují i jiné metody, jak se zbavit depresí. Především je to cílevědomost. Když si ve svém životě určíte nějaký splnitelný a přijemný cíl, tak pak cesta, která k němu povede, Vás dokáže natolik zabavit a unavit, že zapomenete na deprese. Například nový přítel nebo přítelkyně bývají dobrým začátkem v boji proti depresím. Nebo vzdělávání na univerzitách třetího věku a v neposlední řadě i aktivní pohyb, například na nějakém pěkném elektrokole. Něco, co by vás tak zvaně "vytáhlo z domečku". Čím méně budete užívat antidepresiva, a čím více budete aktivně žít, tím se stane Váš život hodnotnější a plnější a to platí v každém věku. Nesmírně důležité je spát v dobře zatemněné místnosti, při ÚPLNÉ tmě. Do postele byste měla ulehat unavená po celodenní cestě za svými cíly a pak nebudete potřebovat ani žádný Stilnox na spaní. Žijte, smějte se, mějte někoho ráda (i sebe), ať má Váš život smysl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex

Nebakteriální zánět prostaty

Až 90 % procent případů tvoří nebakteriální forma, známá také jako syndrom chronické pánevní bolesti. Při podezření na zánět prostaty byste měli vždy navštívit urologa. Pokud je příčina bakteriální, lečí se antibiotiky. U nebakteriální formy (syndrom chronické pánevní bolesti) se léčba stanovuje individuálně, pomoci mohou i Kegelovy cviky.

Pro posílení svalů pánevního dna existují Kegelovy cviky, které vám pomohou lépe ovládat vyprazdňování. Cviky je nutné provádět pravidelně, aby si tělo dokázalo vypěstovat návyk na ovládání oslabených partií. Každý ze cviků je vhodné opakovat 3–5x, ale neměly by vyvolávat bolest nebo přílišnou únavu svalů. Při cvičení dbejte na pravidelné dýchání a stále si uvědomujte svaly pánevního dna, které chcete procvičovat.

Zdroj: Zánět prostaty

Co jsou to makrobiotika a makrobiotická strava

Makrobiotika není jen obyčejná dieta nebo stravovací návyk, ale je v podstatě jakousi filosofií či životním stylem. Kolébkou této filosofie jsou Tibet a Čína. Makrobiotika rozděluje přijímané potraviny podle ročního období. Makrobiotika a jídelníček podle makrobiotických zásad může být vhodným doplňkem nebo i základem diet pro potravinové alergie. Principem makrobiotické stravy je strava bohatá na obilniny, luštěniny, čerstvou zeleninu a ovoce, důležité je podstatné omezení masa, sýrů, vajec, drůbeže a rafinovaných potravin s malým obsahem vlákniny, dále soli, cukru a tuku. Požadavky na správné stravování a výživu vycházejí z geografické polohy, podnebí, místa, náročnosti povolání a individuálních odlišností, jako je například zdravotní stav.

Zdroj: Makrobiotická strava

Diskuze

V diskuzi PAVOUČÍ KOUSNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

V srpnujsem byla v Jáchymově na hotelu Curie.Nechtěli nás na pokoj pustit,že je zabukovaný pro Němce,kteří tam bydleli.Mšly jsme d kolegyní 3 měsíce nahlašený nástup...jezdime na křížkové. Stálo nás to11 0000 a chtěli nás nastěhovat do takové pastoušky v ořízemí s mřížema a u popelnic.Jasně že jsem se vztekla.jezdím tak již 5 let.tak nán dali pokoj s tim,že se musime se vysrěhovat. za dva dna,pak za 3,atd...nebyloto příjemné. Pak mě uklízečka řekla,že se diví,že náa tam pustily,že to měly zakázané tam vůbec chodit.po pár dnech mě probudia ostrá bolest na levé straně levé nohy u kolena.Nrmohka jsem chodit a bylo mě moc zle. Poměsíc jsem dostala další embolii a skončila v nemocnici, Na noze mám dva černé vpichy i po 5 měsících.Jsem pacientkou Ikemu a oni nechápou co se mohko stát,že mám jed v krvi. ty dva černé vpichy mám stále.1 cm od sebe. co to mohlo být?bolest obrovská.Má dojem,že jsem toho papvouka i zahlidla 2 x,ale beru stilnox,tak jsem si myslela,že se mě to zazdálo.dodnes mě otíkají ruce nohy.....Co to mohlo bt. Pavouků se bojím tak,že by mě šlahlo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pavoučí kousnutí

Nácvik vyprázdnění stolice u návykové zácpy

Ráno po probuzení vypijte sklenici vody nebo čaje, za půl hodiny se nasnídejte a po snídani zaveďte do konečníku 1 čípek. Před upotřebením uvolněte čípek roztržením nastřižené fólie nad špičkou čípku! Jakmile se dostaví nucení na stolici, nejdéle však do půl hodiny, pokuste se o vyprázdnění. Po několika dnech vynechávejte čípky a pokoušejte se o vyprázdnění stolice ve stejnou dobu bez čípků.

Na přípravek může vzniknout návyk, nedoporučuje se tedy jeho nepřetržité denní používání po dobu delší než 1 týden. Při zácpě dodržujte vhodnou životosprávu (dostatek pohybu, strava bohatá na vlákniny – ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, dostatečné množství tekutin a podobně). Při krvácení z konečníku nebo nemožnosti vyprázdnit se po použití těchto čípků vyhledejte lékaře, může jít o závažné onemocnění. Rovněž při dlouhodobé zácpě vyhledejte lékaře. Při náhodném požití většího množství čípků, zvláště dětmi, může dojít k žaludeční nevolnosti, případně ke zvracení. Je vhodné vypít větší množství studené vody a vyhledat lékaře.

Glycerinové čípky uchovávejte při teplotě do 25 °C, a to v původním vnitřním obalu. Přípravek není určen pro děti mladší než 10 let.

Zdroj: Glycerinové čípky

Stilnox

Stilnox obsahuje účinnou látku zolpidem, která zkracuje dobu nástupu spánku, snižuje počet probuzení, prodlužuje celkovou dobu spánku a zlepšuje jeho kvalitu obnovením fyziologické stavby spánku. Zolpidem užívají dospělí pacienti trpící nespavostí. Je určen ke krátkodobému podávání, doba léčby nemá překročit 4 týdny.

Přípravek není volně prodejný, je vázán na lékařský předpis.

Výrobce léku

Sanofi Winthrop Industrie, Tours, Francie

Chinoin Pharmaceutical and Chemical Works Private Co.Ltd., Veresegyház, Maďarsko

Účinná léčivá látka

Zolpidemi hydrogenotartras 10 mg v 1 potahované tabletě

Pomocné látky

Monohydrát laktózy, mikrokrystalická celulóza, sodná sůl karboxymethylškrobu, magnézium-stearát, hypromelóza, makrogol 400, oxid titaničitý

Indikační skupina

Hypnotikum

Charakteristika léku

Zolpidem zkracuje dobu nástupu spánku, snižuje počet probuzení, prodlužuje celkovou dobu spánku a zlepšuje jeho kvalitu obnovením fyziologické stavby spánku.

Použití léku

Zolpidem užívají dospělí pacienti trpící nespavostí. Je určen ke krátkodobému podávání, doba léčby nemá překročit 4 týdny.

Kontraindikace

Přípravek nesmí užívat děti do 15 let věku a pacienti s přecitlivělostí na léčivou látku zolpidem nebo na ostatní složky přípravku. Stilnox by neměl být podáván pacientům se zástavami dechu během spánku, s myastenií gravis (onemocnění charakterizované výraznou svalovou slabostí), dále v těhotenství a v období kojení.

O použití přípravku u pacientů s jaterní nedostatečností musí rozhodnout lékař.

Nežádoucí účinky léku

U citlivějších pacientů a zejména ve stáří se mohou objevit závratě, ospalost, pocit slabosti, nucení na zvracení, zvracení nebo bolesti hlavy. Zcela výjimečně byly pozorovány výpadky paměti, ke kterým nejčastěji dochází několik hodin po podání přípravku. Riziko jejich výskytu lze snížit zajištěním nepřetržitého spánku po dobu 7–8 hodin.

Dále se vyskytly noční můry, neklid, deprese, poruchy chování, dvojité vidění, průjmy, třes, pocity opilosti, vrávoravá chůze a porucha hybnosti.

Při vysazení léčby hypnotiky se mohou znovu objevit příznaky, které k léčbě vedly, a to i ve zvýšené intenzitě. Je důležité, aby pacient o této možnosti věděl a neměl obavy, pokud po vysazení léčiva k těmto příznakům dojde.

Podávání přípravku může vést k rozvoji fyzické i psychické závislosti. Riziko se zvyšuje s dávkou a trváním léčby a je vyšší u pacientů, kteří byli nebo jsou závislí na alkoholu nebo drogách. Při vzniku závislosti je náhlé ukončení léčby doprovázeno abstinenčními příznaky, jako jsou například bolesti hlavy, svalové bolesti, extrémní úzkost a napětí, neklid, zmatenost a podrážděnost. Mohou se objevit i křeče. Z těchto důvodů je vhodná léčba případné závislosti pod lékařským dohledem.

Pokud zaznamenáte jakýkoli nežádoucí účinek, informujte o tom svého ošetřujícího lékaře.

Interakce s jinými léčivy

Účinky přípravku Stilnox a účinky jiných současně užívaných léků se mohou navzájem ovlivňovat. Váš lékař by proto měl být informován o všech lécích, které v současné době užíváte, nebo které začnete užívat, a to na lékařský předpis i bez něj. Než začnete současně s užíváním přípravku Stilnox užívat nějaký volně prodejný lék, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

Při podání látek tlumících centrální nervový systém společně se zolpidemem může dojít k prohloubení tohoto jejich účinku. Jsou to například neuroleptika (léky ovlivňující centrální nervový systém), hypnotika (léky navozující spánek), anxiolytika (léky proti úzkosti), antidepresiva (léky proti depresi), antiepileptika (léky proti epilepsii) a alkohol.

Dávkování

Dávku je třeba určit individuálně.

Obvyklé dávkování u pacientů mladších 65 let je 1 tableta (10 mg) před ulehnutím. U pacientů starších 65 let se doporučuje léčbu zahájit polovinou tablety (5 mg). Dávka by neměla být zvyšována samovolně. Nejvyšší dávka nemá překročit 10 mg.

Přípravek by měl být užíván pouze v případě, že lze zajistit 7–8hodinový spánek. Doba léčby nemá překročit 4 týdny.

Způsob použití léku

Stilnox je třeba podávat těsně před ulehnutím nebo po ulehnutí, zapíjí se malým množstvím tekutiny.

Předávkování

V případě předávkování nebo náhodného požití přípravku dítětem může dojít k poruchám vědomí od spavosti až po lehké bezvědomí, výrazně těžší projevy byly pozorovány při kombinaci s dalšími látkami tlumícími centrální nervový systém včetně alkoholu. Vždy je třeba urychleně vyhledat lékaře.

Upozornění

Stejně jako u ostatních hypnotik se nedoporučuje dlouhodobé podávání. Přípravek může nepříznivě ovlivnit činnost vyžadující zvýšenou pozornost, koordinaci pohybů a rychlé rozhodování (například řízení motorových vozidel, obsluha strojů, práce ve výškách a podobně), protože je zde možné riziko ranní ospalosti. Toto riziko lze snížit nepřetržitým nočním spánkem (7–8 hodin).

Uchovávání

Uchovávejte při teplotě do 25 °C.

Varování

Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti vyznačené na obalu. Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí.

Balení

10 nebo 20 tablet

Zdroj: Léky na spaní

Uzdravující běh

Uzdravující běh posiluje stěny cév, snižuje krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu, uzdravuje funkce žaludečního a střevního ústrojí, posiluje páteř, svaly a klouby. Běh, to je nejlepší způsob, jak zvýšit odolnost vůči různým infekcím, je to perfektní pomocník k získání mladí a zdraví.

Již staří Sparťané říkali: „Chceš-li být silný – běhej, chceš-li být zdravý – běhej, chceš-li být moudrý – běhej.“

Všechna tato pozitiva zajistila běhu ohromnou popularitu. Nicméně když se v tisku objeví zprávy o úmrtích při běžeckých závodech, kladou si mnozí otázku: „Je skutečně běhání tak zdravé, jak se říká a píše?" Jde o to, že mnoho lidí, kteří začnou běhat, neberou v potaz svou aktuální výkonnost, svůj aktuální zdravotní stav, čímž naruší hlavní principy fyzické námahy a zásady postupného zvyšování fyzické zátěže. Většina lidí totiž začíná běhat, aby zhubli, a neuvědomují si, že nadměrná hmotnost je vlastně nemoc, takže pokud se chtějí uzdravit, a pohyb je k tomu ten nejlepší lék, tak je třeba si jej odměřovat na lékárnických vahách.

Prostě jak je tomu u většiny lidí zvykem, když už se pro něco rozhodnou, chtějí výsledky nejlépe hned, takže si naordinují koňské dávky, jaký div, že svou nemoc svou hloupostí a nedočkavostí jen prohloubí. Člověk si musí vypěstovat přiměřený návyk. To znamená, musí se naučit znát míru ve všem, v jídle, pití, při fyzické zátěži.

Zdroj: Jak žít dlouze a zdravě

Účinky Šaratice

Detoxikuje

Šaratica je přírodní laxativum (projímadlo), které šetrně odstraňuje z těla toxické látky.

Pravidelným pitím pomůžete svému tělu k lepšímu zažívání, podpoříte hubnutí a celkovou očistu organismu.

Obsahuje hořčík

Šaratica je silně mineralizovaná přírodní minerální voda s vysokým přírodním obsahem hořčíku (692 mg/l).

Není uměle zahušťovaná a dodá tělu magnesium - prvek, který potřebuje nejen ke správnému fungování zažívacího traktu, ale také nervové soustavy, svalů nebo srdce. Doporučená denní dávka hořčíku pro dospělého je 375 mg.

Přírodně řeší zácpu

Za projímavými účinky Šaratice hledejte obsah dvou hořkých solí – Epsomské (MgSO4 * nH2O) a Glauberovy (Na2SO4 * nH2O). Sírany sodíku a hořčíku na sebe v zažívacím traktu vážou vodu, rozředí škodliviny, které pak snáze opouští tělo.

V tlustém střevu tak Šaratica eliminuje zpětnou retenci (zadržování) a následné vstřebávání toxinů z odpadních látek zpět do těla.

Není návyková

Je možné ji užívat pravidelně a dlouhodobě. Šaratica má slabě alkalické pH (konkrétně 7,4), to je skoro totéž jako pH lidských slin nebo krve. Šaratica pochází z přírodního léčivého zdroje, který není nijak chemicky upravovaný.

Vedle přísunu minerálních látek přírodní cestou pomáhá odvádět odpadní látky a toxiny z těla ven. Na rozdíl od ostatních druhů projímadel, nehrozí při pravidelném užívání návyk. Její účinnost je pak stále stejně silná (což některé kapky nebo prášky zaručit nemohou).

Pomáhá lymfatickému systému

Úklid těla od toxinů potřebuje jednou za čas každý člověk. To, že se vyčistíte zevnitř, poznáte také navenek, v kvalitě vaší pleti a zvýšení vitality. K očistné kůře se vedle pití Šaratice doporučuje také přidat čisté zeleninové a ovocné šťávy a dodržovat pravidelný pitný režim.

Se Šaraticou je vše snazší, neboť ji stačí pouze pít (a pak si vyhradit nějaký ten čas, kdy je dobré se držet v blízkosti toalety).

Zdroj: Šaratice voda

Alergický kašel při astmatu

Alergický kašel při astmatu je jedním z mnoha příznaků astmatu. Buď se jedná o dráždivý chronický kašel, nebo se může jednat o záchvaty kašle při emocích (pláč či smích), kašel vyvolaný kontaktem se zvířetem, při pobytu ve starém, prašném a vlhkém domě nebo kašel vyskytující se v určitém ročním období.

Léky kontrolující astma a kašel se užívají pravidelně a dlouhodobě každý den i v době, kdy astmatik nemá obtíže. Chrání dýchací cesty, hojí zánět a brání vzniku a opakování dušností a dalších záchvatů. Pravidelné inhalace prospějí malým i velkým astmatikům. Léky určené k léčbě astmatu se podávají především inhalačně (vdechnutím). U kojenců a malých dětí jsou častěji využívány také některé léky ve formě sirupové, inhalační forma je však nejvýhodnější i v této věkové skupině. K inhalování se používají buďto ruční sprejové dávkovače, nebo přístrojové inhalátory. Podle závažnosti astmatu a podle hodnocení úrovně kontroly nad astmatem je možno měnit dávky léků a je možno je i kombinovat. Existují kombinace úlevového léku s preventivním kortikoidem v jednom inhalátoru. U dětí a v určitých případech dospělých astmatiků je možno podávat dlouhodobě i nekortikoidní lék. Na preventivní léky nevzniká návyk a závislost ani po mnoha letech jejich užívání. Preventivní léky s dlouhodobým účinkem snižují v dýchacích cestách otok sliznic a hojí zánět. Mějte léky proti astmatu vždy v zásobě – obstarejte si nové dříve, než spotřebujete staré. Dbejte, aby se preventivní léčba nepřerušila. Vždy, když odcházíte z domova, vezměte si s sebou úlevový lék proti náhlým a neočekávaným příznakům astmatu. U dětí – po dohodě s učitelem – nechávejte léky pohotovostně ve škole. Pro léčbu je velmi prospěšná i fyzioterapie, zejména u astmatiků, kteří mnohdy neznají techniku správného dýchání. Vhodný bývá i pobyt v přímořských a vysokohorských oblastech, osvědčily se i jeskyně. Dobré výsledky s léčbou astmatu mají některé české lázně. Lázeňská léčba je většinou hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Astmatický kašel

Projímadlo do 30 minut

Pokud potřebujete pomoc do 30 minut, použijte glycerinové čípky. Tyto čípky obsahují 85% glycerolum (2,06 g v 1 čípku). Pomocnými látkami jsou uhličitan sodný, kyselina stearová, 85% glycerol.

Glycerin (glycerolum) obsažený v čípku na sebe váže vodu, změkčuje stolici a zvětšuje její objem v dolní části tlustého střeva a usnadňuje tak její odchod při zácpě. Účinek se dostaví za 10–20 minut po použití.

Produkt Suppositoria glycerini Léčiva používají dospělí a děti starší než 10 let při zácpě různého původu, například při změně prostředí, životosprávy, při dlouhodobém upoutání na lůžku, po operaci, při zahuštěné a zatvrdlé stolici, v těhotenství, v šestinedělí a při kojení, při dlouhodobé zácpě k nácviku pravidelného odchodu stolice.

Přípravek se nesmí používat při známé přecitlivělosti na některou jeho složku, při bolestivých trhlinkách v oblasti řitní, při krvácejících hemoroidech.

Přípravek není určen pro děti mladší než 10 let.

Přípravek se prakticky nevstřebává, proto používání těchto čípků neovlivňuje účinky jiných současně užívaných léků. Nepoužívejte však současně s tímto přípravkem bez porady s lékařem jiné léky v čípkové formě. V případě předepisování jiných léků upozorněte lékaře, že používáte Suppositoria glycerini Léčiva.

Dávkování a způsob použití

Dospělí a děti starší než 10 let si podle potřeby zavádějí 1 čípek do konečníku. Přípravek vyvolá vyprázdnění stolice za 10–20 minut po zavedení čípku.

Nácvik vyprázdnění stolice u návykové zácpy

Ráno po probuzení vypijte sklenici vody nebo čaje, za půl hodiny se nasnídejte a po snídani zaveďte do konečníku 1 čípek Suppositoria glycerini Léčiva. Jakmile se dostaví nucení na stolici, nejdéle však do půl hodiny, pokuste se o vyprázdnění. Po několika dnech vynechávejte čípky a pokoušejte se o vyprázdnění stolice ve stejnou dobu bez čípků.

Před upotřebením uvolněte čípek roztržením nastřižené fólie nad špičkou čípku!

Upozornění

Na přípravek může vzniknout návyk, nedoporučuje se proto jeho nepřetržité denní používání po dobu delší než 1 týden. Při zácpě dodržujte vhodnou životosprávu (dostatek pohybu, strava bohatá na vlákniny, tedy ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, dostatečné množství tekutin a podobně).

Při krvácení z konečníku nebo nemožnosti se vyprázdnit po použití těchto čípků vyhledejte lékaře, může jít o závažné onemocnění.

Rovněž při dlouhodobé zácpě vyhledejte lékaře.

Při náhodném požití většího množství čípků, zvláště dětmi, může dojít k žaludeční nevolnosti, případně ke zvracení. Je vhodné vypít větší množství studené vody a vyhledat lékaře.

Zdroj: Projímadlo s okamžitým účinkem

Inhalátor Nicorette

Nicorette inhalátor 15 mg patří do skupiny léků používaných k odvykání kouření. Přípravek Nicorette inhalátor 15 mg je určen k léčbě závislosti na tabáku, ke zmírnění touhy po kouření (nikotinu) a ke zmírnění abstinenčních příznaků, což umožňuje snadnější odvykání kouření kuřákům motivovaným přestat kouřit. Slouží rovněž jako podpůrný přípravek k překonávání dočasné abstinenční fáze kouření nebo ke snadnějšímu snížení počtu vykouřených cigaret u kuřáků neschopných nebo neochotných přestat kouřit. Nicorette inhalátor 15 mg je tekutina určená k inhalaci. Její účinnou látkou je nicotinum. Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu, přesto musíte přípravek Nicorette inhalátor 15 mg používat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl.

Nicorette inhalátor 15 mg se používá v okamžiku, kdy se dostaví touha si zakouřit. Čím častěji jste schopen/na nahradit cigaretu inhalátorem, tím snazší bude pro vás přestat kouřit. Krátce po použití několika náplní si jistě osvojíte způsob, který vám bude nejlépe vyhovovat. Při používání inhalátoru jako cigarety, ale vdechováním 8krát více vdechů než při kouření, dodává inhalátor přibližně 1 mg nikotinu. Nicorette inhalátor 15 mg tak nahrazuje kuřácký návyk – pohyb ruky k ústům – a používá se stejným způsobem jako cigareta. Vzhledem k tomu, že množství nikotinu vdechovaného inhalátorem je mnohem nižší než u cigarety, je k odpovídajícímu stupni náhrady zapotřebí vdechovat 8–10krát více vdechů než při kouření cigaret. Vdechování má trvat 10–20 minut. Pokud není touha po kouření zmírněna dostatečně, zvyšuje se četnost anebo počet vdechů. Jedna náplň nahrazuje přibližně sedm cigaret. K docílení nejlepších výsledků má být používáno 3–6 náplní denně. Používání méně než 3 náplní denně může vést k selhání léčby touhy po kouření. Dávkování je individuální, stanovené podle předchozích kuřáckých zvyklostí – stupně nikotinové závislosti. Nepoužívejte však více než 6 náplní za den. Pravidelné používání inhalátoru déle než 12 měsíců se všeobecně nedoporučuje. Někteří bývalí kuřáci mohou pociťovat potřebu delší léčby pomocí inhalátoru, aby se vyvarovali návratu ke kouření. Pro případ, že se dostaví náhlá touha po kouření, máte mít po ruce zásobu náplní. Hladina nikotinu při použití inhalátoru je závislá na okolní teplotě. K docílení stejného účinku při nižších teplotách musí být inhalátor používán déle. Přípravek působí nejlépe při pokojové teplotě. Nižší teplota (pod 15 °C) vede ke sníženému uvolňování nikotinu, zatímco vyšší teplota (nad 25 °C) vede ke zvýšení uvolňování nikotinu, takže inhalace musí být méně četná, abyste zamezili předávkování.

Velikost balení: 4 náplně v blistru, 1 kuřácká špička, nebo 20 náplní v blistrech, 1 kuřácká špička. Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Přípravek Nicorette inhalátor 15 mg není klasickou léčebnou pomůcku pro inhalaci, nýbrž slouží k odvykání kouření.

Zde můžete vidět, jak vypadá inhalátor Nicorette.

Zde naleznete cenu inhalátoru Nicorette.

Zdroj: Inhalátor

Nejsilnější projímadlo

Silným projímadlem je Fenolax. Jedná se o lokálně působící projímadlo, které účinkuje v tlustém střevě, zvyšuje střevní peristaltiku (pohyb střeva, který vede k vyprazdňování) a změkčuje stolici.

Fenolax se používá ke krátkodobé léčbě zácpy k usnadnění vyprázdnění, a to pouze na doporučení lékaře. Pod lékařským dohledem se používá k vyprázdnění střev před operací nebo před některými diagnostickými vyšetřeními a u stavů, kdy je třeba usnadnit vyprazdňování stolice (jako například při bolestivých stavech kolem řitního otvoru, jako jsou trhliny, u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko a podobně).

Fenolax je určen pro dospělé a děti od 4 let. Děti jej mohou užívat pouze pod dohledem lékaře. Podobně jako ostatní projímadla byste neměli Fenolax užívat každý den nebo po delší dobu. Pokud trpíte chronickou zácpou, měli byste vyhledat lékaře, aby zjistil její příčiny. Dlouhodobé každodenní užívání projímadla může způsobit poruchu elektrolytové rovnováhy (rovnováha mezi množstvím vody a minerálů v organismu) či hypokalémii (snížení hladiny draslíku v krvi), což může mít závažné následky. Dlouhodobé užívání může rovněž zácpu zhoršit a vyvolat návyk na projímadla. Tablety přípravku Fenolax se nesmějí užívat společně s látkami, které snižují kyselost v horní části trávicího ústrojí, proto nezapíjejte mlékem.

Přípravek Fenolax můžete užívat v průběhu těhotenství pouze po poradě s lékařem. Přípravek Fenolax lze užívat při kojení. Jedna tableta přípravku Fenolax obsahuje 55 mg laktózy a obal tablety obsahuje sacharózu. Jestliže vám lékař řekl, že nesnášíte některé cukry, poraďte se s ním, než začnete tento léčivý přípravek užívat. Přípravek rovněž obsahuje azobarvivo Ponceau 4R, které může způsobit alergickou reakci. Alergická reakce je častější u pacientů s přecitlivělostí na kyselinu acetylsalicylovou.

Doporučená dávka přípravku při krátkodobé léčbě zácpy:

  • dospělí, dospívající a děti od 10 let: 1–2 enterosolventní tablety 1krát denně;
  • děti od 4 do 10 let: 1 enterosolventní tableta 1krát denně.

Vezměte si celou dávku večer před spaním, aby následující den ráno došlo k vyprázdnění. Přípravek je určen ke krátkodobému podávání. Bez porady s lékařem neužívejte přípravek déle než 7 dnů.

Příprava před operacemi a před diagnostickými výkony a při stavech vyžadujících vyprázdnění střeva:

  • před operací nebo diagnostickým vyšetřením a při stavech vyžadujících vyprázdnění střeva musíte užívat Fenolax pouze na doporučení lékaře a pod lékařským dohledem;
  • dospělí, dospívající a děti od 10 let: 1 den před výkonem se užijí 2 tablety ráno a 2 tablety večer;
  • děti od 4 do 10 let: 1 den před výkonem se večer užije 1 enterosolventní tableta.

Lékař vám může pro dokonalé vyprázdnění střev podat ještě následující den ráno před provedením výkonu jiné projímadlo s okamžitým účinkem.

Enterosolventní tablety se polykají v celku, nekousejte je ani nedrťte a zapijte je sklenicí vody nebo jiné tekutiny (kromě mléka).

Fenolax obsahuje bisacodylum. Jedna enterosolventní tableta obsahuje 5 mg bisacodyla.

Pomocnými látkami jsou:

  • jádro tablety: bramborový škrob, monohydrát laktózy, magnesium-stearát, želatina, mastek;
  • potah tablety: šelak, celacefát, polysorbát 20, arabská klovatina, mastek, sacharóza, barvivo Ponceau 4R (E124), směs bílého a karnaubského vosku

Zdroj: Projímadlo s okamžitým účinkem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP