Informace od zdravotní sestry

MENU

  

REFLUX

  

TĚHOTENSTVÍ

  

KOLONOSKOPIE

  

MENOPAUZA

  
Téma

ŽALUDEČNÍ VŘEDY

OBSAH

Čaj na žaludeční vředy

Ingredience: 3 díly květu slézu, 1 díl květu heřmánku, 1 díl květu tymiánu, 1 díl květu měsíčku

Postup: Připravíme si uvedené množství květů slézu, měsíčku, tymiánu a heřmánku. Vše smícháme a 2 lžíce směsi dáme do 1/2 l vlažné vody a necháme 2 hodiny macerovat. Poté směs pomalu zahříváme téměř k varu, odstavíme a necháme 15 minut přikryté vyluhovat. Čaj na žaludeční vředy přecedíme a pijeme po částech půl hodiny před každým jídlem. Léčbu žaludečních vředů podpoříme (kromě pití čaje) převážně zásaditou dietou.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ŽALUDEČNÍ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Recept na žaludeční vředy .Nemohu nikde najít jak co uvařit ,prosím o celé recepty děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Několik receptů na to co vařit při žaludečních vředech je zde odstavec.uzdravimse.…

Zdroj: diskuze Co jíst na žaludeční vředy

Citron a žaludeční vředy

Citronová voda má vlastnosti, které přispívají k prevenci patogenů přežívajících v organismu, a napomáhá udržovat vyváženou hladinu pH.

Zdroj: Dieta při žaludečním vředu

Klinické příznaky vředů v žaludku

Žaludeční a dvanáctníkové vředy způsobují bodavou bolest břicha v epigastriu - žaludeční křeče. Žaludeční vřed se často projevuje zvýšenou nebo přetrvávající bolestí po jídle. Bolest způsobená vředy se často snižuje požitím jídla. Může se objevit nevolnost nebo přetrvávající zvracení. Vředy mohou zmizet téměř bez příznaků, zejména při užívání léků, které snižují pocit bolesti. Existuje přibližně jedna třetina pacientů se symptomatickou komplikací vředů.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Od března mam bolesti žaludku po gastroskopiji mě bylo řečeno že mam vředy a helicobakter brala jsem antibiotika a zulbex ale bolesti přestali jen na krátkou dobu.Vředy mě spusobíl warfarín ktery jsem užívala několik roku na ředěni krve ted beru Stacyl.Mate někdo skušenost jak se vylečit bez leku? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pilory způsobuje zánět žaludku a jeho překyselení, které se může vyvinout až ve vředovou chorobu, a ta může ohrozit život náhlým krvácením do dutiny břišní. Helicobacter je bakterie citlivá na silné dávky antibiotik, která se obvykle užívají jako trojkombinace tří preparátů najednou. Úspěšnost léčby se zjistí vyšetřením stolice na přítomnost antigenů. Takže se s pomocí svého lékaře ujistěte, zdali stále helicobakter máte. Zároveň lékaři sdělte, že se vám vrátily bolesti žaludku. Máme několik účinných léků proti překyselení, které společně s dietním opatřením mohou tyto problémy úplně odstranit. Zůstaňte stále v péči lékaře gastroenterologa, protože s ním můžete své problémy se žaludkem vyřešit nejlépe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Epidemiologie a klasifikace žaludečních vředů

Žaludeční vředy jsou běžným stavem. Pravděpodobnost výskytu duodenálních vředů je trojnásobná. Muži jsou postiženi třikrát častěji duodenálními vředy než ženy. Výskyt žaludečních vředů je rovnoměrně rozložen mezi obě pohlaví. Obě nemoci jsou častější po čtyřicítce.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ VŘEDY A HELICOBAKTER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Jěště jednu otazku co je lepši lek Zulbex neb Helicid.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oba dva léky účinkují shodně tím, že blokují protonovou pumpu, čímž omezují tvorbu kyseliny chlorovodíkové a regulují tak kyselost žaludku. Rozdíl mezi nimi je v účinné látce Omeprazol v Helicidu a Rabeprazol v Zulbexu. Vyzkoušejte nejdříve Helicid a pokud byste pociťovala některý z vedlejších účinků, tak můžete vyzkoušet Zulbex. Přípravky užívejte pod dohledem a s vědomím lékaře, protože tyto léky při dlouhodobém užívání mohou zapříčinit zbytnění žaludeční stěny a tím přivodit nové komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Léky na žaludeční vředy

  • antacida, antiulceróza
  • antagonisté H2-receptorů
  • antagonisté M3-receptorů
  • inhibitory protonové pumpy (omeprazol)
  • antibiotika (k odstranění H. pylori)

Zdroj: Žaludeční vředy

Histologie

Na první pohled vypadá žaludeční vřed jako kulatý defekt s plochým okrajem. Starší vředy mají na okraji často zvýšenou, zjizvenou tkáň. Po zhojení vředu se objevuje vysoce vaskularizační červená jizva. Tato jizva postupně přechází ve vláknitou bílou jizvu. Histologicky jde o fibrinoidní nekrózu. V rané fázi hojení vředu je charakteristická jeho stratifikace. V průběhu hojení rostou jeho okraje. Může trvat několik let, než se obnoví původní žaludeční žlázy v místě vředu. Častá je metaplazie vředu, kdy se slučují vrstvy žaludeční stěny a žaludeční povrchové tkáně, což může vést k pohybovým poruchám žaludku. Vředy na dvanácterníku vykazují podobné vrstvení jako žaludeční vředy. V Brunnerových žlázách se obvykle objevují rýhy nebo hyperplasticida.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi ČIŠTĚNÍ ORGANISMU OLEJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

30 dkg aloe pomelete,dáte do větší sklenice a přidáte sedmičku červeného vína, 1 deci slivovice /vodky,lihu/10 dkg medu. Necháte 3 týdny na okně .Můžete celé zcedit nebo zcedíte část kterou užíváte 2x denně štamprli. Vyléčila jsem žaludeční vředy a klesl mi cukr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Zdravím a děkuji za recept. Určitě vyzkouším. H. Raunerová.

Zdroj: diskuze Výroba domácí tinktury z aloe vera a alkoholu

Lokalizace žaludečního vředu

Chronický žaludeční vřed je v oblasti výstelky žaludku nebo dvanáctníku, které jsou poškozeny žaludeční kyselinou. V poslední době se za příčinu považuje výskyt bakterie, která může žít v žaludku a jmenuje se Helicobacter pylori.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi VŘEDY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Na vředy na zadku pomáhá dobře višňák, který se dá koupit volně v lékárně. Bližší info o višněvského balzámu je zde: www.ceskaordinace.cz…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vředy na zadku

Žaludeční vředy prasknutí

Žaludeční vřed může prasknout a obsah vyteče do volné dutiny břišní, což se projeví naráz vzniklou prudkou krutou bolestí s rozvojem náhlé příhody břišní. Jedná se akutní situaci, která musí být ihned chirurgicky řešena. Při postupném prohlubování vředu stěnou žaludku nebo dvanáctníku prostoupí až do okolních orgánů. Nejčastěji vřed penetruje do slinivky břišní. Do volné dutiny břišní se sice žaludeční obsah neuvolní, ale jeho agresivní složení způsobí zánět v postiženém orgánu. Je pro něj typická úporná bolest, často vystřelující do zad.

  • Příznaky: zvracení krve.
  • Léčba: zástava krvácení se provádí endoskopicky.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem PRŮKAZ ZTP NA BÉRCOVÉ VŘEDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřiška Smutná.

Dobrý den,chci se zeptat,jestli mám nárok na průkaz ZTP, když mám celkem často bércové vředy.Je mi 59 let.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte to a uvidíte, jak o vás posudkoví lékaři rozhodnou. Na podání žádosti máte právo, vše je zdarma. Jen musíte zajít na Úřad práce a tam tuto svoji žádost podat. Na tomto úřadu k tomu mají příslušný formulář, který vyplníte. Nezapomeňte věrohodně uvést, jak vám váš zdravotní stav znemožňuje pohyb a proč nezbytně potřebujete průkaz ZTP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Průkaz ztp na bércové vředy

Žaludeční vředy příznaky

Onemocnění žaludečními vředy může probíhat mírnou formou s malými obtížemi, nebo je naopak provázeno velmi nepříjemnými a bolestivými projevy:

  • Pálivá, bodavá nebo tupá bolest. Bývá obvykle v oblasti nadbřišku nebo vpravo od střední břišní čáry pod hrudní kostí, může se šířit až pod pravý žeberní oblouk. Bolest se hlásí zejména při jídle.
  • Žaludeční vředy se mohou projevovat také pálením v jícnu, pocitem návratu kyselého a pálivého zpět do jícnu, častou potřebou ke zvracení nebo přetrvávajícími bolestmi břicha. Bolest se objeví a zase mizí, zejména po jídle. Někdy trvá několik dní a budí pacienta ze spaní.
  • Nemocný ztrácí chuť k jídlu.
  • Dalším symptomem je, že pacient hubne, ale někdy i tloustne, když zahání bolest jídlem.
  • Ve stolici se může objevit krev, bývá často zčernalá. Zvlášť pokud vřed praskne.
  • Nemocný trpí nevolnostmi, někdy zvrací. Známkou této nemoci je rovněž spavost a únava.
  • Obtíže jsou často sezónní a zhoršují se zvláště na jaře a na podzim. Vředy se mohou dále komplikovat buď krvácením, anebo prasknutím. V obou případech je třeba urgentní zákrok lékaře.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem ANEMIE U NEDONOSENYCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourkova Lucie.

Dobry den chtela jsem se zeptat jako dite jsem se narodila nedonosena ve 32tt. Mam v papirech napsano az do utleho detstvi Anemia u nedonoseneho ditete. Je mpzne ze.jsem i v dospelosti chudokrevna? Trpim nizkym tlakem a buseni srdce ryvhleho dychani kdy mi lekari sdelili ze je to hyperventilacni tetanie. Myslim si ze je to spis tou chudokrevnosti nez li psychyckeho puvodu. Mam lupenku a kazi se mi zuby. Prosim jake odběry se delaji aby se zjistilo zda mam chudokrevnost anemii i nadale? Dekuji je mi 28let. Popripade odpovedi a rady na email: LUCKAKOCOURKOVA19@SEZNAM.CZ DEKUJI MOC
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anémie se vyšetřuje z krve, zároveň i další ukazatele, které by mohly objasnit i ty další problémy, které zmiňujete. Žádanku na laboratorní vyšetření krve vám poskytne praktický lékař, popřípadě lékař internista. Anémie se pak léčí potravinovými doplňky s obsahem železa. Zároveň se zkoumá, zdali nedochází k únikům krve (silná menstruace, žaludeční vředy, GERD).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anemie u nedonosenych

Jak vážné jsou vředy?

Přestože se často na vředy aplikuje domácí léčba, neměly by se trvalejší příznaky zanedbávat. Vředy mohou vést k vážným zdravotním problémům, pokud nejsou správně léčeny:

  • krvácení;
  • perforace (otvor ve stěně žaludku);
  • žaludeční obstrukce výtoku z otvoru nebo zjizvení, které blokuje průchody vedoucí ze žaludku do tenkého střeva.

Jak jsme již zmiňovali, také užívání nesteroidních protizánětlivých léků může tyto příznaky vyvolat. Riziko je zejména u seniorů a pacientů s anamnézou peptické vředové choroby.

Zdroj: Co je to nemoc peptického vředu?

Diskuze

V diskuzi ČESKÝ ROZHLAS BRNO APETÝT OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Blažková.

Dobrý den!
Prosím o radu,
jak léčit arthritidu sarkoidosis

Děkuji
Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Smolarova.

Dobrý den,prosím Vás o radu.V ustech mi zjistili Lichen ruben planus,už to mám i na hraně jazyka,bolí to,měla jsem žaludeční vředy,takže mě často pobolívá žaludek a jsem po 2.artroskopii L.kolene a problémy mám stále.Nemužu pořádně chodit ,mám bolesti při chuzi,stále výpotek a otok.Jsem už bezradná.Děkuji Vám Chvála kristu Milena

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno apetýt otec pleskač bylinková poradna

Žaludeční vředy a pivo

Bakterie, která stojí za vznikem žaludečních vředů, se jmenuje Helicobacter pylori. Může způsobit žaludeční vředy, i když ne každý, kdo má tuto infekci, jimi trpí. První onemocnění se může projevit už v dětství, ale člověk může znovu onemocnět i v pozdějším věku. H. pylori může způsobit dlouhotrvající onemocnění. Někdy je možné uzdravit se bez léčení, ale často jsou antibiotika jediným způsobem, jak se vyléčit. Pitím jednoho nebo dvou půllitrů piva týdně snižujete množství bakterie Helicobacter pylori cca o 11 %. Tři až šest půllitrů snižuje toto množství o 6 %, ale ti, co pijí více, už chráněni nejsou. Pivo i víno mají totiž antibakteriální účinek.

Zdroj: Dieta při žaludečním vředu

Léky na žaludeční vředy

Podíl na vzniku žaludečních vředů má i bakterie Helicobacter pylori. Ta dokáže přežívat v kyselém prostředí žaludku a má ji až polovina populace v České republice. Tato bakterie způsobí žaludeční vředy ale jen někomu, většina nositelů žádný problém nemá. K léčbě se využívají antibiotika a současně je ovlivňována agresivita žaludeční sekrece například blokátory protonové pumpy.

Při záchvatu bolesti způsobené vředem se používají léky k tlumení obtíží – antacida, které sníží kyselost a na krátkou dobu pomohou. Situaci však neřeší. Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako Helicid a podobné přípravky. Pokud je u pacienta s žaludečním vředem objevena Helicobacter pylori, měla by být součástí léčby i likvidace této bakterie. Na to se používají antibiotika. Po přeléčení se může infekce opakovaně vracet, pokud například pacient nezmění svůj životní styl.

Chirurgická léčba žaludečních vředů se provádí zcela výjimečně, a to pouze při komplikacích. Jde zejména o krvácení, proniknutí vředu do břišní dutiny, neprůchodnost žaludku nebo dvanácterníku jizvami po vředech nebo při podezření na zhoubný nádor.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava

Možné komplikace

Asi u jedné třetiny pacientů trpících vředy se vyskytují komplikace. Přibližně jedna pětina pacientů může trpět akutním nebo chronickým krvácením z vředu. Krvácení lze rozpoznat z přítomnosti krve ve zvratkách. Akutní vřed může krvácet rychleji, je tedy život ohrožující a vyžaduje okamžitou gastroskopii s cílem hemostáze. Nebo vřed může vést k průlomu žaludeční stěny do dutiny břišní. Náhlá bolest břicha může být znamením zhoršení vředu. Důkazy o ložisku pak poskytuje radiografie. Pokud dojde k perforaci (protržení), je nutná okamžitá operace. Následnými komplikacemi může být zúžení, nebo naopak rozšíření žaludeční zásuvky. Zúžení lze rozpoznat podle špatného trávení, hubnutí a zvracení. Rozšíření zas způsobuje přelévání žluče a pankreatické sekrece do žaludku, což může vést k chronickým zánětům žaludku. Podobně degenerují i karcinomy žaludku.

Zdroj: Žaludeční vředy

Vředy na jazyku

Vředy na jazyku nepatří mezi typické nemoci jazyka, ale pokud se na něm vyskytnou, jsou to bělavé vředy.

Vředy se nejčastěji vyvíjejí na vnitřní straně rtů a tváří. Někdy se však mohou objevit v jiných oblastech úst, jako jsou dásně, jazyk a patro úst.

Mohou se objevit jednotlivě nebo ve shlucích.

Menší vředy jsou obvykle několik milimetrů široké. Pokud však měří1–3 centimetry zdravotničtí pracovníci je označují jako velké vředy.

Nejsou nakažlivé a nemohou se šířit z člověka na člověka prostřednictvím kontaktu nebo sdílených věcí.

Obrázky

Zde můžete vidět několik fotografií, s vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Fotografie vředů na jazyku

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Dieta po operaci žaludečního vředu

Vyhněte se dráždivé stravě, tedy jídlům kořeněným, pálivým a těžce stravitelným. Nepijte kávu a koncentrovaný alkohol (destiláty, víno). Nejezte nalačno větší množství sladkého. Nekuřte, kouření zhoršuje a prodlužuje hojení vředu.

Zdroj: Žaludeční vředy - vhodná strava


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


UzdravímSe!

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP