Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

VYNECHÁNÍ MENSTRUACE PO 40

OBSAH

Menstruace po 20 dnech

Menstruace po 20 dnech nebo mezi periodami může signalizovat problém, zejména pokud je dlouhá nebo silná. Nejčastější příčinou krvácení uprostřed cyklu je vynechání antikoncepční pilulky. Abnormální krvácení může být ale způsobeno například i problémy v těhotenství, ovulací, perimenopauzou, kojením, nadměrným cvičením nebo hormonální nerovnováhou v důsledku onemocnění štítné žlázy nebo diabetu.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi ne. Milujte se dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Krejčí.

Dobrý den,

je mi 44 let. Už tři měsíce nemenstruuji. Ale mám v podbřišku pocity jakoby menstruace přijít měla. Pan doktor má čas až v listopadu. Nerada bych něco zanedbala. Můžete mi poradit prosím?

Děkuji

Krejčí

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Výkyvy v menstruačním cyklu

Lékaře by měla navštívit každá žena starší patnácti let, která ještě nezačala menstruovat. Stejně tak je důvod ke gynekologickému vyšetření, pokud vám menstruace jeden měsíc vynechá. Nejčastějším důvodem vynechané menstruace, který vás také zřejmě okamžitě napadne, je těhotenství. Vynechání menstruačního krvácení však může být způsobeno i celou řadou dalších příčin, mezi které patří kojení, menopauza a podobně. Vynechání menstruace může být také způsobeno poruchami příjmu potravy, depresí, podváhou, stresem, velkým přírůstkem váhy, nebo například onemocněním štítné žlázy či vaječníků. Vynechání dvou menstruací ročně se považuje stále za normu. Na druhou stranu počítejte s tím, že následující měsíc po vynechané menstruaci bude krvácení pravděpodobně mnohem silnější.

Zdroj: Jak vyvolat menstruaci?

Poradna

V naší poradně s názvem VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,už tri tydny mam zpozdeni menstruace,v srpnu jsem byla na umelem preruseni tehotenstvi,menstrace prisla asi o pet tydnu pozdeji,ale od te doby se menses jeste nedostavila :( Je moznost že jsem opet tehotna?stala se nam nehoda pri pohlavnim styku,(prasknul nam kondom),tehotensky test jsem si ješte nedelala..Diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tak krátké době po umělém přerušení těhotenství by bylo nové těhotenství opravdu rizikové. Co nejdříve si udělejte těhotenský test a nebo se zastavte u svého gynekologa, ať víte na čem jste a jak máte dále postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vynechání menstruace

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE NAD 40 LET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den,
prosím o radu. Za měsíc mi bude 50 let, mám příznaky období přechodu ( noční pocení, výkyvy nálad, občasné vynechání menstruace). Na doporučení gynekologa jsem vysadila Mirelle a po třech týdnech bez užívání jsem šla na odběr krve. Ten ukázal hladinu FSH 14 a pan doktor mi opět napsal Mirelle. Nevím, zda je v mém věku návrat k hormonální antikoncepci dobrým řešením nebo zda existuje jiná vhodnější alternativa.
Moc děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antikoncepce nad 40 let

Dlouhá slabá menstruace

Dlouhá slabá menstruace může být projevem počátečního těhotenství, nebo se objevuje u děvčat, která začínají menstruovat. Je opravdu běžné, že v začátcích bývá menstruace slabá a dlouhá.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Poruchy menstruačního cyklu

Aby byl menstruační cyklus pravidelný, je důležité udržet v rovnováze hormony estrogen a progesteron. Pokud tomu tak není, organismus se nám odvděčí poruchou menstruačního cyklu. Mezi poruchy menstruačního cyklu patří:

  • amenorea – úplné vynechání menstruace;
  • primární amenorea – nedostavení se první menstruace;
  • menoragie – krvácení je silné;
  • hypomenorea – krvácení je slabé, menstruace trvá krátkou dobu;
  • polymenorea – intervaly mezi jednotlivými cykly jsou krátké;
  • oligomenorea – intervaly mezi cykly jsou nepravidelné nebo delší;
  • metroragie – krvácení v době mimo pravidelnou menstruaci, například uprostřed cyklu;
  • endometrióza – krvácení závislé na menstruačních cyklech, avšak na jiných místech v organismu, například v dutině břišní;
  • dysmenorea – bolestivá menstruace;
  • premenstruační syndrom – soubor tělesných i psychických příznaků, které se objevují v závislosti na jednotlivých fázích cyklu, zejména před očekávanou menstruací.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINA VYNECHÁNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

Dobry vecer.s pritelem jsme se dne 7.7. a 8.7.snazili o miminko.jenze 13.7.jsem zacla menstruovat.takze se nepovedlo??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobře vecer. I'd prosince 2016 beru warfarin a musela jsem vysadit antikoncepci. Od Ted doby jsem menstruaci nedostala. Jsou to dva mesice. Nevim co mam delat. Dekuji irena

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Co je to menstruace?

Menstruace je součástí zcela přirozeného cyklického procesu vyskytujícího se u zdravých žen mezi počátkem dospělosti a koncem reprodukčních let. Počátek menstruace nazývaný menarche se vyskytuje průměrně ve věku 12 let. Poslední perioda, menopauza, se vyskytuje obvykle ve věku 45–55 let. V průběhu menstruačního cyklu se v sexuálně zralém samičím těle vyvine 1 vajíčko, které se uvolní v době ovulace. Výstelka dělohy (endometrium) roste synchronně. Po ovulaci se výstelka změní a je připravena na potenciální uhnízdění oplodněného vajíčka a vznik těhotenství. Pokud nenásleduje oplodnění a těhotenství, děloha se zbaví výstelky a začne nový menstruační cyklus. Proces zbavování se výstelky se nazývá menstruace. Menstruace se navenek projevuje formou menses: základní část endometria (výstelky) a krevní produkty vycházejí z těla vagínou. Třebaže se tento krevní výtok obvykle označuje jako krev, složením se od žilní krve liší. Toto krvácení znamená, že nezačalo těhotenství, třebaže ne jednoznačně, neboť někdy se může v raném stupni těhotenství krvácení vyskytnout. V zásadě však lze říci, že v plodném věku ženy vynechání menstruace indikuje těhotenství.

Zdroj: Bolestivá a problematická menstruace

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD A DÉLKA MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čermáková.

Je mi 50 let.Příznaky přechodu se u mě projevují.Nyní menstruace trvá již
třetí týden.Předtím zkracující cvklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přechod a délka menstruace

Menstruace dlouhá tři týdny

U takto dlouhé menstruace je vhodné ultrazvukové vyšetření. Je podstatné zjistit, jaká je sliznice při nepravidelném cyklu. Pokud se jedná o jednorázové krvácení, tak se většinou samo upraví, protože menstruace závisí na mnoha faktorech.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

dobrý den chci se zeptat jestli může mít trittico vliv na zpoždění menstruace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Trittico obecně neovlivňuje menstruaci.

Zdroj: diskuze Trittico a menstruace

Menstruace

Žena ve fertilním věku může menstruaci očekávat po čtyřech až šesti týdnech po zákroku. Pokud se jedná o ženu v přechodu, tak se menstruace nedostaví.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Menstruace po 20 dnech

Poruchy menstruačního cyklu nejčastěji rozlišujeme podle symptomatické klasifikace, která vychází z klinického obrazu dysfunkce, a dělíme je:

1. Podle nástupu a ukončení menstruačních cyklů:

  • menstruatio praecox, tarda (nástup menses před 9. nebo její absence po 15. roce)
  • menopauza praecox, tarda (před 40. rokem, menses po 55. roce – neužívá-li žena hormonální preparáty – označujeme jako pozdní menopauzu)

2. Poruchy krvácení při zachovaném rytmu:

  • premenstruační nebo postmenstruační krvácení (několik dnů před nebo po menses)
  • hypermenorea nebo hypomenorea (silné nebo slabé krvácení při normální délce)
  • intermenstruační krvácení (uprostřed cyklu, obvykle souvisí s ovulací)
  • menoragie (silné a prodloužené krvácení)

3. Poruchy rytmu krvácení:

  • polymenorea (příliš časté opakování menstruace)
  • oligomenorea (méně časté krvácení, v 6–12týdenních odstupech)

4. Amenorea – vynechání menstruace v období zralosti:

  • podle doby vzniku primární nebo sekundární (dosud nemenstruující nebo u ženy s již pravidelným cyklem)
  • podle lokalizace poruchy centrální (například hypofýza) nebo periferní (faktor děložní, ovariální)

5. Dysfunkční krvácení:

  • metroragie – acyklické dlouhotrvající krvácení při narušeném menstruačním cyklu

K poruchám menstruace se obvykle řadí:

  • dysmenorea – bolestivá menstruace
  • premenstruační syndrom – jedná se o soubor psychických, somatických a vegetativních příznaků, které ve vystupňované intenzitě doprovázejí druhou polovinu cyklu; obvykle se projevují podrážděností, emoční labilitou, poruchou koncentrace, depresemi, bolestmi, napětím prsů, otoky; příčina není jasná

Zdroj: Menses

Špinění místo menstruace

Nepravidelná menstruace je odchylka od pravidelného cyklu ženy, který je ale pro každou z nás rozdílný. Za standardní menstruační cyklus se považuje cyklus v délce 28–31 dní, přičemž krvácení trvá 5 dní. Protože každá z žen má cyklus jinak pravidelný a trvající v jiné délce, tak pro každou i nepravidelnost znamená něco jiného. Společné pravidlo je, že pokud má žena několik po sobě následujících měsíců menstruaci trvající v jiné délce a jinak pravidelně než obyčejně, tak to označujeme za nepravidelnou menstruaci.

Nepravidelná menstruace v přechodu znamená:

  • opakující se nepravidelná perioda;
  • příliš častá perioda;
  • zmeškaná perioda;
  • změny v síle menstruace – špinění místo menstruace.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Jak u sebe poznat menopauzu

Přechod začíná tím, že menstruace se stává nepravidelnou, zároveň je i slabší a trvá i kratší dobu. Doba mezi jednotlivými cykly se obvykle prodlužuje, mění se i průběh menstruace, někdy může mít menstruace rychlý ale o to silnější průběh, někdy může trvat déle, ale být slabá. U každé ženy je to jiné. Společné mají jen to, že nakonec dojde k tomu, že se menstruace nakonec zcela ztratí, čemuž se říká menopauza. Během menopauzy se funkce vaječníků utlumuje.

Zdroj: Přechod u žen

Delší menstruace než obvykle

Dlouhá menstruace si žádá gynekologickou prohlídku s provedením sonografického vyšetření. Vhodné je podání vitamínu C, který by mohl krvácení zmírnit, ale důležité je skutečně gynekologické vyšetření, neboť lékař může nasadit vhodnou terapii na lékařský předpis dle svého zvážení. Obecně platí, že pokud stále při antikoncepci krvácíte, jistě to není normální, takže neodkládejte vyšetření.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Bolestivá menstruace v přechodu

Pokud se objeví při menstruaci bolesti, je vhodné projevit pochopení, ale situaci zbytečně nedramatizovat. Jsou-li bolesti silné a neustávají, je rozumné navštívit lékaře. Cílem je odhalit, zda za bolestmi během menstruace nestojí jiný, vážnější problém. Psychické problémy mohou být příčinou bolestivé menstruace i u dospělých žen – stačí, když se dvakrát až třikrát po sobě objeví bolesti během menstruace, a každou následující menstruaci už pak žena očekává se strachem z další bolesti. Stejně negativně se pod tyto problémy podepisuje stres. Pokud je totiž člověk ve stresu, často se cítí, jako by měl stažené vnitřnosti, a to doslova.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Menstruace trvající 14 dní

Menstruace trvající 14 dní může být způsobena hormonální dysbalancí, je tedy třeba vyhledat lékaře. Dlouhé krvácení se může objevit například u nově nasazené antikoncepce, což je nežádoucí účinek nově nasazené hormonální antikoncepce. Je dobré doužívat antikoncepci, po 7denní pauze nasadit další, pokud by se toto opakovalo i druhý a třetí měsíc, určitě vyhledejte gynekologa, který zváží změnu antikoncepce za jinou.

Zdroj: Prodloužená menstruace


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP